A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"Én csak azt tudom, hogy ha nem öntöm ki csészébe akkor, amikor még kb a harmada hátravan, akkor megég és ihatatlan lesz. Ha időben kiöntöm, akkor viszont egy kellemes, selymes ital a jutalom."
A videó is lényegében erre mutat rá. Ha nem öntöd ki időben hanem megvárod a teljes kifolyást, akkor nem lesz jó a kávé. Ha meg kiöntöd időben akkor annyi erővel fölösleges bele a szelep legalábbis ennél a legújabb változatnál. Sosem értettem amúgy a Brikka őrületet. Konkrétan volt nálam kölcsönben egy régi olasz meg egy későbbi, román. Egyikkel sem sikerült élvezhető kávét készíteni. Normál kotyogóssal spíler vagyok, de a Brikka nem jött be egyáltalán.
Viszont ez az új már egészen másképp működik. Érdemes volna úgy megpróbálnod, hogy nem max lángon, hanem odafigyelve, végig takarékon, pont mint egy egyszerű kotyogósnál kell ha jó kávét akarsz. Mivel az újban "kalap" már nincs, a gumielem pedig csak egy öntáguló lyuk lényegében, ha nem forralod fel a kazánt, talán javíthat a kivonatoláson. "Cremát" ne várj tőle, de nem is arra kell törekedni hanem arra, hogy finom legyen a kávé.
Ja, nem azért linkeltem a videót, mert szerintem rosszul használod a Brikkát, hanem csak azért, mert látható benne szétszedve a régi és az új szelep is. Valahonnan rémlett, hogy nem teljesen megbonthatatlan. Egyébként a gyártási minőségről máshol is olvastam már rosszat, állítólag időnként sikerül az alsó tartály menetes részét is összefestékezni, amitől aztán nem lehet jól összecsavarni.
Ne aggódj, nekem sem sikerült kimatekoznom sehogyan sem, hogy mit akar az ábra pedig Isten biza' rajta volt az összes agysejtem. :D Nem csak az a kérdés, hogy mit akar ott az a klasszikus szimpla az első sor végén, de a második sor eleve már teljesen következetlen ha az első sor még érthető számait figyelembe veszem.
Köszi, nagyon érdekes videó. Úgy tűnik, nagyon érti a dolgát, mégis nekem furcsa. Sokáig rajta hagyja, és csak azt figyeli, mennyire lett egyenletesen nedves a pogácsa. Én csak azt tudom, hogy ha nem öntöm ki csészébe akkor, amikor még kb a harmada hátravan, akkor megég és ihatatlan lesz. Ha időben kiöntöm, akkor viszont egy kellemes, selymes ital a jutalom. Lehet meg kéne néznem a többi videóját is, és kipróbálni a módszerét, mert úgy tűnik, érti a dolgát. Másrészt nekem ez bevált, így inkább csak a kíváncsiság hajt.
Köszönjük a beszámolót, a jövő hieroglifakutatói pedig az ábrát külön. Egyébként a szelepet vsz szét lehet szedni, kérdés, hogy lesz-e majd hozzá tömítés meg szelepgumi / gumiszelep külön.
Kaptam kölcsön egy új, fekete aljú Brikkát. Van itthon egy kettővel régebbi, már a román, lukas fedeles, gondoltam összehasonlítom, és megírom, hátha érdekel valakit. Ha más nem a Nagy Mínuszolónak is ünnep lesz az idei Pünkösd ;)
A két kávéfőző alja ránézésre ugyanaz, bár az újabbat feketére festették. Nem csúnya, de nekem tetszett a fémszínű is. A szűrő... ah, rém gagyinak tűnik. A tulaj már kicsit csiszolta, mert állítólag sorjás is volt, nekem mindenesetre azt tűnt fel, hogy szörnyen vékony. Ez nem tartotta vissza a büszke olaszokat attól, hogy az alsó és a felső szűrűbe is belenyomják, hogy MADE IN ITALY. Ha olasz lennék, ezt letagadnám!
Lemértem gyorsan az egyes alkatrészeket. Nem lett tökéletes, mert részben vizesek voltak a cuccok, de a lényeg látszik:
Alja: régi 170 g, új 174 g
Szűrő: régi 26 g, új 17 g Teteje: régi 283 g új 211 g
Össz: régi 479 g új 400 g (jaja, az újnál 2 g-mal nem jön ki a matek :) )
Az új szűrője sokkal nagyobbnak tűnt. A régibe 14 g kávé fér, és meglepő módon épp át tudtam önteni az újba, se több, se kevesebb nem kellett.
