Keresés

Részletes keresés

zsozé1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 8151

Üdv uraim! Kénytelen vagyok ujból megirni a problémámat mert , sajnos nemkaptam senkitől sem választ. Gondolom azért mert, nagyon gyorsan pörög ez a topik és elkerűéte a figyelmét a hozzáértőknek.
A következő problémámra szeretnék tanácsot kérni. 4 éve Dakon DOR 32 kazánnal fűtöttem ez idáig. Sajnos karácsony előtt, kilyukadt. Így kénytelen voltam egy ujjat vásárolni. Sikerült is egy BUDERUS S111 WT kazánt vennem , ami pontos mása , a régi kazánomnak. Minden méretben, kivűlről, belülről, megegyezik a régi kazánommal, ami idáig számomra 100% -on működött. Játszva fűtöttem fel benne a vizet 70-90 fokosra. Azt gondoltam hogy, ha ugyan olyan kazánom lessz az új is , akkor minden ugyan olyan jól fog működni mint eddig. De sajnos nem így van!!!! A tűz, ebben a kazánban valahogy nem akar égni. Alig tudom megtartani a 60 fokos vizet. Többször inkább csak 50-en van a víz! És emiatt kátrányos a kazánom belseje. Gondoltam , evégett kátrányos lehet a kéményem is, így szűkülhetett a kémény átmérője is ezért gyengébb a huzat és talán ezért nem ég a tűz rendesen. De már kipucoltam a kéményt , amit idáig soha sem tettem , mert nem volt problémám vele. De csak egy vedernyi korom volt benne. Változás nem lett ezután sem. A tűz a kazánban néha beindul nagyon szépen és az néha képes is szépen végig égni, de legtöbbször csak ugy ég ha piszkálom, s csak akkor is 10percig. Aztán szépen lehalkul a tűz es csak füstöl az egész!
A kazán használati leirássában csak egy dolgot észleltem.A kémény, nem megfelelő mérete. 200mm kéményem van ami 10,5 m magas. A papírok ilyen átmérővel minimum 12 métert írnak elő! Talán ez volna a probléma? Na de akkor idáig miért működőt ez előző kazánom ezekkel a méretekkel tökéletesen? Ha ez volna a problémám akkor segítene nekem ez a huzat szabályozó http://kemenyhuzatszabalyzo.hupont.hu/ , vagy inkább hoszabitsam meg a kéményt az előirt 12 méterre? Aki tud segítsen. Előre is köszönöm! Zsozé

nagy ivó Creative Commons License 2011.01.07 0 0 8150

"""Elléggé sz@rban lesz jópár kókányoló"""

 

Ide azokat sorolod, akik az eltörött samottcsőbe savállót tesznek?

Mert a sz@rt gyártót semmi sem kötelezi semmire.

Előzmény: gmkiev (8148)
nagy ivó Creative Commons License 2011.01.07 0 0 8149

Kilobbizzák maguknak a monopol hejzetet, teszik ezt az mellett, hogy a termékük , a samottcső, akár életveszélyes is lehet.

Így egyszerübb egy  rendelet hatályba helyezése: 

 

""

 

Csajka György

a Schiedel Kéménygyár m

űszaki vezetője,

a Magyar Kéményszövetség M

űszaki Bizottságának vezetője.""

 

 

A régi téglakémények, igaz, nem minősített anyagból készültek, nem mentek tönkre az első begyújtások alkalmával, évtizedekig működnek.

Balesetek előfordulnak, de általában az okok a kéményt használókra vezethetők vissza, karbantartás, átrakás hiánya miatt.

Régóta működnek a savállóval bélelt kémények, a nagyobb profit reményében ezt is megszüntettették.

Még arra leszek kíváncsi, hogy a kétkéménygyártó az eltörött béléscsöveket hogyan javítja ki, mert a rendelet szerint saválló csövet nem tehet bele.

Előzmény: gmkiev (8148)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.07 0 0 8148

Elolvastam. Elléggé sz@rban lesz jópár kókányoló! És most nem a fogyasztókról tettem említést.

