Keresés

Részletes keresés

dezso Creative Commons License 2015.04.20 0 0 18269

Csupa nagybetuvel irva, gonosz osszeeskuvoket emlegetve eleg nehez meggyozni sokakat.

Előzmény: zsorsz (18266)
gyfa50 Creative Commons License 2015.04.20 0 0 18268

Nem értem milyen igazságot akarsz kiszűrni. Az ilyen metszés nélküli szőlészet is működö képes, legalább is mifelénk is sokan így művelik a szőlőt. Az első tavaszi munkálat a szüret. Igaz direkttermő amerikai fajták és az üzletekben bőségesen árulnak cukrot, és olyan igazian meg tudnak belőle részegedni, hogy csak na. Tehát ez is egy járható út az alkohol tartalmu szőlőből is készült löréhez.

Előzmény: zsorsz (18266)
juhosttt Creative Commons License 2015.04.20 0 0 18267

Én is csak a véleményem mondom el, de sok az ellentmondás a dologban. De azt leszögezhetjük, nem ez a minőségi termelés jövője. Ez a tömeg termelés jövője. Ha mégjobban a lőregyártás felé húzúnk, méglentebb süllyedünk azon a bizonyos szinten! Nem azt mondom hogy legyünk maradiak és ne nyissunk az új felé, de ez a dolog olyan eszmét képvisel, amiben a kis és minőségi kis borászatok nem látnak jövőt. Továbbá ezt az ágas kordont csak jól gépesíthető sík terepen lehet alkalmazni. Erre 90%-ban a kunság a jó... Ott így is nagyban zajlik az ész nélküli telepítés és termelés (T. Feri mutatott egy rizs földet amibe szőlőt telepítettek).

 

Előzmény: zsorsz (18266)
zsorsz Creative Commons License 2015.04.20 0 0 18266

Nézd, férfiasan bevallom,nem tudom 100-ra hogy ez menyire jó v. rossz,ezért is próbálok v.mi beszélgetést kezdeményezni,az igazságot kiszűrni.

 

"De azt is elmondja a srác, hogy a kitalálója nélkül senki nem tudja jól megcsinálni"...nem hiszem hogy a neten fellelhető anyagok alaján ezt ne lehetne  jól megcsinálni.

 

A permafórumon már érdeklődtek szakirodalom után "A kérdésem az lenne, hogy van e valamilyen szakirodalom ebben a témában amihez hozzá lehetne jutni és az alapokat elsajátítani.

VÁLASZ: KÉT ALKALOMMAL ADTAM LE KANDIDÁTUSI ÉRTEKEZÉSEMET. DE ÚGY 1984-BEN, MINT 1994-BEN "ELFELEJTETTÉK" A VÉDÉS IDŐPONTJÁT KITŰZNI. SŐT MÉG ÉRTESÍTÉST SEM KAPTAM ENNEK OKÁRÓL. (TERMÉSZETESEN A KERTÉSZETI EGYETEM AKTÍV KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL).
PUBLIKÁCIÓIMAT PEDIG VISSZAKÜLDTÉK. CSAK HARMINC ÉV UTÁN TUDTAM MEG INDOKÁT. "VILÁGBOTRÁNYTÓL" TARTOTTAK.
PUBLIKÁCIÓ HIÁNYÁBAN AZ ÁGASKORDON TŐKEFORMA ÖTVEN ÉVES FEJLŐDÉSE, CSAK SZABADALMAIM ÁTNÉZÉSÉVEL KÖVETHETŐ NYOMON. EZT A TUDOMÁNYOS ÉLETBEN IS URALKODÓ DIKTATÚRA, NEM GÁTOLHATTA MEG, MIUTÁN SAJÁT KÖLTSÉG VÁLLALÁSSAL KÉSZÜLTEK.

 

Ugye,ismerős a történet,számos külföldön sikerre vitt magyar találmány jutott hasonló sorsra.

Előzmény: juhosttt (18264)
GENOM_66 Creative Commons License 2015.04.20 0 0 18265

Szabadegyházán is elég nagy monstrum üzem van, aki izocukor mellett bioetanolt is gyárt. Szerintem már a szocializmusban is Szeszipari Vállalatnak hívták.

Szép is lenne, ha a takarmánynak való, megtermett gabona mennyiséget M.o-on fel lehetne állatokkal etetni. Tartok tőle, hogy kicsit ettől még messze vagyunk...

Úgy tudom a benzinbe x % bioetanol gyárilag keverve van.

Előzmény: juhosttt (18253)
juhosttt Creative Commons License 2015.04.19 0 0 18264

Én se vagyok profi, sőőt!

