A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Sziasztok. Gaggia New Baby kávéfőzőm van és azt vettem észre, hogy ha kar nélkül megindítom a főzést akkor víz helyett először egy nagy adag gőz jön le és ezután a forró víz. Normális ez mert ezt eddig nem csinált. Milyen hibára utalhat? Előre is köszönöm a válaszokat.
Az alap az olasz Ancap gyár Verona sorozatának az eszpresszó csészéje. Szerintem az egyik legszebb csésze amit lehet kapni és a falvastagsága is egész jó.
Na, most megkóstoltam én is külön a cremát..., hát, basszus, ez így elsőre tényleg xar!! :-)
Alapból továbbra is a robis blendeket iszom még mindig (és ezután is), tehát crema a mostani KV-mon is volt rendesen, egy KV-s kanállal szedtem le, előtte egy korty sima víz, és hadd menjen..., pocsék, csak maga ez a habos izé a számban, ami után ráadásul még a KV-sem esett jól. Az egészben az a legfurcsább, hogy ha a csésze alján maradó krémes trutyit küldöm a számba, miután a KV-t megittam, azzal nincs semmi gond, de így, a sorrendet most felcserélve, ez kiábrándító. Többet soha.
Na ja, az a Mini Mill. Darálásra igénytelenebb presszógépek (és a Saeco ilyen) elműködtethetők vele éppenséggel, de nem igazán ajánlott. Brikkához és egyéb kotyogósokhoz elég.
Kösz a választ, de nem ilyen kategóriára pályázok. A Graef cm 702 alternatívájaként volt szó valahol kézi darálóról, valami 10 e körül. Már persze ha jól emlékszem.
Nekem vannak ilyen vastag falú mokambo csészéim, több rokon is panaszkodott rá hogy milyen rossz inni belőle a kávét, mert elcsöppen a kávé ahogy megdöntik a csészét.
Régebben a Mokambonak volt jó vastag falú csészéje. Talán ennyire nem, mint ami a képen van, de messze az átlag fölött volt. Hogy olyant használnak-e még, azt nem tudom.
Becsatlakoznék én is egy kérdéssel: hol lehetne ilyen rendkívül vastag falú csészét beszerezni? Egyik barátom ilyet hajt, de még nem sikerült szereznie.
Hát szerintem amit kézi darálóknak nevezünk, azok mind állíthatóak. Az is kérdés, hogy milyen italra szeretnéd használni.
Sokan Hario Minimill féle őrlőkkel kezdenek. Van aki eszpresszóképesnek mondja, van aki nem. A nagy többség persze kézi filter őrlőnek tartja.
A képesség az elkészített ital minőségét és ízét nem definiálja csak, hogy lehet vele készíteni fizikailag egy adott italt.
Véleményem szerint aki azt mondja, hogy filterkávé készítésére használható azzal egyetértek, viszont aki azt mondja, hogy az elkészített italt meg is kell inni azzal már kevésbe. Tapasztalatom szerint az ilyenekkel készített ital nem lesz túl kellemes és finom se igazán.
Szerintem ha kézi őrlőkről beszélünk, akkor nem szabad Lido vagy Kinu alá adni. Sajnos ez 60-80 ezer forintos kategória.
Presszóképes mindkettő azt viszont nem tudom, hogy ízben milyen presszót produkálnak, mert személyesen nem próbáltam, itt ott fórumokon dicsérik.
Filter esetén tudok saját tapasztalat alapján nyilatkozni. A Lido és a Kinu simán tudja azt, amit a közkedvelt Mazzerek, sőt eddig bevallom amikor Mazzereket, használtuk filterhez, ízben a Lido mindig lenyomta. Mint mondtam presszóban nem tudom, hogyan viselkedik. Mindenesetre nem olcsó őrlők, de utazáshoz a Lidomat nagyon szeretem vinni.
Többen tapasztaltak hasonlót, nálam nem volt, igaz fény sem nagyon érte.
A visszaöblítés szerintem sem árt, csak felesleges. Hét éves Gaggia baby elég elhanyagoltan került hozzám (a szűrőtatót alig lehetett leszedni a ráégett kávéolajtól stb) egy éven át szolgált és még sokáig követtem az útját amíg eltűnt a radarról.
Köszi! Sajnos ő legfeljebb csak jövőre vállalná, de az sem biztos. Lali.hu pedig nem foglalkozik Saeco kávéfőzőkkel. Ha van esetleg más, megbízható szaki, annak szívesen venném az elérhetőségét.
Én semmi ördögtől valót nem látok a minden géphasználat utáni vakszűrőzésben. A szolenoidnak biztos nem árt, mert a filterpapír ellenére mindig enyhén kávés lé jön belőle először. Ha meg ezt hagyjuk beleszáradni, a következő alkalommal a forróvíz önmagában nem oldja vissza.
Főleg azért sem probléma nálam, mert ezt a gép maga megcsinálja. Mire elmosogatom a csészéket, meg a szűrőt, általában pont végez is vele, tehát semmi plusz időráfordítással nem jár. Az előző gépeimen is megcsináltam, ahol nem volt ilyen opció. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy az 1 éves Gilda, amikor eladtam, olyan volt mint új korában.
A gyantapatronnal tapasztaltam hasonló nyálkásodást, az Oscar tasakkal csak nagyon hosszú idő után, a Nordával pedig semmi (nem is büdösödik). Nekem ott van kéznél a vakszűrő karral együtt, 10 másodperces művelet, mindig visszaöblítek, de ez már tényleg egyénfüggő, nálam ez a rutin. Tersonet pedig 2-3 hetente.
Mondjuk én a csészét is a kazánból melegítem, főleg reggel.
A norda 1 hét alatt nem büdösödik(nem szó szerint, inkább poshad) be a tartályban? Mert én inkább a tartályt mosom el 2-3 naponta, érdekesen síkos lesz az alja/oldala már 4 nap után, ha elfelejtem.
Én naponta min. egyszer(utolsó kávé után) vakszűrőzök, 2-5 dupla/nap.
Én a 2 heti tersonetezést sokallom :) Fragola modta is, azt kellene erőltetnem...
Most lehet, hogy kapok a pofámra de a minden főzés utáni vakszűrőzést hasonló túlzásnak érzem, mint a havonta vízkőmentesítést napi 2-3 dupla mellett. A Gaggiával Nordáztam, hetente 1-1,5 palack víz fogyott, a kávén kívül ami elment az a pár másodperces fejöblítés főzés után és kész. Hetente vakszűrőztem, 2 hetente tersonettel (ilyenkor a felsőszűrőt és vízterítőt is leszedtem), nem volt semmi gáz. Amiután meg nedves aeropress filterpapírt kezdtem tenni a tömörített pogácsára, még ritkábban tisztítottam (a filterpapírt meg többször lehet használni, ha frissen elöblíti az ember).
Írtam, én csak a főzés igényét számoltam, mosással mondjuk duplája, de bevállalom a tévedésem. :)
Más:
A kézi darálók is állíthatóak vagy ott a darálási idővel "szabályozom" a finomságot? Ha állítható, végülis az is jó lenne nekem, időmből kitelik a tekerés.