A sisak on az aroma kúp után van egy kis perem a páracső körül amibe vizet töltöttem . itt mértem a 75oC ot. Az előpárlatokat 8 üvegbe töltöttem -még megvannak .majd ízlelgetem őket . A cefre nagyon jól sikerült ,és hamar kifőztem .( az alszesznél nagyon jó aromát adott)
Ugye, a hőmérséklet a desztilláció előrehaladtával folyamatosan nő. A 75oC viszont irreálisan lacsony, úgyhogy biztos nem a pára, csak a hőmérő hőmérséklete. Ilyen szempontból ez az adat nem segít.
A 6l előpárlat-elvétel durván sok, itt rengeteg illatot-aromát kiöntöttél. Lehet, hogy annyira ecetes volt a cefre, hogy kellett ennyit, de akkor meg az a baj.
Amúgy lehet, hogy jó, illatos, ízes a pálinkád, csak annyira telítődtél vele a főzés alatt, hogy nem érzed. Azaz nem a pálinkával van a baj, hanem veled. Várj pár napot, amíg kitisztulsz.
szerintem be kellene vetned gyermek korunk nagy vívmányát, a kvarclámpát, mert elég egészségtelen lehet nálatok a levegő! Az majd lefertőtlenít mindent, no és te is eléállhatsz.
Nekem az a tapasztalatom, hogy bármilyen - ioncserét, desztillált, esetleg ásvány - vizeket használok a fok beállításához, az opálosodás abban az esetben állt fenn, amikor az originált palack már egy napja fel volt bontva. Az új palackozásúaknál ez a jelenség nem fordult elő.
Lehet, hogy ez azért van, mert ezekben a vizekben megindul a mikroorganizmusok szaporodása a levegő hatására és tulajdonképpen a fehérje csapódik ki?
Pontosan ezen gondolkodtam mostanában, mert már nem főzők pálinkát idén és így van időm elemezgetni az idei idényt. Az idei pálinkáim szerintem kicsit kevés aromát és illat anyagot tartalmaznak kivéve a „törkölyöm” itt kevesebb kozma olaj leválasztást végeztem pedig most papíron jobb élesztőt és pektinbontót használtam.
Ez biztató ez is gulyáságyú majd megpróbálom úgy feltölteni, hogy minél kisebb légbuborék maradjon alatta. Neked hány liter olaj kellett hozzá? Milyen magasságig van töltve? Kb hány centit emelkedik az olajszint? Bejöttél a csőbe vannak kérdéseim ;)
sok ember sok félét mond, meghallgatok, elolvasok mindent
majd a végén kiderül, hogy melyik/ek/ a valóban jó megoldások
levegőtől legkönnyebben ezzel a fóliás megoldással tudom megóvni a cefrém, ezért meg is csinálom a savat bele kellene kevernem, vagy leszivárog mindenhová? mert ami már kész, azt nem szívesen kevergetném sógoromnak van ph mérője, megmérem őket és írok a napokban
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Átmegyek bagolyba,na szóval a savazástól nem kell félni,100l cefréhez kb.0.5l 10%-os kénsav,már normál oldat,nagyon híg és viszonylag stabil sav,a párlatba nem tud átmenni.