Keresés

Részletes keresés

miszisz Creative Commons License 2000.08.21 0 0 22
Kedves Leanderesek!
EGy vájúban két aprócska, kb 40 cm-es leanderem van, a tőtávolságuk kb 50 cm. Az egyiknek a friss levelei csunyán elkezdtek foltokban száradni és az egész növény kókadt és sárgul, a másiknak viszont semmi baja.
Szedjem szét őket, nehogy a másik is póruljárjom?
Vagy túl közel vannak egymáshoz? Mi lehet a próbléma?
Tud valaki ajánlani valamit?
andrasgeroly Creative Commons License 2000.08.16 0 0 21
Szervusztok, Édesanyámnak van leandere, de eddig még nem sikerült virágban gyönyörködnünk, pedig a növényke már embermagasságú. Mit kéne tenni?
András
vojtek Creative Commons License 2000.07.22 0 0 20
Kedves Eva!

Kb. 10 eves duplaviragu, rozsaszin leanderemen most eloszor jelent meg a termes es szeretnem megkerdezni, lehet-e magrol szaporitani?

miszisz Creative Commons License 2000.07.21 0 0 19
Sziasztok Leanderesek!
Egy érdekességet szeretnék elmesélni és hátha lesz valaki aki még üzletet is tud belőle csinálni. Szóval nekem is levéltetveim voltak, igaz nem a leanderen, mert az eddig megúszta. Bementem a kertészetiboltba, hogy találjak valamit ellenük és leesett az állam a csudálkozástól, képzeljétek lehetett kapni zacskós katicabogarakat. Vettem is gyorsan egy zacsira valót, ami a leirás szerint 1500 db, bár szerintem nem volt annyi. és szépen rászórtam őket a veszélyeztetett területre. Hát nem édes? Eddig még soha nem hallottam ilyenről! Szerintem magyarországon is nagy keletje lenne. Nem mondom hogy tulságosan katicabarát a tenyésztés, de talán környezetbarátabb mint a vegyszerek. Ja és ne kérdezze senki hogy kell tenyészteni őket, nem tudom.
Még egy, a leirásból azt tanultam, hogy a katicákat napnyugta után kell rátenni a növényre, mert mint észrevettem akkor már nem repülnek és legalább körülnéznek a növényen kaja után.
Előzmény: Maci (0)
szigmo Creative Commons License 2000.07.03 0 0 18
Szia Éva, köszi a választ. Nem semmit nem találtam a leveleken. Ezért volt nekem is nagyon furcsa. De rendbejött és azóta is bőszen virágzik, kutya baja. :-))
Előzmény: Megyesi Éva (16)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.06.30 0 0 17
Azt hiszem, valahol errol már volt szó - szóval, levágsz 15-20 cm-es hajtást, olyan nem fásodott, könnyen hajlót. Az alsó leveleket levágod, bedugod a hajtás alját gyökerezteto porba, majd vagy vízbe teszed, vagy mosott homokba, tozegbe elülteted. Ezek legyenek állandóan nedvesek. Ha elkezd hajtani, meggyökeresedett. A vizet azért nem ajánlom, bár az a legegyszerubb dolog, mert elofordul, hogy fertozodik a víz, s elrohad a leander benne.
Előzmény: zsebibaba (14)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.06.30 0 0 16
Levéltetveket nem találtál a leveleken? Attól is hullámosodhatott a szélük vagy ha valami pókhálószerut találtál a hajtásokon, akkor az atka volt, az sem használ a leveleknek. Megelozni nem nagyon tudod ezeket, csak figyelni kell és védekezni.
Előzmény: szigmo (13)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.06.30 0 0 15
Levéltetveket nem találtál a leveleken? Attól is hullámosodhatott a szélük vagy ha valami pókhálószerut találtál a hajtásokon, akkor az atka volt, az sem használ a leveleknek. megelozni nem nagyon tudod ezekez, csak figyelni kell és védekezni.
Előzmény: szigmo (13)
zsebibaba Creative Commons License 2000.06.30 0 0 14
Hogyan kell szaporítani a leandert? Segítsetek!
szigmo Creative Commons License 2000.06.13 0 0 13
Hali leanderhívők!

