Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2010.07.02 0 0 63080
Sztem a pilócánál a fagyasztás nem anullálja a mérget, a hőkezelés a + tartományban értendő. Ct és vt-t nem érdemes szárítani, frissiben a legjobb, persze nincs megtiltva.
Előzmény: pbprivate (63079)
pbprivate Creative Commons License 2010.07.02 0 0 63079

Sziasztok,

 

Lehet buta kérdés, de céklát és változékonyt száritani szokás??

Csak azért mert a piruló galócánál megemlítik, hogy ott a szárítás (szokták egyáltalán?) és a fagyasztás hatására is sérül a toxin és az is elégséges (persze nyilván az egy másik gomba más mérgező vegyület).

Kvázi szárítás után is jár ezeknek a tinóruknak a korrekt hőkezelés?

 

Előre is köszi

B.

Holczmann Balázs Creative Commons License 2010.07.02 0 0 63078
Lehet, hogy ez egy hülye kérdés, de a gombának az a jobb ha kihúzzuk, vagy ha levágjuk, és a tönk egy része bennt marad a földben?
homerx Creative Commons License 2010.07.02 0 0 63077
a lenti csoportos bronzosaid (hihi) is milyen szep piros szint produkalnak, kar lenne emiatt kihagyni :))
Előzmény: Bangyee (63076)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.02 0 0 63076
1. Inkább no comment... alapvetően enyhébb tüneteket produkálnak, de senkit nem buzdítanék arra, hogy "bátran egyed, max befosol"... (abba is haltak már bele)
2. A gyökeres és az epeízű tinórun egy szem vörös színt nem találsz mégsem ehetőek, pláne nem ízletesek. Inkább mérgezőek.
Előzmény: Feriba51 (63069)
homerx Creative Commons License 2010.07.02 0 0 63075
ugy latszik, jonnek a gyilkosok is.




j007 Creative Commons License 2010.07.02 0 0 63074
lehet
j007 Creative Commons License 2010.07.02 0 0 63073
1. igaz
2. igaz, de keserű elhet
Előzmény: Feriba51 (63069)
j007 Creative Commons License 2010.07.02 0 0 63072
már éppen akartam kérdezni a fotók láttán, hogy mi lesz a sorsa annak a rengeteg tojásnak? a múltkor írtam, hogy nekem sütéskor megkeményedett a kocsonyás rész, szinte rághatalan, teneked nem szokott?
Előzmény: jozso48 (63057)
azures Creative Commons License 2010.07.02 0 0 63071
A repkedő bizbaszok tényleg hihetetlenül idegesítőek! Szemre mennek általában de az ember fülébe is imádnak bele zizzenni. Nincs mit tenni :-) Ilyen szép gombákért azért ellehet viselni!
Szépek a képek és persze a gombák. Ha a hétvégén megyünk akkor már magasabbra szerintem. Meglátjuk :-)
Előzmény: Bangyee (63068)
hasandel Creative Commons License 2010.07.02 0 0 63070
mél ment
Előzmény: Törölt nick (63065)
Feriba51 Creative Commons License 2010.07.02 0 0 63069
Üdv mindenkinek!

Tudom a gombafaj meghatározásában nem ildomos általánosítani, de én még is megpróbálnám. Ez pedig abból ered, hogy "fiatal" korom ellenére eddig csak a lemezes gombákat szedtem. Igaz nem is sok "szivacsos" van errefelé, de azért néha akad. A román nyelvben annyira el van különítve ez a két faj, hogy nincs is olyan szó, hogy gomba, hanem a lemezesek=ciuperci, a szivacsosok=bureţi
Az idén már szedtem sötét érdestinórut, és egy másikat, amire ráfogtam, hogy ízletes vargánya, de nem biztos, hogy az volt.

Na, tehát itt volna két bődületes megállapításom és azt szeretném tudni, hogy igaz-e.
1. A szivacsos (trámás???) gombák között nincs olyan halálos mérgező gomba, mint a lemezesek között (gyilkos galóca, ...) Itt max egy erős hasmenés, hányással megúszod. (sátántinóru,....) IGAZ-É????????????
2. Azok a szivacsos gombák, amelyikben nem fordul elő valahol a piros szín (kalap, tönk, tráma...) azok nem mérgezőek. IGAZ-É???????
Természetesen sok piros színnel rendelkező gomba van, ami ehető, finom.

Azért megígérem, hogy továbbá is nagyon komolyan veszem a gombafajok meghatározását, de ha ez a két kérdésre igenlő választ kapnék, talán bátrabb lennék.
Előre is köszönöm!
Jó gombászást és "szivacsozást"! :-)))))

U.I. Lilapereszke, Jozsó....?????????
Bangyee Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63068
Én is ugyanott voltam, ahol vasárnap. Érezhetően több a gomba, viszont meglepődnék, ha ezeken a 300m-es, többnyire sík, napos helyeken hétvégén még jelentős újulat jönne elő. Persze nem kizárt, de nagyobb önbizalommal mennék magasabb helyekre vagy patakvölgyekbe (ilyen helyeket viszont még nem ismerek ezen a részen - de legalább a vonatállomástól 20 perc gyaloglásra már lehet gombát szedni. :) ).
Mivel ma egész nap szabad voltam, komótos 7 órát bandukoltam (tudom nem vagyok normális), tüzetesen megnézve az utolsó négyzetmétert is ismert helyeimen. Csak ennek köszönhetően sikerült teleszedni a kosarat, szóval nem volt aza hűdenagy gombaözön, de soha rosszabbat.
Kibírhatatlanul sok szúnyog és röpködő bizbasz van, azt hiszem maradandó elmekárosulást szenvedtem a döngicséléstől és a cipelő karomat ellepő szúnyoghadak látványától.
Bronzosok voltak többségben, szép frissek, a nyáriak kevésbé bírják ezt a meleget, hitványabbak is voltak, sokuk bébi méretben fonnyadt el. Kukacosodás most egész elviselhető mértékű, bár volt egy gyönyörű sacc 30 dkg-os bronzos, a legszebb, legformásabb, amit valaha láttam, tökéletes félgömb alak, hófehér tráma, hibátlan tönk... erre nem a pórusokon át támadták meg a férgek??? Az egészet el kellett dobni, csak a tönkje volt érintetlen, majdnem sírva fakadtam. :p Eddigiekhez képest egész sok galamb kezd lenni, külön öröm volt varashátúval találkozni. A rókák már fakulnak, belőlük tuti nem lesz több a hétvégén. Szóval gyanítom, hogy ez a rész hamarosan lefut gombaügyileg.
edula Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63067