A régibe 80 ml vizet kell tölteni, ott a jel. Az újból már ezt a rohadt jelet is kispórolták (!), adtak viszont mellé egy műanyag mérőpoharat azzal, hogy 120 ml vizet tölts bele. Vagy én nem tudom mennyit, íme a rajz, én nem értem. Az a tipp, hogy alulra 120 ml megy, abból feljön majd 100, de a harmadikat már nem értem, tényleg.
Nem tetszik, hogy egy mérőpoharat kelljen cipelni, elöl tartani csak ezért. Mi lett volna, ha húznak egy csíkot az oldalára a Made in Italy helyett a szűrőben?
Nincs súlyszelep sem, és nem tudom nem azt hinni, hogy a cél itt is az anyagspórolás volt. Van viszont valami más szelep, ami végül is ugyanúgy működik. Egyelőre csak egyet főztem, és szerintem kicsit korán borítottam ki, de nehéz lesz jól elkapni, mert a vége szagra ugyanúgy megégett, mint a régivel.
Ízre hozta szerintem ugyanazt, mintha a hab (crema?) vastagabb lett volna.
Összességében: első blikkre a megfőzött kávé úgy nézem hozza a Brikka szintet. Viszont kb. 15.000 forint, és látszik, hogy nagyon nem az örökkévalóságnak készült. (Ja igen, a szelep sem tűnik szétszerelhetőnek, ellentétben a réginél.) Szívesebben fizetnék érte 18.000 forintot, ha elérné a fél kilót és érezném, hogy 10 év múlva is kávéfőző lesz. Basszus, 10.000 Ft alatt vannak rozsdamentes kotyogósok, még a Bialettitől is!
Ahogy most rákerestem ezekre, úgy tűnik, nincs köztük lényegi különbség. A Melitta és az Eta ránézésre is ugyanaz, és valószínűleg az összesnek ugyanolyan őrlőtárcsája van. Elég furcsán néz ki, olyan, mintha törné és vágná is a kávészemeket. Nekem volt régen egy Delonghim, talán ennek a KG89-nek az elődje, abban voltak ilyen tárcsák. Akkoriban még nem eszpresszóztam, szóval nekem nem volt vele bajom, de ma már ilyet nem vennék. Ellenben, ha ráakadsz egy Aldiban, akkor ajánlanám az Ambiano őrlőt: rendes kúpos tárcsái vannak, olyanok, mint pl a Graef CM 702-esnek és társainak. Azok persze jóval drágábbak, de az Ambianot éppen 18 ezerért vettem pár éve.
Hát nem olcsó, de szerintem megéri, mert jó az ötlet és hozza is amit elvár tőle az ember. Én is még a Webury-n rendeltem 2014-ben, 19 és 22 font volt a két méret, +24 font szállítás. Most már +ÁFA,... Érdekes, hogy itthon még nem láttam sehol. De nem is kerestem.
Nekem is i-minim volt, pár évig használtam. Nagyon primitív a bele, olcsó szar megoldások. Műanyagba vágott menetek, amik tartják az egészet, többször is vágtam bele nagyobb menetet, átfogattam alátéttel is, de elég volt az állandó javítgatás.
Öt éve van helyette egy Graef CM800, szerintem ez a legjobb, mert fém a háza, van súlya is. A 700-s sorozat szintén műanyag, amitől frászt kapok már. Ezzel azóta semmi probléma, tökéletesen működik, havi kb 2 kg kávé megy át rajta, klasszikus presszóra szuper.
Nem úgy értettem :-). Azt írtad: "A kések is csak 450-600 kilót bírnak ki max", az enyém pedig valahol 200kg-nál járhat most, kb annyit őrölt eddig.
Azt hiszem nézek helyette valami újat, ezt pedig elteszem tartaléknak. Még dolgozik szépen, csak néha borzalmas hangja van. Most épp napok óta csendes megint.
Ha műanyag a késtartó akkor az az olcsóbbik, kiskúpos őrlő lesz. (i2 változat) Az iMinik túlárazott őrlők, de azért 200 ropi igen durva lenne még a síkkésesért is, nemhogy a kiskúposért. Valamit elnéztél. :) Akárhogy is amikor egy használt cucc, legyen az őrlő vagy akármi felújításán vagy javíttatásán gondolkodik ez ember, nem a kereskedelmi árát kell nézni hanem azt, hogy mennyiért lehetne eladni használtan ha jó volna és hogy ahhoz képest megéri-e a befektetés.