Némi segítséget kérnék...
Van egy szép nagy leanderem, rózsaszín virágokkal csodás illattal. Az idei tavaszon furcsa dolgot vettem észre, a frissen kihajtott levelei furcsán hullámos szélűek, kicsik lettek, és elkezdtek pöndörödni az alsó szirmai. Chinetrinnel lepermeteztem, és ettől rendbe jött, szép virágokat, és új leveleket is hozott. De akkor is érdekel milyen kórság volt ez? Megelőzhető?
Köszi,
Szigmo

coold Creative Commons License 2000.06.09 0 0 12
vagy büdös az illat?
az a helyzet, hogy szélcsendes estéken kiülni az erkélyünkre az fenséges dolog
nagyon finom fűszeres az illat, nehéz betelni
aztán rágyújtok
mondjuk az se rossz

mander

Előzmény: vojtek (11)
vojtek Creative Commons License 2000.06.08 0 0 11
Finom a szag?
Előzmény: coold (10)
coold Creative Commons License 2000.06.08 0 0 10
helló AToM
olvastam a múltkor valamit a különböző teltségű virágokról és az illatokról, de az is lehet,hogy a virág teltsége csak annyiban volt érdekes, hogy mennyire nyomja le őket az eső
az enyémek nem mindig egyformán illatoznak, szoktam is parázni, hogy akkor most mi van?
szerintem menj be egy könyvesboltba és olvasd ki a könyvekből amit a leanderről írnak, ezért nem érdemes megvenni, hátha ott kiderül, hogy van szagtalan változat is, bár mindenképpen érdemes illatosat keresni, mert hihetetlen finom a szag
coold
Előzmény: Inner Circle (3590)
AToM Creative Commons License 2000.06.08 0 0 9
Szasztok,
az én leanderem már több hete virágzik, rózsaszínű pompában, de semmilyen illata nincs. Ez most baj, vagy nem leander?!?
CSÜLÖK Creative Commons License 2000.06.05 0 0 8
Sziasztok!
Pajzstetű ellen legjobb a kézi módszer:-((((,a különféle vegyszerektől nálunk mindig felkopaszodik a leander.
Maci Creative Commons License 2000.05.31 0 0 7
a gyökerükből csak egy kicsit vágok vissza, csak hogy beleférjenek valami edénybe, és hidegben kevés vízzel telenek át. ahogy jön a jó idő, ki a napra, locsolni kell, és ha már valóban jó az idő, április közepe cca, kiültetem őket a tűző napra. Bírják ezt a tortúrát. Ja, a gödörbe amibe ültetem, rakok egy kis szárított szarvasmarhatrágyát(zsákban árulják), rá egy kis földet és úgy a növényt. Szeptember végén meg jön hogy cserépbe vissza, be csak akkor viszem ha már jön a fagy. Már virágzanak. Nem szabad levágni az elszáradt virágokat, azon lesz a következő évben is a virág. Csak a vékonyka ágakat kell visszavágni.
Előzmény: coold (5)
lujza Creative Commons License 2000.05.31 0 0 6
Mi is így tartjuk a leandert : összel le a pinyóba, s tavasszal sipirc a kertbe.
Szaporodnak, szépen, most kezdenek virágozni.
Előzmény: coold (5)
coold Creative Commons License 2000.05.31 0 0 5
Maci,
hát erre még nem gondoltam, így elsőre kicsit drasztikusnak tűnik, szóval nem gáz az nekik ha rendszeresen elvesztik gyökerük egy részét?, bár ahogy írtad, hogy jól vannak
milyenek, mekkorák vannak neked?
emlékszem mentünk négy éve portugáliába és baromi nagy lett a szemem mikor az autópálya elválasztója rengeteg hatalmas virágzó leander meg mittuomén mi volt, láthatóan jól érezték magukat ott is
én két marha nagy cserépben tartom őket, igaz műanyag, mikor legutóbb átültettem őket, akkor nem mertem bevállalni az égetett cserepet, így is igen nehezek
vizet meg egy-két vödörrel kapnak naponta melegtől függően
virágzanak már a tieid?
na illatos búcsú
coold
Előzmény: Maci (4)
Maci Creative Commons License 2000.05.30 0 0 4
Ha költöztök kertbe, azt javasolom, hogy mikor már nincs fagy, ültesd ki a földbe. Én minden tavasszal kirakom őket, ősszel meg beszedem, a gyökerét vissza lehet vágni egy kicsit hogy a cserépbe vagy dézsába beférjen. Macerás, de úgy vettem észre hogy jobb nekik így. Sokat kell locsolni, ha lehet fúrassatok kutat.
Tavaly voltam Szicíliánláttam teljesen pirosat, narancssárgát, rózsaszínnek kb öt árnyalatát. Lehet hogy egymást porozták be, nem tudom hány alapszín van, de gyönyörűek voltak, és cca 5 m-s volt mindegyik.
Előzmény: coold (3)
coold Creative Commons License 2000.05.25 0 0 3
Kedves Éva
szóval köszönöm, végül úgyis ez marad, meg ez is volt, most tartok ott, hogy csak elvétve találok már pajzsosokat, nagy móka, különböző kicsavart beállásokat veszek fel az erkélyen, gondolom a járókelők nagy örömére, viszont így újabb és újabb helyeken fedezem fel a dögöket
asszem nincs nagy gáz, hihetetlen mennyiségű bimbó van mind a két növényen, szerintem, most hogy visszajött a meleg néhány nap és illatár

