Keresés

Részletes keresés

arpapa Creative Commons License 2006.11.04 0 0 365

 

erről a képről lenne szó, a másolás beillesztés nem műkszik

árpapa

arpapa Creative Commons License 2006.11.04 0 0 364

 

 

kedves tüzér!

ezen a Bacsa Miska bátyám által prezentált képen felismerem a Siegel Lajost, Árva Gabit, és Dunai Jóskát, rémlik nekem, mintha a jobb széle felé téged fedezhetnélek fel!

Esetleg a többi ismerős nevét is érdemes lenne leírni, a kép a második osztályról készűlt, mikor??

árpapa  

 

Előzmény: arpapa (348)
kábeles Creative Commons License 2006.11.03 0 0 363
Örülök,hogy átlátod a helyzetet árpapa.Remélem lesznek még többen is,akik így látják.Azt megígérhetem,hogy személyeskedni nem fogok,ez magától értetődik.Elhatároztam,hogy minden fellelhető dolgot összegyűjtök erről az alakulatról.Szivesen látnék bármit aminek köze volt hozzá,még egy sárga teásbögrét is.Érdekességképp ittegy kép az űrből Kapustin Yarról(Google Earth)
Most pedig takarodót rendezek,viszlát holnap!
kábeles
Előzmény: arpapa (362)
arpapa Creative Commons License 2006.11.03 0 0 362

Kezd szépen helyre állni a rend, a képen még én is találtam ismerősöket.

 

olvasva az elmúlt napok bejegyzéseit, először értetlenkedtem, aztán háborogtam is, de esti gyaloglásaim során megvilágosodtam.

 

A 1480-ra mindenki úgy emlékezik, ahogyan akar, és úgy közvetíti ahogyan akarja.

Egyet nem tehetünk, hogy vitába szálljunk, esetleg feháborodjunk, mert talán mi nem úgy értük meg.

Az lenne a jó, ha a mi történeteinkből egy ismeretlen számára is kiderülne mit jelentett a 1480-nál szolgálni, a 1480-nál élni.

Nagy hiba lenne, ha nem a saját egyéni stílusunkban írnánk erről, mert akkor tényleg egy szép fényes napsütéses siker sztori bontakozna ki.

És ez hazugság lenne.

A 1480-nál voltak drámák, megaláztatások, megható és felemelő emberi nagyságot tükröző események.

Mindenki aki a 1480-nál szolgált, egyénileg érte meg a 1480-ságot, és csak ő ismeri.

A sok kis részből majd összeáll egy egész.

 

Bárki pontsíthat velem szemben, egy nevet, egy dátumot, egy eseményt.

Senki nem vitathatja el tőlem azt, amit én értem meg a 1480-nál, és főleg senki nem vonhatja kétségbe.

 

Az is a 1480 tagja volt, akinek éjjel a társai seprűt dugtak a seggébe, megpokrócozták, üvöltöttek vele, megalázták, kanalazták, fárahúzva avatták tüzérré, értelmetlen munkát végeztettek vele.

Az ő sztorijára is szükség van.

 

Az is a 1480 tagja volt, aki bekényszerítve, vagy hivatásosként, erejét nem kímélve, mocskosan, sárosan, büdösen, több napon keresztül kialvatlan, gondolkodás nélkül végrehajtotta a feladatot, és csapatként eljutott odáig, hogy elemelkedjen a rakéta.

 

Aki ezeket tudomásul veszi, és nem könnyes szemmel akar gondolni a "dicső" múltra, és valóban a tényeket akarja leírni, annak itt a helye.

Aki csak röhögni akar a szép sztorikon, az is megtalálja a számítását, de lefogom írni azt is, mikor eltoposta a gép a Györei törzsörmestert, vagy a Batt a két sorkatonát, a Kormos honvédot, aki főbe lőtte magát.

 

Ha egyszer jelentkezik a topicban egy volt katonám, és azt mondja majd, hogy én egy rohadt geci állat voltam, akkor nem vitatkozni fogok vele, mert én sem voltam szent, és nekem is volt bunkó korszakom.

