Óóóóó, hogy én mennyire örülök ennek az adatnak!!! Hogy hogy szidtam a gyártót, hogy mogy lehet akkora barom, hogy egy ml-ben kiszerelt szer adagolási utasítását gr-ban adja meg!! Örök hála neked ó Padavan! :-)
Nekem is van de nem ez hanem az a kis fiolás. Egyszer használtam, még a gyógyszertárba is átmentem lemérettem egy cseppet, hogy adagolni tudjam...egy csepp 0.032 gr:). Aztán már csak darálok és fagyasztok.
Az én cefrézési kapacitásom szűkös, több gyümölcsöm összejön mint amivel elboldogulok, ezért mindent fagyasztok. Mostanában már készre darálom úgy rakom el. A másik, hogy egy iskolában dolgozom, a konyhán összejön időnként néhány ütődött gyümi amit már a gyerekeknek nem adnak oda, az is megy a fagyosba, idővel összejön egy hordóra való. Nálam a húsdarálón való átengedés és a fagyasztás tölti be a pektinbontó szerepét/ezért kapni fogok:)/. A 2-3 évet nem tudom, néhány hétig szoktam fagyasztani de én még nagyon fiatal vagyok, vannak itt járókeretes és tolókocsis öregek, majd ők megmondják a tutit/:D/...amennyire tudom, nem ellenzik a fagyasztást.
Nekem ezek a szakszavak hiányoznak, mint "press könyök gázhoz", "kúposan tömítő hollandi". Mivel nem vagyok benne, fogalmam sincs az újfajta anyagokról, lehetőségekről, talán mondtam már, hogy én megálltam valahol a kenderkócnál. De így már tudok tervezni és egy határozottabb elképzeléssel menni a szerelvényboltba...gyanítom még így sem leszek könnyű eset:).
-én csak azt kérdeztem, hogy minek az a szűkítés, mi a szerepe?
-erre mondta szilvakukc topiktársam, hogy azért van, hogy előtte a vastagabb részben lassabb legyen az áramlás
No én ezzel nem értettem egyet és most sem értek egyet. Mivel Te is megerősítetted, ezért bátorkodtam megejegyezni, hogy esetleg csak melegedni jártatok fizika órára, vagy azért, mert szép hosszú combjai voltak a tantónéninek;)
Még az is lehet, hogy nincs igazam, de konkrétan nem mondtátok, hogy miért nincs.
Azért kérdezek mindenkitől, mert neadjisten Téged elrabolnak, várhatok fél évet mire a topik összeszedi a váltságdíjat és addig itt vagyok válasz nélkül.
A köszönést általában már a kérdés feltevéskor megteszem. Egyébként teljesen érthető a rugós megoldás és működése, kösz a tippet :)
2x20 kg kökény volt. Abból 20 kg-ot főztem már le, a másik 20 még hordóban. Az cefrébe 3% cukrot raktunk. A 20 kg bruttó 20, mert ebből még lejött a mag. Így lett 3,6 l. alszesz. Ha a második is így ad, akkor mondhatom el, hogy a 40 bruttó kg. kökény kb. 7 l. alszeszt ad, ami 28%-os. Egyéként a kökény iszonyat szonjas gyümölcs! Háromszor is fel kellett önteni vízzel, mert forrás közben olyan volt, mint a sivatag. Szerintem a 20 kg. kökényhez biztos adtam 8-10 l. vizet. És így pont jó volt az forrás utáni azonnali főzéshez az állaga. Amúgy fantasztikus illatú az alszesz. Megéri a melót. 20 kg-ot 2 órába tellett átpaszírozni.
Nekem is szöget ütött a fejembe, hogy már másodszor említ minket egy ismeretlen egy lapon. Lehet, hogy -mivel szegről-végről mégiscsak földiek vagyunk-van valami hasonló paralel mozzanat, ami egy kívülállóban egységesítő érzetet kelt.
Azzal, hogy nem válaszolnak, ne törőggyé, van még ilyen a fórumon. Pölö, Feribá sem válaszol soha Szilvakukcnak.:DD
Különben is, ahogy Fekete István mondotta volt:"A fiatalok nem hallgatnak az öregekre, nem is hallgattak soha, és nem is hallgathatnak soha, hiszen az idő tördelt messzeségén nem hallatszik át a féltő kiáltás, s alig ér át a tapasztalat fájdalmas bölcsessége".
De lehet, hogy fizikaórán van, csak már megint nem figyel, mert ultizik.:))
Az első szedést már lefőztük, de csak a cefrét. A második szedés kiforrva pihen. 20-án főzöm. Aztán a két alszeszt együtt finomítom. Tervezünk még szedni kökényt, ha az idő is engedi, mert varázslatos illata van már az alszesznek is.
..."bár nem ártana ha nem "elég jól" tömítene, hanem tökéletesen"...
...ezt egyszerűbben elérheted, mint gondolnád...ugyanis kapható kúposan tömítő hollandi is, ami kicsit olcsóbb is és nagyobb flexibilitást ad, mint a többi, tömítőgyűrű nélkül is...
...a páracső sisak felőli (vastagabb) vége, legtöbbször hollandis csatlakozású...a hűtő felé eső (gyakran szűkített) végét, én egyszerűen oldottam meg, ami egyben a "biztonsági szelep" funkciót is betölti...
...a hűtő felfelé álló csövére egy szűkítőt forrasztottam, aminek a vastagabbik fele felfelé áll,
mint egy kis tölcsér...abba egyszerűen "belecsusszantom" a páracső lefelé álló, illeszkedő végét és kész is...soha nem ereszt és ha mégis lenne valami "gixer", akkor ott szétcsúszik a cső...persze aki a fórumos cefrézést míveli, annak nem ugrik fel a páracsőbe almacsutka, vagy egy "fél pár gumicsizma", amint erre már állítólag volt
példa............itt az
utólsó képen jól látni a könyökök szerepét...habár itt fixen, forrasztva vannak, de a kúpos hollandival lehet állítgatni is a lejtés szögét, amíg ki nem tapasztaljuk a legjobbat...