Keresés

Részletes keresés

p.csaba66 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9833

Én a szekundert akkor is hagyom legalább félig, amikor a primer már lezárt teljesen, ami kb 2 mm rést jelent alul. Akkor enyhe lilás kicsi lángok láthatók.

Előzmény: Blue_Sky_007 (9828)
pocmokpapa Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9832
Felénk (Kecskemét környéke) a szakik erre esküsznek, mondjuk Nagykőrös ide egy tengerész köpés. Ezt a kazit pont fára és barna szénre találták ki.
Előzmény: hunnia1975 (9829)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9831
Fontos tudni, hogyha a levegő adagolását megszakítjuk, ezzel lassítjuk ugyan a fa bomlásának ütemét, de maga a bomlás még nem szűnik meg, csak a hatásfok romlik jelentős mértékben. Tehát ne csökkentsük a hőteljesítményt azáltal, hogy kevesebb friss levegőt adagolunk (lefojtjuk a kazánt), vagy hogy elzárjuk a kémény huzatát; ilyenkor ugyanis a fagáz már nem éghet ki teljesen. Jobb ha ehelyett a hőteljesítményt takarékos tüzelőadagolással szabályozzuk, vagyis mérsékelten, de rendszeresen rakunk a tűzre.

Előzmény: krisztikeee (9827)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9830

A hőfokom.

 

Én szén-fa-fapor keverékkel tüzelek. A fám olyan 4-5 éves, fedett helyen száradt, víztartalma a méréseim alapján 2-8%. A fapor csontszáraz.

Előzmény: Gepesz35 (9823)
hunnia1975 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9829
Szevasztok!
Erről a kazánról valaki véleményt tudna mondani?:celsiusv16
Kb. 280 légköbméteres jól szigetelt házról lenne szó,elsősorban barna szénnel fűtenék benne és esetleg fával.
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9828

A kérdés jó. A válasz összetett.

 

Tegyél be puffert.

Miért?

Mert ha elkezded fojtani a kazánt (hogy ne emelkedjen a hőfok) a fa égése egyre rosszabb lesz, a gázok eltávoznak a kéményen, anélkül hogy kiégnének (elégnének). Ezért pazarolsz, és ez is szennyezi a környezetet.

De nem ez a lényeg, hanem, hogy nem tudod kinyerni a fában lévő energiát, ami ugye a leírások szerint 70%-ban a fagázokban vannak.

 

A co-firing (szén-fa) égetése meg azért jó, mert a nitrogén-szén, stb arányok kiegyenlítődnek, a szén káros hatásait a fa mérsékli, a szén magasabb hőfokon ég, ezáltal segít a fagázokat elégetni, stb..... De ez is csak akkor, ha nem fojtod le a kazánt.

 

Tudom, nem ezt a választ vártad. :-)

Előzmény: krisztikeee (9827)
krisztikeee Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9827
Értem. Akkor máshogy kérdezek: Ha elértem a kívánt vízhőfokot és azt szeretném, hogy ne emelkedjen tovább az egekbe és a tűz szépen lassan égjen, akkor mit kell tennem?
Előzmény: Blue_Sky_007 (9826)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9826

Sajnos ez nem ilyen egyszerű a hagyományos kazánoknál.

A 80-20%-os arányt célszerű tartani.

Előzmény: krisztikeee (9825)
krisztikeee Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9825
Magyarul ha több/sok szekunder levegőt adok a kazánnak, akkor magasabb hőfokon tud dolgozni?
Előzmény: Blue_Sky_007 (9818)
Törtel Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9824
Üdv Mindenkinek!
Olyan "sorstársakat" keresek, akik SOLID+ vegyes tüzelésű kazánt vásároltak és kapcsolatba kerültek a CITY-GAS Kereskedőház Zrt.-vel (Tiszafüred). Ők azok, akik nem hajlandóak megjavítani az egy éve vásárolt (még jótállásos) öntöttvas kazánomat. Szerintük már nem garanciális, mivel rosszul lett bekötve (hivatalos fűtésszerelő csinálta). A szervizpartnerük szerint is folyik valahol (hátsó tag), aminek köze nincs a bekötéshez. Szerintük pedig nem valós a problémám, így megszakítanak velem minden kapcsolatot. Akinek hasonló problémája van, kérem írjon a gaborkovesdi@freemail.hu címre. Előre is köszönöm.
Gepesz35 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9823
Neked száraz vagy szénnel tüzelsz?Viadrus kazánod van hányfokosra szoktad a vizet felfüteni. 
Előzmény: Blue_Sky_007 (9822)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9822

Akinek van esze (bocsi) az azzal fűt.

 

Ha nem, a fele kidobott pénz.

Előzmény: Gepesz35 (9821)
Gepesz35 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9821
Szerintem kevés ember fűt száraz fával
Előzmény: Blue_Sky_007 (9819)
Gepesz35 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9820
Most tiszta mint a nap értem!
Előzmény: Blue_Sky_007 (9819)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9819
A legegyszerűbb: primer, amit a fa égés közben alulról kap, szekunder, amit felülről.

Előzmény: Gepesz35 (9817)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9818
Az égési levegő 80%-át elsődleges (primer) levegőként kell a fatűzhöz juttatni. Ez a “primer levegő nélkülözhetetlen a fa összetevőinek bomlásához és a fagáz képződéséhez, de a faszén sem ég el nélküle.

