Jól mondod, de nem fehérje. Az opalosodást az okozza, hogy valóságban a mikroorganizmusok oxigén hatására az ásványvízben lévő foszfort megkötik, és az így keletkező kationok reakcióba lépnek a jelen lévő nyomelem alumínium anionokkal. Valahogy így:
Marhaság. A hőmérséklet adódik, nem tudod beállítani. A cefre a forráspontja alatt nem párolog érdemlegesen, a forráspontja fölé pedig nem tudod nyomni úgy sem. Azért forráspont. Valóban érdemes mérni a pára hőmérsékletét a páracsövön belül (be kell dugni valahogy a hőmérőt), de ez nem egy abszolút jellemző, a hőmérséklet változása csak tájékoztató adat - minden főzőnél ki kell tapasztalni, hogy mit jelent. Ahogy fogy az alkohol a cefréből, úgy nő a hőmérséklet. A 78oC az alkohol forráspontja, márpedig soha nincs tiszta alkoholpára a páracsőben még a desztilláció elején sem, ilyen alacsonyra semmiképp nem mehet le a pára hőmérséklete.
A függőleges rész a sisak után az első hajlatig cca 25cm. Azelőtt megindult az alszesz a cefréből 80 C0 környékén, most viszont 92-nél, mint a hőmérő mutatja.
ok. Egy ismerős szerint mérni kell a páracsőnél a hőfokot , kb. 78 körül legyen , mert ha magasabb akkor már káros anyagok is párolognak .Lehet ez téves vagy én értettem félre valamit .
Csak hogy értsd, a hőmérséklet időbeli változása az informatív, nem egy hőmérséklet. De hogy ennek a páracsövön kívüli hőmérsékletnek mi köze van a pára hőmérsékletéhez, azt senki meg nem mondja. Leginkább semmi.
Ha nem öntötted még ki az előpárlati frakciókat, akkor semmi baj. Már ha jó volt a cefre.
A sisak on az aroma kúp után van egy kis perem a páracső körül amibe vizet töltöttem . itt mértem a 75oC ot. Az előpárlatokat 8 üvegbe töltöttem -még megvannak .majd ízlelgetem őket . A cefre nagyon jól sikerült ,és hamar kifőztem .( az alszesznél nagyon jó aromát adott)
Ugye, a hőmérséklet a desztilláció előrehaladtával folyamatosan nő. A 75oC viszont irreálisan lacsony, úgyhogy biztos nem a pára, csak a hőmérő hőmérséklete. Ilyen szempontból ez az adat nem segít.
A 6l előpárlat-elvétel durván sok, itt rengeteg illatot-aromát kiöntöttél. Lehet, hogy annyira ecetes volt a cefre, hogy kellett ennyit, de akkor meg az a baj.
Amúgy lehet, hogy jó, illatos, ízes a pálinkád, csak annyira telítődtél vele a főzés alatt, hogy nem érzed. Azaz nem a pálinkával van a baj, hanem veled. Várj pár napot, amíg kitisztulsz.
szerintem be kellene vetned gyermek korunk nagy vívmányát, a kvarclámpát, mert elég egészségtelen lehet nálatok a levegő! Az majd lefertőtlenít mindent, no és te is eléállhatsz.