De elfogadom a kábeles álláspontját, ő kezet nyújtana mindenkinek ma, és én is elfogadom mindenkitől, mégha a fentieket is tartaná rólam.

Munkára fel, őszintén és humorosan, az igazat. 

Aki akar írjon, aki akar olvasson, aki akar basztasson, tőlem is megkapja.

árpapa     

Előzmény: kábeles (361)
kábeles Creative Commons License 2006.11.03 0 0 361
Jelentem a javító század felsorakozott!Ezt a képet K.Feri küldte,kedves volt szobatársam,aki a vasárnap estéken takarodó után mindig számolt,hogy el ne aludjon,mire bejön a vonat fél 11 körül a szabadságról visszatérőkkel,akik jó kis házikoszttal látták el a bent senyvedőket!
Előzmény: arpapa (360)
arpapa Creative Commons License 2006.11.03 0 0 360

Jó estét elvtársak!

Mint lenntebb látszik visszatértem a topicba, a dolgok reményteli alakulása folytán.

 

Most akkor én legyek mondjuk a Napostiszt, de ne bunkóbb fajta, hanem olyan keményebb.

 

Először is, elvtársak bejöttem, megkérem a kábelest, méltóztassék vezényelni és jelenteni, a dszp66 pedig ne vágjon pofákat.

Úgy vettem észre távollétemben a sorállomány egy kissé kiengedett.

 

/ egyébként tényleg aranyosan viselkedetetek, mint amikor a valóságban is az állomány magára maradt, és elszabadult a fantáziája, egy példával illusztrálnám, megtörtént velem is Várpalotán, a Kreisinger örnagy volt a pk. a végén jobban tiszteltem mint apámat.

este ellenőrizte a takarodót, jó éjszakát kívánt, lekapcsolta a villanyt, és becsukta az ajtót: kb egy perc mulva indult a duma: a vén szarházi, hülye faszfej, szivassa a nénikéjét, úgy tudnám valagba rugni!!

és ekkor megszólalt a Kreisinger, miután felkapcsolta a villanyt: itt vagyok Kása hallgató, rugjon valagba!

kurva nagy csend lett a körletben, én a paplan alatt mélyalvást produkáltam, és azt mondta az öreg: no ha nem rúg valagba, akkor elhúzom a seggem, jó éjszakát!

szóval megszívatott bennünk, később Tapolcán ezt a trükköt én is alkalmaztam napostisztkoromban, mindig bejött, szervezés kérdése volt, az alegységügyeletesnek meghagytam, ha lekapcsolom a villanyt, menjen vissza a naposasztalhoz, ekkor lehetett hallani az "én távolodó lépteim" /   

 

Tök jó, ti még mindig úgy viselkedtek mint katonák, de most felkapcsoltam a villanyt.

jó éjszakát!!

lehet örülni nekem!!

   

kábeles Creative Commons License 2006.11.03 0 0 359
Most takarodóra felkészülés van,mindjárt felmosom az előszobát,meg kisikálom a slozit.Ja és bestokiztam a cuccomat!Holnap reggel majd nem találom,mert ahoz vagyok szokva,hogy szanaszét van.Fel is rakok itt egy képet,valami hozzáértő leellenőrízhetné,ha nem jó újrakezdem!A bakancsom igen nagy becsben van,lám még a lúdtalp betétet is kivettem!Százados elvtárs,akinek ez a heppje volt elégedett lenne!Idézek tőle:"A munkától úgy lehet a legkönnyebben megszabadulni,hogyha elvégezzük!"
Árpapa,jók a volgográdi képek,szerencsések vagytok,hogy eljutottatok erre a helyre.
Előzmény: dszp66 (358)
dszp66 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 358
Jó reggelt elvtársak ébresztő fel!öt perc mulva reggeli tornához sorakozó,areggeli torna öltözéke:surranó gyakorlónadrág félmeztelen. hogy az a .......d gyere te is futni.igy volt.különben igazad van szerintem sem tudják hogy kell írni.pedig egyszerü.egyszerübb mint levezényelni az akadálypályát.vagy nem?
Előzmény: kábeles (357)
kábeles Creative Commons License 2006.11.03 0 0 357
Biztos vagyok benne,hogy többen is figyelnek.Szerintem nem akarnak sztorizni,tüzér írta is,hogy ő nem akar.Az is lehet,hogy nem tudják hogy kell hozzászólni!
Legalább egy köszöntést kaphatnánk?/Ht-k:

