Azért kérdeztem a bundára,mert főforrás végén,van egy vékony bunda rajta,na erre szórtam a cukit egyenletesen hogy mindenhová jusson,így lezárva a co2 lassan pezsgett és 3-as ph val hónapokig kibirta minden károsodás nélkül.
Nem tudom, hogy mit nem lehet ezen érteni? Ahol levegő éri, savanyodik, pinposodik, romlik, még akkor is, ha 10 centi a levegő. Ne légy már ilyen értetlen!!! :-S
értem én, csak nem sejtettem :) egyébként amelyik hordóban van kb 5-10cm a cefre és a tető között, azzal nem fogok fóliázgatni, úgy vélem, h az a széndioxid ami termelődik utóerjedésnél, lezárja az esetleg bent maradt levegőtől a cefrét azon a kis térfogaton belül. gondolom ez jóval nagyobb "résnél" érdekes, pl. fél hordónál
Zsorsz: a fél hordóknál a birsnél ma kezdett el lemenni a bunda, az almánál még fent van, de neki se sok kell már. Savazás olyan idegen dolognak tűnik nekem h kénsavat öntsek egy olyan dologba amit közvetve emberi fogyasztásra szánunk J persze tudom h hülyeség, nem értek a lovakhoz J
Gombászok: ezt a fóliás dolgot úgy képzeljem el, h csinálok egy „teknőt” a cefre tetejére, úgy h kilógjon a hordóból hogy a tetővel lefogassam majd mielőtt öntöttem bele/rá 10cm-nyi vizet, és a víz neki szorítja a hordó falának is a fóliát, így lezárva a levegőtől?
Józsipapa: valószínűleg akkor jól gondolom ezt a fóliás dolgot
Emgeza: a 2fél hordó még a napokban fejezi be a főerjedést. Őket össze tudom önteni, annyi h az egyik birs, a másik alma, de végül is egyben lesz az egész kifőzve, csak azért cefréztem külön az almát, hátha sikerülne egy főzőben külön kifőzetni ahol van kisebb üst, meg hogy gyakoroljam a cefrézést, ez az első évem J mondjuk mozgatni, szállítani is könnyebb lenne őket, de ha 2-t megoldok, akkor már a 3. sem lényeg.
A pimpó a levegővel érintkező felületnél jelenik meg. Pl, ha folpackot terítessz a cefre felszínére, de kimarad mondjuk 5x5 cm, akkor csak azon a darabon pimpósodik.
Sziasztok Még kezdő vagyok . !Érdeklődnék , hogy van-e valami tippetek , hogy mi lehet a baj ? A körte cefre jól sikerült az illata nagyon jó . az alszesz főzésénél is nagyon lehetett érezni a körte illatot .Dupla falu rozsdamentes üst és réz páracső + hűtővel MOst tisztázok és elég gyenge az aromája ! A páracsőnél mértem fokot kb. 75 volt . Szerintetek mi lehet a baj ? Előre is Köszia segítséget !