Köszi! Kb 200 kilónál járhat most a gép, és műanyag a késtartója. A csapágyhibát füllel állapítottam csak meg. Néha felvisít, mint amikor csapágyas valami.
Érdekes próbálkozás. Tény, hogy a nedvesség az egyik legnagyobb ellensége a kávénak. Nyersnek, pörköltnek egyaránt. Pörkölt kávénál pl. jól jöhet ha a kávét mélyhűteni akarod és mélyhűtés előtt bedobsz a zacskóba egy tasak szilika gélt. (nem próbáltam) Ezzel gyakorlatilag megszünteted a későbbi kondenzációnak még az esélyét is ami a mélyhűtés egyik achilles sarka. Szóval az ötlet jó. De nem ilyen dobozban alkalmazva, az pedig kérdés, hogy hosszú távon nem okoz-e több gondot a túl száraz környezet mint az amit meg akarsz vele szüntetni.
A dobozos megoldással több probléma is van. - A kondenzáció a felületi hőmérséklet miatt megtörténik így is, minden alkalommal amikor kinyitod a dobozt. - A vákuumról tudjuk, hogy nem tesz jót a kávénak. (A kávé ráadásul dolgozik, főleg az elején, úgyhogy a vákuum máris oda.) - Minden alkalommal amikor kinyitod a dobozt, egy rakás levegő kerül a kávé mellé és mivel az üres tér egyre csak nő, egyre több és több friss oxigén kerül a dobozba, míg egy zacskóból ki lehet nyomni. - Ha a fenti problémákat kiküszöbölnéd (pl. csak tárolod a babokat silica gel felhasználásával) kérdés, hogy hosszú távon nem száradnak-e ki a babok túlságosan.
Egy kis tudomány a babok nedvességtartalmával kapcsolatban: A pörkölés első fázisa a szárítás amikor is a babokban lecsökkentik a maradék nedvességet. Ha túl nedvesen kezdenek neki, hogy kisebb legyen a súlyveszteség akkor többek között pl. kátrány szagú lesz a kávé. A túlszárítás elvileg nem volna gond mégsem csinálja senki. Sőt a kávéban lévő aromák úgy tovább megmaradnak és jobb kivonatolást eredményez.Egy kutatás ezzel kapcsolatban. Csak rohadtul jó őrlő kell hozzá ami alig porol, de az egészet inkább tudom elképzelni filternél, nem espresszónál.
A beállított, megszokott szintnél tovább nem gyakorlat a szárítás. Ennek egyrészt gazdasági oka van. A túlszárítás fölösleges súlyveszteséget okoz a pörkölőnél ami növeli az eladási árát ezzel csökkenti a kávé versenyképességét. A túl száraz kávé viszont problémát okoz a fogyasztónak is mert minél szárazabb a bab - annál több finom keletkezik az őrleményben = az ízvilág a keserű felé tolódik el. Ezt csak az átlagosnál jóval drágább őrlővel lehet némileg kompenzálni. - annál jobban hajlamos az őrlemény őrlés közben feltöltődni = csomósodás örlés közben + szerte repülő és mindenre feltapadó szemcsék. - annál nehezebben akaszkodik össze az őrlemény tamperolás közben és ha nem alkalmazol valami alacsony nyomású, kíméletes előáztatást, akkor hajlamos lesz a csatornásodásra (mint pl. az öregedés miatt nedvességet veszítő kávék általában)
Ha a kiskúpos változat a műanyag késtartóval azt nem valószínű, hogy érdemes. A lapos késes változatot talán, ha amúgy megfelelt az őrlemény az elvárásaidnak. Kérdés, hogy a csapágyon kívül mit kell még cserélni benne. A kések is csak 450-600 kilót bírnak ki max, attól függően, hogy milyen pörkölésű kávét teszel bele. A csapágyhibát te állapítottad meg?
Igen, en is igy gondoltam, mar sajnalom, hogy megmutattam neki, ki akarta dobni a kavefozojet.
Jo lett volna, ha kihalaszom a szemetbol, majd azt (is) hasznalom, azota nem all szoba velem, viszont napont ket kavet iszik annak reven. Furcsa, beertem volna egy koszonommel is, hogy megmutattam neki, hogy nemcsak nyilt langon hasznalhato, most hasznalja, csak verig sertodott valamiert.
Nemreg gyoztem meg egy olasz sracot, hogy tudja hasznalni rezson is, meg volt rola gyozodve, hogy azt csak gazsuton lehet hasznalni, mert nyilt lang kell neki, kulonben nem forr fel a viz benne.;)