Ha az alszesz tetején láthatóan úszó olajat leszeded (még akkor is marad )nem okoz aroma veszteséget - viszont meg kíméled magad egy nem kis munkával járó utólagos macerás szűréstől > és még arról nem is beszélve -az nem jár aroma veszteséggel?
A hőmérséklet az elő-, és utóerjedésnél számít. Ha beindult, már gerjeszti saját magát(na jó, a világűrben kicsit akadozna:D), a főerjedés 2-5 nap alatt lezajlik. A két hét utáni "nem kicsit, nagyon" erjedés, akkor életszerű, ha csak egy hét múlva indult be a cefre. De, ha már annak is feltűnik, hogy gáz az anyag, aki sosem látott ecetes cuccot, akkor valszeg tényleg az.
Miért dorbézolnának benne az ecetbacik 2 hét óta. Ilyen, őszi időben jó, ha kierjed a cefre két hét alatt, pláne az olyan, ami nincs naponta lenyomkodva.
Attól függően, hogy hova volt téve, hogyan volt beindítva, még az is lehet, hogy nincs kierjedve teljesen.
Ezt nem tudom. Ehhez látni kellene a cefrét. De, ha már Neked is gáz, akkor valszeg gáz. Majd kapsz itt mindenféle tanácsot az ecetsav semlegesítésére, én ezekben nem hiszek, az már csak toldozás-foltozás. Ha lehet is valamit kihozni belőle, az "futottak még" kategória lesz szerintem. Az ecetbacik által meghagyott alkohol kihozataláról nem is beszélve.
Pálinkásat T. Fórumozók! 2 kérdésem lenne hozzátok, ha tudnátok segíteni? Első: a hűtő hűtésének gyakorlata, alsó egyharmada legyen mindíg hideg? Második: birs cefrém egyik hórdó tetején (50l) enyhe fehér penészszerű hártyát láttam, egy kis ecetet is érzek, a hártyát leszedtem. Jövő héten főzném, lessz adig baja? Az alszeszét meddig engedjem? Válaszokat köszönöm!
Nekem egy tíz literes vödörbe folyik az aldzesz. Ebben van ket 1,5 literes fagyasztott vizes palack. Az alszesz egy tölcserbe folyik, a tolcser also vege a vodor aljan van egy szilikon csovel meghosszabbítva, így az alszesz nem a folxadek tetejere csorog mar eleinte sem. Van egy jo fel liter víz is ontve a vodorbe. A vegen a tablas kozmaolaj konnyen eltavolítho a tolcserbol, es ha kell a vodorben levo foly. tetejerol. Ez a modszer ugyanazt tudja mint a dobozos szűrő. Nyaron is hideg az alszesz a jegpalackok miatt. evek ota hasznalom így, semmi gondom a kozmaolajjal. kepet rakok ha erdekel.
Cefréztem 150kg almát,de mivel elutazom egy hétre a napfényt hozzá adtam darálás után. Ez tegnap történt, reggelre megindult. Kérdésem az hogy okoz e valamilyen problémát az hogy előbb került bele a fény?
Ezzel a módszerrel végeztem az alszesz kozmaolaj mentesítését:
hideg vízzel félig töltünk egy 3/4L-es edényt és tele engedjük előpárlattal, melyet vagy beteszünk a mélyhűtőbe 1-2
órára {és ezután ’színeljük’} vagy egyszerűen kiskanállal ’leszíneljük’ róla a párlat felszínén úszó kozmaolajat.
Tehát minden főzés első kb 3dl alszesze lett kozmaolajtalanítva. Na most a többi alszesz ment a gyüjtő hordóba,minek a felszínén azért jócskán van még kozmaolaj. Kérdésem: ezt távolítsam el teljesen(mert zavaros lesz a pálinkám) vagy hagyjam így,mert ez már inkább ízanyagot tartalmaz?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: