Keresés

Részletes keresés

csiba00 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 8114

Nem tudom... Ezt már mondták mások is. Egyébként most is olyan szépen megy a kazán, hogy csak na. De ha kijönne valahogy a kátrány a csőből - ami szinte csak az égetéssel lehet - akkor abban is meg kéne oldódnia a problémámnak.

 

Azt sem tudom, hogy kell kiszedni egy ilyen bélést, meg kinek szólhatnék. Kéményseprők, kéménybéleléssel foglalkozó cégek?

 

De akkor a bélés a hibás? Vagy csak azért csinálja ezt, mert hogy a nagyon forró füstgáztól felolvadt kátrányba beletapad a szálló por, korom...?

Előzmény: kod1111 (8113)
kod1111 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 8113

Szerintem ne vágd le, inkább szedd ki a bélést és minden megoldódik, ez csak egy tipp, de nem jársz vele rosszul és elmúlik a napontai tísztítás.

Előzmény: csiba00 (8110)
zsozé1 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 8112

Sziasztok kéményesek. Szertném kérdezni tőletek hogy, van e tapasztalata kéményre szerelt huzatszabájozóval. Érdemes e megvenni ?http://kemenyhuzatszabalyzo.hupont.hu/ Remélem ezt nem veszik reklámozásnak. Ezt szeretném megvásárolni és kipróbálni.
Válaszokat és tapasztalatokat előre is köszönöm! Zsozé

csiba00 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 8111

Amúgy meg ha a kéménytisztítótól csomósodna így össze, akkor nem az lenne a normális, hogy egyszer áttolják, és utána ok. De ezt nekem 5 nap alatt 4x tolták át. Most már szerencsére én is át tudom tolni egy házilag eszkábált valamivel. De azért ez mégsem ok, hogy minden begyújtás után átt kell pucolni...:S

Előzmény: csipy31 (8108)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 8110

A kefét meg sajnos kicsit meg kell faragnom, de ez legyen a legnagyobb gondomm. Az volt ráírva, hogy 130-as, beledugtam a csőbe a vágott nyíláson, és már ott gyanús volt. Alig akart menni lefelé, már a szár is görbült. Aztán mikor nagy nehezen letoltam, akkor alig bírtam visszahúzni. Kb egy másodperc alatt lepörgött előttem az életem, hogy mi lesz, ha beleszorult. Aztán lemértem a szélességét és 15cm. Inkább lefaragom jó 1,5cm-t.

csiba00 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 8109

No várj, tudod mi a legjobb dolog? Ez, amit a következő képen láthatsz:

 

 

Egy csípőfogót raktam mellé, hogy szemléltesse az arányokat. Ezt most szedtem ki a kéményemből:( Fingom nincs mitől van ez. Csak kizárólag brikettel és száraz fával fűtök. Ráadásul a reggeli, délelőtti begyújtás tökéletesen lezajlott, mégis ilyen lett utána a kémény belseje. 100 fokon ment majdnem sokszor a rendszer.

 

Én nem tudok másra gondolni, mint az alábbira:

 

Egyébként én ismét gyártottam egy teóriát arra, hogy miért lesznek ilyen nagy valamik a kéményben, ami szerintem egész közel állhat a valósághoz.

Ugye 3. éve fűtök ezzel a kazánnal rendszeresen, és sajnos bele volt kötve a gázbojler. Sokszor együtt is ment a kettő, ami nagyon kedvező a kátrányosodásnak. 3 éve kiégett a teljes kéményem, tavaly és idén csak az alsó része, utána lefojtotta magát. Ergo a felső részben ott a kátrány, amit hiába tolnak át a seprők, le nem jön. Most, hogy vágtak rá egy nyílást a padlástérben, kézzel lepucolva kb 1, max 2 mm-es kátrányos dzsuva van a csőben. Ma rendesen megköldtem a kazánt, 4x el akarta érni a 100 fokot - még szerencse, hogy van keringető a rendszerben. Füstgázom is gondolom nagyon forró lehetett.

