Engem ugyan nem bosszantasz,sőt.....mond csak, nem éreztél késztetést arra hogy a tudásod átadd Valakinek? Szívesen tanulnék Tőled,ha nem lennél túl messze! Én Esztergom környéki vagyok.Hasonló művelésben gondolkodom Én is,minél természetközelibb állapot,kemikália nélkül,a kénmentes,vegyszermentes bor,ez érdekel.
Ez olyan "semilyen"... kordonnak nevezhető néhol, máshol tőkés, megint máshol a falon lóg, vagy ami van azon (pl. mandulafán). A sortávolság viszont a kordonnak megfelelő (nem szabályos, de kb két nagy lépés), a tőketávolság 1-1,5 m, de itt sem szabályos. A sorközök eleinte--kb 10 évig-- tisztán voltak tartva, de már hosszú ideje benőtte "minden". A tőkék tövét viszont többé kevésbé tisztán tartom. A sorközt kaszálom kézzel 2-3 szor. Kezdettől fogva nem permetezem egyáltalán, amit a Zweigelt, Cserszegi fűszeres s egy két csemege nem nagyon szeret (2014 ilyen volt, de előtte két év tökéletes).
A Bianka, Néró, Eszter viszont szinte mindig elfogadható... Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Cserszegiről viszont leszedem a beteg hajtások s levelek egy részét, ha a tavasz hűvös (orbánc és az atka miatt--ha jól tudom) Múlt évben bár esős volt mégis a lisztharmat tarolt legtöbb tőkén...
Ezt ne utánozza senki, mert igy nem lehet meggazdagodni, viszont igy bizos vagyok abban, hogy amit eszek és iszok abban nincsen semmi méreg... S hogy még tovább "bosszantsam" a társaságot: a bort sem kénezen, nem fejtem és nem romlott meg egyszer sem a borom. Igaz a múl évi borból-kiforrt- pálinka lett--kevés, de jó... Ráadásul egyre inkább csak ezt a tényleg "bio-t" tudom meginni... Már rég nem kóstoltam olyan bort, amelyben nem lett volna valami "mű", amit ha nem is azonnal, de kicsit később észreveszem... Most egy Egri palackozott Bikavért vittem le a pincébe, majd jó lesz valakinek jelszóval.
" s megdőlt az a régi módszer, hogy le kell szedni a leveleket a fürt körül."
Ez több dologban is sántít! A leveleket azért szedik le a fürt körül, hogy jobb legyen a légmozgás, ezzel a rothadást is kerülni lehessen!
Továbbá a levél sem képes a teljes vegetációs időben asszimilálni. A korán hajtott levelek idővel elöregednek, és csak takaró szerepet játszanak. Ez lehet előnyös és hátrányos is. Előnyös lehet, hogy az esetleges erős napsugárzás ellen, vagy jég ellen védjen picit, de hátrányos, mert nem lesz olyan jó légátjárt a fürt zóna. Azért ez is összetett dolog ám!
Én a fürt zónát a fekete rizlingnél mindenképpen levelezem, de nem egyszerre rohamosan, hanem csak az elöregedett leveleket szedem le! ezt július végétől/augusztus elejétől egészen szeptember közepe-végéig, Persze ezt egy nagyobb ültetvény esetén nem ilyen könnyű lesz megvalósítani, de majd kitalálok valamit.
Erről a "függönyművelésről" az Élet és Tudományban már olvastam vagy 20 éve... Kb ugyanaz volt a logika, de ott valamilyen vegyszerrel fujták le a felső részt, hogy nem termékenyüljenek a fürtök.
Nem kell mindjárt elvetni valamit, csak ha az ember maga is kipróbálta... s egyébként is több év alatt alakitotta ki ezt a művelésmódot. Eleinte metszett ő is, most keveset...
Egyébként logikus--több levél többet asszimilál--- s megdőlt az a régi módszer, hogy le kell szedni a leveleket a fürt körül. Én alig kötözök--csak ami nagyon útban van-- ugy áll mint a "szénaboglya", s azóta szebb a szőlőm.
Pálinkában jobban otthon vagyok,de borban is szeretném magam kipróbálni és nekem is a minőség az első.Pálesznél hasonló a helyzet,összeszednek minden szart,jól telenyomják cukorral,legyen jó sok karcos,torkot maró anyag,aztán"erezd el a hajamat!".
Ne kapd fel a vizet, de a mai világban a valamire való MINŐSÉGI szőlész nem 400 mázsa/ha mennyiségre gyúr, csak ők ezt másképp fejezik ki!
