Keresés

Részletes keresés

pálinkaüst Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93336

Persze, és a célra (alkohol kinyerés) tökéletesen alkalmas is. Viszont könnyen el lehet vele veszíteni az aromákat, ha valaki nagyon hűti/túlméretezi.

Előzmény: gombászok (93329)
emGeza Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93335

Szia !

 

Szívemből szólt neked , nektek , magamnak !

Előzmény: zsorsz (93334)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93334

"Kantáros Pegazusom hátán billegve

 Parnasszus völgyétől-csúcsáig vágtázom."

 

Költészet napjára(2013) gyönyörű,de nem tudom kideriteni a szerzőt(bocs az off-ért)

Előzmény: emGeza (93319)
gombászok Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93333

Majd megunjátok ezt is.

Előzmény: In Lak'ech (93331)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93332

Ja, és igyál egy kupicával. :-D

Előzmény: gombászok (93330)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93331

Látod. Nem unjuk. Igény van rá. És az én hordóim nem szívnak, meg kipufognak. Nem Ottó motor ez.

Előzmény: gombászok (93330)
gombászok Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93330

Nem unjátok még ezt a CO2 elnyelődik, kiszökik, nem szökik stb. témát???

Ha jól emlékszem, deszegregátor fogalmazta meg -szerintem helyesen-a hordó hőingadozásnak van kitéve, beszívja vagy éppen kipufogja a gázokat, előbb-utóbb levegő lesz a féltve dédelgetett széndioxid párna helyett, utána ecet!

Kivéve, ha tökéletes a hordó-node ki látott már tökéletest!

Kiki a saját tapasztalata és tetszése szerint védje meg a cefréjét, én pl. legalább annyira unalmasnak és feleslegesnek tartom ezt tovább ragozni, mint szilvakukc a jövedéki törvényt.

Ennyi jogom nekem is lehet.

gombászok Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93329

Természetesen csak azt lehet finomításkor kinyerni, amit az alszesz tartalmaz.

A Pistorius tányért kifejezetten a gyenge alkoholtartalmú cefrék kinyerésére ajánlja a Sólyom féle könyv.

Az alkohol kinyerésekor(első főzés) ki kell mindent zavarni,  átmegy mindenféle más is(először a legkisebb forráspontú komponensek, mint éterek, észterek, metanol, etanol, később a különböző kozmaolajak.

A Pistorius tányérra a spirálhűtő(csőköteges hűtő) tetejéről a felmelegedett hűtővizet kell vezetni, azaz, amíg az nem meleg, a P. tányér léghűtéses.

Igenám, de nagy a felülete, lehet bátran fűteni.

A kisebb forráspontú komponensek ekkorra már kicsorogtak a hűtőből.

Nos, ekkor engedünk rá langyos hűtővizet, hogy az etanol és a nála magasabb forrpontú komponensek még gőz alakban tovább mehessenek a hűtőbe, a víz viszont csorogjon vissza az üstbe.

Előzmény: pálinkaüst (93308)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93328

Én is így gondoltam. Azért is tettem fel ezt az elnyelődéses-telítődéses kérdést. Ebben az esetben borítékolható, hogy ha és amennyiben a hordóm tuti légmentes, nem cseszegetem-nyitogatom, a co2 benne fog maradni. Persze volt valamikor egy hozzászólás itt, nem olyan régen, talán Miklós1-től, vagy Zsuzskától, hogy cefre sokszor csak akkor fordul meg, ha a hordó hőingásnak van kitéve, mert más-más hőmérsékleten különböző mennyiségű co2-t tud megkötni a cefre.

Előzmény: barkócza (93325)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93327

Tehát,ha nincs háborgatva,emelgetve a fedő stb. akkor beáll egy egyesúly,most már csak az a kérdés,meddig?

Előzmény: barkócza (93325)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93326

Igazad van.

Előzmény: barkócza (93325)
barkócza Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93325

A széndioxid a cefrében keletkezik. Ezért a cefre széndioxidban túltelítetté válik, a fölösleg eltávozik belőle, ebből lesz a széndioxid párna. A fő tömege, persze, kifolyik a hordóból. De a cefre továbbra is túltelített marad széndioxiddal. Oda már nem tud visszamenni a széndioxid párna.

Előzmény: In Lak'ech (93322)
héjja60 Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93324

Nahát , még egy pálinkás költő , s az új talán még jobb is mint a régi .

Gratula !!!!

Előzmény: emGeza (93319)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93323

Ok. :) Mindenképpen írd meg kérlek, mit tapasztaltál.

Előzmény: In Lak'ech (93322)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93322

Azt hiszem, ezt a kérdést én fogom eldönteni azzal, hogy pár nap múlva kinyitom a lezáráskor hordóperemig co2-vel telített kökénycefrét. Ha már nem lesz nyakig co2-vel, akkor biza elnyelődik.

Előzmény: pálinkaüst (93320)
héjja60 Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93321

A héjja fajta igen , tavasszal keletről nyugatra , ősszel fordítva .