--Jó estét elvtársak!
--Erőt egészséget!
/valaki folytassa!/
Előzmény: dszp66 (356)
dszp66 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 356
Nahát Kábeles,ez pontosan igy van.ennél jobban nem is lehetett volna megfogalmazni.persze hogy nincs harag az emberben nem is erről van szó.hanem arról hogy miért nem vállalják fel.de most már ez is mindegy.te valaki figyel minket.nem vetted észre?
Előzmény: kábeles (355)
kábeles Creative Commons License 2006.11.03 0 0 355
Szevasztok!
Annyit tennék még hozzá a 14 Ft 80 fillérhez,hogy ehez hozzájött még a 150 darab levágott centi,ami szintén szétszóródott.András kérdezed,hogy miért viselkedtek úgy velünk egyes ht-k?Mert megtehették.Semmit sem tehettél ellene,ha nem akartál fenyítést,vagy akár hadbíróságot kapni.Ha olvasod a régebbi hozzászólásokat láthatod,hogy a 1480-nál elég magas követelmények voltak a hivatásos állomány felé is.Őket is cseszegették és meg is fenyítették,csak mi erről nem tudtunk.Persze ez nem jogosít fel senkit arra,hogy állatként viselkedjen.Szerintem itt az évek során kialakult önkontroll hiánya lépett fel.Egy példát szeretnék felhozni.Én sok évvel ezelőtt egy cégnél voltam építésvezető,hirtelen neveztek ki főnöknek(azóta sem voltam)és gondoltam rendet csinálok.Még frissen éltek bennem a 1480 emlékei.Azokat akik szerintem nem jól dolgoztak(vagy sehogy)összeraktam párba,hamar el is mentek a cégtől.Ez még tetszett a többieknek.Aztán kezdtem cseszegetni másokat is,ha nem úgy mentek a dolgok,ahogy én gondoltam.Néha nem éppen nyomdafestéket tűrő modorban.Aztán csodálkoztam,hogy faképnél hagytak a legjobb embereim.Azóta megtanultam becsülni a beosztottat,értékelni a munkáját és mindig maradéktalanul kifizetni amiért megdolgozott.És ezt visszafelé is igaz.Sokkal jobb,ha baráti viszonyban vagyunk,mintha tudom,hogy a hátam mögött anyáznak.A katonaságnál az volt a különbség,hogy azt nem lehetett "otthagyni",ezért tűrni kellett a leszerelésig.Nekem van egy kutyám,elég sok bosszúságot okoz mert mindent szétrág,kikapar,éjjszaka ugat meg ilyesmi.Ha akarnám mindennap szarrá verhetném,úgyse látná senki,de nem verem,mert én ember vagyok ő pedig állat és ha nehezen is majd megtanulja mit lehet és mit nem.
Maga a katonaság nem lett volna rossz dolog,ha tényleg csak erről szólt volna,nem egy komcsi átnevelőtábor lett volna ahol a sorkatonát egyesek állatként kezelték.Tisztelet azoknak az igazi katonáknak,akik a fiaiknak tekintettek minket.Szerintem féltek is tőlünk.Nem véletlenül kellett a lőszerrel és a hüvellyel pontosan elszámolni.Mitől féltek,hogy öngyilkos lesz valaki,vagy egymást lőjjük le?Nem,attól hogy ellenük fordulunk,ezért volt október 23-án kettős őrség,fegyverszobakulcs az ütinél.Pedig senkinek sem jutott ilyen az eszébe.Gondolom ez felsőbb utasítás lehetett,az állam tartott a saját katonáitól is.Igyekeztünk végezni a dolgunkat és rendesen leszerelni.Arra meg végképp nem gondoltunk,hogy megverni bárkit is,ahogy kiléptünk a kapun már senkit sem érdekelt az egész.Az idő pedig megszépíti a dolgokat.Akikkel beszéltem,senkiben sincs harag,mindegyikük szivesen emlékszik vissza a 1480-ra.Magam is kezetfognék bármelyikükkel.Na ez jó hosszú lett.
kábeles
arpapa Creative Commons License 2006.11.03 0 0 354