 

De azt is elmondja a srác, hogy a kitalálója nélkül senki nem tudja jól megcsinálni. Na azért lássuk be, ezt nem fogja ingyen megcsinálni... Szóval ez egy olyan többlet költség, amit ilyen kevés tapasztalat mellett nem biztos hogy sokan be fognak vállalni. Persze 10-20 év múlva lehet más lesz a helyzet!

 

Babó szerint, minimális permetezést igényel,mert a laza függönyt átjárja a nap és a szél.

Ez ellentmond a jég elleni védelemnek.... Erre kiváló példa a szomszéd NEM metszett szőlője, amely kiválóan átvészelte a tavalyi jégverést, mivel sűrű volt a lombozat és a levélzet megvédte a hajtásokat és a legtöbb hajtásvéget is.

Ez a videó érdekesen lett összevágva, a narrátor a végén azt akarta mondani: ez az ára a minőségi bortermelésnek. De ezt kivágták és jött a következő gondolat...

https://www.youtube.com/watch?v=PeGdcAfUM2Y

Továbbá még ehhez kell egy speciális rügy eltávolító adapter is... Ez csak akkor lehet a jövő, ha mégjobban a lőre irányába akarjuk süllyeszteni a magyar bortermelést... Ezzel a technológiával a nagyokat elősegítik, a kicsiket meg még jobban el tiporják. A magam fajta minőségre törő kis embereket akik meg borrégión kívül estek meg mégjobban ellehetetlenítik. A minőségi termelés és ez az ipari méretű alkohol előállítás azért elég távol áll egymástól!

 

De ez csak az én meglátásom, lehet egészen rosszul látom a dolgot, de pl a boros fórumon is kiderült, hogy ami egyeseknek alapvető dolog, az másoknak újdonság... :/

Előzmény: zsorsz (18262)
zsorsz Creative Commons License 2015.04.19 0 0 18263

https://www.youtube.com/watch?v=PeGdcAfUM2Y nem értem mi a baj ezzel?..... olyan logikusnak tűnik.

 

 

Előzmény: zsorsz (18262)
zsorsz Creative Commons License 2015.04.19 0 0 18262

Ok,látom nem vagy egy szószátyár típus,akkor vegyük sorra:juhosttt szerint 1."Ilyen lombozat mellett, folyamatosan kell a felszívódó szer, mert ez minden, csak nem minőségi... Ezt a sima kontakt szerek nem tudják rendesen lefedni"-Babó szerint, minimális permetezést igényel,mert a laza függönyt átjárja a nap és a szél.Aztán,2.

"Továbbá minden évben több lesz a vessző, az egyszer már átláthatatlan lesz...

Ezen felül a 300-400 mázsa/Ha-hoz akármilyen jó zsíros a talaj, olyan hamar kiéli a tápanyagokat, hogy nyomatni kell a műtrágyát ezerrel" Babó szerint,a rendszer önszabályozó,foly.a rövid hajtások elszáradnak,újak képződnek,a hagyományos  metszést a szőlő megszenvedi,a hosszúhajtások kinevelése jelentős többlet energia.

3."Na meg a kutató arra se gondolt, hogy nem minden rügyben van fürt kezdemény! Szóval ha nem dörzsöli le, akkor is lesz olyan rügy amelyik nem termőrügy lesz, és van olyan fajta szőlő, aminek a mellékrügye is termékeny" Babó erre is gondolt,világosan leírja, egyenőre kisfürtű borszőlőkkel folyik a kutatás,ahol csak a világos rügy termő.A végén maradt hogy "szeretek metszeni" erre a video 9.40-nél Dr Kocsis László megadja a választ.

 

Nem vagyok szőlész-borász,de van több évtizedes művelési tapasztalatom,az eddig elhangzott érvek nem voltak túl meggyőzőek,de bizonytalan is vagyok,mi van ha mégis ez a jövö?

 

Kedves Tóth Ferenc! Észérveket is feltudnál hozni?

Előzmény: Törölt nick (18261)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.18 0 1 18261

Nagyon jó video. Tökéletesen bemutatja, hogy nem szabad szőlőt művelni

Előzmény: zsorsz (18250)
zsorsz Creative Commons License 2015.04.17 0 0 18260

Pár napja foglakoztat,próbálok valami jót kihozi belőle,lehet néhány tőkémnél mepróbálom,egy összehasonlítást tudjak tenni ugyanazon fajon belül.(Nem tehetek róla,nem bírok a kiváncsi,kísérletező hajlamommal):))

Előzmény: juhosttt (18259)
juhosttt Creative Commons License 2015.04.17 0 0 18259

Ha a kar megvastagodik és azt elvágod, eleve a hosszú nyelű metsző olló és nagyobb erő kell. Továbbá azt az ágasbogasságot eltávolítani sokkal macerásabb, mint az egy db vesszőt. Továbbá a nagy sebfelület nagyobb esélyt ad a fertőzésre. Szóval ez is ellene szólna :)

 

Félre értés ne essék, nem kekeckedni és kötekedni akarok, de eddig egy ésszerű érv sem szól emellett!

