Nem unjátok még ezt a CO2 elnyelődik, kiszökik, nem szökik stb. témát???
Ha jól emlékszem, deszegregátor fogalmazta meg -szerintem helyesen-a hordó hőingadozásnak van kitéve, beszívja vagy éppen kipufogja a gázokat, előbb-utóbb levegő lesz a féltve dédelgetett széndioxid párna helyett, utána ecet!
Kivéve, ha tökéletes a hordó-node ki látott már tökéletest!
Kiki a saját tapasztalata és tetszése szerint védje meg a cefréjét, én pl. legalább annyira unalmasnak és feleslegesnek tartom ezt tovább ragozni, mint szilvakukc a jövedéki törvényt.
Természetesen csak azt lehet finomításkor kinyerni, amit az alszesz tartalmaz.
A Pistorius tányért kifejezetten a gyenge alkoholtartalmú cefrék kinyerésére ajánlja a Sólyom féle könyv.
Az alkohol kinyerésekor(első főzés) ki kell mindent zavarni, átmegy mindenféle más is(először a legkisebb forráspontú komponensek, mint éterek, észterek, metanol, etanol, később a különböző kozmaolajak.
A Pistorius tányérra a spirálhűtő(csőköteges hűtő) tetejéről a felmelegedett hűtővizet kell vezetni, azaz, amíg az nem meleg, a P. tányér léghűtéses.
Igenám, de nagy a felülete, lehet bátran fűteni.
A kisebb forráspontú komponensek ekkorra már kicsorogtak a hűtőből.
Nos, ekkor engedünk rá langyos hűtővizet, hogy az etanol és a nála magasabb forrpontú komponensek még gőz alakban tovább mehessenek a hűtőbe, a víz viszont csorogjon vissza az üstbe.
Én is így gondoltam. Azért is tettem fel ezt az elnyelődéses-telítődéses kérdést. Ebben az esetben borítékolható, hogy ha és amennyiben a hordóm tuti légmentes, nem cseszegetem-nyitogatom, a co2 benne fog maradni. Persze volt valamikor egy hozzászólás itt, nem olyan régen, talán Miklós1-től, vagy Zsuzskától, hogy cefre sokszor csak akkor fordul meg, ha a hordó hőingásnak van kitéve, mert más-más hőmérsékleten különböző mennyiségű co2-t tud megkötni a cefre.
A széndioxid a cefrében keletkezik. Ezért a cefre széndioxidban túltelítetté válik, a fölösleg eltávozik belőle, ebből lesz a széndioxid párna. A fő tömege, persze, kifolyik a hordóból. De a cefre továbbra is túltelített marad széndioxiddal. Oda már nem tud visszamenni a széndioxid párna.
Azt hiszem, ezt a kérdést én fogom eldönteni azzal, hogy pár nap múlva kinyitom a lezáráskor hordóperemig co2-vel telített kökénycefrét. Ha már nem lesz nyakig co2-vel, akkor biza elnyelődik.
Igen. De ott zárt, nyomásálló tartályról van szó. Lehet, kár volt a szóda készítéssel bekaravarni, megeshet, hogy a CO2 párna légköri nyomáson csak alig elegyedik a cefrével.
Igen ez világos, csak azon filóztam, hogy esetleg a hideg miatti fokozott széndioxid elnyelődés és a rontó baktériumok hideg miatti anyagcserelassulása nem üti-e egymást.
Nem tudom, soha nem tároltam még a kiforrott cefrét, egyszerűen nincs tapasztalatom ezzel kapcsolatosan.
A szóda készítésnél ezek a szabályok érvényesek, amiket leírtam, ill. természetesen az elnyelődés idejét alapvetően meghatározza az is, hogy mekkora a folyadék felszíne.
A pisztórius nekem is gyanús,dolgoztam gyógyszergyári oldószer regenálóban,havonta több tizezer-százezer liter alkohol és egyébb oldószerek lettek lepárolva.Az egyik kolónia az un négy kilences, 99.99%-os absz alkoholra készült,6 em.magasan nemtudom már több száz buboréksapka,pont az volt a cél,hogy egyre emelkedő szinteken leválaszthatók legyenek az anyagok.Nincs sok bizodalmam a tányérokban,igaz, nem is próbáltam még.
Nagyon gyorsan nyelődik el, ráadásul minél hidegebb a cefre, annál gyorsabban.
Szóda készítéséhez pl. 50 literes nyomásálló hordóba, kb. 47 liter vízhez 9 bar nyomással kell CO2-t vezetni és tartani a nyomást, 24 óra alatt közepesen bubis víz lesz, 48 óra alatt pedig nagyon bubis víz keletkezik.
Igen, igazad van. Pl. a PET olyan szar, hogy még az alszeszt sem teszem bele. Pécelen vettem két hordót, lehet, hogy ismered is a típusát. Fehér, átlátszatlan, kék, menetes fedővel. No, az veszett jól zár. Az egyetlen hibája, hogy a felső kétharmadánál van egy hirtelen kiszélesedeés, ami a keverőszáras zúzást nehezíti. Könnyű hazavágni a hordót a lépcső miatt. de hát a kisserceg rókája is megmondta: semmi sem lehet tökéletes. :-)