Előzmény: kod1111 (8147)
kod1111 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8147

Ez a szabvány már életbe lépett illetve egyes részei csak 2012 jan 1-től lesznek irányadók érdemes belőle csemegézni, hogy ne érje az embert meglepetés ha új házat épít, vagy netán új kéményt akar létre hozni és azt átveteni. Kíváncsi leszek mennyibe fog kerül egy szerelt kémény a vegyesre vagy faelgázosítóra 2012-ben.

http://www.schiedel.hu/uploads/media/MSZ_845_2010_partnerek.pdf

Kathyc Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8146

Sajnos nem tudom, pontosan hogyan kell felvinni a fémbetonetet, húsz éves történet, és a kémény még áll, működik :-). Arra emlékszem, hogy elsőre nem sikerült, azt hiszem akkor a vakolatba beverték,  majd kijött a gyártó és az ő útmutatása alapján lett újra vakolva.

Azóta sem folt, sem bűz, pedig egy hármas kémény középső, legszélesebb tagja, és kb másfél méter szélesen, szinte a földszinti födémig a világosbarnától a kávéig a barna minden árnyalatában "pompázott".

 

Szóval nem kell azért rögtön bontani a kéményt, alaposan fel kell mérni a tényleges állapotát. Ha sikerülne elejét venni a további kátrányosodásnak, lehet, hogy még évtizedekig nem kellene újrarakatni a kéményt.

Előzmény: Vezo228 (8129)
Dunit Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8145

 Ja  a Te papád volt aki nem tüzelt rendesen ?

 

  "Fater a tipikus példája a cserépkályhát és minden tüzelő berendezést szarul használóknak (vizes fa, bűzölögtető égetés, hogy ne fogyjon sok fa, stb "

 

 Nincs más bontani kell !

 De addig ??

 próbáld több rétegben a kátrányos foltot leragasztani alú fóliával !

 nem kerül sokba. Majd arra valami tapétát !!

 

 És írd meg a seprők mint mondanak, majd  !!

Előzmény: Vezo228 (8144)
Vezo228 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8144

Igen, ott is fűtött, aztán hidegzuhany...

Akkor az újjáépítésnél ilyen anyagokat fogok használni. Egyébként holnap délután jön a seprő, kiváncsi leszek a véleményére.  

 

A tüzeléstechnológia témakörében remélem, hogy most már faterom is belátja, hogy nem jól gondolkodott. Sajnos hiába mondtam neki ezerrel, amikor láttam, hogy hogyan kezeli a szerkentyűt, csak legyintett. Párszor össze is vitatkoztam vele, de mindhiába. Most viszont itt az eredménye, ezt nem lehet vitatni.

Mondtam neki, hogy legalább a saját kárán tanuljon, ha már másokén nem volt hajlandó.

 

Előzmény: Dunit (8142)
Dunit Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8143

 Hát csak csapjál szét, csak nehogy mellé üssél !!

Előzmény: csipy31 (8135)
Dunit Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8142

 Jó a rajz.

Ezek szerint a kémény még a második szinten is fűtött térben megy ?

 Mondjuk létezik még kislétra is a kémény szelvény megállapítására (csak le ne zuhanj ).

 A szigetelésre jók a belinkelt gyapotok, de csak egy új, kátránymentes kéményt érdemes szigetelni. 

 Ja még annyit : illene a tűzelési technológián is változtatni  !!

 Kátránymentesen  !!

Előzmény: Vezo228 (8137)
cseik Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8141

akkor így más a leányzó fekvése ...

Előzmény: csipy31 (8140)
csipy31 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8140

Szia

Van ügyvéd, és ennek megfejelésére jön egy igazságügyi műszaki szakértő is. 4 éve megy a cirkusz, és elvileg minden gond okozója hogy a használatbavételit meghamisították. Ebből még büntetőügy is lehet ha nem tudunk megegyezni. Az első építési engedélyben benne volt hogy a környező épületek kéményeit meg kell magasítsák, de utána mindenféle kerülőkkel kétszer akkorára építették az épületet, és ráadásul az önkormányzat mindezt engedélyezte. A kéményseprők már az első engedélyben előírták, de az építési osztály nem vette figyelembe. Ha pereskedni akarnak akkor rajta, de akkor én azt kérem hogy állítsák vissza az eredetileg engedélyezett építménymagasságot. Ezt már 3 sarokkal arrébb eljátszották, lett szép lapos tetős épület belőle.

