Keresés

Részletes keresés

szilvakukc Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92676

Szóval feljelentés történt, úgy, hogy azt sem tudta a gyökér, ki, kivel van? Hát ebből a hátszeletből szívesen kanyarintanék ki egy éles csontozókéssel néhány rövidkarajt.

Előzmény: Törölt nick (92669)
ahurak Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92675

Sziazstok,

 

A múlt pénteken csináltam alma cefrét kb 70l. Ledaráltam, tettem bele élesztőt meg pektin bontót. Megindult a forrás bár szeritnem nem túl intenzíven. Nagyon sűrű az egész cefre csak az alján van folyadék formátumban. Kell ebbe szerintetek vizet tenni, hogy hígabb legyen vagy így is jó lesz?

kösz.a

 

zsorsz Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92674

Bocsánat....hát persze, főleg az aromák miatt nem mindegy hogy mennyit vesz el,nagyon éles a határ,fontos finom kis ízeket illatokat önthet ki az ember(ez olyan,mikor hiányzik a kalácsból a mazsola).

Előzmény: janijani (92673)
janijani Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92673

5 poharas teszttel én is szagolgattam már, az első pohárnak tényleg van egy kicsit gyanús szaga. Az eleje a legerősebb, akár 80%-os alkohol is, nem beszélve az aromákról, azért nem mindegy hogy mennyit vesz el.

Előzmény: In Lak'ech (92672)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92672

Nálunk párom választja le az előpárlatot. Gyakorlat az, hogy pihenteti a poharakat, mert gyakran tapasztalni, hogy a szúrós szag egy negyed óra alatt elillan, és csk a finom gyümölcsillat marad. Tehát az azonnali kóstolás lehet, hogy fölösleges előpárlatelvételhez vezet. De ez csak az én, vagyi párom tapasztalata. És itt nem is nagyon oszt-szoroz, mert a kihozatalt érdemben nem befolyásolta volna, ha négy helyett mondjuk csak két pohárral vesz el.

Előzmény: janijani (92671)
janijani Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92671

70 l víz első ránézésre elégnek tünik a 300 l cefrében, bár nem tudom mert én érzésre szoktam vizezni, aztán amikor forr töltök még hozzá ha kell ahogy le is írtam. Jártam már úgy, hogy először túl sűrűre hagytam, nehezen indult be, csak nyűglődött, adtam hozzá vizet és akkor indult be intenzíven a forrás.

Elég sokat elvettél az elejéből, nem tudom miért lett szúrós szagú, csak a cefrézésnél lehet valami kurvaság.

Előzmény: vnorbi81 (92668)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92670

Szerintem érti ő most is. Csak hát....

Előzmény: Törölt nick (92669)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92669
Előzmény: sogi01 (92645)
vnorbi81 Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92668

A hordóba annyi vizet tettem hogy könnyen lehesen keverni, kb 70l-t. A főzés pedig így történt: 5db 2dl es pohárból az első 4-et kiöntöttem mivel nagyon szúrós szaga volt, a végén pedig 35 akoholfoknál álltam meg mert már savanyú íze volt, 50 foktól kóstolgattam.

Előzmény: janijani (92665)
emGeza Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92667

Szia !

 

Az én birtokomról látton a váci " vörös-hegyet " , és Tolmács éjszakai fényét.

De sajnos itt egy év , csak egy .:-)

Ja itt töltöm életem felét .

Előzmény: In Lak'ech (92653)
TINTUS Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92666

Ne sajnáld belőle a napfényt csak kihígította volna a finom ízt hiszen 1 kiló cukorból 0,75 l ízetlen és illattalan alkoholod lett volna  . Mennyiségre hajtasz vagy a minőségre?!

Becsüld meg a minőséget és nem kell a vendégeidnek lehajolni az utcai ablakod alatt !!!!

Előzmény: vnorbi81 (92647)
janijani Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92665

Cefrézéskor adtál hozzá elég vizet? Kell a víz, hogy legyen ami fel tudja venni az alkoholt.

Én átlátszó műanyag edényben szoktam cefrézni és amikor feljön a bunda látom hogy mennyi folyadék marad az alján. Ha a fenékig ér a bunda az nem jó, az a jó ha kb 1/4 rész alul a folyadék és 3/4 rész felette a bunda. Ha cukrot is teszel bele mégtöbb víz kell, akkor lehet 1/3-2/3 az arány.

