Keresés

Részletes keresés

veva3 Creative Commons License 2010.12.28 0 0 263

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni. Febr.végén megyünk Isztambulba a wizzair-rel. Tudja valaki, hogy hogyan tudunk bejutni Sultanahmet városrészbe a reptérről? Azt hiszem az ázsiai oldalon száll le (Sabiha Gökcen-en). Másik kérdésem az lenne, hogy valahol olvastam "hétfőn zárva vannak a múzeumok és a legtöbb építészeti emlék", ez igaz???? Ha igen, mi az ami hétfőn nyitva van?

Köszönöm a segítséget!

Éva.

hattyuver Creative Commons License 2010.12.25 0 0 262

Hát ez sztem a fűszerbazár épülete mellett van, és onnan elágazó utcácskákban folytatódik. Amikora a kompállomásról átmentünk akkor ott szemben indul az utca. Teljesen más termékek vannak, mint itthon: a jellegzetes süteményeik, édességeik, magvak, sajtok stb. Szerintem itthonhoz képest is olcsó, már amennyire lehet hasonlítani.

Előzmény: Rezdi86 (260)
kirgizke Creative Commons License 2010.12.23 0 0 261

Szerintem a Tahtakale negyedre gondolt.

Előzmény: Rezdi86 (260)
Rezdi86 Creative Commons License 2010.12.23 0 0 260

"A legjobb, legolcsóbb piac Eminönüben a fűszerbazár közelében volt"

 

Megtennéd, hogy a közelébent kicsit pontosítod? :-) Érdekelne. Ezen a piacon, amúgy kb milyen árakra kell számítani? Jelentősen olcsóbbra mint itthon?

Előzmény: hattyuver (259)
hattyuver Creative Commons License 2010.12.22 0 0 259

Hát a Bazár nem nyerte el a tetszésünket - az volt a legdrágább, főleg ha az ember nem szeret alkudni - de ugyan minek is ha alig arrébb a kiírt ár a fele vagy kevesebb?! A legjobb, legolcsóbb piac Eminönüben a fűszerbazár közelében volt - ahogy azt vki írta is nekem, ezt mégrgyszer köszönöm! Illetve a Hippodrom tér is jó volt ilyen szempontból!

Látnivalók tekintetében Taksimban jóformán semmi nem volt, majdhogynem kár volt átmenni - persze erre rátett az aznapi eső is.

A csúcs a Boszporusz túra volt! A Yoros erőd zárva volt de bemásztunk (ha már azért mentünk oda). Aztán sétáltunk kicsit Beykozben is és Üsküdarban is - ezek szimpi helyek voltak, meg úgy általában az Ázsiai part is  - már ahol nem katonai létesítmény volt.

Előzmény: yons (253)
kirgizke Creative Commons License 2010.12.18 0 0 258

Én is nagyon megszerettem a várost, noha nem első pillantásra...

 

Mint minden nagyvárosban, itt is látni durva dolgokat. Az Otogar felé autópálya-pillérek tövében a szeméthegyen, füstben-szmogban élő nincsteleneket, a Taksimról hazafelé tartva, szétf..sott nadrágban dülöngélő heroinistákat (akik még kéregetnek az uccsó adagra...)

 

Ez van, ez is Isztambul (persze nem Sultanahmet), de ettől még tény, hogy a világ egyik legszebb városa.

Előzmény: katihurghada (257)
katihurghada Creative Commons License 2010.12.18 0 0 257

Én azért azt ajánlom, hogy bátran kell alkudni a bazárban, mi egy táncoló dervist és egy lámpást vettünk - sajnos dzsin nélkül - és az "eredeti" ár feléért. Több helyen próbálkoztunk, de 20-30 %-nál többet nem akartak engedni, itt viszont úgy jött utánunk az eladó - mint Egyiptomban.

Isztambulban minden olcsóbb mint itthon, étkezés, tömegközlekedés, stb., eltekintve a múzeumi belépők árától. De ezek jól kalkulálható összegek, mert minden megtalálható a neten.

Egyiptomhoz semmiben nem lehet hasonlítani, bennünk volt egy kis félsz, de szerencsére kellemesen csalódtunk.

A főváros szép tiszta, sokkal, de sokkal tisztább mint Budapest és falfirkával sem találkoztunk. Lehet, hogy van, de mi nem láttunk. Nem láttunk hajléktalanokat és koldusokat! Három koldusnak "látszó" embert láttunk, de ők is tartottak markukban papírzsebkendőt. Nem csak kéregettek, ellenérték is volt a kezükben. Egy nénitől mi is "vettünk" zsebkendőt, amit nála hagytunk.

