Keresés

Részletes keresés

truffle Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93624

Ott.

Előzmény: In Lak'ech (93623)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93623

A Radnótiban nyomod?

Előzmény: truffle (93619)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93622

Óóóóó, hogy én mennyire örülök ennek az adatnak!!! Hogy hogy szidtam a gyártót, hogy mogy lehet akkora barom, hogy egy ml-ben kiszerelt szer adagolási utasítását gr-ban adja meg!! Örök hála neked ó Padavan! :-)

Előzmény: truffle (93621)
truffle Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93621

:)

Nekem is van de nem ez hanem az a kis fiolás. Egyszer használtam, még a gyógyszertárba is átmentem lemérettem egy cseppet, hogy adagolni tudjam...egy csepp 0.032 gr:). Aztán már csak darálok és fagyasztok. 

Előzmény: emGeza (93620)
emGeza Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93620

Na most tölem kapsz ! :-)))

 

Előzmény: truffle (93619)
truffle Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93619

Az én cefrézési kapacitásom szűkös, több gyümölcsöm összejön mint amivel elboldogulok, ezért mindent fagyasztok. Mostanában már készre darálom úgy rakom el. A másik, hogy egy iskolában dolgozom, a konyhán összejön időnként néhány ütődött gyümi amit már a gyerekeknek nem adnak oda, az is megy a fagyosba, idővel összejön egy hordóra való. Nálam a húsdarálón való átengedés és a fagyasztás tölti be a pektinbontó szerepét/ezért kapni fogok:)/. A 2-3 évet nem tudom, néhány hétig szoktam fagyasztani de én még nagyon fiatal vagyok, vannak itt járókeretes és tolókocsis öregek, majd ők megmondják a tutit/:D/...amennyire tudom, nem ellenzik a fagyasztást.

Előzmény: Donci62 (93618)
Donci62 Creative Commons License 2013.11.18 -1 0 93618

Remélem nem túl láma a kérdésem és Én elég komolyan gondoltam (kérem, nem kiröhögni):-)))

Olvasgatom itt a kis mennyéségben fellelhető, begyűjthető anyagokról leírtakat.

Különleges, utolérhetetlen íz, zamat, élmény, stb.

Kérdésem a következő:

Lehetséges-e normális végeredményt úgy elérni, hogy 2-3 éven kersztül lefagyasztanám az adott anyagot, míg egy főzetnyi cerére való össze nem gyülne.

Mennyire érdemes ilyenben gondolkodni (mélyhűtő kapacitása nem probléma)?

Lenne-e majdnem ugyanaz a minőség a fagyasztott anyag kiolvasztás utáni cefrézéséből, mint normál körülmények között?

Van-e valakinek erről tapasztalata?

Elméletben nagyon rákattantam a témára, megköszönnék egy komoly iránymutató választ.:-)

truffle Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93617

Igen, ez jó lehet egy kamrában, garázsban, de paneles vagyok és nem szeretném a konyhámat bilincsekkel telefúrni, vagy drótozni.

Előzmény: zsorsz (93612)
truffle Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93616

"A fiatalok nem hallgatnak az öregekre,...

 

Nyugi, szerintem közel egyidősek vagyunk. Azzal a különbséggel, hogy én ezt hallgatom, Ti meg a Dankó Pistát :).

Persze az is különbség, hogy jóval előrébb vagytok a pálinka főzésben, de előnyötök nem behozhatatlan!

Előzmény: szilvakukc (93606)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93615

V.hol V.ki leírta,méghozzá Miklós1x1 13.rész "a csatlakozásokat a borászati boltokban kapható leszívó csővel lehet kapcsolni"

Előzmény: zsorsz (93612)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93614

Nálunk van még sok és finom puha édes,lehet hogy rámozdulok.

Előzmény: In Lak'ech (93610)
truffle Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93613

Nekem ezek a szakszavak hiányoznak, mint "press könyök gázhoz", "kúposan tömítő hollandi". Mivel nem vagyok benne, fogalmam sincs az újfajta anyagokról, lehetőségekről, talán mondtam már, hogy én megálltam valahol a kenderkócnál. De így már tudok tervezni és egy határozottabb elképzeléssel menni a szerelvényboltba...gyanítom még így sem leszek könnyű eset:).

Kösz.

Előzmény: rézműves1 (93599)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93612

 A józan paraszti ész kategóriában egyszerű és nagyszerű megoldás szerintem, v.hol V.ki már leírta hogy bevált,a cső rögzitése meg bagatell.

Előzmény: truffle (93608)
truffle Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93611

:)

Hello Feribá!

Nem szószaporításként, de...

-én csak azt kérdeztem, hogy minek az a szűkítés, mi a szerepe?

-erre mondta szilvakukc topiktársam, hogy azért van, hogy előtte a vastagabb részben lassabb legyen az áramlás

No én ezzel nem értettem egyet és most sem értek egyet. Mivel Te is megerősítetted, ezért bátorkodtam megejegyezni, hogy esetleg csak melegedni jártatok fizika órára, vagy azért, mert szép hosszú combjai voltak a tantónéninek;) 

Még az is lehet, hogy nincs igazam, de konkrétan nem mondtátok, hogy miért nincs.

Azért kérdezek mindenkitől, mert neadjisten Téged elrabolnak, várhatok fél évet mire a topik összeszedi a váltságdíjat és addig itt vagyok válasz nélkül.