Ez a meleg megolvasztja a kátrányt, aminek következtében az olyan lesz, mint egy ragasztó. Így a felszálló pernye, korom, szilárd részecskék részben beleragadnak, és elkezdenek nőni. Az áramlás megváltozik a csőben, örvények alakulnak ki, és az elzáródás csak egyre nagyobb lesz.

Most mikor már kihült teljesen a rendszer, akkor belenéztem fönt. A fekete kártány rétegből semmit nem lehetett látni, inkább matt fekete volt, mint ha megszórták volna koromporral, és jól fel volt hólyagosodva több helyen. Szerintem ilyenkor kéne jól átkefézni, és akkor idővel csak megadja magát. De még van két tisztítóporom is, szerintem azt is átküldöm a rendszeren.

 

A legegyszerűbb nyílván a kiégetés lenne, de ez a legveszélyesebb is. Most van golyóm, ma vettem egy egyszerű kefét, a profibb csak 2-3 hét múlva lesz itt. Most kb minden égetés után áttolom a padlástérből a csövet.

 

No én erre gondolok.

 

 

Szerintetek van ennek valami valóság alapja? Mert tényleg nem megy lefojtva a kazán, be kell kapcsolnom időnként a szivattyút mert nyaldossa a 100 fokot.

Előzmény: csipy31 (8108)
csipy31 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 8108

Amúgy érdekes az az anyag amit kiszedtél a kéményedből. El nem tudom képzelni mit tüzeltél, szerintem ekkora göcsörtös csak 

kátrányos talpfából lehet összehozni. Aztán lehet hogy a kéménytisztítótól csomósodott így össze. Mondjuk a gáztól nem tud ilyet csinálni az biztos.

Előzmény: csiba00 (8107)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 8107

Köszi a felajánlott segítséget, de ma sikerült végre pontot tennem a dolog végére. Reggel eszkábáltam egy golyó szerű tisztítót, és ma a praktikerben sikerült vennem kefét. Tűrhetőnek néz ki, de az igazit csak 2-3 hét múlva kapom meg:( Igaz az árban is kb 6x ennyi.

Előzmény: csipy31 (8106)
csipy31 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 8106

Katt a nevemre ott a telcsiszám.

Előzmény: csiba00 (8105)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 8105

Link az lemaradt:) Meg ha elmegyek érte, akkor milyen néven van? Gondolom nem a csipy31:)

Előzmény: csipy31 (8104)
csipy31 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 8104

Szia

Ott a link hogy hova kell menni, palota china center . Bejárat után rögtön balra a 8. üzlet kb. Ha ma elmész érte akkor van nekem egy félrerakatva azt megkaphatod, majd rendelek másikat.

Előzmény: csiba00 (8102)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 8103

Egy kis idézet kod1111-nek küldött levélből. Ha valaki tud a benne írott dolgokra megoldással szolgálni - ez a lerakódás - akkor ne tartsa magában:) De legalább már én is át tudom "golyózni" a kéményt a salyát kis kreálmányommal.

 

"Szervusz!

Nem is tudom, hogyan köszönjem meg neked az eddigi önzetlen segítségedet. Nekem eszembe sem jutott az, amit tegnap a telefonban mondtál. Szerencsére még az építkezésből megmaradt a csigakötél, két jó nagy vaskampóval. Ez birja a gyűrődést, hiiszen anno egy-két teli malteros vödröt húztunk fel vele. A két kampó közé beraktam egy kisebb franciakulcsot plusz súlynak. Majd jó erős és széles ragasztó szalaggal körbetekertem az egészet. Szerencsére sikerült úgy megoldanom, hogy a kötél kb a középpontban húzza, így teljesen egyenesen lóg. Ma át is toltam rajta 3x, de lényegében csak az elsőre hozott ki lerakódást. Ami igen csak szép mennyiségű volt. Küldök róla egy képet is.

