Egyszer ezt a fórumot is ki kellett próbálni. Na srácok engem is fáraszt már a kommunikációnak ez az óvodás stílusa inkább nézem a terminátor iii-t. Na jó éjszakát!
Minek tartogatni jobb időkre a jó alkatrészeket? Egyszer csak meghal az ember és még csak fel sem használta. Amúgy meg újrahasznosíthatók, és ez még a környezetet is védi:) De az ember a saját fülének higgyen a régi cuccot összerakom egy másik st-70-ben és össze fogom hasonlítani őket.
Beszéljünk egy kicsit az eredetiben hagyott st-70-ekről is. Ugyebár ezekhez válogatott végcsöveket illik használni, mivel nincs lehetőség csövenként nyugalmi áramot belőni, így a nem válogatott csövek növelik a torzítást. A régi Mullardokat Valvokat mondják a legjobbaknak, de egyszer ezek is elfogynak, vagy megfizethetetlenül drágák lesznek. Az új gyártású csövek közül kinek milyen tapasztalatai vannak?
Igen a kimenő trafó lehet, hogy nem vagy nehezen megismételhető. De gyártás ötlete sem kőbe vésett, végülis van egyszerűbb pénzkereseti lehetőség is (tőzsde, stb.) Az usában gyártott kiteknek is egyébként már modosított a maghajtópanele és új gyártású trafói vannak. Ízlés elleni merényleg? Legfeljebb a tiéd elleni, de az meg nem egyezik az enyémmel. Ha így lenne, akkor mindíg ugyanazt akarnánk és ez lássuk be egyhangú és szar lenne. Sznobizmus helyett én elfogadom, hogy a sajátom mellett léteznek más vélemények is, ez így normális.
Mondjuk a Telefunken EF804S cső igen jó, a legjobb ebben a csőben. A 7199 ami eredetileg van a Dynaco-ba az egyik legjobb pentóda-trióda katonai cső nemigen lehet jobbat találni (az ős RCA) csak azért igyekeznek kiváltani mert ritka és drága.
Az ST-70-ben ami érték az a két kimenő trafó és a régi ellenállások.
Eredeti trafókat szerezni reménytelen, legfeljebb erősítővel sikerül, de akkor már többe van a leves, mint a hús.
Mire hasonló minőségű (hangú!) alkatrészeket raksz bele, mint az eredeti, ott fogsz tartani, mintha vettél volna egy jó csöves erősítőt.
Amit elkövettél, az gyakorlatilag egy új tervezés (na meg némileg az ízlés elleni merénylet :-) ).
Az, hogy ennek mennyire van létjogosultsága, főleg úgy, hogy egy reménybeli gyártmány lebeg a szemed előtt, azt a piac döntheti el. Ma, amikor ahhoz hasonló kapcsolástechnikájú erősítőt, mint amit kreáltál, több tucatnyi különböző verzióban gyártanak szerte a világon (ennek kétharmadát a kínaiak), elég nehéz lesz piacra dobni, de még inkább eladni. Kellően jó minőségű, tetszetős külsejű és kielégítően, némely gyártmány esetében kifejezetten jól szóló PP erősítők akár 1000 USD környékén is kaphatók. Ennyiből ma itthon nem lehet kihozni egy gyártmányt (nem véletlenül nem erősítőt írtam).
Az ST-70, mint gyártmány egyébként egy vicc volt. Felépítése, kialakítása az összerakott KIT szintjén maradt, a design mint olyan nem is létezett, ennek ellenére egy jól sikerült (nagyon fontos) alkatrésznek (kimenő trafó) köszönhetően igen sikeres volt.
a kulsszó a tolerancia kiscsillag, nekem nincs bajom azzal, ha valaki eredetiben meghagyja, ha neki ez jön be, én viszont nem kívánok egy padlásról levakart darabot nap mint nap nézegetni. Egyébként az eredeti árakör design a pentóda fesz. erősítő trióda fázisfordító és az összes alkatrészérték az eredeti rajz szerinti maradt. Pusztán az eredetilleg 2 csőből 3 csővé transzferálódott, így lehetőség van többféle csövet kipróbálni benne pl. szeretném a TFK EF804S spéci csövet is kipróbálni benne.
Szvsz. nekem ilyen förtelem nem kéne és nem is alakítanám át, a sajátomat is csak a bemenő-kimenő csatlakozók cseréjével modoltam. Igaz az jó régi, nem a hulladék szériábol való.
Ez egy mkI volt, meghallgattam, amikor megvettem. Szerintem most sokkal szebben, dinamikusabban szól, de mint minden ez is szubjektív. A gyáriban azért már az eredeti kondik cserélve voltak NOS darabokra, mert az elsők az évek alatt kiszáradtak, az is szépen szólt, de tovább akartam fejleszteni. Az usában is elég sokat már átalakított az eredeti tulaj, gyári állapotú, ha van is, abban már sokminden csereérett. Ha ezeket kicseréled már az sem lesz eredeti.
Ebben igazad wan, csakhogy ide legföképp azok irnak, akiknek a gyári eredeti teccik, ugy ahogyan azt eredetiben megterwezték az akkori legjobb terwezök a csöwes piacon...
Némi modositás perxe mindenhol belefér, de te teljesen átalakitottad az eredetit, a kapcsolástol kezdwe a csöweken át, mindent. A doboza talán maradt eredeti.
De akkor ez már semmiképp nem ST 70-es, hanem ST 70 dobozába épitett bugocsiga! )))