Előzmény: In Lak'ech (93312)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93320

Igen. De ott zárt, nyomásálló tartályról van szó. Lehet, kár volt a szóda készítéssel bekaravarni, megeshet, hogy a CO2 párna légköri nyomáson csak alig elegyedik a cefrével.

Előzmény: In Lak'ech (93316)
emGeza Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93319

Gondolataimat immár rimekbe téve ,

Nesze itt van nézd meg végre .

Fejembe szebbnél szebb gondolat ,

Ami most már örökre itt marad .

 

Ha nem lennének az ostoba kérdések ,

Akkor a profik itten szenvednének .

Írkálnák a sok szépet meg jókat ,

Így kívánva egymásnak pálinkákat .

 

Az ídő múlásával betelve egy s mástól ,

Zokogva búcsúznának el egymástól .

A pálinkafőzős topik is búcsúzna már ,

Volt hasonló pölö nem kevés jó pár .

 

Reméljük ez nem lesz így soha ,

Ezért hagy írjon a sok ostoba .

Míg növelik a topik nem csak múltját ,

Megpecsételve a csapat további sorsát .

 

S miként ostoba kérdéseimre párszor ,

S mit keményen kaptam érte valahányszor .

Ha nincs kedved a válszt hagyd meg másra ,

Majd jő nagy Ő és megoldja egymásra .

Előzmény: szilvakukc (93246)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93318

Igen ez világos, csak azon filóztam, hogy esetleg a hideg miatti fokozott széndioxid elnyelődés és a rontó baktériumok hideg miatti anyagcserelassulása nem üti-e egymást.

Előzmény: zsuzska60 (93315)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93317

Ráadásul a szóda túnyomáson készül, a tárolása is kb. 3-5 bar nyomáson történik, a cefre pedig légköri nyomáson van tárolva.

Előzmény: pálinkaüst (93314)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93316

És pl. a szóda esetében van olyan, hogy a víz nem tud több co2-t megkötni, mert telítetté válik?

Előzmény: pálinkaüst (93314)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93315

a hideg a miatt fontos, hogy az esetleges káros folyamatok lassabban menjenek végbe

Előzmény: In Lak'ech (93310)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93314

Nem tudom, soha nem tároltam még a kiforrott cefrét, egyszerűen nincs tapasztalatom ezzel kapcsolatosan.

 

A szóda készítésnél ezek a szabályok érvényesek, amiket leírtam, ill. természetesen az elnyelődés idejét alapvetően meghatározza az is, hogy mekkora a folyadék felszíne.

Előzmény: In Lak'ech (93310)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93313

A pisztórius nekem is gyanús,dolgoztam gyógyszergyári oldószer regenálóban,havonta több tizezer-százezer liter alkohol és egyébb oldószerek lettek lepárolva.Az egyik kolónia az un négy kilences, 99.99%-os absz alkoholra készült,6 em.magasan nemtudom már több száz buboréksapka,pont az volt a cél,hogy egyre emelkedő szinteken leválaszthatók legyenek az anyagok.Nincs sok bizodalmam a tányérokban,igaz, nem is próbáltam még.

Előzmény: gombászok (93306)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93312

A héja költöző madár????

Előzmény: héjja60 (93311)
héjja60 Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93311

Köszi a javaslatot , de ez az idén már nem megy. A főzőm a nyári szálláshelyemen

van , igen távol jelenlegi tartózkodási helyemtől. Majd jövőre.

Előzmény: gombászok (93306)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93310

Akkor nem is jó ötlet a kiforrt cefrét, amin szépen van co2 párna, hidegre tenni????

Előzmény: pálinkaüst (93309)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93309

Nagyon gyorsan nyelődik el, ráadásul minél hidegebb a cefre, annál gyorsabban.

Szóda készítéséhez pl. 50 literes nyomásálló hordóba, kb. 47 liter vízhez 9 bar nyomással kell CO2-t vezetni és tartani a nyomást, 24 óra alatt közepesen bubis víz lesz, 48 óra alatt pedig nagyon bubis víz keletkezik.

Előzmény: zsorsz (93290)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93308

Ebben most nem értek veled egyet. Azokat az aromákat, amiket az első főzésben nem vitt át a cefréből az alszeszbe, hogyan nyerné ki tisztázáskor?

Előzmény: gombászok (93306)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.14 0 0 93307

Igen, igazad van. Pl. a PET olyan szar, hogy még az alszeszt sem teszem bele. Pécelen vettem két hordót, lehet, hogy ismered is a típusát. Fehér,  átlátszatlan, kék, menetes fedővel. No, az veszett jól zár. Az egyetlen hibája, hogy a felső kétharmadánál van egy hirtelen kiszélesedeés, ami a keverőszáras zúzást nehezíti. Könnyű hazavágni a hordót a lépcső miatt. de hát a kisserceg rókája is megmondta: semmi sem lehet tökéletes. :-)

Előzmény: barkócza (93304)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!