Érthetetlenül állok még mindig előtte, hogy mitől lesz benne ennyi. Mondjuk a mennyiséget szerintem nagyban befolyásolja az, hogy tegnap is egész nap lefojtva ment a kazán. 2x is begyújtottam, mert kellett a meleg. Gondolom behajlik egy kis darab, és ahogy az megváltoztatja az áramlást, úgy nő a lerakódás egyre jobban, főleg ha a kazán is alig kap levegőt. Szerinted?

Az az érdekes, hogy a lerakódás az nem is a padlástéri résznél van - bár a tegnapi szakik azt mondták, hogy nem kell extra szigetelés a kéményre, mert az teljesen ok. De ezt te is láttad. A padlástérben kb mellmagasságban van az ajtó, és ahogy engedtem le a kis "golyómat" alatta kb jó 2-3m-re éreztem, hogy megakadt, de a súlyától rögtön át is nyomta.

Most reggel begyújtottam utána, és olyan a rendszerem, hogy már arra kell vigyáznom, hogy nehogy felforrjon. 4-5 fokkal emelkedett a lakásba a hőfok, ami azért nem pici, úgy, hogy tettem rá begyújtáskor 2 hengeres brikettet meg egy kb másfél karnyi fát alulra, erre merőlegesen 3 karnyi vastag fát, majd rá a gyújtóst pár ujjnyi fával. Ezzel max huzattal küldtem neki az elején jó 30 percig. (A is érdekes, hogy tegnap a szakik azt tanácsolták, hogy begyújtáskor fojtsam vissza a kazánt és alig adjak neki levegőt. Ilyet én még soha nem hallottam, sőt pont az ellenkezőjét). Ezzel a 30 perc után már 60-70 fokos vizet keringetett a rendszerben a kazán. Ekkor tettem még rá két hengerest, de le kellett járnom 2x is a pincébe, mert majdnem elérte a 100 fokot. Még szerencse, hogy van egy keringető, amit ilyenkor bedugok. Aztán ez is már nagyjából leégett, és tettem rá 3 db pini &kay brikettet, amivel szintén 2x legalább elértem majdnem a 100-at. Úgyhogy keringettem megint. Ezzel felnyomta a házat 19-20 fokról 23-24-re. Most már alig van benne valami, de még 80 körüli a hőfok. Kb 8 körül gyújtottam be.

A keringetőt nem merem bekapcsolva hagyni. Van egy csőtermó, ami ad neki áramot, ha a beállított hőfokot eléri. Csak félek attól, hogy mi lesz ha egyszer elromlik. A kazánban semmi vészhűtés nincs. Inkább kevesebbet rakok rá, meg elnyújtom a két rárakás közötti időt. Lehet, hogy egyszer majd kicserélem rézcsőre a rendszert, és marad ez a kazán egy pufival. Tiszta kéménnyel csodálatosan dolgozik. De, hogy mitől lesz az elzáródás.... Láthatod, hogy nem lefojtva használom.

......

Üdv,
     Pintér János"

 


csiba00 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 8102

Üdv!

 

Tud valaki Bp-en olyan vas-műszaki boltot, vagy más boltot, ahol lehet kapni k éménytisztító kefét?

 

Voltam ma itt a köelünkben lévőben, de ott csak 1m hosszú volt, amit nem is nagyon értek, hogy mire használnak:) Nekem kb 6-8m-es kéne.

Nem feltétlenül szeretném a holnapi napomat azzal tölteni, hogy végigjárom Bp összes ilyen boltját. De ha nem lesz más választásom....

cseik Creative Commons License 2011.01.03 0 0 8101

akkor a légellátással van a baj. nyissál egy 20/20 szellőzőt a kazánhelyiségre a gázkazán alatt valahol és az ajtót minél jobban szigeteld le huzat ellen illetve a lakótér felé lévő szellőzőt zárd el. megszünik a  problémád. illetve gondoskodni kéne a kandalló légellátásáról is, valami direkt légbevezetővel.

 

oka: a gázkémény és a kandalló egy helyről kapja a levegőt. kvázi egy "U" alaku légjárat a két kémény. a kandalló kéménye gyakorlatilag a gázkéményen keresztül is szívja a levegőt amikor üzemel. amikor a gázkészülék begyújt akkor még van légáramlás a kandalló felé (hiába nem ég, a kéménye lényegesen melegebb, mint a gázkémény), tehát nem csak a saját kéményének ellenállását hanem egy ellenáramu légáramlást is le kell küzdenie, ami úgy látszik nem megy neki.

