Az étel neve: Gazdag karfiol.
Kell hozzá: 1kg karfiol, 30dkg darált hús, 5dkg rizs, kiskanálnyi reszelt hagyma, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 5dkg vaj, 2dl tejföl, 5dkg reszelt sajt, 2 paradicsom só, bors, szerecsendió
Elkészítés:A karfiolt puhára főzöd, vajjal kikent tűzálló tálba rakod.
Húst a félig főtt rizzsel, tojással, hagymával, sóval, borssal összekeverjük és apró gombócokat formálva a karfiol közé tesszük. 1-1 paradicsomszeletet teszel rá.
Lisztet a karf. vizéből (2dl) simára keverjük+maradék vaj, mártássá főzzük+tejföl+sajt+szerecsendió. Ezt ráöntjük a karf+húsra és be a sütőbe. Nekem kb 50 perc alatt lett kész és nagyon fini.
Sok sikert.
Portu_Géza
Aranyos vagy : )
Jobb ha beszerzel egy jó kis csuklóvédőt, mert a cvekedli az isteni tud lenni, ha kellően lepirult a káposzta és a tészta (én legalább is így szeretem - először jó borsosan, aztán desszertnek édesen cukorral is elmegy :o) - Most is vár egy nagy fej káposzta a spájzban a sorsára.
Már alig várom, hogy meghallgathassam a NAGYOK beszámolóját. Vagy rosszul tudom és nem káposztás tészta?
Kedves bd !
Áruld el légyszí a "gyerekkori vaslábos" - XXI. századi rokonát nem láttad valahol egy üzletben???
A miénk - még régebbi, ütött-kopott és nagyobbra vágyakozunk - a férjem a töltött káposztát imádja elkészíteni benne.
En gyorsrizset szoktam tenni a toltottkaposztaba ,hogy tuti biztos ne maradjon nyers. Az mar elofozott de meg jol megszivja magat a kaja levevel is....husvetra csinalok is! Nyam...nyam...
Valami recept lett itt emlegetve, en kerem szepen! =O)
Nagyon egyszerű: Palacsintatésztát csinálsz liszt helyett darával (negyed kiló dara, két tojás, fél liter tej), pihenteted, míg a dara megszívja magát, és már mehet is a vaslábosba (teflonba) kis forró zsiradékra.
Az más. Akkor le kell önteni a levét, ha még van neki, viszont akkor leégésveszély sincs:-))) Én valami rizseshús-félére gondoltam.
Az előfőzés jelentősége tölteléknél:
1. könnyebben összeáll a töltelék
2. a dagadást már elvégezte, tehát kitömheted a paprikát, szorosra csavarhatod a káposztát (szőlőlevelet, rebarbarát, amit töltesz) nem fogja szétnyomni
Mulan! Én még kezdő csóka vagyok. Nem is tudom mi az a cvekedli. :-( De ha azt tovább kell kavarni, akkor nem is kérek belőle.:-)) Én már a lusta turmixolós generációhoz tartozom. Nem a keverés volt fárasztó, hanem a már "egybesült" tészta szinte morzsákra vágdosása.
iceberg! Bingó. Igen az érdekelt. Időközben elkészült, de lehet, hogy érdemes akkor a háziasszony lusta módra verziót kipróbálnom. A végeredmény: karfiolos, húsgombócos, szósszal leöntött, sütőben sült volt.
Ha valakit érdekel, szívesen megosztom. Nagyon fini volt. 1-2 óra alatt kész.:-((
Szerintem az én párom is a bd által emlegetett széteső császármorzsáról ábrándozott.
Úgy vettem észre, kétféle császármorzsa van.
Az egyiket írják a szakácskönyvek, tepsiben sütőben készül és fölvágják.
A másik a gyerekkori, vaslábosban kavargatva és egy idő után morzsákra esik szét. No, én ezt szeretném és ennek a receptjét nem találom.
bd
Mulan,szvsz Géza arra kíváncsi,ha pl. a töltött káposztába (vagy töltött paprikába) kerülő húsgombóchoz ír elő a recept félig megfőtt rizst.
