Keresés

Részletes keresés

truffle Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92925

Sziasztok!

 

Ha gyári főzőm gyári páracsövét megváltoztatom a fórumon 99%-ban használt sisak felé lejtős megoldásra, akkor nagy valószínűséggel milyen kedvező változásokra számíthatok a lepárlás során (a végeredményben)?

A kérdés elméleti, mivel még nem főztetek vele.

 

Emlékeztetőül a mostani. 

 

Köszönöm.

emGeza Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92924

Szia !

Kár , hogy útóerjedésnél nem öntödted össze , úgy , hogy a hordók 90 %-os telitettségik legyenek ! ( de ez már késő ! )

 

Több megoldás közül választhatsz a tárolása :

 -pH 2.8-as beállítás ,

 -fólia , rá 10 cm víz ,

 -vékony étolaj réteg ,

 -PET palack vízzel töltve ,bele a hordóba ( vagy ami növeli a hordó kihasználtságát ) 

Az opciók akár összevonhatóak !?

Előzmény: Hegyi82 (92915)
csalitos Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92923

   Gombászok pongyola :-) fogalmazása félreérthető. Az elv helyénvaló. A technikai kivitelezés nem az igazi. Félig töltött hordók problémája az, hogy akármilyen légmentesen zár is, a cefre érintkezik a levegővel. A bor is azért pinpósodik meg, mert darabban van, hiába van ledugaszolva. Megvédeni úgy tudod, hogy feltöltöd az akonáig, vagy parafinolajat töltesz rá.

   Cefrénél ez úgy valósul meg, hogy a hordóban lévő cefre tetejére rásímitasz egy (most jön a varázsige) -vékony- fóliát, úgy hogy az a hordó oldalára is rá legyen símitva. Ha nem szakadt a fólia, vizet is önthetsz rá. Aztán még az ecsetelt dolgokat is be lehet vetni, pl. halványan citromsavval megszórni a fólia alatt, stb. Nem árt a tetejét is rátenni, lezárni és ne csak egy permetes kabátot rádobni :-))

   Minden jót.

   Józsipapa 

Előzmény: Hegyi82 (92915)
csalitos Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92922

   Mág egy picikét a tűzelhalásról...

   Amit belinkeltél a kajszifák gutaütéséről szól. Felelős a Psendomonas syringae nevű baktérium. Kajszifák betegsége, napok alatt részben, vagy egészen kipusztul a fa. Monilia laxa gomba okozza a monilia nevű kártételt, és ez a csonthéjasok betegsége. (Meggy, csersznye. szilva.)

   A tűzelhalást az Erwinia amylovora nevű baktérium idézi elő, az almástermésüek (alma. körte, birs, stb) retteget betegsége.

   Sok helyen láttam összevonva ezeket a növénybetegségeket. Mindegyiknél jól megkülönböztethetőek a tüneterk, de aki még nem találkozott velük, csak azt látja, hogy jééé kiszáradt, elvitte a monilia. (vagy a tűzelhalás, vagy megütötte a guta)

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Tucso69 (92879)
rézműves1 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92921

...szia Maci!

...anyósra szórunk két zacsival, de szalicilból, amikor már legalább 2-méter mélyen van, hogy megne romoljon...:):):)...

Előzmény: miriuta maci (92912)
sogi01 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92920

Szia! Gugli a barátunk... Diósdon van főzde.

Előzmény: mekkme (92918)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92919
Előzmény: mekkme (92918)
mekkme Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92918

Sziasztok! Tud valaki olyan helyet ajánlani, ahol ki tudok főzetni kb 120L cefrét 11. kerület / 22. kerület / Diósd / Érd környékén?

 

 

 

gombászok Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92917

Tedd a hordókat minél hidegebb helyre.

Símítsál a tetejére fóliát, akkorát, hogy legalább 15 cm-rel lelógjon a hordó száján kívül.

Öntsél bele 8-10 cm vastagon vizet, úgy tedd rá a fedőt.

Ezzel garantált, hogy nem jut bele levegő, nem szökik el az alkohol.

Előzmény: Hegyi82 (92915)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92916

Az igazán agasztó a félig tele hordók,nem jó ha sok a levegő a cefre felett.Savazás?Bunda fent v.lent van?

