Keresés

Részletes keresés

zozomax Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92898

Ez jó... :-)

Előzmény: zsorsz (92896)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92897

Megpróbálom rövidebb lére ereszteni:)

Előzmény: Feriba51 (92893)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92896

:)Mészöly Dezső idézet jut eszembe,v.hogy így"a munka az élet sója,de mi van ha valaki édesszájú?"

Előzmény: zozomax (92892)
szilvakukc Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92895

Tanúsíthatom, hogy nem csak az őszi, meg a téli hónapok veszélyesek. Én egyszer pölö tavasszal akartam metszeni, és erre egész nap zuhogott az eső. Hát majdnem megütött a guta!:)))

Előzmény: Tucso69 (92881)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92894

Irigylésre méltó aki ilyen szinten van a kütyükkel,köszönöm a jó tanácsot.

Előzmény: zozomax (92891)
Feriba51 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92893

Igen, túl hosszan írsz és azért nem küldi el.

Előbb mentsd le a szöveget valahova, aztán próbálkozz újra!

Jó nedűt!!!

Előzmény: zsorsz (92889)
zozomax Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92892

Na ja...! Van egy ismerősöm, akinek folyamatosak az anyagi problémái az elmúlt 25 év során. Mindig panaszkodik hogy nincs pénze, meg milyen jó annka akinek van. 

Múltkor meséli, hogy anyagbeszerzésen járt egy távolabbi városban és ahogy ott megy az autóval, látja ám, hogy a mezőn annyi a csiperke (champion) gomba , hogy fehérlik az egész. Aszondi egy álltó helyben szedhetett volna egy vödörrel... Azt hiszed megállt szedni?
Áh dehogy, odébb az út mentén gombát áruló cigánnyal alkudott inkább egy kisvödörnyi gombára, ami kijött a zsebében lapuló apróból. És még elégedett is volt, hogy milyen jól lealkudta. Azt hittem lekaparom magam amikor mesélte :-)

Előzmény: Törölt nick (92890)
zozomax Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92891

Már régen rászoktam, hogy küldés előtt vágólapra smittelem az irományt... (CTRL+A aztán CTRL+C) 

Így nem vész el,  egy CTRL+V-vel ismét el tudom küldeni.
Ettől már csak az idegesítőbb, amikor olyan hosszan fogalmazom a választ, hogy az oldal automatán dob egy frissítést és úgy üresedik ki a beviteli mező...grrr... Azt néha még ma is megszívom :-((

Előzmény: zsorsz (92889)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92890

Kedves Gombászok!

 

Van egy ismerősöm aki mindig megjegyzi magának amikor leveszek egy üveg pálinkát a polcról:

 -Jaaj dejó neked,csak leveszed a polcról a finom pálinkát!!!

Erre én :

-Hááát az nemcsak úgy van ,h leveszek egy üveggel a polcról!!

  A gyümölcsfák metszésével,permetezésével...stb kezdödik a pálinkafőzés!!

 

Nem provokációnak szántam,csak gondoltam megosztom veled!

 

Tisztelettel!

Előzmény: gombászok (92883)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92889

Amilyen hasznos,szórakoztató a net,meg általában a számitógép,néha nagyon idegesitő is tud lenni,kétszer is megírtam egy hosszú választ, nem ment át és mivel nem vagyok egy klaviatura zsonglőr,tudnék dobni most egy hátast.

zsorsz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92888

Most meg működik,92885-re reagáltam volna és hiába klikk az "elküldöm"-re,készer is megszivatott.Bosszantó!

zsorsz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92887

Az elküldömre mihaszna klikk,valami gáz van!

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92886

Nem.

Előzmény: gombászok (92883)
vasbicikli Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92885

Én erre gondoltam.

A kajszié is egy hasonló bacis nyavalya, de az nem "a" tűzelhalás.

Előzmény: Tucso69 (92879)
comad2 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92884

Mivelhogy nincs a két dolog között összefüggés? :)

Előzmény: gombászok (92883)
gombászok Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92883

Kedves Pálinkabarátaim!

 

Most akkor pálinkát főztök(otthon), vagy gyümölcsfát/szőlőt metszetek??

Nem féltek P.Admin haragjától????!!!!

sogi01 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92882

         vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (92822)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92881

Utolsó h.sz-em a témában.

A kettővel ezelőtt linkelt oldalról:

"Mivel látható, hogy a baktérium a metszéseken és sebzéseken keresztül fertőz, továbbá ismerve a betegség évi lefolyását, felmerül a kérdés, hogy melyik hónapban célszerű a koronaalakító metszéseket elvégezni. Bár erre vonatkozóan végleges választ nem adhatunk, mivel a kísérletek tovább folynak, annyit azonban már most is megállapíthatunk, hogy a metszéseket semmi esetre sem szabad az őszi hónapokban lombhullás után, illetve a téli fagymentes napokon elvégezni. További, többéves megfigyelés szükséges ahhoz, hogy a metszés legalkalmasabb időpontját a gutaütés elkerülése végett megállapítsuk."