Mondjuk én újabban -lusta háziasszony módra - nyersen csapom a darálthúsba a rizst,és láss csodát,úgy is megpuhul.-:)) Nem is tudom,minek önsorsrontottam eddig ilyesmivel.
Vagy van ennek az előfőzésnek valami jelentősége?
A smarnit csak kavargatni, igen. Nem tart az olyan sokáig, hogy letörjön a kezed, cvekedlire való káposztát tovább kell kavargatni:-)))
Nem ismerem a receptet, de utána azért készre kell főzni a rizst nem? Akkor hagyd rajta a vizet, keverd hozzá a húst, és tedd vissza az egészet a sütőbe:-)))
Cicóka!
Sajna megelőztek. De az én receptem is majdnem ua.
-Tehát akkor semmi sütés, csak kevergetés a gázon.? Mellesleg jól sikerült, csak a csuklóm nem nagyon bírta a folytonos vágdosást.
Más: Ha azt írja a recept, hogy félig főtt rizzsel kell összekeverni a húst, azt a félig főtt rizst úgy kell előállítani, hogy leszűröm róla a maradék vizet vagy kevesebb vizet rakok hozzá az elején? (De akkor odaég) Na most segítsetek!
1 tojás
1 kefir
1/2 l tej
2 dkg élesztő
1/2 dl olaj
1 kg liszt
só (fokhagymasó)
összeállítani, 24 órát a hűtőben keleszteni ,ha nem sütöd ki azonnal, 1 hétig eláll a hűtőben
Sziasztok Lányok,
felizgattatok ezzel a lángossal :))
Utánanéztem a recepttáramban, de a Nerdy-félét nem találtam, csak Cicvarek és Bozsi receptje van meg.
( ezek tejjel és tejföllel, ill. kefírrel készülnek)
Nem tudom a Nerdyé miben különbözik, ha legalább hozzászólás-számmal, vagy dátummal segítenétek megnézném…
Köszi
bjuci
Én alighanem a konzervesbe írtam le, mert valaki panaszkodott a zacskósra:-))) Ja, meg a talán a pletyiben:-)) A miénk ráadásul még a Nerdyénél is egyszerűbb:-)
Egyébként nem törni meg vagdosni kell, csak kavarni:-)
Sigue, kedves, a családom nekem is cukorral meg lekvárral eszi, csak én vagyok ilyen ferde ízlésű, hogy salátával, meg pörkölttel:-)))
Na, végre egy ember, akitől megkérdezhetem: a méregdrága tupeprware tud is valamit, amitől annyival jobb a mezei műanyagnál, mint amivel többe kerül, vagy csak a marketing játszik be? :)
OFF
a smarniról jut eszembe: egyszer baráti társasággal voltunk 7-en a Balatonon. anyukám csinált smarnit egy kiló grízből, ami azért jó nagy adag. derekasan termeltünk, degeszre ettük magunkat, de végül maradt egy-másfél adagnyi. anyukám felháborodottan kérdezte: nem tudtok megenni egy kiló grízből készült smarnit???
no, két srác nem volt rest, elosztották a maradékot, és még azt is betermelték...
ON
Pedig nem is! Közben SZMbe jutott, hogy egyszer az Ínyesmester Nagy Szakácskönyvéből prezentáltunk egy császármorzsát. Na, abban nem volt dara. Ezen mi is csodálkoztunk a Zasszonnyal. A végeredmény finoman szólva is érdekes lett, úgyhogy meglátta belülről a zöld nejlonzsákot. Nem volt ehetetlen, nem égett oda, eccerűen nem ízlett nekünk, de lehet, hogy másnak teccene. Ha nem felejtem el, akkor este bemásolom a receptet ide.
Cicoka en csak annyit mondanek meg a csaszarmorzsahoz, hogy en nem a sutoben szoktam, mint azt lentebb emlitettem, hanem a tuzhelyen teflon labasban. Abban jol lehet kevergetni mert nem potyog ki a szelen kozben. Kisse ugyetlen vagyok ugyanis...=O)
Na jó, belevágok - elébb az edény vásárlás, aztán jöhet a dagasztás-sütés. Már alig várom, hogy beleharaphassak jó sok sajt + tejföl a tetején, de simán fokhagymásan is szeretem :o)) Nyami-nyami