Keresés

Részletes keresés

demjengi Creative Commons License 2002.02.20 0 0 91
Igen! 8 kis tárolóba ültettem kínait, 4-be az enyémből. Már olyan 3 centiméteresek. A férjem először azt mondta, hogy lehet, hogy valami gaz nőtt ki, de szerintem nem, mert szép egyformák. Az őszi próbálkozássommal az lehetett a baj, hogy mélyebbre raktam a földbe, és nem volt ilyen kis üvegházba, ahol a pára biztosított. Sajnos ugyan ez a módszer nem vált be a begónia gyökereztetésnél, mert elrohadtak. Neki szerintem túl sok volt a pára.
Most a palackos módszerrel próbálok majd leandert és hibiszkuszt (kis hajtássokkal, mert egy ágát le akarom vágni) gyökereztetni. Meglátjuk mi lesz.
Sajnos a banánfa hajtásainak gyökereztetése úgy néz ki, hogy megint nem sikerült, pedig használtam gyökereztető hormont és kaptam irodalmat Endrutól is. Lehet, hogy örök rejtély marad, hogy kell. Kár, mert megint van két új hajtás a nagy banánfa mellett.
Üdv. mindenkinek
Előzmény: Tozatu (90)
Tozatu Creative Commons License 2002.02.19 0 0 90
Komolyan,Demjengi,a kínai is?Tozatu
Előzmény: demjengi (89)
demjengi Creative Commons License 2002.02.18 0 0 89
Szia Tozatu!
Határozottan kibújtak a kis leanderek, remélem meg is maradnak. Pátyolgatom öket. Ennek örömére eldugtam paprika és paradicsom magokat is. Életemben előszőr csinálok ilyet, jó volna ha sikerülene, mert különben el fog menni a kedvem tőle. Jó időt mindenkinek.
Előzmény: Tozatu (88)
Tozatu Creative Commons License 2002.02.16 0 0 88
Demjengi,szurkolok,hogy a kínai leander kihajt-e,mert írtad,hogy az őszi ültetés nem sikerült.Klassz a madármályva,alig várom,hogy lehessen magozni odakint.Tozatu
Előzmény: demjengi (86)
Dun Ringill Creative Commons License 2002.02.15 0 0 87
Az általam keltetett leander-magok apám egyik kollégájának növényéről származtak. Én nem sokat trükköztem, egy üveg Petri-csészében vizes vatta alatt csíráztattam a magokat, földbe csak akkor tettem azokat, amikor kihajtottak. Persze rakhattam volna rögtön cserépbe, de először csak azt akartam megtudni, kicsíráznak-e egyáltalán. A föld is olyan volt, amilyet otthon éppen találtam, tavalyi, cserépalji maradék. Persze a leander nem túl kényes növény. 14 magból 12 rögtön kihajtott. Most ott tartunk, hogy két szikleveles kis izéim vannak, várjuk a jó időt.
Előzmény: greenlak (85)
demjengi Creative Commons License 2002.02.15 0 0 86
Nekem ez az első kísérletem, ami nem biztos, hogy sikerül, bár ma felfedezetem, hogy két mag növesztett egy mini hajtást. Szurkolok nekik. Szóval nálam tapasztaltabb válaszoljon Neked. Saját leanderemről szedtem a magot és Tozatu is a saját virágjáról szedte.
Én Endru leírásai szerint próbáltam keltetni a magokat. Ajánlom Neked is, ő sokat írt erről.
Előzmény: greenlak (85)
greenlak Creative Commons License 2002.02.15 0 0 85
Sziasztok!
Üdvözlök minden KERTBARÁTOT így a tavasz elő estéjén ahogy olvasgatom a fórumot már mindenkit előcsalt ez a kevés napfény is.
Mindjárt egy kérdéssel kezdeném, számomra is az egyik legkedvesebb növény a leander meglepve olvasom, hogy lehet magról szaporítani. A kérdésem az volna, hol lehet hozzájutni, van-e csomagküldéssel megoldható forrás ill. ha valaki leírná a pontos technológiát( milyen föld, gyök.por,napfény, víz stb. stb).
Köszönettel
greenlak
u.i. Ez a téli kint teleltetés is érdekelne.
ruffneck Creative Commons License 2002.02.11 0 0 84
Sziasztok!
Képzeljétek, tavaly kiültettem a kertbe egy egész fiatal (piros virágú) leandert, és kipróbáltam, hogy vajon kibírja-e a telet. Kis fóliaházat "építettem" köré (dupla rétegűt), hátha... És, most néztem meg a hétvégén, úgy néz ki, kicsit megtépázottan ugyan de életeben van!
Van valakinek tapasztalata esetleg a leander szabadban való teleltetésével kapcsolatban? Nagyon érdekelne a véleményetek! Köszi, üdv: Ruffneck
demjengi Creative Commons License 2002.02.11 0 0 83
Sziasztok!
A hétvégén vettem az OBI-ban két mini üvegházat. Örömömben el is ültettem benne pár leander magot, a Tozatutól kapott kínai leandert és a saját leanderem magját. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy lesz-e belőle valami. Sajnos most nincs sok fény. Jót tennék vele, ha időnként lámpával megvilágítanám? Azt látom, hogy jó párás a levegő belül, de kell néha szellőztetni?
A félbevágott palackos módszert is először alkalmazok, begóniát próbálok benne gyökerezetni. Nem vízben, hanem földben, gyökereztető port is felhasználva. Úgy örülnék, ha sikerrel járnék.