Előzmény: cseik (8139)
cseik Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8139

nem akarlak elkeseríteni, de pillanatnyilag te vagy "vesztes" helyzetben. legalábbis az államigazgatási (önkormányzati) eljárásban. a kéményseprő köteles jelezni, ha szabálytalan kéményt talál (a tied most az) és a jegyző köteles a használatát megtiltani. ha pedig a szomszédok birtokháborításért panaszt tesznek, akkor vizsgálat után (gondolom ezért készült szakértői, hogy ne kelljen megtíltani) adott esetben szintén meg kell tiltani a használatát. xar ügy, de ez van.

 

aztán, hogy ez a helyzet hogy alakult ki az már nem önkormányzati, hanem peres eljárás és a szomszéd részéről károkozás. vagy elvi kár, hogy nem tudod használni kéményedet vagy tényleges anyagi, hogy máshova építesz egy újat.

 

a kéményseprő se nem az építési- se nem a használatba vételi eljárásban nem tíltakozhat, hogy az új épület zavarja a meglévő füstgázelvezetését. jeleznie kell, de ez max gondatlanság részéről. az önkori a hunyó, hogy kiadta az engedélyt, bár ez téged nem vigasztal gondolom jelen esetben.

 

te perben kérheted a szomszédtól a kártalanításodat és ők tovább az önkormányzat felé. esetleg ha vették a lakást akkor az építő felé, aki tovább önkori stb.

 

eddigi infóim szerint a gyakorlat az, hogy - ha eljut bíróságra - a te kéményed használatát megtíltják és kötelezik a szomszédot arra, hogy egy műszakilag az eredetivel megegyező másik kémény építését finanszírozzák meg cakkum pakkum tervezéssel, kivitelezéssel stb + némi kp. kártalanításra a kényelmetlenségekért.

 

szerintem keress egy ügyvédet....

Előzmény: csipy31 (8135)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8138

Üdv!

 

Nem irigyellek a problémádért. Építenek egy házat a te meglévő házad mellé, aminél nem vettek figyelembe bizonyos dolgokat. Felhúzták, és most te legyél a hibás? Ez tényleg nonszensz. Ne rajtad verjék le a port, hanem azon, aki engedélyezte ennek a háznak a megépítését.

Előzmény: csipy31 (8136)
Vezo228 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8137

Szia!

 

Köszi a válaszokat!

Igazából a szigeteléssel kapcsolatos dolgokra ezt a rajzot érdemes látni:

A lényege, hogy gyakorlatilag nincs "padlástéri átmenet", hanem egyből kibújik a lakótérből a szabadba a kémény. A csak piros vonallal határolt rész a nappalink :)

A plusz szigetelést a piros+zöld szakaszra szeretném tenni.

 

Ezért mondtam, hogy kissé tervezési körültekintést nélkülözőnek érzem a kémyén elhelyezését.

 

A másdik igazán kedves dolog az, hogy a szülőknél van tisztítóajtó, nálunk valahogy elmaradt, padlástérben meg nincs ott a kémény, így gyakorlatilag csak alul lehet belenézni. A szelvény így sajna titok marada bontásig:)

A tetőn kívüli részen meg olyan magas még a kémyén, hogy mellé állva nekem hiányzik még kb 50 cm, hogy bele lássak állványzat nélkül.

 

Teghát szoigetelőnek mondjuk jó az a kő, vagy üveggyapot, ami a homlokzatokra is szokás rakni? Ez olyan kemény táblás anyag, hogy vakolható, de mondjuk piszok drága, de itt kb 4 m2-nél nem kéne több, így annyira talán nem vészes.

Erre gondolok pl:

http://guide.rockwool.hu/media/222814/homlokzati_prospektus.pdf

 

Vélemény?

 

Előzmény: SolnesN (8130)
csipy31 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8136

Ja, megoldás nem nagyon van, ahhoz túl magas a másik épület. Kb 10 métert kéne magasítani a mi kéményünkön hogy átbukjon a füst a másik épület felett, ezt meg városképileg nem lehet. Vicces lenne a kétszintes családi házon egy 3 emelet magas kémény. 15 méteren belül van a tűzfal így átvezetni se lehet. Megoldást még senki nem tudott mondani, én meg ragaszkodom a vegyes fűtéshez, mert ingyon szerzem a fát.

Előzmény: csipy31 (8135)
csipy31 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8135

Szia

Én nem vagyok feljelentgetős, viszont a kéményseprők annál inkább:):):)

Építettek mellénk egy jó nagy társasházat, és határozatban megtiltotta az önkormányzat építési osztálya hogy fűtsek!!!

