Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92745

Hát igen,ez is volt valahol Lenintől szabadon"kóstolni,kóstolni,kóstolni":)

Előzmény: In Lak'ech (92744)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92744

Bizony. Pontosan így van. Először, amikor finomítottam, úgy voltam vele, hogy jobb a békesség, és elveszem előpárlatba azt a max. százalékot (1,5), amit a könyvek írnak. Nos eléggé téves elképzelés. Volt már olyan alszeszem, amiből a 2% is kevés volt, de volt olyan, ahol 0,3 százalék után már fennséges volt a párlat. Tehát igaz az a kijelentés, hogy a túl sok előpárlat elvétele ugyanúgy főbenjáró bűn, mint a túl kevésé. Ugyanez igaz az UP-ra is. Tényleg jönnek olyan aromák a végén is, amik hiányoznának. Ez biztosan a nevezett aromák hordozóinak magasabb forráspontjával magyarázható.

Előzmény: zsorsz (92743)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92743

Nem vitás,de a metil körül az etilig van még pár cucc, ami a középárlatba nem kivánatos.Ill. az etil után fontos aromák,amik elveszhetnek,ha el van kapkodva az eleje.

Előzmény: In Lak'ech (92740)
truffle Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92742

Nemrég volt szó a pálinka pH-ról és, hogy következtetni lehet a pálinka minőségére. Mivel nehezen megy az elválasztás EP-nál, gondoltam végig kísérem körténél, hátha mutat valamit amitől könnyebben elválaszthatok. Hát nem, bonyolultabb lett. Az volt a várakozásom, hogy az első poharaknál savasabbat mérek, majd egyre lúgosodik.

7x2 cl-t poharaztam ki(végig csöpögős), majd 5 százalékonként mértem, 50-től fél decinként tíz minta. 

A cefrét kifogástalannak mondanám, kierjedés megállapítása után néhány órán belül lepárolva.

EP-nál szinte semmi különöset nem éreztem(és a család másik három tagja sem), talán az elsőnél valami nem odavalót, így vettem egy nagy levegőt és 2-től ment KP-ba. UP-t simán elválasztottam. 

Valami hasonlatosságot látok héjja60 legutóbbi beírásához. Lehet túl óvatos vagyok: ha azt mondjuk, hogy "ceruzabél vastagság", akkor ez nálam rotring.

KP - pH 4,8.

Van 6,3-as cseresznyém, eszméletlen finom, lágy, de van 4valamennyis Mirabellem, ihatatlan:).

Az idő múlásával(ahogy selymesedik) változik a pálinka pH-ja?

Ha valaki lát összefüggéseket a számok- és az elmondottak alapján, azt szívesen veszem.

In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92741

Bocsánat, elírás, a cefre helyett alszeszt akartam írni.

 

Előzmény: In Lak'ech (92740)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92740

Erről volt már itt a fórumon polémia. Ezek a forráspontok a tiszta metilre és etilre vonatkoznak. De a cefre igencsak egy elegy. Ettől függetlenül természetesen mindannyian tudjuk, és osztjuk, hogy az előpárlat levétele egész idő alatt lassú, inkább csöpögős, mint csorgós legyen.

Nem gondolom, hogy a kérdéses birspálinka kifogásolható íze a gyaors előpárlatlejövetel következménye volna. Sokmindentől lehet. Nem vagyok még öreg róka, ez csupán egy vélemény, azok alapján, amiket itt, tőletek tanultam.

Előzmény: zsorsz (92739)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92739

Bocsánat..."gyorsan jöt le az előpárlat"nagyon fontos!az előpárlat lassan jöjjön,ezért is jó a hőmérő(a "méregkeverés"alapjait még a Huba u. 6-ban tanultam)ha jól emlékszem a metil65 fok  az etil 78 körül forr,65 foktól épp csak "gyertyaláng"és 79 fokig nagyon finoman fűteni!

Előzmény: héjja60 (92738)
héjja60 Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92738

Most kóstoltam a kérdéses bírset, továbbra sem vagyok elégedett. Egy hét után

valami változást érzek, de nem az igazi !

A finomításnál lehet a gond, bár korábban sem a baracknál ,sem a szilvánál, stb.

nem tapasztaltam ilyet.

Azért gondoltam a nagy deflegmációra , mert jóval 70 fok felett indult meg a finomítás

és 50 foknál már utópárlatra kellett váltanom az íz miatt.

Barkócza:

Az előpárlatot a poharas módszer szerint vettem, az utólsó kettőt jónak találtam

éshozzá is öntöttem. Talán baj az is lehetett, hogy elég gyorsan jött le az előpárlat.

Pektin bontót használtam , csak a szövegben enzimet írtam.

Előzmény: deszegregator (92735)
fragola.6035 Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92737

Ha elfogadható banánpárlatot akarsz, akkor abba bele kell darálni a héját is, úgy iható lesz. Kizálólag világos sárga-zöldes banánból, aminek még vastag a héja.   Nem mondom, hogy nagyon finom, de egzotikus ízű, iható.  Pucolva rohadt ízű párlat lesz. 

Előzmény: miriuta maci (92722)
deszegregator Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92736

Héjjának szántam az utolsó mondatokat.

Előzmény: deszegregator (92735)
deszegregator Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92735

Harmadik lehetőség : A hígitás is "töri" a pálinkát, néhány nap után már más lehet...