Tozatu, az általam küldött mályva magot láttam az egyik üzletben és a neve madármályva.

Dun Ringill Creative Commons License 2002.02.08 0 0 82
Ma reggelre kibújt a földből az első leander-fióka. A csíráztatás kezdete óta 12-13 nap telt el. Ezek szerint ennyi idő alatt lehet növényt gyártani.
Előzmény: Dun Ringill (73)
Vidovszky Creative Commons License 2002.02.06 0 0 81
sziasztok!
Új lány a pályán.
A leándergyüjteményem nagy része Bardolino-ból származik, az általatok már leírt módszerekkel.
Gépkocsiban utaztak, műanyagakármiben -ami éppen akadt- a legnagyobb hőségben a kicsikék. Szerencsére a Wartburgnak volt egy -erre a célra kialakított- kis rekesze.(nagy volt a veszteség, de maradt is)
Mire kinőtték az erkélyt sikerült azt teraszra cserélnem. Most akkorák hogy sajnos ősszel jól vissza kellett vágni(ahogy írtátok) hogy maradjon is virágzó vége.Sajnos ezután már mindíg így lesz, mert a téli hely a garázsban korlátozott.
Bocsánat az eddigi terjengésért, most jön a lényeg. A kis végeket szinenként levágott flakonba tettem,persze vízzel, és hely híján felraktam a konyhaszekrény tetejére. Hát majdnem mind meggyökeresedett.
üdv. és köszönet a türelemért.
Dun Ringill Creative Commons License 2002.02.04 0 0 80
Miként a növény (és bármilyen más élőlény) összes nem "szerzett" (tehát mondjuk éghajlati, talaj- és vízviszonyokból származó) tulajdonságát, normálisan a virág színét is a szülők génállománya határozza meg. Így igenis számít, milyen színű az anya- és az apanövény virága.
Előzmény: Julo (78)
Tozatu Creative Commons License 2002.02.01 0 0 79
Úgy szoktam,hogy 1/2-be vágom a nagy műa.palackot,víz,növény,egybedugom.Biztosítéknak egy harmadikat úgy húzok rá,hogy ne csússzon szét.Idén újítottam,egyik gyorsétkezdében a cézársalátás-shakert viszem a" kis" táskámban.Nem kell cserélni a vizet,csak után tölteni.Állítólag nem is szeretik a frisset.Csak fóliával,vagy üveggel,stb takard.A palackmódszer itt is bevált.Tozatu
Előzmény: Julo (75)
Julo Creative Commons License 2002.02.01 0 0 78
Ez nekem új, de biztos én nem tudok valamit: a leánder színe a beporzástól is függ??
Előzmény: Dun Ringill (77)
Dun Ringill Creative Commons License 2002.02.01 0 0 77
Számomra a magvetésben az a legérdekesebb, hogy nem tudom, milyen színű növényről származnak (egy ismerős küldte), azt meg ő sem sejti, milyen színű növény porozta be a leanderét.
Előzmény: pireisz (76)
pireisz Creative Commons License 2002.02.01 0 0 76
Helló! Én régebben olaszországból hoztam leandermagokat. Aztán buta módon csak úgy kiszórtam a kertbe egy helyen, viszont nem tudtam cserépbe átültetni, mert nem bírták ki az átültetést és mind elpusztult, pedig volt sárga, meg dupla bordó. Tehát cserépbe egyenként ültesd.
Előzmény: Dun Ringill (68)
Julo Creative Commons License 2002.02.01 0 0 75
Aha, Korfuról én is műa. flakonban hoztam, amit előbb kiöblítettem, hogy legyen benne némi nedves környezet + nedves papírzsepi a vágott végekre + repülő.
Olaszországból már macerásabb lett volna, mert kocsival utaztunk, nyár, meleg, stb.

A vizet mennyi időnként cseréled gyökereztetés közben?