Most ebből van egy eléggé terebélyesedő ingyencirkusz. Lakók tombolnak, a kéményemet nem lehet annyira megmagasítani hogy ne legyen légörvényben, a társasház füstbe áll. De papírom van róla hogy semmi gond nincs, igaz a kéményem teteje a másik épület feléig ér. A papírt az építési osztály által felkért "szakértő" kreálta nekik hogy tudják mosni kezeiket. Polgármestert kihagyták a buliból, azt most szerintem szétcsapott köztük:):):)

Előzmény: Dunit (8134)
Dunit Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8134

 Mondd feljelentettél vakakit  ? Vagy téged jelentettek fel  ??

Előzmény: csipy31 (8132)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8133

"Tudom, hogy belülre kéne tenni saválló csövet, hogy azon follyon vissza a feladónak :) a lé, de ez vsz most kimarad."

 

Ha saválló csöved van benne, és ugyan így fognak fűteni, akkor az is ilyen kátrányos lesz. Csak annyi a különbség, hogy a tégla tiszta marad, de a cső belsejét nagyon haza tudja vágni. Ezt sajnos tapasztalatból mondom.

 

Én most már 2-3 hete szenvedek a bélelt kéményemmel. Bár inkább mér múltidőben kéne erről beszélnem szerencsére.

Előzmény: Vezo228 (8129)
csipy31 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8132

Sziasztok

Na végre van valami fejlemény az én ügyemben is. 20.án jön hozzám az egész díszes kompánia jegyzőstül-főkétüszöstül-szakértőstül-építési osztályostól  elmagyarázni hogy miként is kapott a mellettünk lévő társasház építési engedélyt. Kíváncsi leszek hogy az érvényben lévő építési korlátozást hogyan fogják kimagyarázni. Meg mondjuk az is érdekel milyen magyarázattal állnak elő az összes ide vonatkozó előírás semmibe vételéről.

SolnesN Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8131

  Ok a tanácsot !

 Mostmártudom mire használjam el amegmaradt 21 liter gázolajat !

 Autót hozzá nem veszek  !!

Előzmény: GOFE (8122)
SolnesN Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8130

 Helló ! 

 Sok kérdésed van ha mindre nem is de nehányra tán felelhetek .

 Tehát az a kéménytégla amit a kátrány átitat, azt már csak bontással lehet elintézni.

Bélelheted, vakolhatod előbb utóbb büzleni fog.

 A szigetelésről : mindig bhasznos a kölső rész szigetelés. Elsősorban a padlástérben. A tetőn kivüli részt is lehet elvileg szigetelni - csak a csapadékvíz elleni védelem nehezen oldható meg. Az komoly bádogos munkát igényel.

 A szigetelőanyag ?

 Bármi lehet, de az éghetetlen ásvány és üveggyapot a jók. Mint írtam éghatetlen és jól simul a kéményfalhoz.

 Ezt aztán apadlástérnen egyszerű burkolni. A legjobb a golyónyomott alúfolia. Az iparban bevált !!

 De amig kátrányos a tégla nem érdemes szigetelni.

 Ja  ! Hát érdekes hogy nem tudod a kémény szelvényt ! Meg kell nézni és megmérni. Belülről  !!

 

Előzmény: Vezo228 (8129)
Vezo228 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 8129

Ne haragudj a diszkriminációért!

:)

Köszönöm a választ!

A fémbetonetet ismerem, mi vízzárásra alkalmaztuk korábban habarcshoz keverve. Arra tökéletes volt. Így neketek az azzal bekevert vakolattal visszavakolva maradt a kátrányos kémény? Más nem is történt a kéménnyel? Így megszűnt a bűz?

 

A helyzet egyelőre annyiban bonyolódik, hogy tényleg nem szűnik a szag intenzitása, levertük a vakolat nagyját ott, ahol már látahtóan átjött a lötty, de stagnál a szag. Sajna azt hiszem, hogy nem marad más, mint lebontani a kéményt legalább az átkátrányosodott szakasz kezdetéig, vagy még tovább. A födémen lefelé azért nem szívesen mennék át, ott vsz már nem nagyon lehet gond, hiszen a kályha bekötésétől az kb 1 méteren belül van, ott talán nem csapódott ki a kátrány. Ezt tartom most egyedül célravezetőnek. Sajna a fagy miatt újraépíteni most biztosan nem tudjuk a tetőn kívüli részt, de legalább a lakáson belül igen.