De gyfa frankó igazságot mondott, mert valóban ez az elkeserítő helyzet, akár tetszik akár nem!
Én felületesen nézegettem a videót és kb úgy tűnik, mintha valami függönyművelés féleséget próbált volna átvariálni a kitalálója! Valami olyasmi is rémlik, hogy a függönyművelésnél talán nem lesz olyan hosszú a hajtás, mint egy felfelé nevelt hajtásnál, de lehet rosszul rémlik valami, vagy keverek valamit. De majd egy havas napon utánanézek.
Ezt a dolgot az az elkeserítő helyzet is elősegíti, amit Feri mondott tavaly szüretkor, hogy bizonyos mustfok-tól must fokig egy az ára a szőlőnek. Hát persze hogy ekkor mindenki a mennyiségre hajt, nem a minőségre. Az ilyen felvásárlókat is fel kéne lógatni....
Gyfa,Deso, nagyon sokat segítettetek,kimerítő,tartalmas hozzászólásotok az egész világlátásomat megváltoztatta,agyamba fény gyúlt és ezt a felismerést,megvilágosodást Nektek köszönhetem.Gratulálok!
Szombat este betakartam a fagyok ellen a jövőre már termő idén 3 éves oltványaimat. Vasárnap volt is -4 fok, de azóta sem takartam még ki őket, mert csütörtök reggelig mondja a fagyveszélyt.
Kérdésem az lenne, hogy károsodhat e a szőlő ha csak csütörtök délután bontom ki?
Nem értem milyen igazságot akarsz kiszűrni. Az ilyen metszés nélküli szőlészet is működö képes, legalább is mifelénk is sokan így művelik a szőlőt. Az első tavaszi munkálat a szüret. Igaz direkttermő amerikai fajták és az üzletekben bőségesen árulnak cukrot, és olyan igazian meg tudnak belőle részegedni, hogy csak na. Tehát ez is egy járható út az alkohol tartalmu szőlőből is készült löréhez.
Én is csak a véleményem mondom el, de sok az ellentmondás a dologban. De azt leszögezhetjük, nem ez a minőségi termelés jövője. Ez a tömeg termelés jövője. Ha mégjobban a lőregyártás felé húzúnk, méglentebb süllyedünk azon a bizonyos szinten! Nem azt mondom hogy legyünk maradiak és ne nyissunk az új felé, de ez a dolog olyan eszmét képvisel, amiben a kis és minőségi kis borászatok nem látnak jövőt. Továbbá ezt az ágas kordont csak jól gépesíthető sík terepen lehet alkalmazni. Erre 90%-ban a kunság a jó... Ott így is nagyban zajlik az ész nélküli telepítés és termelés (T. Feri mutatott egy rizs földet amibe szőlőt telepítettek).
Nézd, férfiasan bevallom,nem tudom 100-ra hogy ez menyire jó v. rossz,ezért is próbálok v.mi beszélgetést kezdeményezni,az igazságot kiszűrni.
"De azt is elmondja a srác, hogy a kitalálója nélkül senki nem tudja jól megcsinálni"...nem hiszem hogy a neten fellelhető anyagok alaján ezt ne lehetne jól megcsinálni.
A permafórumon már érdeklődtek szakirodalom után "A kérdésem az lenne, hogy van e valamilyen szakirodalom ebben a témában amihez hozzá lehetne jutni és az alapokat elsajátítani.
VÁLASZ: KÉT ALKALOMMAL ADTAM LE KANDIDÁTUSI ÉRTEKEZÉSEMET. DE ÚGY 1984-BEN, MINT 1994-BEN "ELFELEJTETTÉK" A VÉDÉS IDŐPONTJÁT KITŰZNI. SŐT MÉG ÉRTESÍTÉST SEM KAPTAM ENNEK OKÁRÓL. (TERMÉSZETESEN A KERTÉSZETI EGYETEM AKTÍV KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL). PUBLIKÁCIÓIMAT PEDIG VISSZAKÜLDTÉK. CSAK HARMINC ÉV UTÁN TUDTAM MEG INDOKÁT. "VILÁGBOTRÁNYTÓL" TARTOTTAK. PUBLIKÁCIÓ HIÁNYÁBAN AZ ÁGASKORDON TŐKEFORMA ÖTVEN ÉVES FEJLŐDÉSE, CSAK SZABADALMAIM ÁTNÉZÉSÉVEL KÖVETHETŐ NYOMON. EZT A TUDOMÁNYOS ÉLETBEN IS URALKODÓ DIKTATÚRA, NEM GÁTOLHATTA MEG, MIUTÁN SAJÁT KÖLTSÉG VÁLLALÁSSAL KÉSZÜLTEK.
