Ha gyári főzőm gyári páracsövét megváltoztatom a fórumon 99%-ban használt sisak felé lejtős megoldásra, akkor nagy valószínűséggel milyen kedvező változásokra számíthatok a lepárlás során (a végeredményben)?
Gombászok pongyola :-) fogalmazása félreérthető. Az elv helyénvaló. A technikai kivitelezés nem az igazi. Félig töltött hordók problémája az, hogy akármilyen légmentesen zár is, a cefre érintkezik a levegővel. A bor is azért pinpósodik meg, mert darabban van, hiába van ledugaszolva. Megvédeni úgy tudod, hogy feltöltöd az akonáig, vagy parafinolajat töltesz rá.
Cefrénél ez úgy valósul meg, hogy a hordóban lévő cefre tetejére rásímitasz egy (most jön a varázsige) -vékony- fóliát, úgy hogy az a hordó oldalára is rá legyen símitva. Ha nem szakadt a fólia, vizet is önthetsz rá. Aztán még az ecsetelt dolgokat is be lehet vetni, pl. halványan citromsavval megszórni a fólia alatt, stb. Nem árt a tetejét is rátenni, lezárni és ne csak egy permetes kabátot rádobni :-))
Amit belinkeltél a kajszifák gutaütéséről szól. Felelős a Psendomonas syringae nevű baktérium. Kajszifák betegsége, napok alatt részben, vagy egészen kipusztul a fa. Monilia laxa gomba okozza a monilia nevű kártételt, és ez a csonthéjasok betegsége. (Meggy, csersznye. szilva.)
A tűzelhalást az Erwinia amylovora nevű baktérium idézi elő, az almástermésüek (alma. körte, birs, stb) retteget betegsége.
Sok helyen láttam összevonva ezeket a növénybetegségeket. Mindegyiknél jól megkülönböztethetőek a tüneterk, de aki még nem találkozott velük, csak azt látja, hogy jééé kiszáradt, elvitte a monilia. (vagy a tűzelhalás, vagy megütötte a guta)
olvasgattam, az elmúlt napokban volt szó nem keveset a cefre tárolásáról kiforrás és főzés között
nos, nekem elég nagy aktualitását nyerte a dolog, ugyanis február elejére kaptam időpontot kifőzésre
ez barátok közt is 3 hónap, így igen csak félteni kezdtem a 280l+70l birs+alma cefrémet :( írjatok sok okosságot, és megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni a dologból. jelenleg a szabadban vannak még a hordók, 2 majdnem tele, 2 kb félig, de be fogom tenni őket egy helységbe /padlásfeljáró/ ahol nincs fűtés, nagy hidegekben fagy is lesz. remélem kiböjtölik az időt viszonylag kevés veszteséggel
Kár a fórumról mindent elüldözni, kivéve a "mikortegyembeleacukrotmegazélesztőt" című örökfolytatásos szappanoperát..:-(( A pálinkafőzés otthon témaköre meglehetősen komplex , mivel otthonfőzők vagyunk , leginkább (sokan) saját gyümölcsből főzünk. Ez a jó kondicióban tartott gyümölcsfákkal kezdődik. Persze van erre fórum, de óhatatlanul karcoljuk a határokat néha. Ennyi erővel megaOFF a minapi gyümölcsfa ajánlatod egy kérdésre, de nagyon sok minden más is az.
Ez a téma is olyan, hogy vannak általános szabályok, mit a cefrézésnél, amiket érdemes betartani.
Persze mindig vannak olyan kertészek (pálinkafőzők) , akik szerint a szabáléyok éppen most Őrájuk nem vonatkoznak. Egyes esetekben szerencséjükre ez igaz is lehet, de egy fórumon mégis csak a legáltalánosabb módszert szokás ajánlani.