 

Ez viszont felvet egy újabb kérdést:

A kémény tetőn kívüli részét hogyan lehet szigetelni? Tudom, hogy belülre kéne tenni saválló csövet, hogy azon follyon vissza a feladónak :) a lé, de ez vsz most kimarad.

Ez egy klasszikus téglakéméyn, nem tudom hogy mekkor a belső mérete, de a külmérete 55 cm környékén van. Sajnos olyan szerencsétlenül tervezték a ház ezen részét anno, hogy a lakótérből mindeféle átmenet nélkül megy ki a szabadba a kémyén a tetőtérbeépítés miatt , így előfordulhat az, hogy bent a nappaliban +25 C a kémény körüli hőmérséklet, de akár 1 méter múlva már -20 C is lehet kívül. Itt nyilván jóval "hajlamosabb" haramtpont elérésére a füst.

Szóval, a téglára szabad tenni bármilyen szigetelőanyagot?

Gondolom a gyúlékonyak, mint pl a hungarocell és társai még vakolva sem mehetnek, de pl az üveg, vagy kőzetgyapot már talán beleférne, nem?Tudom, hogy egyszerűbb lenne jól tüzelni a cserépkályhában, de arra nem sok befolyásom van, így erről az oldalról is szeretném magunkat védeni.

 

Mit javasoltok?

A székesfehérvári Kémény Zrt munkatársai sajna nem nagyon mozdultak a problémámra, pedig kétszer is kértem személyesen, hogy segítsenek a helyszínen.

Előzmény: Kathyc (8128)
Kathyc Creative Commons License 2011.01.05 0 0 8128

Igaz, hogy a kérdés urakhoz szólt, de talán egy hölgy is válaszolhat:  Az újravakolás önmagában nem megoldás (tapasztaltuk), amint nedvességet kap újra átjön, és amit most érzel bűzt, az semmi ahhoz képest, ami akkor lesz, ha levered a vakolatot :-PPP

Már nem emlékszem a pontos technológiára, de fémbetonet  nevű adalékanyaggal kell kezelni és újravakolni. Ha megfelelően van kivitelezve, akkor tökéletes.

Előzmény: Vezo228 (8079)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 8127

Köszöntem!

Előzmény: kod1111 (8125)
zsozé1 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 8126

Jó estét uraim!
A következő problémámra szeretnék tanácsot kérni. 4 éve Dakon DOR 32 kazánnal fűtöttem ez idáig. Sajnos karácsony előtt, kilyukadt. Így kénytelen voltam egy ujjat vásárolni. Sikerült is egy BUDERUS S111 WT kazánt vennem , ami pontos mása , a régi kazánomnak. Minden méretben, kivűlről, belülről, megegyezik a régi kazánommal, ami idáig számomra 100% -on működött. Játszva fűtöttem fel benne a vizet 70-90 fokosra. Azt gondoltam hogy ha ugyan olyan kazánom lessz az új is , akkor minden ugyan olyan jól fog működni mint eddig. De sajnos nem így van!!!! A tűz, ebben a kazánban valahogy nem akar égni. Alig tudom megtartani a 60fokos vizet. Többször inkább csak 50-en van a víz! És emiatt kátrányos a kazánom belseje. Gondoltam , evégett kátrányos lehet a kéményem is, így szűkülhetett a kémény átmérője is ezért gyengébb a huzat. De ma kipucoltam a kéményt , amit idáig soha sem tettem , mert nem volt problémám vele, de csak egy vedernyi korom volt benne. Változás nem lett ezután sem. A tűz a kazánban néha beindul nagyon szépen és az néha képes is szépen végig égni, de legtöbbször csak ugy ég ha piszkálom, s csak akkor is 10percig. Aztán szépen lehalkul a tűz es csak füstöl az egész!
A kazán használati leirássában csak egy dolgot észlelte, ami a kémény, nem megfelelő mérete. 200mm kéményem van ami 10,5 m. A papírok ilyen átmérővel minimum 12 métert írnak elő! Talán ez volna a probléma? Na de akkor idáig miért működőt ez előző kazánom ezekkel a méretekkel tökéletesen? Ha ez volna a problémám akkor segítene nekem ez a huzat szabályozó http://kemenyhuzatszabalyzo.hupont.hu/ , vagy inkább hoszabitsam meg a kéményt az előirt 12 méterre? Aki tud segítsen. Előre is köszönöm! Zsozé

kod1111 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 8125
Előzmény: csiba00 (8121)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 8124

Ezt az öntisztulást abból is gondolom, hogy a padlástérben lévő tisztítónyílás mögött a cső belseje lényegében 2 nap alatt teljesen lepucolódott a kátrányos, kormos rétegtől. És most szinte csak annyit lehet látni, hogy fékony fekete por van rajta, vagy az sincs.