Az emberek mentalitása is európai, mi jól éreztük magunkat.

Előzmény: kirgizke (256)
kirgizke Creative Commons License 2010.12.18 0 0 256

Ez így van. Pl. Kelet-Anatólia egyes vidékei fényévekre vannak Isztambultól, ezért is élt/él át a város egy hatalmas demográfiai robbanást a 70-es évektől.

Előzmény: Gulper (255)
Gulper Creative Commons License 2010.12.18 0 0 255

"... egy török értelmiségi is sokkal jobban keres egy hasonló szakmában dolgozó magyarnál ..."

Csak úgy kikerestem a wikipédián a két ország GDP adatát (2008):

Magyarország 15.542 USD / fő (46.)

Törökország 10.471 USD / fő (73.)

Ez persze nem mond ellent az idézet állításnak, csak árnyalhatja a képet. Én azt a következtetést vonom le, hogy lehetnek arra nagyon szegény emberek is.

Előzmény: kirgizke (254)
kirgizke Creative Commons License 2010.12.18 0 0 254

Lehet próbálkozni, de azért azzal érdemes tisztában lenni, hogy Törökország nem Tunézia vagy Egyiptom, ahol a tized árat is el lehet érni.

Ráadásul az isztambuli bazárban a volt FÁK tagállamokból származó (és a nyugat-európai) turisták simán megvesznek mindent az eredeti áron, így az árusnak nincs érdekében nagyon ez alá az árszint alá menni.

Továbbá azt is tudni kell, hogy pl. egy török értelmiségi is sokkal jobban keres egy hasonló szakmában dolgozó magyarnál...

Előzmény: hattyuver (252)
yons Creative Commons License 2010.12.18 0 0 253

Mindenre, még a 2 lírás teára is :)))  Kis értéknél, tételnél 60-70%-át érdemes mondani az árnak - még így is bőven az eladó jár jól.

Szőnyegnél nagyon mélyre le kell menni, mi fél órát tágyaltunk 200 euróról lementünk 59-re, és szerintem még volt lejjebb jóval. A Bazár egyébként inkább nézelődni, élményként érdemes szerintem, kuriózumokat, jellegzetesséket érdemes nézni (tea, sütemények, vízipipa, dohányféle, török zászló...:)).  Szőnyeg macerásabb, a túl nagyot nem tudod hazahozni, és nem árt érteni is hozzá, mert adott esetben nagyon átbaszhatnak, az említett 59 eurós "hand made" szőnyeg persze gépi, ezt már akkor is tudtam amikor megmutatták, de tetszett és azóta is szép emlék. Ruházattal óvatosan, sok az olcsó, eredetire "hasonlító" márkás cucc - főleg D&G, Lacoste és Louis Voutton témában...

 

Amiket vennétek a Bazárban, nézzétek meg mennyi a normál boltban, vagy éppen itthon - meglehet olcsóbb...

Előzmény: hattyuver (252)
hattyuver Creative Commons License 2010.12.15 0 0 252

Eszembe jutott még vmi a Bazárral kapcsolatban: az apró dolgokra is alkudni kell? Olyan nincs, hogy kitesznek mondjuk kendőket, vagy hűtőmágnest, hogy mind ennyi vagy annyi?

neomedia Creative Commons License 2010.12.13 0 0 251

Mi busszal jottunk vissza Kanlican keresztul Uskudarig, utana atsetaltunk Kadikoybe, aztan ferry vissza.
Nem tul bonyolult.

Előzmény: hattyuver (250)
hattyuver Creative Commons License 2010.12.12 0 0 250

Köszönök minden válasz, közben kinyomtattam a menetrendeket is. Ezek szerint utolsó nap kelhetünk hajnalok hajnalán, hogy elérjük a 4 órási Havas buszt - ami magyar idő szerint 3 óra :(  - taxi vajon mennyi?!

Ja, még esetleg arról tudtok, hogy ha nem hajóval szeretnénk visszajönni, akkor mivel lehet A. Kavagi-ből a Boszporusz túra után?

Előzmény: kirgizke (248)
neomedia Creative Commons License 2010.12.11 0 0 249

182, 173-ban irtan a Full Bosphorus Cruise-rol

 

link:

http://www.sehirhatlari.com.tr/en/Bosphorus_Tours-content-m-44-46.html

Előzmény: hattyuver (247)
kirgizke Creative Commons License 2010.12.11 0 0 248

Mi többször jártunk már Isztambulban, és eddig mindig az volt a menetrend, hogy vettünk pár jetont (ha a távolabbi helyekre kellett), de többnyire gyalogoltunk. Sultanahmet pl. gyalog tökéletesen bejárható, de simán át lehet sétálni Beyogluba is.