Cukrot érdemes bele tenni, a gyümölcs súlyához viszonyítva kb 5-10%-ot simán elbír a birs, van aki sok pálinkát akar 25%-ot is tesz hozzá de ez már túlzás.

Finomításnál is szerintem sok alkohol bennemaradt az alszeszben, kicsit főzhetted volna még. Főzés végén kóstolgatni kell a lejövő párlatot, amíg jóízű lehet főzni. Lehetett volna a 8l 60%-os helyett 11-12l 50%-os pálinkád.

Előzmény: vnorbi81 (92640)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92664

A +2 nap, hogy semmi buborékképződés, az akkor megegyezik a további napokkal, amikor szintén nem volt gondolom buborék. De ha 4 nap után már nem volt bubi, az tényleg gyanús. A várakozás 3 hetében meg igencsak nem fejeződhetett be a forrás, ha légmentes volt a lezárás, mert akkor tapétázhattad volna újra a helységet. A négy nap meg tényleg kicsit furcsa volna kiforrásra.

Előzmény: vnorbi81 (92662)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92663

Az én vadkörtém még hat hét után is dolgozott. Pedig kapott Nafényt, élesztőt, meg kellemes hőmérsékletet (23-24 C-fok), ölelgetést, becézgetés, jóéjtpuszikat. Már annyian mondtátok, hogy az lehetetlen, hogy ne legyn a cefre "kész", hogy lefőztem. Hát keveset is adott. Ebből is látszik, hogy vannak anomáliák, egyedi esetek.

Előzmény: deszegregator (92660)
vnorbi81 Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92662

A főforrás ideje allatt nyomkodtam a tetejét ez 4 nap volt, +2 nap hogy semmi buborékképzödés, a légmentes lezárás +3 hétig tartott. Ez alatt az idő alall nem fort volna ki rendesen? Egyépként a cefrének kimondottan kesernyés savankás íze volt.

Előzmény: golyós (92655)
szilvakukc Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92661

Nincs kivétel, csak amelyiknek alapban is jó.

Előzmény: deszegregator (92659)
deszegregator Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92660

"Sajnos 3 hét várakozás követte."

Ezt is írta, tehát 1+3 hét az már 4 hét, ennyi idő alatt kizárt hogy ne erjedjen ki a birs 17 - 20 fokon. Persze leállhat az erjedés "idő előtt2, de az már más téma.

Előzmény: golyós (92655)
deszegregator Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92659

Többször is hangsúlyoztam, hogy kivéve bizonyos cefréket, pl. faeper, körte, tehát nem húztam rá mindenre a dolgot.

Előzmény: szilvakukc (92658)
szilvakukc Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92658

Bizony mondom Néked, ebben alaposat tévedtél! A ph beállítás az egyik legfontosabb alappillére a cefre egészségmegőrzési programjának. Volt már olyan, hogy együtt romlott a cucc az erjedéssel.

Előzmény: deszegregator (92654)
Frans Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92657

Úgy látom a délafőldhöz még messze jársz. Lessz még mit bejárni

Üdv neked  Szeged mellől.

Előzmény: In Lak'ech (92653)
sleves Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92656

"De miért kellene?"

 

Semmi különös csak érdekelnek ezek a megoldások én is szoktatom a hobbira az énekes madarakat. 

Köszi  a képet.

Előzmény: In Lak'ech (92627)
golyós Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92655

Ki van zárva, hogy a birscefre egy hét alatt kiforrjon azon a hőmérsékleten. Szerintem még a moslékja is édes.... Kb. a harmada a kihozatalod... a "normálisnak "

üdv.g.

