A csipkének sok apró magja van, meg magszőre, ami nagyon szúrós. Olyan, mint az üveggyapot. Én eddig csak lekvárnak főztem. Annak isteni. Cefrézni még nem cefréztem, de úgy tudom, először szőlődarálón kell megtörni, majd keverőszárral pépesíteni. Sok vizet igényel, mert alig van leve. Azt mondják, a magja semleges ízű, ezért nem kell kiszedni belőle. Főzésnél viszont nem tudom, nem kozmál-e könnyebben a magok miatt. De hátha vannak itt, akik már főztek belőle.
Otello finomitos jo estet! 14 l vodkat tettem fel ebbol bo 5 l lett ami 57 fokos. Jo leengedtem 30 fokig ize meg edeskes volt, kolajat is gyengen szurtem. Holnap allitom be mar varom a kostolast, kedvelem eme szolo izet. 6 pohar utan fokoltam ekkor 72 fokos volt amit sokaig tartott is.
sogi meselj neked hogy ment, jo lenne osszekostolni.
Csipkebogyóból szoktatok főzni? Gondoltam majd ha 1-2hét múlva lesz időm akkor inkább azzal kezdem, mert csak nagyobb picit mint a kökény. Ennek mekkora a magja, és van-e valami jó mód a megtörésre? Még sosem kóstoltam, hogy tudám mekkora a mag mérete.
Én autóvillamossági szerelőnél szerztem be a kénsavat, hígítva. Bár eddig nem cefrézéshez, hanem alu eloxáláshoz használtam. De most már megjelent a cefrézés, mint konkurencia. Attól óva intelek, hogy rossz akkuból szedd ki, mert ki tudja, nem oldódik -e bele az ólomcella.
Na az a létra kell oda!!!! :-) Én jelenleg Böszörményben vagyok, páromnál. De a birtok Zalában van. Olcsóbb ott venni egy létrát, mint innen elvinni. :-)
Van egy 3 részes alu létrám azt ki lehet tolni 8m-re biztos, egyébként Hajdúszoboszlón lakom. Nem cefréztem még soha, de úgy gondolom, hogy meg kell várni, hogy beérjen rendesen aztán pektinbontót raknék hozzzá rendesen meg desztvizet is. Fajélesztő, tápsó az alap, csak simán festék keverőszárral összetörném, a magról 1-2 hét után leszedném, a biztonság kedvéért újra élesztő és tápsó. Cukrot nem tennék hozzá.
Nálam már megpuhult a naspolya, voltak fagyok. Tavalyelőtt készítettem, kb 15% darált almával cefréztem, ami pektinbontózás után levet eresztett. A keverőszár simát szétpépesítette a puha naspolyát. Max 3% cukor + élesztő.
Ha még nem lenne puha - fajánként is függ az érési idő - leszüreteled és kiteregetve, levegőztetve utóérléled.
Kiforrás után rögtön főztem. Maggal. Nem lett rossz, már elfogyott, de a kajszi, szilva és vilmos azért más kategória. Van aki mag nélkül főzi.
Akkor sem lehetséges ízetlent csinálni ha thumpert használok? Jövőhéten kiderítem, hogy sikerülhet e, mert összerakom az üstöt 2 thumperrel és kipróbálom még így is 2x i felőzéssel azaz összesen 6x lesz desztilállva!
Cefréztetek már naspolyát? Hogyan kellene csinálni?
Van egy akkora naspolyafám, hogy a tetejéről az angyalok tudják csak leszedni a gyümölcsöt. Próbáltam elosztogatni, senkinek nem kellett. Megy a levesbe...akarom mondani a cefrébe.
Kicsit bajban vagyok a sav beszerzésével ebben kérnék segítséget!
Akku savat állítólag és ahogy nézem a google szerint sem lehet már kapni.
Kénsavat se nagyon találok.
Borkősav az van dögivel de azt meg nem nagyon viszi le a pht a cefrében..
Marad a 75%-os foszforsav!
Ha azt mondjátok hogy a foszforsav jó a cefrébe akkor nem keresek tovább , de ha nem az igazi akkor kérhetek egy helyet vagy linket ahol a megfelelő méraganyagot be tudom szerezni ?! :)