Előzmény: Tozatu (71)
tibor0322 Creative Commons License 2002.02.01 0 0 74
Kicsit megnyugtattál. Nejemmel már a balatoni nyaraláskor sem merek mindig elmenni sétálni :). Tudom, hogy nem ebbe fog a növény belepusztulni, de akkor sem tetszik (igaz, nem is vagyok igazi növény megszállott :)
Előzmény: Tozatu (71)
Dun Ringill Creative Commons License 2002.02.01 0 0 73
Nem, nem egy nap alatt... :-) 5 vagy 6 napja "áztattam be" a magokat, csak gondoltam, amíg kelnek, megkérdezem, hogy mit is csinálok...
Előzmény: Julo (70)
csite Creative Commons License 2002.01.31 0 0 72
tetvesedtek a növények, permet ment rájuk(remélem 6!), ma iccakára szabad ég alatt lesznek! ugye nem fáznak meg???
Tozatu Creative Commons License 2002.01.31 0 0 71
Kedves Julo!Bevallom,sajnos lopkodom a külföldi növényeket.Műanyagflakonban utaznak és általában megmaradnak,lágy vízben kell gyökereztettni,párolgás ellen takarással védeni.Próbálkozz,menni fog.Tozatu
Előzmény: Julo (69)
Julo Creative Commons License 2002.01.31 0 0 70
Egy nap alatt? Gratula!! ;o))
Előzmény: Dun Ringill (68)
Julo Creative Commons License 2002.01.31 0 0 69
Sziasztok, csak egy kis lelkendezés. ;o)

Nagyon szeretem a leándereket. Észrevettétek, hogy azok a növények a legkedvesebbek az embernek, melyek gyermekkorában körülvették? Én legalábbis így vagyok vele. Volt egy leánderünk az ajtó előtt annakidején.

Néhány évvel ezelőtt voltam Korfun és szedtem vagy 10-12 fehér és sárga hajtást. Itthon sokáig nem derült ki, hogy megmaradnak-e, aztán szép lassan mindegyik elpusztult. (Vízben próbáltam gyökereztetni) :-(

Tavaly Észak-Olaszországban pedig láttam egy olyan gyönyörű sötétbordó példányt egy kertben, mint még soha, gondolkoztam, hogy tudnék egy hajtáshoz jutni, de aztán rájöttem, hogy úgyis elpusztulna, mire hazaérek, volt még néhány nap hátra, meg a kerítéstől is túl messze volt...

Szóval addig nem nyugszom, amíg nem lesz nekem virágzó leánder. Most is van két kis tő, tavaly kiraktam az ajtó elé a gangra, egy jottányit nem mozdult, fény nem sok volt, csak fél óráig süt be a nap átlagosan nyáron, akkor viszont jó erősen, ami a másik véglet, tudom. Aztán kint felejtettem, már fagyott, utolsó pillanatban behoztam a tök sötét konyhába, ott meg a melegtől jól beindult szegény pára.
Most azon imádkozom, hogy bírja még ki egy darabig, tavasszal majd kiviszem az újdonsült telkemre, ahol (remélem) beindul a felújítás (épület), meg körbe sincs kerítve...
Ha már minden rendben lesz és még mindig él valamelyik, akkor főhelyre fogom ültetni!!!

Dun Ringill Creative Commons License 2002.01.31 0 0 68
A kérdés eldőlt, a teszt-magok mára kicsíráztak.
Előzmény: Dun Ringill (67)
Dun Ringill Creative Commons License 2002.01.30 0 0 67
Kedves Szakértők,
azt szeretném megtudni, hogy erkélyen termett leander-magokból van-e esély növényt csinálni? És ha igen, mikor kellene (kellett volna) elvetni azokat?
Scai Creative Commons License 2001.10.02 0 0 66
Köszike a segítséget.
sarpy Creative Commons License 2001.10.01 0 0 65
Az én leanderem miután egész nyáron meg se nyikkant, most szeptember elején kezdett virágozni és még most is hozza a bimbókat. Azt hittem az idén már nem látok virágokat rajta, de a "türelem tornaterem" mondás ezúttal bevált.
vojtek Creative Commons License 2001.09.29 0 0 64
Ne aggódj a leandered miatt, már hideg van ahhoz, hogy virágot hozzon. Bezzeg tavaly nekem még október közepén is virágzott. Mondjuk tavaly bomba idô volt egész évben.
Szerintem még ne vidd be. Én csak akkor viszem be, ha jönnek az elsô komolyabb fagyok. Mínusz 2-3 fokot kibír.
Előzmény: Scai (63)
Scai Creative Commons License 2001.09.29 0 0 63
Virágomon még vannak bimbók, de éjszakánként az éppen kipattanókat ledobja a növény. Hideg van már és be kellene vinnem vagy miért dobálja le a bimbókat a leánder?
Nyócaska Creative Commons License 2001.08.10 0 0 62
Duecivel tényleg vigyázzatok, mert ha minden levelét lefújjátok, megfullad a növény.
Az enyém is ezt tette, némi perzselődéssel kombinálva, miután a teleltetés során elszaporodott pajzsos dögöket akartam kinyírni. El is pusztultak, de a leanderem levelei is, mind egy szálig. Márciusban kiraktam a teraszra, hogy jó, majd ha ráérek, kiásom szegényt a dézsából, aztán kuka. Pár hét után az áldott lélek elkezdett kizöldülni, mostanára meg már úgy néz ki, mint az őserdő, teli új hajtásokkal, és nemsoká virágozni is fog.
Csodálatos dolog a természet, néha még az emberi hülyeséget is helyrehozza (legalábbis igyekszik)...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!