A köszönést általában már a kérdés feltevéskor megteszem. Egyébként teljesen érthető a rugós megoldás és működése, kösz a tippet :)

Előzmény: Feriba51 (93591)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93610

Szerintem még most sem árt kinézni a határba. Biztosan van sok kökény a bokrokon. Mi még szeretnénk szedni.

Előzmény: zsorsz (93609)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93609

Nem is rossz,így látszik,érdemes foglalkozni vele.Reméljük a tisztázás után is finom lesz.

Előzmény: In Lak'ech (93607)
truffle Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93608

Hajlani hajlik. De ott is marad ahová hajtod?

Előzmény: janijani (93584)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93607

2x20 kg kökény volt. Abból 20 kg-ot főztem már le, a másik 20 még hordóban. Az cefrébe 3% cukrot raktunk. A 20 kg bruttó 20, mert ebből még lejött a mag. Így lett 3,6 l. alszesz. Ha a második is így ad, akkor mondhatom el, hogy a 40 bruttó kg. kökény kb. 7 l. alszeszt ad, ami 28%-os. Egyéként a kökény iszonyat szonjas gyümölcs! Háromszor is fel kellett önteni vízzel, mert forrás közben olyan volt, mint a sivatag. Szerintem a 20 kg. kökényhez biztos adtam 8-10 l. vizet. És így pont jó volt az forrás utáni azonnali főzéshez az állaga. Amúgy fantasztikus illatú az alszesz. Megéri a melót.  20 kg-ot 2 órába tellett átpaszírozni.

Előzmény: zsorsz (93605)
szilvakukc Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93606

Nekem is szöget ütött a fejembe, hogy már másodszor említ minket egy ismeretlen egy lapon. Lehet, hogy -mivel szegről-végről mégiscsak földiek vagyunk-van valami hasonló paralel mozzanat, ami egy kívülállóban egységesítő érzetet kelt.

Azzal, hogy nem válaszolnak, ne törőggyé, van még ilyen a fórumon. Pölö, Feribá sem válaszol soha Szilvakukcnak.:DD

Különben is, ahogy Fekete István mondotta volt:"A fiatalok nem hallgatnak az öregekre, nem is hallgattak soha, és nem is hallgathatnak soha, hiszen az idő tördelt messzeségén nem hallatszik át a féltő kiáltás, s alig ér át a tapasztalat fájdalmas bölcsessége".

De lehet, hogy fizikaórán van, csak már megint nem figyel, mert ultizik.:))

Előzmény: Feriba51 (93591)
zsorsz Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93605

 Érdekelne ha lehet,mennyi cefréből,cukival,  hány l és %-os alszesz lett?

Előzmény: In Lak'ech (93603)
barkócza Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93604

Küldtem mailt.

Előzmény: foxrudi (93598)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93603

Az első szedést már lefőztük, de csak a cefrét. A második szedés kiforrva pihen. 20-án főzöm. Aztán a két alszeszt együtt finomítom. Tervezünk még szedni kökényt, ha az idő is engedi, mert varázslatos illata van már az alszesznek is.

Előzmény: Csikky (93602)
Csikky Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93602

Urak!

Hogy áltok a kökénnyel? Lefőzte már valaki az idei szedését?

In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93601

Irj már egy mailt légyszi. Az én mailem publikus.

Előzmény: nyolcgyors (93600)
nyolcgyors Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93600

Egykissé viharvert, de működik.

A csatlakozás 3/4-es hollander colos csőre.

Előzmény: In Lak'ech (93595)
rézműves1 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93599

..."bár nem ártana ha nem "elég jól" tömítene, hanem tökéletesen"...

 

...ezt egyszerűbben elérheted, mint gondolnád...ugyanis kapható kúposan tömítő hollandi is, ami kicsit olcsóbb is és nagyobb flexibilitást ad, mint a többi, tömítőgyűrű nélkül is...

 

...a páracső sisak felőli (vastagabb) vége, legtöbbször hollandis csatlakozású...a hűtő felé eső (gyakran szűkített) végét, én egyszerűen oldottam meg, ami egyben a "biztonsági szelep" funkciót is betölti...

...a hűtő felfelé álló csövére egy szűkítőt forrasztottam, aminek a vastagabbik fele felfelé áll,

 mint egy kis tölcsér...abba egyszerűen "belecsusszantom" a páracső lefelé álló, illeszkedő végét és kész is...soha nem ereszt és ha mégis lenne valami "gixer", akkor ott szétcsúszik a cső...persze aki a fórumos cefrézést míveli, annak nem ugrik fel a páracsőbe almacsutka, vagy egy "fél pár gumicsizma", amint erre már állítólag volt

 

példa............itt az

 

utólsó képen jól látni a könyökök szerepét...habár itt fixen, forrasztva vannak, de a kúpos hollandival lehet állítgatni is a lejtés szögét, amíg ki nem tapasztaljuk a legjobbat...

                                                          ...jó nedűt és állítgatást...

Előzmény: truffle (93572)
foxrudi Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93598

Bielersee.Pontosabban.

Előzmény: foxrudi (93597)
foxrudi Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93597

D!Igen,ami Nidaunál torkollik a Bielerzee-be!

Előzmény: barkócza (93592)
Feriba51 Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93596

Nem is írtam ilyesmit, csak annyit, hogy kicsit felborzolja a párák folyását:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: barkócza (93593)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.11.18 0 0 93595

Tudnál közelebbi képet adni az üst fedeléről?

Előzmény: nyolcgyors (93590)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!