Előzmény: csiba00 (8123)
csiba00 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 8123

Köszi a tanácsot!

 

Most egyenlőre még a tisztító poraimmal próbálkozom, meg ma vettem 2kg Konix-ot. Nekem most már van pár napja egy tisztító nyílás a padlástérben. És gyártottam egy házilagos golyót is, amivel jól át tudom küldeni a csövet, és a lerakódás nagy részét leszedi. Vettem egy kefét is, de ezt még kicsit méretre kell vágnom, mert jó 2cm-rel szélesebb, mint a csövem átmérője és emiatt szinte lehetetlen beletolni.

 

 

Most minden begyújtás előtt áttolom a kéményt és azt veszem észre, hogy csökken a dzsuva mennyisége, amit kiszedek. Állagra kb ugyan olyan. Kátrányos korom. Én csak azt a logikát tartom már valószínűnek, hogy a nagy meleg hatására a kátrány olyan lesz, mint a ragasztó és így a szilárd részek beleragadnak, ezáltal vastagodik, csökken a keresztmetszet, változik az áramlás, dugul.  De úgy veszem észre, hogy fogy a kártányom. Kazán is jóval magasabb hőfokon üzemel, szinte újra kell tanulnom a kezelését, mert ha kicsivel többet teszek rá, 100 fokot is meghaladná a vízhőfokom. Így is rendszeresen le kell néznem, mert még nem nagyon tapasztaltam ki. Általában egy begyújtás alatt 3-4x rá kell kapcsolnom a keringetőt, mert eléri a 100-at. Lefolytani meg nem akarom, mert tartok a lerakódástól.

De úgy gondolom, hogy ha a víz hőfoka eléri a 100-at, akkor a füstgázok is eszméletlenül melegek, ezáltal a kémény belső falát is pucolja.

Előzmény: GOFE (8122)
GOFE Creative Commons License 2011.01.05 0 0 8122

Üdv Mindenkinek!    Egy ideje olvasom a topikot, látom a megoldhatatlanak látszó problémádat.

Szakemberek, lehet, hogy megszólnak érte, de én egyszerűen oldom meg az ehhez hasonló problémámat.

Egy 60 m2 -es műhelyt fűtök egy 8 tagos Vinyisztó kazánnal, a kéményem úgy, 5-6 m lehet, egy téglás

belmérettel (tégla) , féltetős a műhely. Tavasszal kivágott nyárral fűtök, ami nagyon vizes, de ez van olcsón.

Úgy kéthetente végig berakódik a kémény korommal, mivel túl nagy a kazánom teljesítménye, és az üzemi

hőmérséklet elérése után szinte teljesen lefojtom, hogy csak 20 fokot tartson a műhelyben.

A lényeg: amikor már érzem hogy kezd dugulni a kémény, kiveszem a tisztító ajtót, és beteszek egy kis fém tálcát , ami éppen befér a nyíláson, és ebbe beleteszek egy dl gázolajat, amit újságpapírral begyújtok a kémény alján. Amikor igazán kezd begerjedni a láng egy műanyag flakonból készült spricnivel ,pótolom a tálcából elégett gázolajat. 1l gázolaj megteszi a hatását, teljesen kipucolja a rendszert.

Erre a módszerre azért kényszerültem ,mert annak idején, a mester felül nem rakott tisztító ajtót, és létrával

veszélyes lenne felmászni a tetejére, hogy át toljam kefével. Évek óta ezzel a módszerrel tisztítom,és teljesen elég a korom, meg a kátrány, csak kevéske, hamu szerű pernyét húzok ki alul a tisztító nyíláson.

Próbáld meg te is kiégetni így, de nehogy benzinnel vagy hígítóval , mert az nagyon illékony és ha begázosodik, robban .

Előzmény: csiba00 (8121)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!