 

 

Előzmény: vnorbi81 (92640)
deszegregator Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92654

Az jó lesz, díjjazom az idegen terepet. Sajnos Zozo eltünt a fórumról, ő volt az állandó házi kémikusunk... Mindenesetre én túlzásnak találom a mindenáron péhá beállítás/ savazás törekvéseket is. Nem kell savazni, ha időben tudunk főzni. (Majdnem) Hiába savazol ha 40 fok van. Talán a cefre mennyiséget kellene a főző, főzés kapacitáshoz igazítani inkább. A péházás sem csodaszer. Én kerülöm, igaz csináltam már, és valszeg fogom is csinálni. Az ősz második felében meg végképp értelmezhetetlen a dolog, még akkor is ha alacsony sav ,  és cukor tartalmú gyümiről van szó. Tipikus ágyúval verébre lövés. Örüljön az ember ha ki tud erjedni, a hőmérséklet már fullos a tároláshoz. Az időben főzés, megfelelő hőmérsékleten erjesztés a legfontosabbak, ilyenkor nincs is gond. (Jó van a faeper, meg a körte...) Ha főzdébe járnék nem ideális főzési időpontra, akkor is inkább cukkert tennék mint savaznék. Persze vannak kivételek egyes gyümiféléknél...

Előzmény: In Lak'ech (92653)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92653

A teljes országot "uralom". :-) Párom hajdúböszörményi, életem felét itt töltöm. Én váci vagyok, életem másik felét ott töltöm. A birtok Zalában van, életem harmadik felét pedig ott. Jó, jó, tudom. Ez már 1,5. Ezt tekintve tényleg tudok élni.

Majd ha egyszer megadatik, hogy nyáron legyen egy ZD nálam Zalában, akkor csapunk egy nagy vargányázást.

Előzmény: deszegregator (92651)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92652

A hozzászólások törléséről értesítés megy, de nem árt néha az alábbi topikba is benézni.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9111327

deszegregator Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92651

Tudsz élni, és nem K-ÉK-en, hanem innen megmondom hogy valahol a dél, vagy nyugat dunántúlon élsz! A nyár első felének extra csapadékosséga ellenére sem volt sok vargánya felénk itt ÉK-en. A kora ősz meg a szokásos. Jópár mm csapi, meg néhány fok hiányzott a vargányáknak, ami felétek általában megvan. Sose sajnáld hogy nem fér be az alszesz vagy mi....

Előzmény: In Lak'ech (92607)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92650

Két kérdésem volna hozzátok. Az egyik merő agyalás, de hát születhet belőle hasznos dolog.

 

1; Tudom, hogy az únijóóó betiltotta a szalicilsavat, de azért a leleményes magyar tud árusítani és vásárolni. Most pár borászati üzlet az eredeti feliratot leragasztva kozmetikai célokra hivatkozva árusítja. (én csak ezt használom, ha egyáltalán használok tartósítószert a befőzéshez, bodzaszörphöz). Azt is tudom, hogy a szalcil sav elpusztítja az élesztőgombákat is, ahogy sok más gombát. De vajon akkiusavazás helyett, szigorúan a cefre teljes kiforrása után nem volna alkalmas annak tartósítására??? Mondom, a kérdés teljesen elméleti.

 

2; Mit befolyásol a hűtőspirál réz csövének átmérője? Mit történik, ha az ideálisnál nagyobb, vagy kisebb?

 

 

deszegregator Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92649

A napfény mellett az is gond lehet ha nincs utóérlelve a birs. Ha jól számolok szedés érettség időszakában cefrézted  be mindet. Ilyenkor még komoly mértékben zöldes, sárgászöldes a gyümölcs jó része. Sok keményítő nem tud cukorrá alakulni , és persze aromákban is gazdagabb az utóérlelt birs. A birset nem lehet eléggé pépesíteni (Ez egy mottó lehetne, valaki itt mondta a fórumon!), ez is lehet tényező, a pektinbontó nem csodaszer full pépesítés nélkül. Ha ezen tényezők fényében nézem a kihozatalod, azt kell hogy mondjam nem is olyan rossz. A cefrézés egy része mindenképpen megfelelő volt.

Előzmény: vnorbi81 (92647)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92648

Jó, hogy újra köztünk vagy! :-)

Előzmény: sogi01 (92645)
vnorbi81 Creative Commons License 2013.11.07 0 0 92647

Nem! Sajnos már ki volt forrva amikor értelmeztem a "napfény" fogalmát a fórumon. Hozátenném még hogy állandó 18-20 celsiusfok körüli hőmérsékleten tároltam a cefrét.

Előzmény: szentöltvíz (92646)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!