népi (személyes) megfigyelések szerint a keserűgomba nem feltétlenül jelenti a vargányaszezon végét :D

 

Nem tudja valaki, mennyire szúnyogos a Budai hg (Szabadság hegy, asszem)? Gyerekeket vinnénk, kis vasút meg ilyesmi. (A mai Vh-i kiruccanás után kis híján transzfúzióra volt szükségem.)

Bangyee Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63066
Megint jók a képek! Az az óriásvaresz hátborzongató...
Előzmény: azures (63044)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63065

Fene tudja, mai állapot szerint szerintem még 1 hét van a tölgyesekben is,  a magasabb részeken még több is. Lesz amúgy csapadék, nem lesz száraz a július, tegnap és ma is voltak zivatarok, 5-e után pedig ismét lesznek. Melyik részen voltatok amúgy St. környékén? 

Előzmény: hasandel (63063)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63064
Nem is néz ki rosszul, mondjuk én a dzsuvis kocsonyás részt leszedtem volna, mégiscsak abból lesz a bűz nem? :)
Előzmény: jozso48 (63057)
hasandel Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63063
Szerintem "siess" mert ha nem jön eső - márpedig nem jön - akkor ez lesz az utsó hétvége, a nyári szünet előtt...
Előzmény: Törölt nick (63062)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63062

Szuper, hétvégén én is arra leszek. Múlt hétvége sajnos elmaradt.

 

Előzmény: hasandel (63061)
hasandel Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63061
Salgótarján környékén meg ez volt:







Előzmény: Törölt nick (63055)
beetee Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63059

OFF

 

Ha már itt jársz...

a Kaffír lime mennyire dugványozható citrusféle?

 

ON

Előzmény: jozso48 (63057)
beetee Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63058

Egyszer kipróbálom.

 

De miért a kínai konyha jut róla eszembe? (ami mozog azt megesszük, ami nem mozog, azzal fűszerezzük....)

 

:)))

Előzmény: jozso48 (63057)
jozso48 Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63057
Íme a nem éppen gusztának látszó,vagy inkább kevésbé bizalomkeltő szömörcsög
tojások sütésre előkészítve,majd palacsintatésztában pirosra sütve.Régebben én is
nagyon tartózkodtam tőle,de így tényleg finom.Kicsit a tenger gyümölcsei közül hason-
lít némelyikre és éppúgy csak frissen kisütve finom,hidegen már kevésbé élvezhető.
Tíz emberből egynek nem ízlett-ez ugye nem rossz arány.Próbáljátok ki.
jozso48 Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63056
Ökörfarkkóró,de látom már lilapereszke kiemelte neked.Egyszerűen fantasztikus volt
ennyit látni egyben.
Előzmény: homerx (63025)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63055

Cserhátban jönnek kifelé, ma csupa kicsit láttunk ott

 

Előzmény: homerx (63027)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63054

Szóval mai kép bükkösből (Börzsöny)

 

Előzmény: Törölt nick (63053)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63053

Régebben beszélgettük már erről, az ÉK-ben a köznép nem nagyon ismeri a bükkös zónát. Messze van, néhezebb megközelíteni, stb. Én a Mátrában néhány erdészeti dolgozón kívül alig szoktam ebben a zónában mást gombászni látni. Abban persze igazad van hogy az ÉK-ben a tölgyesek adják a vargánya jó 70-80%-át, a maradék 20-30% bükkösből és telepített lucosból kerül ki. Bükk szerintem nagyon vadregényes, de Bp-től kicsit messze van, továbbá a mészkőhegységekben kicsit mások a talajok mint az általam jobban ismert vulkanikus középhegységekben. Arra mondjuk kíváncsi lennék milyen az őszi szezon a Bükk magasabb részein.

 

Mai kép bükkösből (Börzsöny)

 

 

Előzmény: deszegregator (63045)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63052
Az ebbe a fórumba írók között viszont fordítva van, ők elsősorban a Bükkbe járnak...
Előzmény: magyar bucó (63051)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63051
Nem is mondtam, hogy nem járnak oda sokan. :)
Viszont az ebbe a topicba rendszeresen írók közül mondössze ketten járnak a Bükkbe. Ők is félig miskolciak.
Előzmény: farkasetus (63050)
farkasetus Creative Commons License 2010.07.01 0 0 63050
Ahova régebben jártam gombázni a Bükkben, sokszor ki lehetne tenni hogy megtelt.  A könnyebben megközelíthető helyek tele vannak autóval, A sorompóval lezárt részekre sokan kismotorral járnak. Vargányát és rókát sokszor csak a nehezebben megközelíthető helyen találok  Sokan azt sem tudják mit szednek csak gomba formája legyen.
Előzmény: magyar bucó (63048)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!