 

 "a sorkatonák leszerelésükig a kézfogásra készültek, vagy annak elutasítására, nekem több aláírt képem van, talán nem voltam annyira népszerűtlen, igaz volt akit a katonák és mi is patkánynak neveztek, később lett " rattus", így latinul szebben hangzott, milyen ember lehetett? Én dolgoztam vele, akkor nem szerettem."

Előzmény: arpipa (104)
dszp66 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 353
Üdv neked!nem tudom hogy te hol voltál katona,lehet hogy irtad csak én nem figyeltem,de nálunk volt egy olyan szokás hogy leszerelésre mindenki összegyűjtött 14-ft,80 fillért.akkor még volt fillér.na most hajnalban mikor megjöttek a teherautók amik kivittek minket az állomásra,mielőtt felszálltunk volna vagy közbe ,ezt a pénzt nemes egyszerűséggel feldobtuk a levegőbe.de egy kicsit visszamegyek az időben.azok a ht.-ékakik akkor éppen szabin voltak,másnap reggelre már leis járt a szabadság,üvöltve hajtották ki a kopaszokat összeszedni a szemetet meg a szétszórt pénzt amit azok az állatok már hogy mi otthagytunk.ezt onnan tudom hogy én is végigcsináltam.kétszer.na most én nem éppen arra gondoltam hogy a bosszú az azamit te modsz hogy megverni őket.dehogy is.senki nem akarta megverni őket,csak annyi lett volna hogy mondják el,miért nem tudtak ember módjára viselkedni mikor egymásra voltunk utalva másfél évig.ennyi.ne félj nekünk is elmondták azt amit nektek,sőt még sok más egyebet is,olyat amit te még életedbe nem hallottál.és ez nem nagyképűség kérdezz meg bárkit aki ott szolgált.csak még ennyi év után sem nyilatkoznak.mindegy,az alényeg aki ott volt az tudja hogy nem volt leányálom,de valami csak történhetett ott hogy még mindig beszélünk róla.nem gondolod?hello dszp
Előzmény: United Snakes (347)
arpapa Creative Commons License 2006.11.03 0 0 352
arpapa Creative Commons License 2006.11.03 0 0 351

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

arpapa Creative Commons License 2006.11.03 0 0 350

 

 

arpapa Creative Commons License 2006.11.03 0 0 349
arpapa Creative Commons License 2006.11.03 0 0 348

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

United Snakes Creative Commons License 2006.11.03 0 0 347

"vagy még most is félnek a sor bosszujától?"

 

Úgy látszik, eléggé mindennapos lehetett a sorállománnyal szemétkedő hivatásos katona, mert a régiek gondoltak erre: úgy szólt az akkori törvény, hogy a sorkatona a leszerelése után még egy ideig ( ha jól tudom, még 30 napig, ha nem annyi, majd valamelyik ht kijavítja! ) a katonai igazságszolgáltatás hatálya alá tartozott! Tehát, ha valaki pl. a leszerelőbuli után megpróbált volna "revansot" venni a sérelmekért valamelyik korábbi előljáróján, akkor ugyanúgy a "futkosóra" került volna, mint ha aktív sorkatona korában tette volna ugyanezt. A mi leszerelésünk előtt még volt egy zászlóalj gyűlés, ahol erre külön figyelmeztették a leszerelő állományt, úgyhogy csodálkozom, hogy nektek erről nem szóltak. ( Más kérdés, hogy legalábbis nálunk a leszerelés után mindenki boldogan rohant élvezni a nyarat, és a most visszakapott szabadságot, és ránézni sem akart egy tiszti egyenruhára, nemhogy megverni a viselőjét, és ezzel bajba keverni önmagát! )

