Ha a kar megvastagodik és azt elvágod, eleve a hosszú nyelű metsző olló és nagyobb erő kell. Továbbá azt az ágasbogasságot eltávolítani sokkal macerásabb, mint az egy db vesszőt. Továbbá a nagy sebfelület nagyobb esélyt ad a fertőzésre. Szóval ez is ellene szólna :)
Félre értés ne essék, nem kekeckedni és kötekedni akarok, de eddig egy ésszerű érv sem szól emellett!
Na meg a kutató arra se gondolt, hogy nem minden rügyben van fürt kezdemény! Szóval ha nem dörzsöli le, akkor is lesz olyan rügy amelyik nem termőrügy lesz, és van olyan fajta szőlő, aminek a mellékrügye is termékeny. Szóval ez a dolog erősen fajta függő is. Ezt a művelést nem lehet akármelyik fajtánál csak úgy beállítani. Ez inkább a tömegtermelésnél lehet jelentős.
Szóval aki nem tömeglőre előállításán gondolkozik, hanem minőségi ültetvényen, annak ez felejtős. Nem tudom ki hogy van vele, de én pl szeretek metszeni. Sőt a szüret után ez a kedvenc tevékenységem :)
"Ha sokkal több a lombozat, sokkal nagyobb a súly, sokkal több a vessző. Ez évről évre csak több lesz... Egy idő után a kordon nem fogja bírni" Mondjuk középen a törzs maradhat(sőt,nem is baj ha évről évre erősödik)fönt a két kart,tudom is én 4-5 évete váltva visszavágni,talán így elkerülhető a túl nagy tömeg kialakulása.Jó,így már nem teljesen metszés nélküli a dolog,de talán még így is kevesebb a munka.
Babo úr szerint,a hajtások foly.leszáradnak-újraképződnek,a minőséget a meghagyott világos rügyek számával lehet szabályozi.Több rügy-több termés,gyengébb minőség és fordítva.
Na az egész országban 1 cég, az is tőlem 500+ km-re (mentségemre váljon, hogy nem tudtam róla)
A benzinbe bioetanol van? Ez viszont nagyon új nekem... Na de nagyon elkanyarodtunk a témától! Majd valahol utánanézek.
Maradjunk abban, hogy ez a metszetlen szőlő minden, csak nem minőségi... 10 év múlva a vesszőkkel mi lesz? Minden évben nő a vessző hozam, hiába nem lesz hosszú a vessző mennyiség... Továbbá mondta a kitalálója, hogy sokkal több a lombozat. Ha sokkal több a lombozat, sokkal nagyobb a súly, sokkal több a vessző. Ez évről évre csak több lesz... Egy idő után a kordon nem fogja bírni. De ha valaki meg tud győzni az ellenkezőkről, vagy értelmes magyarázatot adni, hogy a 10-20 év elteltével milyen lesz az ültetvény, azt várom szívesen
Ha Győr Magyarországon van, akkor igen. :) http://www.hungrana.hu/ A bioetanolt kikerülni sem tudod, a kutakon mintegy 5% alkohollal kevert benzint tudsz tankolni.
Én úgy értettem, hogy ITT MO-n készítenek-e belőle alkoholt. Még a bioetanol is csak alig-alig elérhető, alig van 1-2 üzem ahol feldolgozzák ilyen célra. A közelünkben egy biodízel üzem van, mégsem lehet megvenni a biodízel üzemanyagot sehol a környéken...
Kukoricából természetesen készítenek alkoholt. Étkezési finomszesz, ipari szesz és "bioetanol" is készül belőle. Meg persze, takarmányozásra is használják és egy keveset az emberek is megesznek.
Ha a mégtöbb lőrét akarunk, akkor igen, ez a jövő.... Aki szerint ez minőségi, az tegye fel a kezét!
Ilyen lombozat mellett, folyamatosan kell a felszívódó szer, mert ez minden, csak nem minőségi... Ezt a sima kontakt szerek nem tudják rendesen lefedni...
Továbbá minden évben több lesz a vessző, az egyszer már átláthatatlan lesz...
Ezen felül a 300-400 mázsa/Ha-hoz akármilyen jó zsíros a talaj, olyan hamar kiéli a tápanyagokat, hogy nyomatni kell a műtrágyát ezerrel...
Azt nem tudom honnan vette, hogy itt a tengeriből alkoholt erjesztenek... Azért van itt állattartás is, a tápkeverők is felemésztenek sok sok sok tengerit... De végül is azzal elszólta magát, hogy borból kell alkoholt készíteni... Szóval a sok lőréből amit ezzel a móddal elő lehet állítani.
Már nálam is megmozdultak a fejművelésűek. A kordonosok kicsit váratnak még magukra. Gondolom azért, mert a talaj nappal jól felmelegedik, de a levegő hőmérséklete még nem az igazi. Holnapra meg még hűvöset is mond.
