Tanúsíthatom, hogy nem csak az őszi, meg a téli hónapok veszélyesek. Én egyszer pölö tavasszal akartam metszeni, és erre egész nap zuhogott az eső. Hát majdnem megütött a guta!:)))
Na ja...! Van egy ismerősöm, akinek folyamatosak az anyagi problémái az elmúlt 25 év során. Mindig panaszkodik hogy nincs pénze, meg milyen jó annka akinek van.
Múltkor meséli, hogy anyagbeszerzésen járt egy távolabbi városban és ahogy ott megy az autóval, látja ám, hogy a mezőn annyi a csiperke (champion) gomba , hogy fehérlik az egész. Aszondi egy álltó helyben szedhetett volna egy vödörrel... Azt hiszed megállt szedni? Áh dehogy, odébb az út mentén gombát áruló cigánnyal alkudott inkább egy kisvödörnyi gombára, ami kijött a zsebében lapuló apróból. És még elégedett is volt, hogy milyen jól lealkudta. Azt hittem lekaparom magam amikor mesélte :-)
Már régen rászoktam, hogy küldés előtt vágólapra smittelem az irományt... (CTRL+A aztán CTRL+C)
Így nem vész el, egy CTRL+V-vel ismét el tudom küldeni. Ettől már csak az idegesítőbb, amikor olyan hosszan fogalmazom a választ, hogy az oldal automatán dob egy frissítést és úgy üresedik ki a beviteli mező...grrr... Azt néha még ma is megszívom :-((
Amilyen hasznos,szórakoztató a net,meg általában a számitógép,néha nagyon idegesitő is tud lenni,kétszer is megírtam egy hosszú választ, nem ment át és mivel nem vagyok egy klaviatura zsonglőr,tudnék dobni most egy hátast.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
"Mivel látható, hogy a baktérium a metszéseken és sebzéseken keresztül fertőz, továbbá ismerve a betegség évi lefolyását, felmerül a kérdés, hogy melyik hónapban célszerű a koronaalakító metszéseket elvégezni. Bár erre vonatkozóan végleges választ nem adhatunk, mivel a kísérletek tovább folynak, annyit azonban már most is megállapíthatunk, hogy a metszéseket semmi esetre sem szabad az őszi hónapokban lombhullás után, illetve a téli fagymentes napokon elvégezni. További, többéves megfigyelés szükséges ahhoz, hogy a metszés legalkalmasabb időpontját a gutaütés elkerülése végett megállapítsuk."
Ugyanez a baktérium (Pseudomonas syringae) az összes csonthéjast fertőzi!
"a virus is akkor telepszik meg könnyen, ha élő, vegetáló sejteket talál"
Hát ez az! Ha akkor vágod, amikor alszik a növény, szabad utat adsz! Ha teljes üzemben dolgozik, egy kicsit nedvedzeni fog, de idővel elzárja a nedv útját. Tehát mikor tud könnyebben fertőzni?
"a virus is akkor telepszik meg könnyen, ha élő, vegetáló sejteket talál"
Télen nincsenek élő sejtek, nem értem mire gondolsz?
A többivel ráérsz, ott metszenek télen a hóban-fagyban, ahol nem tudják tavasszal záros határidőn belül lemetszeni a fákat, bokrokat, tőkéket. Akinek nincs sok várja meg a nagy fagyok végét. Diót február végéig, barackor virágzás előtt közvetlenül, a többit a pihenő időszakban bármikor. Utána a lemosó permetezés fagymentes időszakban sokat használ.
Természetesen ez a dolog is olyan, hogy mindenki jól tudja, de két ember nem csinálja egyformán.
Csak érdekességként: Az egyik sváb faluban az a szokás, hogy egyik nap szüretelnek és másik nap metszenek. (szőlőt). Ez nekem is új volt, de egy néhány éve már megfigyeltem egy-két szomszédot, akik ugyanezt csinálják. Azt nem tudom, hogy jól van ez így vagy nem.
A környékbeli nagyüzemek az alma ültetvényeket régen , már télen elkezdték metszeni. Nem tudom helyesen tették e, de így csinálták.Ezt láttam is, a szőlőt azt csak hallottam.
Természetesen, hogy tudom. Az elfagyás mindig a vessző vékony végén kezdődik. Ha az a csap elfagy, amit meghagyok, akkor a vékony vége is elfagy. Igaz a szálvesszős metszésnél nem annyira egyértelmű.
Tavaszra a seb begyógyul és nincs csöpögés, nincs energia veszteség, nincs nyilt seb.
Szerintem a virus is akkor telepszik meg könnyen, ha élő, vegetáló sejteket talál.