A faszenes grillezés után egyéb élvezetekre vágytunk. Sikerült vásárolnom egy 59 cm-es cikk-cakk szegélyű tárcsát - anyagáron - 1500 Ft-ért (10 kg!) egy vasgyűjtő telepen. Most a lakatosmunkák következnek: lyuk befoltozása, fülek/fogantyúk és/vagy lábak felrakása. Kérdésem: nem idegesítő, ha függ a cucc, és mozog-forog a hús kezelése közben? Nincs útban a lánc? Ha lábakat teszek rá, azok milyen hosszúak legyenek? Vagy hogy oldjam meg a magasságállítást? Olvastam "térd alatti", 25 cm-es és 50 cm-es magasságról is. Még nem tudom, hogy parázson sütök-e majd inkább, vagy lángon - ettől is függ a lábhossz.
Aztán a tűzhely. Találtam egy jó cikket egy klinkertéglából épült tűzrakóról, de azzal kapcsolatban is van kérdésem, és nem találom a cikk szerzőjét. Esetleg tudtok segíteni? Betonvasból készítette a rostélyt, azonban nem írta, hogy az milyen átmérőjű. Nem ég el, nem lágyul ki a betonvas? A tűzhely bélelésére nem javasolja a samott-téglát, mert drága. Sima piros tégla is megfelel?
Olyanra szeretném építeni, ami lehetővé teszi a bográcsozást is. Azonkívül, ha nincs kedvem vagy időm fával vacakolni, gázégőt is betehessek - kényelem, tisztaság, igaz, kisebb élvezeti érték.
Egyelőre ennyit. Izgatottan várom a válaszaitokat.
Tudom, hogy régóta vágysz egy ilyen alkalmatosságra. Ezért aztán főlképpen örülök a vételnek. Sajnos hétvégére nem jósolnak szép időt. Azért remélem mielőbb sikerül kipróbálni! Várjuk a beszámolót!
Szia Kulináris kostológia! Én új vagyok itt de engem érdekelne a tárcsa hol és mennyiért szereztétek esetleg van még belőle? Remélem válaszolsz nekem,ha esetleg nem publikus a válasz email címem: odree@lutri.hu Előre is köszike és én szeretném ha raknál fel képeket!!!!
talán azért mert neincsenek is olyan messze egymástól. A kenőanyagok egy más frakciót képviselnek, mint mondjuk a gázolaj (EN590 szabvány). Ún. bázisolajból állítják elő (ha jól emlékszem), tehát ásványolaj alapú termék.
ismerős a történet. Én sütés előtt zsírszalonnával körbedörgölöm a tárcsát, majd ha kisült a zsírja egy kis olajat utánaküldök. Ezáltal a husokat át tudom úgy húzni a tárcsa túloldalára, hogy kap egy kis zsiradékot és nem szárad ki. A krumpli nálam is rendszeresen elfogy mielőtt tálalnánk. sm.
Én olajat löttyintek a tárcsa közepébe, (aki szentségtörésnek véli ne olvassa tovább!) abba mehet a krumpli, hidd el isteni lesz! Én jártam úgy, hogy a krumpli készülése közben folyamatosan elfogyott.
Köszi az ötleteket, de pont az a bajom, hogy nem külön szeretném főzöcskézni, ha már tárcsán sütök, hanem a hússal együtt, hogy átvegye a fűszerek ízét.
Finomra sikeredett a múltkor is, de mint említettem a krumpli, amit a hús sütésének kezdése után nem sokkal tettem a tárcsára, jóval később sült meg, mikor már kopogott a szemünk. Azért megérte várni, de ha nem szükséges, akkor minek. Azért gondoltam hátha van vkinek vmi jó tippje.
javaslom, hogy ne veszodj kulon a fozessel, es kulon a sutessel. hasznald horasz kollega receptjet, amit itt lejjebb talalsz meg, ahol kepell is illusztralja.
igaz pont a szamunkra legerdekesebbet nem irja le, hogy hopgyan csinalta a krumplit. nos, tepsibe ontott egy kis olajat, meg vizet, es bele a tisztitott krumplit. amikor majdnem kesz, ra a fuszert es osszeriotty.
Hmm, nem győztél meg. A hypoivás lényegesen veszélyesebb, mégis használunk klórtartalmú fertőtlenítőszereket. És egy sima felületről a meleg, mosószeres víz tökéletesen eltávolítja. Én inkább aggódnék a helyedben a valamikori festékréteg miatt. Az meg, hogy a forgalmazó mit mond, egy dolog. Nyilván nem vállalják egy esetleges mérgezés kockázatát ha valaki elfelejti lepucolni használat előtt a cuccost.
szakmai ártalom miatt megkértem a biztonságtechnikai adatlapot. a mailben leírtam hogy mire kellene (alaposan lemosnánk a tárcsáról!) Válasz: Ez a termék nem alkalmas az ön által leírt feladatra!Ez egy csavarlazító hatású,kenőanyag
szemelvények az adatlapból: összetétel:Nafta (ásványolaj), hidrogénnel kezelt nehéz
Lenyelés esetén: a sérülttel itassunk vizet, vigyük friss levegőre, szoros ruhadarabjait meglazítva fektessük le kényelmes testhelyzetbe. Aspirációs veszély! Hánytatni tilos! A helyszínre azonnal hívjunk orvost. Mutassuk meg a címkét az orvosnak. Szembe jutás esetén: öblítsük ki a szemet - legalább 10-15 percen át - bő folyóvízzel, a szemhéjszélek széthúzása és a szemgolyó egyidejű mozgatása mellett. Panasz esetén a sérültet kísérjük szakorvoshoz. Bőrre jutáskor: vegyük le a szennyezett ruházatot és mossuk le a bőrt bő szappanos folyóvízzel. Belégzést követően: vigyük a sérültet friss levegőre, szoros ruhadarabjait meglazítva fektessük le kényelmes testhelyzetbe. Panasz esetén orvossal konzultáljunk
7. Kezelés és tárolás
Kezelés: Csak jól szellőztetett helyen használható. Gyújtóforrástól távol tartandó, tilos a dohányzás! Nyílt lángra, vagy izzó felületre ne permetezzük. Munka közben enni, inni nem szabad
Azt hiszem ennyi bőven elegendő elrettentésnek. Inkább kend le disznózsírral
úgy és azzal főzől amivel akarsz, de azt te sem gondolod komolyan, hogyha az otthoni lábast beáztatod pakurába, akkor azt mosószeres vízzel le lehet rendesen takarítani. de te tudod..... sm.
Te elolvastad a hozzászólásomat, vagy elakadtál a wd-40-nél? Nem azzal kenem ki a serpenyőt sütés előtt... Ugyanannyi veszélye van a felhasználásának, mint a mosogatószereknek, súrolószereknek és egyéb vegyianyagnak, amiket értelemszerűen eltávolítunk a felületről főzés előtt.