 

Előzmény: dzf (8099)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 8100

Furcsaságok mindenhol vannak, és ebben az a jó, hogy senki nem tud rá válaszolni:)

 

Nézhetnénk akár az én esetemet is. Most már ez a 3. év, hogy csak a vegyes kazánnal fűtök. Előtte is egy-két éve már használtuk, de akkor még ment mellette a gáz kazán is. Ráadásul mind a kettő ugyan abba a csőbe volt bevezetve. Utóbbi három évben csak a gázbojler ment, a gázkazán már egyáltalán nem. De a gázbojler is ugyan abba a csőbe volt bekötve, mint a vegyes kazán. Most már ezt is megszüntettük, és kizárólag csak a vegyes megy a kéménybe.

Ebben a szezonban kezdtem el tudatosabban fűteni. Utánaolvastam sokat, tűzteret csak 2/3-ig pakolom meg, fentről gyújtok be, csak száraz fákkal fűtök (brikett + két éves fa). Ennek ellenére kb 5 nap alatt 4x tolták át a kéményemet, ma úrja csak lefolytva tudok fűteni. Senki nem érti mitől van, senki nem tud konkrét választ adni, csak találgatnak.

Előzmény: dzf (8099)
dzf Creative Commons License 2011.01.03 0 0 8099

A gázkazán a lakótértől egy ajtóval elválasztott kazánházban van és a levegőt ebből a térből kapja. Az a furcsa, hogy 10 évig ez így működött.

A kálya a lakásban van egy másik kéménybe kötve.

Előzmény: cseik (8095)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 8098

Nálam az egyik kedvenc kéményseprős beszólás az volt, hogy rakjak kevesebbet egyszerre a tűzere, és akkor nem fog füstölni. Mint ha az természetes dolog, hogy mikor az ember a tüzteret pl megtölti 50%-ig, és több levegőt ad a kazánnak, akkor okádja vissza a füstöt.

Előzmény: csiba00 (8097)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 8097

Egy CO érzékelőt szerintem mindenképp tgyél fel a kazán közelébe, amerre tudna áramolni az égéstermék.

 

Mindenesetre én is tudnék mesélni az én kémény kálváriámról, ami a mai napig tart.

 

Ahány ember annyi választ adnak, de egyben mind megeggyeznek, hogy csak találgatnak. Ez ezek az emberek kéményseprők, kémény építéssel foglalkozók.

Pl. ma azt tanácsolta nekem az a két ember, aki kivágta a padlástérben a saválló bélést, hogy mikor beygújtok folytsam szinte teljesen le a kazánt, hogy minél lasabban égjen. Én pont az ellenkezőjét szoktam csinálni, hogy begyújtáskor max levegőt adok neki, és még utána is jó sok ideig.

Kéményseprők is csak találgatnak, hogy mitől kátrányosodhat a kéményem belseje. Senki nem állt eddig elő konkrét ötlettel. Így bízzak meg az ilyen "szakemberekben"?

Előzmény: dzf (8094)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 8096

Amennyit itt is mondtak, 20e.

 

De hogy ismét boldog legyek, megint füstöl, és lefolytva kell fűtenem :( Mikor kivágták, akkor kicsit megrázták a csövet, már amennyire a kémény engedni. Ez max 1-2 cm. Most sem mozog 1cm-nél többet. És lehetett is hallani, ahogy potyogott le a korom. Csak hát, nem tudták semmivel sem áttolni.. és szerintem itt a baj. Begyújtottam, és rögtön éreztem... Pedig a kivágott résnél, ami a 12m-es kéménynek kb a 10m-nél van, lényegében tiszta a belseje. 1-2mm-es lerakódás a cső belső falán. Most is kinyitom így az ajtót, hogy valamilyen szinten megy a kazán, hallom ahogy sűvít fölfelé a levegő benne. Semmi meleg nem jön kifelé. Tehát biztos a vágott nyílás alatt van elzáródva, ezért is gondolom, hogy a rázogatás következménye.