U. Snakes       

Előzmény: dszp66 (346)
dszp66 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 346
Üdv,Kábeles!igazad van túl nagy a csend ,de szerinted azok olvassák ezt a topicot?nem hiszem.érdekes te augusztusban szereltél és azok szabadságra mentek.de én februárban szereltem akkor is szabin voltak?tisztelet a kivételnek.lehet hogy csak azok szólallnak meg itt akiknek tiszta a lelkiismeretük?lásd:tüzér,árpapa.és hol a többi aki minket akkor csak azért szivatott mert nem volt minden rendben vele.(otthon)és mi ittuk meg a levét.de azért már elmúlt annyi idő azóta hogy nyugodtan felvállalhatná ezt az egészet.vagy még most is félnek a sor bosszujától?pedig azóta eltellt vagy 20 év.csak ezzel az a baj hogy akik eddig voltak külső érdeklődők azok is elmaradtak.na mindegy.várjuk azok jelentkezését is akik akkor szabira mentek.
Előzmény: kábeles (345)
kábeles Creative Commons License 2006.11.02 0 0 345
"Érdekes módon ezek az elvtársak a leszerelés előtti napokban eltüntek.Gondolom szabadságra mentek."
Ezt szeretném folytatni,mielőtt bárki is megharagudna.Az én két őrmesterem is elment,ha jól emlékszem nem tudtam elbúcsúzni tőlük.Pedig velük igazán jó viszonyban voltam,tegeztük egymást(ha más nem volt ott)Lehet,hogy véletlenül alakult ez így,augusztus volt,ilyenkor sokan mennek szabadságra.A nevüket nem írom le,de az egyik indítóállvány makettet készített olajoskannákból,a másik búvárszivattyú javításra szakosodott.Vele volt egy jó kis utunk Debrecenbe,ha egyszer ide téved és olvassa ezt,biztos emlékezni fog rá.Azt hiszem itt mindenki az igazságra kíváncsi,ezért nem "fényezem" a dolgokat.Azokkal a hivatásosokkal,akik a leszerelés előtti napokon ott voltak,igen jól kijöttünk.Elmondták,hogy a szigor és a "mószerolás",a három lépés távolság betartása rájuk nézve is kötelező volt.Ebben a pár napban már tegeztük egymást,mondták,hogy maradjunk köztük tsz-esnek.A mi leszerelőink közül senki sem maradt,ha jól tudom.Ennek több oka is volt,a katonák lenézték a tsz-eseket(ez mondjuk még nem lett volna akadály),a másik ok pedig a hosszú bezártság utáni hirtelen szabadságot senki sem akarta feladni.Nem szeretnék bárkit is megsérteni,úgy írom le a dolgokat,ahogy én láttam.Mi sorkatonák sem voltunk mindig a lef*szább gyerekek,egymással szemben sem.Erről is szeretnék majd írni.A héten jobban ráérek,ezért van szájmenésem.
Üdv mindenkinek,kábeles
Előzmény: kábeles (343)
tuzer Creative Commons License 2006.11.01 0 0 344

Kábeles!

Állandóan figyelek, és csak örülök, ha bárki jelentkezik, aki a1480-ál szolgált. Ez a tény alanyi jogon bárkit feljogosít a hozzászólásra, de az internet egyébként ís a szabadság világa.

Azért vakkantok én is néha! 