Az égési levegő 20%-át másodlevegőként kell a fagázlángok térségébe juttatni. A “szekunder levegő” a fagáz tökéletes elégéséhez kell. A másodlevegő ne hűtse le a fagázlángokat, mert akkor nem égnek ki tökéletesen. Ezért lehetőleg forrón kell a fagázlángokhoz juttatni. Jó tűzterekben örvényszakaszok vagy szűk fúvónyílások segítik elő a jobb keveredést annak érdekében, hogy a fagáz elegendő oxigénhez jutva, lehetőleg még a hőcserélők elérése előtt tökéletesen elégjen, ehhez legalább egy percnyi kiégési időre lenne szüksége.

 

Mivel a fa túlnyomórészt a fagáz nagy lángjaival ég el, jó elégéshez nagy égéstérre van szüksége. A gázláng köré felhevített, oxigénben gazdag friss többletlevegőt is kell juttatni. Erre az előmelegített, “másodlagos” (szekunder) levegőre azért van szükség, mert a képződött, energiában gazdag fagáz csak így ég el maradéktalanul.

Előzmény: Gepesz35 (9817)
Gepesz35 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9817
Elolvastam sokkal okosabb nem lettem!
Előzmény: Blue_Sky_007 (9816)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9816
Előzmény: Gepesz35 (9815)
Gepesz35 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9815
Sziasztok!Tudom butaságot kérdezek elmagyarázhatná valaki mi a szekunder és a primer levegő?
krisztikeee Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9814
Ha belenézel a hamuzó nyílásba, láthatod!
Előzmény: ja69 (9812)
ja69 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9813
Szia

Én Tatabányán veszem fogalmam sincs ki a gyártó, de nekem jó kb nekem is annyi megy el egy másfél zsák. De én meg vagyok vele elégedve ég rendesen. Többet ér mintha vettem volna most szar vizes fát aztán csak füstölt volna. Én egy 6 kg-os mosóporos vödörrel rakok rá egyszerre ez kb másfél órát ég 60-70 fokon.
Előzmény: amatőrhajós (9796)
ja69 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9812
Üdv

Hát én ezt eddig nem is láttam,de valóban van . Nekem úgy nézem jól zár. Fogalmam sincs mi lehet ez egyre tudok gondolni de lehet hogy hülyeség van ennek a kazánnak valami ventilátoros változata is lehet hogy ott fújnák be a levegőt? Hova megy az a luk mert én nem szedtem le.
Előzmény: krisztikeee (9776)
defisdani Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9811
Én is féltem,mert az enyém is lemez,bár ez a második tele még. Ezt találtam róla: http://www.polcarbona.hu/termekeink_haztartasi_hu.html
Előzmény: amatőrhajós (9807)
p.csaba66 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9810

Ennyi hamut egy évig nem termelek, vmilyen kisebb dologra gondoltam, hogy heti szinten egyből tudjam a kukába önteni belőle, s ne kelljen pakolászni.

Bár igazad van, én most csak a 200 L-es hordóra gondoltam, de van abból kisebb is, egy 50 L-es bőven megtenné.

Előzmény: Zs:) (9809)
Zs:) Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9809
Kiszuperált vashordó? Aluból lehet rá egy tetőt tákolni. :)
Előzmény: p.csaba66 (9808)
p.csaba66 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9808
Jogos, a tanulságot főleg magamnak akartam levonni, be kell szerezzek egy zárható fém tárolót. Amúgy a lerakó közelében nincs gyúlékony dolog, de igaz, a szelet nem lehet kiszámítani, amíg van teszek rá mostantól egy kis havat, attól jól összeáll, és nem viszi a szél.
Előzmény: Zs:) (9806)
amatőrhajós Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9807
Szia Szomszéd! Tudom hol van, a hétvégén ki fogom próbálni! Bár őszintén szólva féltem a lemezkazánt, használtan vettem, de nem szeretném szétégetni! Nem tudod mennyi a kalória tartalma?
Előzmény: defisdani (9805)
Zs:) Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9806
Csak nehogy a szél támadjon, és széthordja. Ne adj isten a kuka után a ház jöjjön.
Előzmény: p.csaba66 (9784)
defisdani Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9805

Üdv!

A szomszéd faluban lakom! :-) /Heréd/ . Hatvanban a RaabK..... tüzépen a Lidl mögött, biztosan tudod miről beszélek. Még nincs nagy tapasztalat, ma hoztam belőle, de nagyon kevés kell belőle az biztos! Csak óvatosan fűtögetek vele,mert még nincs puffer, talán a jövő szezonra már lesz. Üdv: D

Előzmény: amatőrhajós (9803)
csocsanszkaja Creative Commons License 2010.02.09 0 0 9804

Bár nem én lettem megkérdezve:

 

Én cseh ledviczei diót (barna szén) használok már két szezon óta.

este 6kor két diszp vödörnyi beönt, gyújtós kocka, kb 20-25db vékony gyújtós, oszt had szóljon.

1 óra alatt felfűtti a "hideg" (20 fokos) rendszert 75-80ra és tartja sokáig; 24-25 fok van este és reggelre is 22-re megy csak le.

reggelre még van benne annyi parázs, h újra tudnám indítani (de most a gáz van bekapcsolva temperálásra 18-19fokot hagyok)

Előzmény: amatőrhajós (9803)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!