 

Kefét nem tudtam ma venni:( De holnap szerintem szerzek valahonnan egy kb 2000Ft értékűt. Egyenlőre jó lesz az is. MEg kod1111 tanácsolta, hogy most már én is át tudnék rajta valamit tolni. Szerencsére találtam szerintem jó dolgot. Építkezésről megmaradt jó erős kötél, kb 1-2cm átmérőjű, amivel a csigán húzták föl a malteros vödröket. Van két massziv vas kampó is a végére. Ezeket valahogy összetekerem, megpróbálom úgy kialakítani, hogy ne tudjon elakadni - bár azért egy saválló bélésben nem sok minden lehet, max az illesztések peremén. És holnap reggel az első dolgom az lesz, hogy átküldöm rajta 30x.

Előzmény: KalásziM (8093)
cseik Creative Commons License 2011.01.03 0 0 8095

milyen helyiségben van ez a kazán és milyen módon van megoldva a légbevezetés?

Előzmény: dzf (8094)
dzf Creative Commons License 2011.01.03 0 0 8094

Sziasztok!

 

Szeretnék véleményt, megoldási javaslatot kérni az alábbi problémára. Egy 12 éves családi házról van szó ahol 10 évig magyar 24KW-os gázkazán üzemelt problémamentesen. 2009-ben kicseréltük a kazánt Westen kazánra, ami meleg vizet is szolgáltat a felső szintre. Az új kazán is jól működött. 2010-ben az alsó szinten építtettünk egy vízteres cserépkályhát, mely a központi fűtésre lett rákötve. A probléma ekkor kezdődött. Éjszaka, amikor a kályhában már nem égett a tűz és a termosztát elindította a gázkazánt, az elindult, majd kikapcsolt. A hibakód a füstelvezetés hibát mutatta. Felhívtam a szakembert, aki közölte velem, hogy újságpapírral melegítsem elő a kéményt. Gondoltam igen vicces, hogy a XXI: században erre ez a megoldás létezik. Ezek után az elmúlt ősszel ráépítettünk a gázkéményre ~ 2métert, így már a gerinc felett van mintegy 20 cm-rel. Eljött a fűtési szezon, gondoltam biztosan jól fog működni. (A meleg vízellátó részt nem használjuk csőtörés miatt, melyről szintén érdekeseket tudnék mesélni) Párszor be is kapcsolt, nem volt gond. Bejöttek a hűvösebb éjszakák és ismét befüstölt a kazánházba. Próbálgattam többször elindítani, de a légnyomástól erősen függ, hogy visszaáramlik-e vagy nem. Azóta nem használjuk, mert tudom, hogy nagyon veszélyes.

Egy ismerősöm szerint az a gond, hogy hideg a kémény. Nem tudom, ez lehet a probléma, vagy más és hogyan lehet orvosolni?

KalásziM Creative Commons License 2011.01.03 0 0 8093

 És végül a bukszát mennyire terhelte ez a művelet ??

 A mozgásról : oldalra ki lehet ékelni az  a csövet - habár sok jelentősége nincs.

Előzmény: csiba00 (8092)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 8092

Üdv!

 

Ma voltak kint, és vágtak a padlástérben lévő tisztító nyílásnál az acél csőre egy lyukat, majd kicserélték a két kis beton ajtót (ami a tégla kéményfalon volt) ilyen fém ajtóra, ami négyszögletű kulccsal nyitható. A lyuk és a nyílás között nincs semmi cső. Ugye ebből nem lehet semmi gond? Most lényegében ha kinyitom ezt a kis ajtót, ami a tégla fal külső felén van, akkor mögötte ott van kb 10-15 cm-re a nyitott acél cső.