Előzmény: kábeles (343)
kábeles Creative Commons License 2006.11.01 0 0 343
András!Nagy itt a csend,aminek az okait lejjebb fejtegettem.Ezen kívül néhány hozzászólásban egy kis sértődöttséget is érzek.Talán vannak akik nem akarnak leereszkedni a mi szintünkre.Vagy egymással van bajuk.Emlékszem,volt olyan hivatásos tiszthelyettes aki mélyen lenézte a sokatonát.De hát ez kölcsönös volt.Aki így viszonyult hozzánk,annak nem sok becsülete volt az állomány szemében.Nem kéne elfelejteni azt az apró tényt,hogy mi nem önkéntesek voltunk,minket törvény kötelezett az ingyenes szolgálatra és ennek eleget is tettünk.Teljesítettük a kötelességünket.Szerencsére ezt sok hivatásos tolerálta is,partnernek tekintett a feladatok elvégzéséhez,de vol olyan mint említettem,aki lenézően "megszívatom bakkantó"stílusban adta elő magát.Érdekes módon ezek az elvtársak a leszerelés előtti napokban eltüntek.Gondolom szabadságra mentek.Rájuk nem fogok időt fecsérelni itt a topicon.De szívesen emlékszem a többiekre.Felvettem a kapcsolatot több egykori katonatárssal és megpróbálom őket a topicra invitálni.Persze ehez a szervezkedéshez tüzér hozzájárulását is kérem,ez az ő topicja,még ha nem is szól hozzá,de gondolom azért benéz néha.