Biztosan kitapasztaltad már a főződet, ha ígéretes alszesz után nem OK a finomítvány pár hét után sem,  akkor ott valami árulás van. Módosítani kell a finomítás technikáján. Erre recept nincs, hiszen minden készüléknek más az elválasztása.

 

Előzmény: barkócza (92727)
miriuta maci Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92734

A sütőtök zöldség, azt már mégse:-)

Egyébként életem első saját pálinkája sárgadinnyéből készült.

Nem győztem elajándékozni, de szerintem még mindenkinek van otthon aki 10 éve kapott belőle.

Szóvel részemről a tökfélék egy életre kilőve.

Előzmény: szentöltvíz (92733)
szentöltvíz Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92733

Nálam most csorog a sütőtök, miért nem próbálkozol azzal?

Ezzel is lehet annyit szívni mint a banánnal, egyébként az alszesznek még a fiam szerint is jó illata van.

Előzmény: miriuta maci (92731)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92732

Itt többnyire férfiak vannak. Így a banános kérdésedet nem jó topikban tetted fel. Itt senki nem kísérletezik banánnal. :-))))

Előzmény: miriuta maci (92722)
miriuta maci Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92731

Azt írja az internet, hogy nagyon magas a banán pektintartalma.

De ez jó, mert akkor jó sok pektinbontóval (és talán egy kis vízzel) el lehet pépesíteni annyira mint egy almacefrét.

Persze a keverőszáras fúrom izzana a végére...

Előzmény: csalitos (92730)
csalitos Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92730

Próbáld ki! Nékem még az életkedvem is elment tőle...  :-/

Előzmény: hevezoli64 (92725)
csalitos Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92729

   Nálam ez minden évben megjelenő probléma. Két-három hónap után megszűnik és tiszta marad. Közben (havonta) óvatosan slaggal leveszem a tetejét, majd a maradékot kávéfilteren átszűröm, mindadig, mig le nem tisztul. Sem illatban, sem ízben előnytelenül nem változik. (Persze, közben sűrűen kóstolgatom, nehogy valami balhé legyen.  ;-))) )

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: jani&999 (92715)
miriuta maci Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92728

Pektinbontó nem került a cefrébe?

Előzmény: héjja60 (92726)
barkócza Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92727

Első lehetőség: túl nagy volt az előpárlat-elvétel;

 

Második lehetőség: a finomítás alatt annyira telítődtél az ízével-illatával, hogy most egyszerűen nem érzed. Várj pár napot.

Előzmény: héjja60 (92726)
héjja60 Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92726

Az idei tapasztalatoból egy,----negatív.

Az utolsó cefrézésem bírs-alma volt, 80-20%-ban.A darabolás tökéletesre sikeredett

mert megérkezett a rendelt ágvágó , mely szinte péppé zuzta a birset. Élesztő,

enzim , 4% napfény került bele meg kevés víz mert száraznak találtam az anyagot.

A bírset utóérlelni nem tudtam, csak pár napot. A forrás megindult és tíz nap után

főztem. Az alszesz mennyísége elfogadható volt , szeszfoka közel a 30fokhoz,

illata- ize nagyon jó. Finomítás után viszont a jó illat és íz eltűnt!!

Keresem ennek az okát és arra gondolok , hogy tul nagy volt a deflegmáció mivel 

igyen hideg volt amikor főztem és még használtam a pistorius tányért is .

Kérdezem, lehetséges ilyen összefüggés, a nagy deflegmáció előidézheti az íz -illat

eltűnését,??

hevezoli64 Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92725

Nem.

Nem.

Igen.

 

.....)

Előzmény: miriuta maci (92722)
miriuta maci Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92724

Nemrég lett pálinkám 600 kg almából:-)

Előzmény: zsuzska60 (92723)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92723

vegyél inkább almát hűtőházból

Előzmény: miriuta maci (92722)
miriuta maci Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92722

Sziasztok!

 

Khm... banánnal kísérletezett már valaki?

Gondolkodom rajta, hogy télen készítenék egy banánpárlatot (pálinkának nem merem nevezni:).

Érdemes vele foglalkozni vagy találjak más, értelmes elfoglaltságot?

emGeza Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92721

Szia!

Jó gondolat , mert ahányszor telefonon számon kérne , hogy a "kis barna" még uszkál , 

annyiszor dölne a lé .:-)

Előzmény: zsuzska60 (92719)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92720

majd elfelejtettem:

a bogyók nagyon korrekten rövid szárral voltak leszedve, ágdarabok nélkül.

Még egyszer köszönöm!

Előzmény: gombászok (92597)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92719

add meg neki az emelt díjas telefonszámodat és mint Gy. József távgyógyító te is megoldhatod a problémát :-)

 

Előzmény: emGeza (92718)
emGeza Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92718

Szia !

Csak tippelek !

Talán a pálinka jobban megtisztította az üveget .:-)

De inkább , ha parafadugót használsz akkor annak darabjai . Mert olykor lakják azt a dogót. Én átszoktam főzni a dugókat .

De fénykép alapján , okosabb választ is fogsz kapni , így olyn mint a "teledoki ".

 

Előzmény: jani&999 (92715)
kupeci Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92717

Természetesen az amit írtam csak akkor igaz ha minden más tényező állandó marad!:)

Előzmény: kupeci (92716)
kupeci Creative Commons License 2013.11.08 0 0 92716

A sisakod és a páracsöved hőmérséklete nem tud főzés közben megváltozni? Mert ha igen a megnövekedett illetve lecsökkent deflegmáció okozhat ilyet.

Előzmény: mnk2 (92699)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!