Kicsit lehet spórolni, ha akbilt vesz az ember (ezt már lehet, hogy felváltotta az Istanbulkart). Szerintem hogy kinek mi éri meg legjobban, az leginkább attól függ, mennyire hajlandó kimoztulni a kötelező turistalátványosságok mellől, és eltávolodni Sultanahmet negyedtől. Annyit érdemes még tudni, hogy kompra és a szárazföldi tömegközlekedési eszközökre más jeton használatos.

 

A SAW-ra a Havas buszokkal tudsz kijutni a Taksimról, ezt a kérdést korábban kiveséztük itt, érdemes visszakeresni, talán menetrendet is írtunk.

Előzmény: hattyuver (247)
hattyuver Creative Commons License 2010.12.11 0 0 247

Köszönöm szépen! Tényleg sokat segítettetek!

Ha nem gond még lenne pár kérdésem:

korábban már olvastam ezekről a zsetonokról de nem emlékszem, megírnátok, hogy hogy éri meg és mik az aktuális árak?

Aztán találtam Boszporusz hajózásról oldalt de az árak közt nem találom a Eminönü -  a. Kavagi szakasz árát, csak menetrendet...

Illetve, hogy van-e ötletetek, hogy miképp lehet olcsón kijutni a SAW reptérre mikor még nem járnak a kompok reggel?

Köszi!

kirgizke Creative Commons License 2010.12.11 0 0 246

Így is van! :-)

Előzmény: yons (245)
yons Creative Commons License 2010.12.10 0 0 245

Nézd, tőlem mindenki azt csinál amit akar, azt is megszoktam már, hogy itt MINDIG van, aki valamit jobban tud, vagy cáfol, csak hogy kötekedhessen. Tőlem üljön oda :)

Előzmény: kirgizke (241)
katihurghada Creative Commons License 2010.12.10 0 0 244

Ha nem akarsz a reptéren csomagokkal pénzváltót keresni és nagyon rossz árfolyamon váltani, - hiszen valahogy be kell jutni a városközpontba - akkor érdemes itthon váltani. Bankokban nem tudsz, de Pesten a Jolly Jokerben igen a kinti reptéri váltónál valamivel jobb árfolyamon. Nekünk még sikerült igen jó árfolyamon a ferihegyi transzferben található pénzváltóban forintért venni.

Isztambulban pénzváltóknál 1.92-1.98 között tudtunk váltani, sok van belőlük.

Egy kívételével mindegyik múzeumnál csak lírát fogadnak el, zsetont szintén csak líráért tudsz venni a tömegközlekedésre. Egyedül a Bazárban alkudtunk, illetve fizettünk Euróval.

Sokkal egyszerűbb lírával, csak vigyél magaddal 5 euróst is, hogy a vége felé már csak az előre kalkulálható minimális összeget tud váltani. Egy kis aprónk maradt, azt ott hagytuk a takarítóknak, és valami rejtélyes okból egy zsetonunk maradt, azt a reptéren az első szembe jövő turista kezébe nyomtam.

Előzmény: hattyuver (242)
ajran Creative Commons License 2010.12.10 0 0 243

Szia.

Nekem eszembe sem jutott hogy itthon váltsak lírát, nem tudom hogy itthon mennyi. Ott a reptéren váltottunk egy keveset, 1 Euro=1,74 Líra volt, a további napokban bankokban váltottunk, ott 1 Euro= 1,93-1,96 líra volt amit kaptunk. A piacokon egy az egyben felezték a líra-Eurot, tehát ami 10 líra volt azért 5 Eurot kértek. Vagyis érdemesebb volt (minimálisan) Euroban fizetni. Viszont pl.a hotelekben az italszámlánál pontosan kiszorozgatták az Euroban fizetendőt, hogy nehogy valamivel is rosszabbul járjanak.

Én szeretek az adott ország pénznemével bíbelődni, így nekem megérte a váltás, de egyéni döntés kérdése. Az ország belsejében voltak helyek, ahol csak lírával lehetett fizetni, szerintem Isztambulban nem lett volna ilyen gond.

 

Meglepetés volt nekem, hogy ami kevés fémlírát, az előző utunkról maradtat fel akartam használni, nem fogadták el, mondván hogy már nincs forgalomban. Tehát hazahozni nem érdemes belőle.