Na meg a kutató arra se gondolt, hogy nem minden rügyben van fürt kezdemény! Szóval ha nem dörzsöli le, akkor is lesz olyan rügy amelyik nem termőrügy lesz, és van olyan fajta szőlő, aminek a mellékrügye is termékeny. Szóval ez a dolog erősen fajta függő is. Ezt a művelést nem lehet akármelyik fajtánál csak úgy beállítani. Ez inkább a tömegtermelésnél lehet jelentős.

Szóval aki nem tömeglőre előállításán gondolkozik, hanem minőségi ültetvényen, annak ez felejtős. Nem tudom ki hogy van vele, de én pl szeretek metszeni. Sőt a szüret után ez a kedvenc tevékenységem :)

Előzmény: zsorsz (18257)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.04.17 0 0 18258

Hasonlókat írtam régebben én is erről a művelési módról.

Előzmény: juhosttt (18255)
zsorsz Creative Commons License 2015.04.17 0 0 18257

"Ha sokkal több a lombozat, sokkal nagyobb a súly, sokkal több a vessző. Ez évről évre csak több lesz... Egy idő után a kordon nem fogja bírni" Mondjuk középen a törzs maradhat(sőt,nem is baj ha évről évre erősödik)fönt a két kart,tudom is én 4-5 évete váltva visszavágni,talán így elkerülhető a túl nagy tömeg kialakulása.Jó,így már nem teljesen metszés nélküli a dolog,de talán még így is kevesebb a munka.

Előzmény: juhosttt (18255)
zsorsz Creative Commons License 2015.04.17 0 0 18256

Babo úr szerint,a hajtások foly.leszáradnak-újraképződnek,a minőséget a meghagyott világos rügyek számával lehet szabályozi.Több rügy-több termés,gyengébb minőség és fordítva.

Előzmény: juhosttt (18255)
juhosttt Creative Commons License 2015.04.17 0 0 18255

Na az egész országban 1 cég, az is tőlem 500+ km-re (mentségemre váljon, hogy nem tudtam róla)

A benzinbe bioetanol van? Ez viszont nagyon új nekem... Na de nagyon elkanyarodtunk a témától! Majd valahol utánanézek.

 

Maradjunk abban, hogy ez a metszetlen szőlő minden, csak nem minőségi... 10 év múlva a vesszőkkel mi lesz? Minden évben nő a vessző hozam, hiába nem lesz hosszú a vessző mennyiség... Továbbá mondta a kitalálója, hogy sokkal több a lombozat. Ha sokkal több a lombozat, sokkal nagyobb a súly, sokkal több a vessző. Ez évről évre csak több lesz... Egy idő után a kordon nem fogja bírni. De ha valaki meg tud győzni az ellenkezőkről, vagy értelmes magyarázatot adni, hogy a 10-20 év elteltével milyen lesz az ültetvény, azt várom szívesen

Előzmény: öreg_néne_b (18254)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.04.17 0 0 18254

Ha Győr Magyarországon van, akkor igen. :)
http://www.hungrana.hu/
A bioetanolt kikerülni sem tudod, a kutakon mintegy 5% alkohollal kevert benzint tudsz tankolni.

Előzmény: juhosttt (18253)
juhosttt Creative Commons License 2015.04.17 0 0 18253

Én úgy értettem, hogy ITT MO-n készítenek-e belőle alkoholt. Még a bioetanol is csak alig-alig elérhető, alig van 1-2 üzem ahol feldolgozzák ilyen célra. A közelünkben egy biodízel üzem van, mégsem lehet megvenni a biodízel üzemanyagot sehol a környéken...

Előzmény: öreg_néne_b (18252)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.04.17 0 0 18252

Kukoricából természetesen készítenek alkoholt. Étkezési finomszesz, ipari szesz és "bioetanol" is készül belőle. Meg persze, takarmányozásra is használják és egy keveset az emberek is megesznek.

Előzmény: juhosttt (18251)
juhosttt Creative Commons License 2015.04.17 0 0 18251

Ha a mégtöbb lőrét akarunk, akkor igen, ez a jövő.... Aki szerint ez minőségi, az tegye fel a kezét!

Ilyen lombozat mellett, folyamatosan kell a felszívódó szer, mert ez minden, csak nem minőségi... Ezt a sima kontakt szerek nem tudják rendesen lefedni...

Továbbá minden évben több lesz a vessző, az egyszer már átláthatatlan lesz...