Jó napot elvtársak!- ..................!
Előzmény: dszp66 (342)
dszp66 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 342
ja csak még annyit hogy aki a 1480-nál szolgált,ne féljen megírni egy levelet jöjjön bátran én meghatódtam mikor rátaláltam erre a topicra.köszönet a tüzérnek aki létrehozta és köszönet azoknak akik éltették.lehet hogy most ez demagóg dumának hangzik,pedig nem az.A 1480 megszolgálta az első lépcsős alakulat nevet.és aki itt szolgált igenis legyen büszke rá mert tudnia kell azt vagy legalábbis éreznie,hogyaki itt szolgált az több volt mint egyszerű katona,több voltmindegyik másnál.mert mi háború esetén nem hadifoglyok lettünk volna!hanem egészen mások.na nem folytatom,csak most egy kicsit kiírtam magamat, amit egy barátom tanácsolt nekem. az első lépést megtettem.
Előzmény: dszp66 (341)
dszp66 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 341
Kedves Kábeles. miért ha valaki ír,azután már nem beszélgetsz velem a szép sárga bögrékről?az olyan hálás téma. viccet félretéve,tényleg nem ír senki.valami baj van.az igazat megvallva én sem sok sztorit hallottam azokról az időkről.próbáltam érdeklődni,de mindig felmosás lett a vége.ugyanis mint alul irtam 86-an vonultam ők meg akkor jöttek meg.egy-két átlagos sztori lement a kígyókkal meg a skorpiókkal de semmi több.egy esetet mesélt az orbán ftörm,mikor agyoncsaptak egy kígyót és rákötözték aGaz elejére és már nem tudom kit ijesztettek meg vele.meghogy az orosz katonák fogdosták össze azokat a férgeket, és műgyantába öntötték a mieink meg azokat hozták haza.szuvenyír.ennyi jött le .tényleg jöhetne már valaki aki hajlandó mondani is valamit.különben marad a sárga bögre.amugy mi elszórakoztatjuk egymást a kábelessel,semmi gond de nem hiszem el hogy csak ennyien szolgáltunk a 1480-nál.gyerünk már válalljátok már fel,nem kell félni letelt már a 15 év.mondj már valamit te is kábeles.most megyek mert kezdődik lassan az uj műszak.üdv kábeles.
Előzmény: kábeles (340)
kábeles Creative Commons License 2006.10.30 0 0 340
Kedves András!
Úgy lesz,ahogy mondod,tartjuk a frontot ha csak mi ketten leszünk is itt.Pedig akik voltak éleslövészeten,biztosan tudnának mesélni.A sorkatonák mesélték,hogy a hűtőkocsikat,amikben az élelmiszer volt,meg akarták dézsmálni az oroszok,az őr felszólítására sem hagyták abba,de amikor az "csöre töltötte"a fegyvert eliszkoltak.Ők nem tudták,hogy a tárak üresek és valószínüleg náluk ezzel nem szoktak viccelni.Meséltek még a kígyókról,amiket a géppisztollyal vertek agyon.Arra emlékszem még,hogy éjjszaka jöttek meg,csomagokkal,az ott vásárolt holmikkal.Ez után a laktanyában hasmenéses járvány ütötte fel a fejét,főleg a lövészeten jártak között.A laktanyát senki nem hagyhatta el 2 vagy 3 hétig,Az étkezde előtt egy lavorban klóros víz volt,belépés előtt bele kellett mártani a kezed,az üti figyelte.Ugyan ez volt az illemhelyeknél is,itt kifelé kellett kezet mártani,az ügyeletes figyelte.Érdekes egybeesés,hogy ez 86 áprilisában volt,a csernobili katasztrófa idején.A Csernobil topicon írta egy volt 1480-as katona,aki részt vett a gyakorlaton,hogy a vonat órákat állt Kievben és szakadt az eső,a felállított őrök pedig kinn álltak a szabadég alatt.Azt mondja,hogy ezután olyan rosszul volt,hasmenése lett,hogy a többiek vitték,azt hitte nem éli túl.Érdekes dolgok ezek,szeretném tudni a történetet.Az az érzésem,hogy nem akarnak ezekről beszélni akik ott jártak.Hogy miért nem,azt nem tudom,csak találgatok.Talán nincs idejük rá,vagy nem szivesen emlékeznek,vagy félnek beszélni róla,vagy csak nekünk nem beszélnek róla?Néhány dolog,ami még érdekes lehet,bár a részvevők nem dicsekedtek vele:86-ban,vagy 87-ben a baglyasban a zárt területen a rakétával együtt felborult egy daru,oxidálóanyag került a levegőbe,többen megsérültek.Hallottam történetet éles indításról,amikor a rakéta kábelei nem oldottak ki és az állványostól bugdácsolt a földfelszinen.Ez utóbbit nem tudom,hogy igaz e.Azt hiszem ezekről a dolgokról simán elbeszélgethetnénk decemberig.Kérném szépen,hogy akinek van mondanivalója,mondja el,ne merüljenek feledésbe ezek a "hőskorszaki"történetek!Különben is már nincs mit szégyelni,aki dolgozik az hibázik is(még a1480-as is).Én egyszer Szabó ezredes szeme láttára törtem össze egy akkumlátort,kantinos voltam,hiányunk volt Véber szkv-vel a szőnyeg szélén álltunk,egyszer a telephelyen rallyztam egy uazzal,majdnem összetörtem,volt aki össze is törte,olyankor egész éjjszaka dolgoztak rajta,reggelre kész volt.Na én bevallottam.Rajtatok a sor!Ha nem írtok,akkor Andrással tovább beszélgetünk a szép sárga műanyag teásbögrékről!
Üdv,kábeles
Előzmény: dszp66 (339)
dszp66 Creative Commons License 2006.10.29 0 0 339
Kedves árpapa.vigyázz magadra,találkozunk decemberben.addig a kábelessel tartjuk a frontot.sok sikert.
Előzmény: arpapa (336)
kábeles Creative Commons License 2006.10.29 0 0 338
Bezárja a tapolcai kiképzőközpontját a honvédség az év végén. A szerződéses katonák kiképzését Szentendrére helyezi át. Az átszervezés mintegy 300 tisztet és tiszthelyettest érint, s nem utolsósorban a 18 ezres Tapolcát. A városban két évszázada van állandó katonai jelenlét.

