Félve mondom csak, az itt tanultak alapján, hogy megfelelő. De majd a Vének Tanácsa biztosan reagál. Amúgy az 1x1 talán 13. oldalán vagy egy irányadó táblázat.
Ne keresgéld. Lelépett. Nem tetszett néki, hogy visszaszóltam az ördög ügyvédje topikba. Kedves Barátjának nevezett aztán kérte Admint, hogy törölje a topikját. Nagyon belegázolhattam a lelkivilágába, hogy így elrohant. No, nem probláma, igaz most nincs űgyvédünk. Ajaj....
A bor kissé másképp működik mint a pálinka, melyet jó részt etilalkohol és víz elegyének vehetjük és elenyészően kevés a fajsúlymodosító egyéb anyag. A borban viszont jóval több a más jellegű vonadékanyag, mely módosító hatása kiszámithatatlan. De azért talán tudod ezt a számitásmódot használni.
Mondjuk van 10 liter borod, a többi paramáter amit leírtál.
(10x12)-(10x18)/50-18=1,875 A 10 liter borhoz öntesz 1,875 liter 50%-os pálinkát, akkor lesz kb. 11,875 liter 18%-os borod.
Mégegyszer hansúlyozom, hogy nem pontos ez a számitás, de nagy eltérés nem lehet.
Igen, engem is megkavart, hogy egy ilyen egyértelműnek látszó dologban ennyire nagy ellentmondás van...és akkor ugrott be a "ráhangolás". Kinek így vált be, kinek úgy. Tényleg sok minden apróság befolyásolhat egy lepárlást.
Elsősorban a pénztől függ. Ha nem számít mert van bőven akkor mindenképpen duplafalut és 100 literest feltéve, ha főzöl évente vagy pár ezer liter cefrét.
Üdv. Bár csak részben tartozik a témához, hátha tud valaki segíteni. Adott x mennyiségű másodosztályú, 12 térfogatszázalékú meggybor. Hány liter almapálinka ( vagy más kevésbé jellegzetes) kell hozzá, hogy a két ital átlaga 18 térfogatszázaléknyi legyen? Az egyszerűség kedvéért, legyen 50 fokos a pálinka. Van erre valamilyen képlet?
Ezzel a flegmáció, deflegmáció kérdéskörrel kicsit bevittetek a málnásba. Akkor most mikor kell a nagyobb elválasztás? Cefre főzésekor vagy tisztázáskor?
"Feribá tuningolt páracsöve is a deflegmáció növelésére szolgál,..."
Mindenbenn egyetértünk, csak egy picit helyesbitenék. Ez a cső nem csak a deflegmációt növeli, hanem a rektifikációt is megoldja bizonyos mértékben. A belső rézspirál nem engedi szabadon visszacsurogni a flegmát, hanem lépten nyomon leállítja és az üstből áramló hő újrapárolja a részecskéket.
Egyik nagytiszteletű kolléga ( a nevét nem merem kiírni, mert felhívta a figyelmem, hogy csak pontosan idézhetem) mondta azt, hogy "egymenetű" pálinkát nem lehet elérni csak deflegmáció növelésével. Úgy van, ezért valósítom meg így a rektifikációt is.
Persze a hatást az általad leírt módon lehet növelni, + egy külső ventilátor hűtése is fokozhatja azt, akár még lehet más megpldás is.
Van egy nagyon jó barátom, aki nem vacakolt, megvett egy gyári, full rozsdamentes, 95 literes, duplafalú, tornyos egylépcsős főzőt. Meglepetésemre - a használati utasításra hivatkozott - az elején az elválasztást reflux nélkül csinálja, utána tesz rá refluxot. Én úgy gondoltam volna, hogy egylépcsősnél először kicsatolás nélkül, 100% refluxszal kell járatni a tornyot, majd utána lehet kicsatolni a párlatot. Aki egylépcsőssel főz, hogy csinálja? Ha esetleg Gabó is benézne...