Ezen felül a 300-400 mázsa/Ha-hoz akármilyen jó zsíros a talaj, olyan hamar kiéli a tápanyagokat, hogy nyomatni kell a műtrágyát ezerrel...

Azt nem tudom honnan vette, hogy itt a tengeriből alkoholt erjesztenek... Azért van itt állattartás is, a tápkeverők is felemésztenek sok sok sok tengerit... De végül is azzal elszólta magát, hogy borból kell alkoholt készíteni... Szóval a sok lőréből amit ezzel a móddal elő lehet állítani.

Azért ez egy kicsit ellentmondásos dolog.

Előzmény: zsorsz (18250)
zsorsz Creative Commons License 2015.04.17 0 0 18250

Üdv Mindenki!

 

Nem tudom volt -e már szó a metszés nélküli szőlőművelésről,lehet hogy ez a jövő?

 

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1532:agaskordonon-minsegi-borszltermesztes&catid=324:bioszl-termesztese&Itemid=43

 

  lehet hogy a kordont érdemes lenne ágaskordonra átművelni?

juhosttt Creative Commons License 2015.04.17 0 0 18249

Már nálam is megmozdultak a fejművelésűek. A kordonosok kicsit váratnak még magukra. Gondolom azért, mert a talaj nappal jól felmelegedik, de a levegő hőmérséklete még nem az igazi. Holnapra meg még hűvöset is mond.

Előzmény: Tigris0704 (18248)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.04.16 0 1 18248

juhosttt Creative Commons License 2015.04.16 0 0 18247

Ez homokon volt, nitrogént nem hiszem hogy látott, mivel nem volt olyan növény ami nagyon termelte volna. Vizes terület meg tuti nem lehet, mert egy kissé dombos területen volt. 

Előzmény: GENOM_66 (18246)
GENOM_66 Creative Commons License 2015.04.16 0 2 18246

A csalánnak megvan az a tulajdonsága, hogy szereti a nitrogénben gazdag, vizesebb talajokat. Azért a szőlőnek egyik sem az igazi.

Szokták a csalánt a nitrogén indikátor növényének is mondani, mivet ott díszlik elsősorban, ahol sok N van a talajban. Feltehetőleg az említett talaj sem elsősorban attól volt humuszos, hogy csalán volt ott, hanem azért díszlett ott a csalán, mert olyan volt a talaj helyileg.

 

Előzmény: juhosttt (18241)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.04.16 0 0 18245

Más országok borvidékein elég elterjedt a szalma takarás. Ősszel a sorközt megterítik szalmával (esetleg műtrágyával is megszórják) majd nyáron beledolgozzák a földbe.

És a szalma az esetleges hozzáadott műtrágya + az árvakellés nagyon jó tápanyag a talajnak.

Előzmény: juhosttt (18241)
Rixmond Creative Commons License 2015.04.16 -1 0 18244

Akácot neki !!! :D :D :D 

 

Az jól takar és még karót is csinálhatsz belőle....  csak a szomszédok ne jelentsenek fel :D 

Előzmény: juhosttt (18241)
juhosttt Creative Commons License 2015.04.16 0 0 18243

Mért nem ideális takaró növény ha sekélyen gyökeresedik? 

 

Ha kimagvasodik magát veti el, de ezt az állapotot csak addig hagynám meg amig kellően elszaporodik. Ha nincs tudatosan írtva, elég intenzíven tud szaporodni, nem hagy teret más gyom növényeknek. Ez talán hátránya lehet, de nem akarok egyhangúan csak ezt tenni, lesznek helyek ahol vegyes keverékeket fogok alkalmazni. De előtte informálódok :)

 

Előzmény: Daeril (18242)
Daeril Creative Commons License 2015.04.16 0 0 18242

Túl magasra nő és a gyökere nem megy elég mélyre ebből kifolyólag nem ideális takarónövény. Persze ha tudod hengerezni, akkor lehet jó - illetve magról kéne vetni mert tőosztással egy élet lesz mire beszaporítod.

Előzmény: juhosttt (18241)
juhosttt Creative Commons License 2015.04.15 0 0 18241

Sorköz takarónövényzetnek a csalánt mennyire tartjátok jó ötletnek?

Az elsődleges ötlet onnan jött, hogy nemrég kiástam egy csalán tövet és a gyökérzónánál a talaj nagyon jó humuszos volt. Ezután pörgött az agyam, hogy sokan csalánnal is permeteznek gomba/immun erősítés céljából. Szóval ha csalán/csalán is lenne sorköztakaró, az több módon is hasznos lehetne.


Attól hogy a csalán csíp és nem lesz aki a szőlőbe mennyen most tekintsünk el! 

Falusi1 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 18240

De a reggeli -5;-7 C-ban befagyhatott.

Előzmény: Kapa bácsi (18239)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!