Egyébként ez a cső mozoghat a kéményben? Fölmentem, mernégzetm, és picit lehet lötyögtetni (12m hosszú). Nem hinném, hogy valahol hozzá lenne merevítve a téglához, csak eddig úgy rémlett, mint ha nem lehetett volna megmozdítani.

gmkiev Creative Commons License 2011.01.02 0 0 8090

Igen!

Előzmény: csiba00 (8089)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 8089

Üdv!

 

Szerintetek érdemes leszigetelnem kívülről a kéményem falát a padlástérben?

 

A kémény 3 szinten keresztül (pince, földszint, emelet) kb a ház közepén fut. Tégla kémény, benne egy 130-as acél cső. De gondolom ezt már mindenki tudja:)

Aztán az emelet fölött van a padlástér, amin semmi szigetelés nincs, lényegében kilátni a cserepek között. Ma áttolta nekem a kéményt kod1111, és ő is azt mondta, amit a seprők, hogy a fölső jó pár méter a kátrányos a 12m-es hosszból. Lehet esetleg ez amiatt is, mert ott jóval hidegebb van? Lényegében kinti hőmérséklet. Van fent egy csomó megmaradt kőzetgyapot a födém szigeletéséből. Arra gondoltam, hogy azt rátekerném a kémény falára. Érdemes lenne megcsinálni?

Elemi Koczka Creative Commons License 2011.01.02 0 0 8088

ok.

Előzmény: gmkiev (8087)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.02 0 0 8087

Nem kéne vissza "költöznünk" a pelletes topicba?

Előzmény: Elemi Koczka (8086)
Elemi Koczka Creative Commons License 2011.01.02 0 0 8086

Állítás előtt többször előfordult a jelenség (egyértelmű jelenséghez nem lehetett kötni), azóta már csak egyszer (és ez bíztat..., hogy nem kell a kéményhez nyúlnom)

Előzmény: gmkiev (8085)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.02 0 0 8085

Végül is ez egy állandó, vagy egy egyszeri alkalommal előfordult jelenség?

Előzmény: Elemi Koczka (8084)
Elemi Koczka Creative Commons License 2011.01.02 0 0 8084

Ídézem a szervízt, mit írt mára nekem:

 

"Még egyszer leírom.

Az ECOIDRO-ban nincs pressostát a klasszikus értelemben. Az az IDROFOX-ban van.

Az általad használt berendezésben egy elektronikus áramlás érzékelő van, mely számontartja a füstgáz akadálymentes távozásának mennyiségét, sebességét, és hőfokát. Ha ezek stimmelnek, illetve megvannak, abban az esetben működik a dolog.

Az esetedben a berendezés kéménye, mely mellesleg egy igen jó darab, olyan hosszú, hogy éjszakai, vagy akár nappali külső hőmérséklet (kémény kihűlés) miatt, az amúgy alacsony füstgáz hőmérséklettel induló kandalló nem képes átmelegíteni, magyarul áramlást létrehozni a kéményedbe. 

Ami értesülésem szerint kb 10 méter!

Így a felső rész hideg (sűlyedő) lefelé ható légárama szembe találkozhat időnként a felszálló meleg füstgázzal. Ha az "elegy" nem tud felszálló hőmérsékletűre keveredni, a kémény áramlás  megáll. Magyarán nem képződik huzat. Ebbe egyébb légköri jelenségek is beszólhatnak.

Így természetesen kiáll vagy huzathiány, vagy sikertelen gyújtás üzenetre.

Megoldás ebben a cudar időben , az, hogy kiiktatod a termosztátot és vízhőfokkal operálsz."

 

 

Ehhez pár adat:

6,5 méteres szigetelt schiedel kémény.

Kb. 2-3 hete tiltott le akkor sem induláskor, hanem 7-8 óra múlva (és ekkor még nem volt leszabályozva az adagolt pellet mennyisége)

Akkor letiltott 0 foknál és persze -12-nél is.

Állítás után egyszer sem tiltott még le (pedig azóta az átlag hőmérséklet nem volt -10!

 

A fenti válasz pedig nem is túl nagy huzatot ad meg, hanem inkább hiányt:)

 

 

Előzmény: kod1111 (8070)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!