Ugye,ismerős a történet,számos külföldön sikerre vitt magyar találmány jutott hasonló sorsra.
Szabadegyházán is elég nagy monstrum üzem van, aki izocukor mellett bioetanolt is gyárt. Szerintem már a szocializmusban is Szeszipari Vállalatnak hívták.
Szép is lenne, ha a takarmánynak való, megtermett gabona mennyiséget M.o-on fel lehetne állatokkal etetni. Tartok tőle, hogy kicsit ettől még messze vagyunk...
Úgy tudom a benzinbe x % bioetanol gyárilag keverve van.
De azt is elmondja a srác, hogy a kitalálója nélkül senki nem tudja jól megcsinálni. Na azért lássuk be, ezt nem fogja ingyen megcsinálni... Szóval ez egy olyan többlet költség, amit ilyen kevés tapasztalat mellett nem biztos hogy sokan be fognak vállalni. Persze 10-20 év múlva lehet más lesz a helyzet!
Babó szerint, minimális permetezést igényel,mert a laza függönyt átjárja a nap és a szél.
Ez ellentmond a jég elleni védelemnek.... Erre kiváló példa a szomszéd NEM metszett szőlője, amely kiválóan átvészelte a tavalyi jégverést, mivel sűrű volt a lombozat és a levélzet megvédte a hajtásokat és a legtöbb hajtásvéget is.
Ez a videó érdekesen lett összevágva, a narrátor a végén azt akarta mondani: ez az ára a minőségi bortermelésnek. De ezt kivágták és jött a következő gondolat...
https://www.youtube.com/watch?v=PeGdcAfUM2Y
Továbbá még ehhez kell egy speciális rügy eltávolító adapter is... Ez csak akkor lehet a jövő, ha mégjobban a lőre irányába akarjuk süllyeszteni a magyar bortermelést... Ezzel a technológiával a nagyokat elősegítik, a kicsiket meg még jobban el tiporják. A magam fajta minőségre törő kis embereket akik meg borrégión kívül estek meg mégjobban ellehetetlenítik. A minőségi termelés és ez az ipari méretű alkohol előállítás azért elég távol áll egymástól!
De ez csak az én meglátásom, lehet egészen rosszul látom a dolgot, de pl a boros fórumon is kiderült, hogy ami egyeseknek alapvető dolog, az másoknak újdonság... :/
Ok,látom nem vagy egy szószátyár típus,akkor vegyük sorra:juhosttt szerint 1."Ilyen lombozat mellett, folyamatosan kell a felszívódó szer, mert ez minden, csak nem minőségi... Ezt a sima kontakt szerek nem tudják rendesen lefedni"-Babó szerint, minimális permetezést igényel,mert a laza függönyt átjárja a nap és a szél.Aztán,2.
"Továbbá minden évben több lesz a vessző, az egyszer már átláthatatlan lesz...
Ezen felül a 300-400 mázsa/Ha-hoz akármilyen jó zsíros a talaj, olyan hamar kiéli a tápanyagokat, hogy nyomatni kell a műtrágyát ezerrel" Babó szerint,a rendszer önszabályozó,foly.a rövid hajtások elszáradnak,újak képződnek,a hagyományos metszést a szőlő megszenvedi,a hosszúhajtások kinevelése jelentős többlet energia.
3."Na meg a kutató arra se gondolt, hogy nem minden rügyben van fürt kezdemény! Szóval ha nem dörzsöli le, akkor is lesz olyan rügy amelyik nem termőrügy lesz, és van olyan fajta szőlő, aminek a mellékrügye is termékeny" Babó erre is gondolt,világosan leírja, egyenőre kisfürtű borszőlőkkel folyik a kutatás,ahol csak a világos rügy termő.A végén maradt hogy "szeretek metszeni" erre a video 9.40-nél Dr Kocsis László megadja a választ.
Nem vagyok szőlész-borász,de van több évtizedes művelési tapasztalatom,az eddig elhangzott érvek nem voltak túl meggyőzőek,de bizonytalan is vagyok,mi van ha mégis ez a jövö?
Kedves Tóth Ferenc! Észérveket is feltudnál hozni?