Maci
az egyik fehér, a másik rózsaszín-pirosas, és a sárga irigység esz egy sárga után, hamarosan beszerzés lesz ebből úgy sejtem, helye is lesz mert költözünk kertbe
bár most ideális igazán nekik, mert esőt nem kapnak, viszont süti a nap rendesen
katicás ötletet megnézzük, kösz

még mindig érdekelne, hogy szerintetek hogy szaporodnak, közlekednek a dögök?

coold a vizivirág

coold Creative Commons License 2000.05.25 0 0 2
Éva, Maci kösz
most rohanok de még ma folyt
coold
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.05.24 0 0 1
A pajzstetuk ellen egy igazán környezetbarát megoldást tudok. Kézzel vagy szivaccsal leszedegetni,ledörzsölni, ha van cérnád hozzá. Persze kapható káliszappan vagy Vektafid nevu olajos lemosó, ezek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezzel kell befújni a leveleket vagy azt a szivacsot is belemárthatod.
Előzmény: coold (-)
Maci Creative Commons License 2000.05.24 0 0 0
Üdv leander barát! Hány színben pompáznak?
A levéltetűk ellen és a katicabogarakat szoktam bérmunkáltatni, ha látok egyet már viszem is a dísznövényekre. Ez is hirig, de környezetbarát és hát ennie mindenkinem kell. Próbáld ki.
Előzmény: coold (-)
coold Creative Commons License 2000.05.24 0 0 topiknyitó
szeretettel mindenkinek

lassan kinyílnak a leandereim az erkélyen, bódító illatfelhő várható csendes meleg nyári estéken, úgyhogy és mivel
nem találtam oly topikot mely címében utalna erre a kiváló növényre

LEANDER rajongókat keresek

akik pl tudhatják hogy szaporodik/terjed a pajzstetű, unalmas óráim elűzője, idén legalább 5-6 munkaórát fektettem a tetűvadászatba-eltávolításba
ami határozottan környezetbarát módja a tömeggyilkosságnak, de én a legyeket is inkább óvatosan kiviszem a lakásból, mintsem agyoncsapjam, szóval nem lehetne-e eleve barátságos távolságtartásra rábírni őket, ez érdekelne pl ( be kell valljam ott áll a polcon a DUECI, de nagyon megborultam néhány hete)
d'n'b és v.vera üdv

mander a remix

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!