Előzmény: Hegyi82 (92915)
Hegyi82 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92915

üdv!

olvasgattam, az elmúlt napokban volt szó nem keveset a cefre tárolásáról kiforrás és főzés között

nos, nekem elég nagy aktualitását nyerte a dolog, ugyanis február elejére kaptam időpontot kifőzésre

ez barátok közt is 3 hónap, így igen csak félteni kezdtem a 280l+70l birs+alma cefrémet :(
írjatok sok okosságot, és megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni a dologból.
jelenleg a szabadban vannak még a hordók, 2 majdnem tele, 2 kb félig, de be fogom tenni őket egy helységbe /padlásfeljáró/ ahol nincs fűtés, nagy hidegekben fagy is lesz. remélem kiböjtölik az időt viszonylag kevés veszteséggel

deszegregator Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92914

Kár a fórumról mindent elüldözni, kivéve a "mikortegyembeleacukrotmegazélesztőt" című örökfolytatásos szappanoperát..:-(( A pálinkafőzés otthon témaköre meglehetősen komplex , mivel otthonfőzők vagyunk , leginkább (sokan) saját gyümölcsből főzünk. Ez a jó kondicióban tartott gyümölcsfákkal kezdődik. Persze van erre fórum, de óhatatlanul karcoljuk a határokat néha. Ennyi erővel megaOFF a minapi gyümölcsfa ajánlatod egy kérdésre, de nagyon sok minden más is az.

Előzmény: gombászok (92883)
miriuta maci Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92913

Nem lehet, hogy a kozmaolajok mellett a finom illóolajokat is leválasztottad véletlenül? :-)

Ettől függetlenül örömmel állok a kóstoló elébe.

Előzmény: csenksz (92794)
miriuta maci Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92912

Én nem nyomkodnám le, csak beszórnám a bunda tetejét két zacskó citromsavval, aztán lefedném folpack-kal.

Előzmény: In Lak'ech (92769)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92911

Köszönöm,92891-nél Zozomax  tájékoztatott.

Előzmény: Tucso69 (92907)
kupeci Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92910

 Hali Fire! a ZD útjai kifürkészhetetlenek.....még !:)))))

Előzmény: firekiller (92904)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92909

Így van.

Ez a téma is olyan, hogy vannak általános szabályok, mit a cefrézésnél, amiket érdemes betartani.

Persze mindig vannak olyan kertészek (pálinkafőzők) , akik szerint a szabáléyok éppen most Őrájuk nem vonatkoznak. Egyes esetekben szerencséjükre ez igaz is lehet, de egy fórumon mégis csak a legáltalánosabb módszert szokás ajánlani.

Üdv.

Előzmény: Tucso69 (92881)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92908

:-)

Előzmény: szilvakukc (92895)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92907

Kijelöl, ctrl + c ezzel vágólapra másolod a megírt szöveget.

Ha nem jelenik meg akkor ctrl + v -vel újra be tudod másolni.

Előzmény: zsorsz (92889)
miriuta maci Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92906

Köszi, megfontolom.

Előzmény: fragola.6035 (92737)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92905

Jó, ezt gutaütésnek hívják, de ez is gyorsan pusztít.

Előzmény: vasbicikli (92885)
firekiller Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92904

Kupeci Mester!

A TZD útját is egyengetned kellene. Remélem felénk vezet !

Előzmény: kupeci (92902)
Tucso69 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92903

Mondja ezt egy gombász! :-D Én a helyedben hallgatnék! :-)

Gyümölcsből legalább lehet pálinkát főzni!

Előzmény: gombászok (92883)
kupeci Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92902

Mi csak az odavezető utat szeretnénk egyengetni!:))))

Előzmény: gombászok (92883)
firekiller Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92901

Kedves Gombászok!

A gyümölcsfa metszés ugyan úgy hozzátartozik a jó pálinka készítéshez mint a jövedéki törvény értelmezése. Csak nem szabad egyiket sem túlzásba vinni!

Szakmád alapján a metszéshez-növényvédelemhez több tanácsot adhatnál ;)

Előzmény: gombászok (92883)
firekiller Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92900

Mióta zavar, ha metszés közben elázol ;)

Az új faformát kell csak megmagyrázni !

Előzmény: szilvakukc (92895)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92899

akarom mondani,nedűre:)

Előzmény: zsorsz (92897)
zozomax Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92898

Ez jó... :-)

Előzmény: zsorsz (92896)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92897

Megpróbálom rövidebb lére ereszteni:)

Előzmény: Feriba51 (92893)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 92896

:)Mészöly Dezső idézet jut eszembe,v.hogy így"a munka az élet sója,de mi van ha valaki édesszájú?"

Előzmény: zozomax (92892)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!