Ha a kar megvastagodik és azt elvágod, eleve a hosszú nyelű metsző olló és nagyobb erő kell. Továbbá azt az ágasbogasságot eltávolítani sokkal macerásabb, mint az egy db vesszőt. Továbbá a nagy sebfelület nagyobb esélyt ad a fertőzésre. Szóval ez is ellene szólna :)
Félre értés ne essék, nem kekeckedni és kötekedni akarok, de eddig egy ésszerű érv sem szól emellett!
Na meg a kutató arra se gondolt, hogy nem minden rügyben van fürt kezdemény! Szóval ha nem dörzsöli le, akkor is lesz olyan rügy amelyik nem termőrügy lesz, és van olyan fajta szőlő, aminek a mellékrügye is termékeny. Szóval ez a dolog erősen fajta függő is. Ezt a művelést nem lehet akármelyik fajtánál csak úgy beállítani. Ez inkább a tömegtermelésnél lehet jelentős.
Szóval aki nem tömeglőre előállításán gondolkozik, hanem minőségi ültetvényen, annak ez felejtős. Nem tudom ki hogy van vele, de én pl szeretek metszeni. Sőt a szüret után ez a kedvenc tevékenységem :)
"Ha sokkal több a lombozat, sokkal nagyobb a súly, sokkal több a vessző. Ez évről évre csak több lesz... Egy idő után a kordon nem fogja bírni" Mondjuk középen a törzs maradhat(sőt,nem is baj ha évről évre erősödik)fönt a két kart,tudom is én 4-5 évete váltva visszavágni,talán így elkerülhető a túl nagy tömeg kialakulása.Jó,így már nem teljesen metszés nélküli a dolog,de talán még így is kevesebb a munka.
Babo úr szerint,a hajtások foly.leszáradnak-újraképződnek,a minőséget a meghagyott világos rügyek számával lehet szabályozi.Több rügy-több termés,gyengébb minőség és fordítva.
Na az egész országban 1 cég, az is tőlem 500+ km-re (mentségemre váljon, hogy nem tudtam róla)
A benzinbe bioetanol van? Ez viszont nagyon új nekem... Na de nagyon elkanyarodtunk a témától! Majd valahol utánanézek.
Maradjunk abban, hogy ez a metszetlen szőlő minden, csak nem minőségi... 10 év múlva a vesszőkkel mi lesz? Minden évben nő a vessző hozam, hiába nem lesz hosszú a vessző mennyiség... Továbbá mondta a kitalálója, hogy sokkal több a lombozat. Ha sokkal több a lombozat, sokkal nagyobb a súly, sokkal több a vessző. Ez évről évre csak több lesz... Egy idő után a kordon nem fogja bírni. De ha valaki meg tud győzni az ellenkezőkről, vagy értelmes magyarázatot adni, hogy a 10-20 év elteltével milyen lesz az ültetvény, azt várom szívesen
Ha Győr Magyarországon van, akkor igen. :) http://www.hungrana.hu/ A bioetanolt kikerülni sem tudod, a kutakon mintegy 5% alkohollal kevert benzint tudsz tankolni.
Én úgy értettem, hogy ITT MO-n készítenek-e belőle alkoholt. Még a bioetanol is csak alig-alig elérhető, alig van 1-2 üzem ahol feldolgozzák ilyen célra. A közelünkben egy biodízel üzem van, mégsem lehet megvenni a biodízel üzemanyagot sehol a környéken...
Kukoricából természetesen készítenek alkoholt. Étkezési finomszesz, ipari szesz és "bioetanol" is készül belőle. Meg persze, takarmányozásra is használják és egy keveset az emberek is megesznek.
Ha a mégtöbb lőrét akarunk, akkor igen, ez a jövő.... Aki szerint ez minőségi, az tegye fel a kezét!
Ilyen lombozat mellett, folyamatosan kell a felszívódó szer, mert ez minden, csak nem minőségi... Ezt a sima kontakt szerek nem tudják rendesen lefedni...
Továbbá minden évben több lesz a vessző, az egyszer már átláthatatlan lesz...
Ezen felül a 300-400 mázsa/Ha-hoz akármilyen jó zsíros a talaj, olyan hamar kiéli a tápanyagokat, hogy nyomatni kell a műtrágyát ezerrel...
Azt nem tudom honnan vette, hogy itt a tengeriből alkoholt erjesztenek... Azért van itt állattartás is, a tápkeverők is felemésztenek sok sok sok tengerit... De végül is azzal elszólta magát, hogy borból kell alkoholt készíteni... Szóval a sok lőréből amit ezzel a móddal elő lehet állítani.