Ugyanez a baktérium (Pseudomonas syringae) az összes csonthéjast fertőzi! 

Tucso69 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92880

"a virus is akkor telepszik meg könnyen, ha élő, vegetáló sejteket talál"

Hát ez az! Ha akkor vágod, amikor alszik a növény, szabad utat adsz! Ha teljes üzemben dolgozik, egy kicsit nedvedzeni fog, de idővel elzárja a nedv útját. Tehát mikor tud könnyebben fertőzni? 

"a virus is akkor telepszik meg könnyen, ha élő, vegetáló sejteket talál"

Télen nincsenek élő sejtek, nem értem mire gondolsz?

Előzmény: Feriba51 (92872)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92879

Én a kajszi metszés kapcsán keresgéltem, és akkor találtam:

http://balatonkertesz.hu/a-pseudomonas-syringae-bakterium-szerepe-a-kajszi-gutautesben/

Ez a baci a csonthéjasoknál okoz "tűzelhalást" az almatermésűeket nem bántja.

Nyílván megvan nekik is az ellenségük...

Előzmény: vasbicikli (92871)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 92878

a korona alakítást nyugodtan végezd el!

A többivel ráérsz, ott metszenek télen a hóban-fagyban, ahol nem tudják tavasszal záros határidőn belül lemetszeni a fákat, bokrokat, tőkéket. Akinek nincs sok várja meg a nagy fagyok végét. Diót február végéig, barackor virágzás előtt közvetlenül, a többit a pihenő időszakban bármikor. Utána a lemosó permetezés fagymentes időszakban sokat használ.

 

Előzmény: kupeci (92875)
Feriba51 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 92877

Természetesen ez a dolog is olyan, hogy mindenki jól tudja, de két ember nem csinálja egyformán.

Csak érdekességként: Az egyik sváb faluban az a szokás, hogy egyik nap szüretelnek és másik nap metszenek. (szőlőt). Ez nekem is új volt, de egy néhány éve már megfigyeltem egy-két szomszédot, akik ugyanezt csinálják. Azt nem tudom, hogy jól van ez így vagy nem.

Jó nedűt!!!

Előzmény: kupeci (92875)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 92876

majd kupeci és Tancsi uraimmal rázendítünk, hogy:

"haragszom a töködre, rámászott a kukorica földemre"

:-)

 

Előzmény: szentöltvíz (92826)
kupeci Creative Commons License 2013.11.10 0 0 92875

A környékbeli nagyüzemek az alma ültetvényeket régen , már télen elkezdték metszeni. Nem tudom helyesen tették e, de így csinálták.Ezt láttam is,  a szőlőt azt csak hallottam.

A barackot azt megtapasztaltam  hogy nem szabad.

Előzmény: Feriba51 (92868)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.10 0 0 92874
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.10 0 0 92873

Czáka Sarolta Valló László, A metszés ábécéje. Én ebből tanultam. Persze könyvből ugyanúgy nem lehet megtanulni metszeni, mint pálinkát főzni.

Előzmény: Feriba51 (92868)
Feriba51 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 92872

"Előre tudod melyik rügy nem fog elfagyni?"

 

Természetesen, hogy tudom. Az elfagyás mindig a vessző vékony végén kezdődik. Ha az a csap elfagy, amit meghagyok, akkor a vékony vége is elfagy. Igaz a szálvesszős metszésnél nem annyira egyértelmű.

Tavaszra a seb begyógyul és nincs csöpögés, nincs energia veszteség, nincs nyilt seb.

 

Szerintem a virus is akkor telepszik meg könnyen, ha élő, vegetáló sejteket talál.

Jó nedűt neked is!!!

 

Előzmény: Tucso69 (92870)
vasbicikli Creative Commons License 2013.11.10 0 0 92871

A tűzelhalás pont hogy az almatermésűek nyavalyája.

Előzmény: Tucso69 (92869)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 92870

Szőlőt télen??

Előre tudod melyik rügy nem fog elfagyni?

Ha metszés után nem jön a nedv, akkor tud fertőződni!

Előzmény: Feriba51 (92868)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 92869

Én inkább a csonthéjasoknak néztem utána még tavasszal, őket veszéllyezteti a tűzelhalás.

Almatermésűeknek gondolom más veszélyfaktorai vannak

Amúgy az almát is így metszettem, és sebkezelőt is használok. 

Előzmény: kupeci (92867)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!