Ez homokon volt, nitrogént nem hiszem hogy látott, mivel nem volt olyan növény ami nagyon termelte volna. Vizes terület meg tuti nem lehet, mert egy kissé dombos területen volt.
A csalánnak megvan az a tulajdonsága, hogy szereti a nitrogénben gazdag, vizesebb talajokat. Azért a szőlőnek egyik sem az igazi.
Szokták a csalánt a nitrogén indikátor növényének is mondani, mivet ott díszlik elsősorban, ahol sok N van a talajban. Feltehetőleg az említett talaj sem elsősorban attól volt humuszos, hogy csalán volt ott, hanem azért díszlett ott a csalán, mert olyan volt a talaj helyileg.
Más országok borvidékein elég elterjedt a szalma takarás. Ősszel a sorközt megterítik szalmával (esetleg műtrágyával is megszórják) majd nyáron beledolgozzák a földbe.
És a szalma az esetleges hozzáadott műtrágya + az árvakellés nagyon jó tápanyag a talajnak.
Mért nem ideális takaró növény ha sekélyen gyökeresedik?
Ha kimagvasodik magát veti el, de ezt az állapotot csak addig hagynám meg amig kellően elszaporodik. Ha nincs tudatosan írtva, elég intenzíven tud szaporodni, nem hagy teret más gyom növényeknek. Ez talán hátránya lehet, de nem akarok egyhangúan csak ezt tenni, lesznek helyek ahol vegyes keverékeket fogok alkalmazni. De előtte informálódok :)
Túl magasra nő és a gyökere nem megy elég mélyre ebből kifolyólag nem ideális takarónövény. Persze ha tudod hengerezni, akkor lehet jó - illetve magról kéne vetni mert tőosztással egy élet lesz mire beszaporítod.
Sorköz takarónövényzetnek a csalánt mennyire tartjátok jó ötletnek?
Az elsődleges ötlet onnan jött, hogy nemrég kiástam egy csalán tövet és a gyökérzónánál a talaj nagyon jó humuszos volt. Ezután pörgött az agyam, hogy sokan csalánnal is permeteznek gomba/immun erősítés céljából. Szóval ha csalán/csalán is lenne sorköztakaró, az több módon is hasznos lehetne.
Attól hogy a csalán csíp és nem lesz aki a szőlőbe mennyen most tekintsünk el!
Nagyon érdekes ez a dolog,bár ebből semmi fontos meghatározás nem vonható le,pusztán ahogy írtam érdekes,felénk is/Dél baranyában/ volt két úr akik 60-tól a kilencvenesévek közepéig dokumentálták rajzokkal festményekkel,fotókkal.Az ember ilyet látva elmereng,hogy bezzeg 83-ban már milyen korán fakadt aszőlő,most meg,vagy,hogy az utobbi húszévben mikor milyen volt szent Györgykor.A felmelegedés azért itt is látszik.Hasznos az ilyen dolgok ápolása,finomítja a lelket!Gratula!
Évek ota rendelek Répcevölgyi uréktol szölöoltványokat.Már több száz darabna járok.Mindig maximalisan megvoltam elégedve.Pontosak voltak,segitökészek,precizek.Nagyon jol fejlödnek az oltványaik.Örülök hogy vannak meg ilyen magyar östermelök Magyarorszagon mint ök.Keresd öket nyugodtan.Segitenek ha tudnak
Én tavaly ősszel vettem Kékfrankost itt: szolooltvanyok.hu
Nagyon szép, egészséges gyökere volt. Nemrég csirkéztem ki, és elsőre nagyon jól néz ki. Az ára is barátságos volt. Akkor. Most nem tudom mennyibe kerül.
Persze az is kérdés, hogy Te merre vagy, érdemes-e, elmenni Nagykanizsára. Egyébként a tulaj rendkívűl segítőkész. Mi két órát beszélgettünk vele, és mindenre válaszolt.
A közeli vegyes kis boltban vettem. Ezt szinte bármelyik vegyi, vagy vegyes boltban lehet kapni, semmi extra dolog nincs benne. (amúgy csak véletlenül találtam rá miközben a rézgálicról keresgéltem.)
Ezzel egy érdekesség:
Nekem a mosószóda a réz hatására mindig kőkemény lett, de volt amikor ilyen szép kristályos kő lett belőle. Szóval érdemes a harisnyát vagy hasonlót keríteni, és abba tenni. (De lehet hogy a régi mondást kellett volna követni: A rezes banda megy a meszes gödörbe) Na de végül is a lemosózás sikerült, vagyis majd elválik idén, hogy mennyire sikerült.
Szép estét!A mosószódát hol veszed,és hogy kevered?A Thiovit jobban,hamarabb oldódik a nescafe formáció miatt,a Kumulus szintén ilyen,ez a két poritott kén a leggyorsabban oldódó,és a legfinomabb formáció.