A Honvédelmi Minisztérium szóvivője, Bocskai István a megváltozott körülményekkel magyarázza az objektum bezárását. Korábban pont kiváló logisztikai helyzete és műszaki színvonala miatt tartották meg a bázist, ellentétben Szabadszállással és Szombathellyel. Most a laktanya költséges fejlesztése az egyik magyarázat a lakatra.
- A védelmi felülvizsgálat idején, tavaly még számoltunk Tapolcával. Ez még a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése előtt volt. Akkor még nem tudhattuk, hogy a parlament milyen döntést hoz, ezért tartottuk fenn a kiképzőbázist. A sorkatonaság esetleges fennmaradása esetén ez a központ képes lett (volna az évi 8-9 ezer újonc alapkiképzését végrehajtani.
A hivatásos hadseregre való átállás a szóvivő szerint új helyzetet teremtett.
- Új kiképzési rend van. Megállapítottuk, hogy a kezdeti időszakhoz képest a szerződéses állomány lemorzsolódása 25-30 százalékról mára 10 százalék alá csökkent. Évente mindössze 6-800 fő alapkiképzésére van szükség, ezt a szent endrei tiszthelyettes képző központ és izbéki bázisunk is meg tudja oldani, Tapolca fenntartása így felesleges. A szakkiképzés már régebb óta a csapatoknál folyik.
Bocskai szerint a bázis ingatlanjainak sorsa még nem dőlt el.
- A bezárással az objektum visszaszáll a Kincstárra, majd az ÁPV Rt.-hez vagy valamely szakhatóság kezelésébe kerül.
A Veszprém megyei kisváros polgármestere, Ács János meglepetten értesült a bázis bezárásáról.
- Hidegzuhanyként ért a hír minket. Ez év február végén még itt járt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, és épp a laktanya fejlesztésével és jövőjével kapcsolatos terveiket ecsetelte nekem, most december 31-én, pedig lakat kerül az egészre. Országgyűlési képviselő már korábban miniszteri választ várt a kiképző központ pontos jövőjével kapcsolatban, de ő akkor a tárcavezető távolléte miatt nem kapott visszajelzést. A választ most megkaptuk.
A polgármestert eddig személyesen csak a vezérkari főnök kereste fel a lépéssel kapcsolatban.
- A vezérkari főnők úr megígérte, hogy minden hivatásos tiszt sorsát rendezik. Szerintem ez nem lesz könnyű. Hogyan tud a HM egzisztenciát biztosítani a katonacsaládoknak, főleg azoknak a hozzátartozóknak, akik civil munkát végeznek városunkban? Szentendrére ingázni lehetetlen, megfelelő lakást találni ott, főleg ha a tapolcai saját volt, akkor igen nehéz.
Ács János megerősíti, hogy a laktanya környékén már érdeklődnek külföldi beruházók.
-A tapolcai reptér területe az egykori Kinizsi-laktanya mögött már a város tulajdonában van, ott egy golfpálya és központ építése iránt van érdeklődés.
BARANYAI GÁBOR

(Napi Ász, 2005. május 17., kedd, 4. oldal)



A kegyelemdöfés a laktanyának...
kábeles Creative Commons License 2006.10.29 0 0 337
Zárva
Várunk vissza Árpapa!Sok szerencsét!
Kábeles
Előzmény: arpapa (336)
arpapa Creative Commons License 2006.10.29 0 0 336

  " Eltaláltam?"

 

részlet:

Mihail Solohov: Feltört ugar II. kötet 392. oldal:

 "Davidov és Scsukar a szomszéd portán kerített egy vasmacskát, és kihúzta a kútból a kissé már felpuffadt Trofimot. "

ez volt a kecske vége.

Kedves kabeles, és kedves dszp66!!

Jó volt veletek a topicban, igazán élvezetes eszmecseréket folytattunk, én továbbra is irogatok magamnak.

 December 1-ig szabadságolom magamat, kabeles te talán sejted miért?

  mailen és blogban addig is létezem.   

Jó munkát mindenkinek, viszlát december 1-én.

árpapa

Előzmény: kábeles (335)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!