 

Előzmény: hattyuver (242)
hattyuver Creative Commons License 2010.12.10 0 0 242

Szia, eszembe jutott még valami: török lírát itthon érdemes váltani vagy kint euroból? Egyáltalán érdemes vagy euroért is lehet vásárolni - vagy az ráfizetés?

Előzmény: ajran (238)
kirgizke Creative Commons License 2010.12.09 0 0 241

"Azért nem szabad előre ülni, mert akkor te adogatod a pénzt és a jegyeket."

 

És akkor mi van? Tök jó buli. Egyébként se neked kell kiszámolni a visszajárót, azt mindig a sofőr teszi meg.

Előzmény: yons (240)
yons Creative Commons License 2010.12.09 0 0 240

 

Elnézést kérek mindenkitől - Ti emlékeztek jól. A hárembe kellett vezetés, és a D.-ba is anno. 

 

hattyuver:

 

Tolvajoktól alapvetően nem hiszem, hogy jobban tartani kell, mint Budapesten. Fura figurák előfordulnak, nekünk pl. egy úr 20 euróért "bármire" vállalkozott volna, megint másik az utcán problémázott - azóta sem tudjuk min. Vannak még mindenféle árusok is, főleg este az Eminönü környékén - jutányos áron lehet hamis parfümöt és ilyesmit venni :)) Általában érdemes szó nélkül továbblépni.

 

A Dolmus az egy ilyen minibusz-jellegű dolog, vannak mindenféle útvonalai, de viszonylag kötetlen. Azért nem szabad előre ülni, mert akkor te adogatod a pénzt és a jegyeket. Tengerpartban nem tudok tanácsot adni, elvileg viszonylag rövid idő alatt fel lehet hajózni a város szebb (kevésbé beépült) részeire, de mi nem mentünk.

 

-

 

Mecsettől lefelé: én nem tudom milyen hotelek vannak ott, de konkrétan nagyon mehetnékünk volt mind a kettőnknek, pedig nem vagyunk félősek :)))

Előzmény: hattyuver (232)
bckm Creative Commons License 2010.12.08 0 0 239

Hali!

"A két híres mecset mondjuk 1 óra maximum / darab - a kék biztos, a Hagia Sophia esetleg lehet több. A Kék mecset mögött hangulatosnak TŰNŐ utcácskák indulnak lefelé a tengerpartra - valójában nem túl bizalomgerjesztő negyedbe vezetnek, kerüljétek."

 

Pár híres mecset azért még van Isztambulban! A nem túl bizalom gerjesztő negyedben van Pl. For Season, gondolom ezért kell kerülni:)))

Előzmény: yons (231)
ajran Creative Commons License 2010.12.08 0 0 238

Sok hasznosat nem hiszem hogy tudnék mesélni, mert nem én szerveztem az utat (kis csoportos céges út volt ).

Antalyaból repültünk reggeli Sun Expressel Isztambulba, majd 2 nap Isztambul után kisbusszal lecsorogtunk Antalyaba vissza, sok-sok látnivalót útbaejtve.

Amit láttunk:

Topkapi Palota, Topkapi Hárem, Kék Mecset, Agia Sophia, Hippodrom tér, Fűszerbazár, Nagybazár (nem tudom hogy a legnagyobb-e), Galata torony, Atatürk rezidenziája (kívülről), Hidak, most ennyi jut eszembe. Este villamossal céltalanul bóklásztunk, élmény volt. Utcán kajáltunk.

Időjárás Isztambulban (november utolsó napjai): reggel 9-10-ig szakadó eső, azután kisütött a nap és 2 nap napsütés, futó felhőkkel. Kb. 15 fok lehetett. A kiskabát elkelt.

Előzmény: hattyuver (236)
COOP Creative Commons License 2010.12.08 0 0 237

engem is minden érdekelne, bár március még messze van...

Előzmény: ajran (235)
hattyuver Creative Commons License 2010.12.08 0 0 236

Múlt héten? Mesélhetnél! Az idő milen volt?

Előzmény: ajran (235)
ajran Creative Commons License 2010.12.07 0 0 235

A múlt héten a Topkapi Palotába nem kellett semmiféle vezetés, de a háremébe sem.

Előzmény: koteczki (233)
COOP Creative Commons License 2010.12.07 0 0 234

A Dolmabahce van vezetéssel-vagy rosszul tudom?

Előzmény: koteczki (233)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!