Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94287

"gyakran kell nyaldosni a kicsepegőt."....aranyszabály!:))))

Előzmény: TINTUS (94285)
sogi01 Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94286

Szia!

 

Kézügyességgell!    

 

Számítógéppel!  :-) 

 

 

Előzmény: buga1 (94277)
TINTUS Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94285

Nálam 30-35 foknál szokott kezdődni az utópárlat... de ez főzőtől is függ, gyakran kell nyaldosni a kicsepegőt.

Előzmény: Balaka_01 (94284)
Balaka_01 Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94284

Köszönöm a megerősitést, ha összejön akkor vasárnap letisztázom és beszámolok a végeredményről.

Előzmény: kupeci (94282)
truffle Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94283

Mondjuk ez nem kimondottan címke tervező, de rajzprogram. CorelDRAW X6. Magyar nyelvű.

Én ilyeneket csináltam vele, nem saját részre.

  

Előzmény: buga1 (94277)
kupeci Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94282

Nem értem teljesen a kérdést de az alszeszt alszeszként kell kezelni.

25L 25%-os alszesz tisztázása alkalmával az első 1 dl-ert eldobod,5pohárba 1-1 féldecit kiengedsz, ez után jön a középpárlat.Addig engeded kifolyni amíg kb eléri az 50%-ot,innentől kezdve számíthatsz arra hogy utópárlatos (fazék) ízű lesz. Ezt utópárlatként külön kezeld!

Az öt pohárba kiengedettet hígítsd ki 48-50 %_osra, és visszafele 5.4.3.2.1. -sorrendben kóstold,amelyik jóízű és illatú azt a középpárlathoz teszed.

Előzmény: Balaka_01 (94278)
barkócza Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94281

A hozzáadott cukrot soha nem a vízhez, hanem a gyümölcs mennyiségéhez kell mérni. Jó volt az úgy.

Előzmény: obsitos3 (94276)
kupeci Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94280

..ja és vizet annyit tettem bele hogy fúrógéppel keverhető legyen.

Előzmény: kupeci (94279)
kupeci Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94279

Jó estét mindenkinek!

Egy kis adaléka részemről is a  kökényeseknek.100kg magos kökényre vetítve kapott 2,5 kg kabait,élesztőt p.bontót,magozva főzés előtt lett, adott 6,25 L 48%-osat. A kökény fele hamvas kék volt,a másik fele beráncosodva.

Tegnap főtt le, ma tisztáztam. Nem tudom milyennek kell lennie,(most főztem először)

Balaka_01 Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94278

Sziasztok!

 

Köszönöm a hozzászólásaitokat, megpróbálom az üst fűtését átalakítani, hogy a felfűtése ne tartson 2 órát. A tisztázáshoz lenne egy kéedésem. Azt a kevés alszeszt amit kaptam ugyan-úgy kell lepárolni, mintha a teljes mennyiség lejött volna? Bocs ha nagyon amatőr a kérdés, de ez az első főzésem és nem akarok túl nagy bakikat elkövetni. A finomításhoz van egy 20l es főzőm. Beállítom 25 fokosra az alszeszt, felfűtöm, hogy kb 1 óra mulva kezdjen csepegni, majd figyelek!!!  előpárlat - középpárlat - utópárlat elválasztásra.  Jól gondolom??

buga1 Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94277

Sziasztok!

 

Érdeklődni szeretnék egy matrica tervező program felől a pálinkás üvegekre. Pár hónappal ezelőtt olvastam itt róla, de sajnos akkor nem jegyeztem meg a program nevét. Előre is köszi!

obsitos3 Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94276

Néhány észrevétel:ha azért tettél a kökényhúsodhoz napfényt,mert kevés van benne,akkor sikerült még csökkenteni azt.30l vízhez,hogy átlagos cefre legyen belőle,kell kb. 7-8 kg cukor.Te 3kg-ot tettél.A másik:a pektinbontó hatását hogyan szeretnéd észlelni?Az nem daráló!

Előzmény: Szomjas cápa (94270)
fragola.6035 Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94275

A kökényt maggal együtt mértem, mert így lett cefrézve, csak az elfolyósítás után szoktam magozni.  

Szilva (President, 18 BRIX): 100kg/ 12l 50% pálinka, nap nélkül,  4000Ft-ot fizettem a gyümölcsért. Nem annyira aromás a President, mint pl. az Elena, de 40 Ft-ért nem lehetett ellenállni.

 

Egyébként mióta Enartis Quick pektinbontót és Uvaf.rm CM vagy Uvafe.m 228 élesztőt használok, a cefre teljesen elfolyósodik, gyümölcslészerű lesz. Az előpárlat pedig elhanyagolhatóan kevés, acetátok szinte megszüntek, minimális, a pálinka teltebb és parfümösebb. Az opálosodás se jön, csak 10°C alatt. 

Ez a pektinbontó víz nélkül is megbírkózott a naspolyával is, mondjuk egy átalakított ágaprítóval darálok, ami teljesen pépesít.

Előzmény: Szomjas cápa (94270)
Szomjas cápa Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94274

Én is csak a kökényt vettem.

 

Hígító víz a folyósításhoz, liter/... ??? A kihozatalt a "száraz" anyagra kéne számolni.  A magtömeget lehet becsülni, de  a gyümölcs magra-aszalodása nagyon eltérő lehet.

 

Az általam leírt kihozatal pl. almára a hígítatlan mennyiségre vonatkoznak: a 10 liter víz / 100 kg folyósító technológiai víz nem sok alkoholt produkál, így én inkább a nyers gyümölcs súlyához, mit a cefre térfogatához viszonyítok.

Előzmény: szentöltvíz (94273)
szentöltvíz Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94273

Szeva Cápa!

 

Hogy segítsek egy kicsit, mivel én nem igen veszek gyümölcsöt ezért mérni nem szoktam a súlyát. Egyedül birset vettem de azt is lábon, vagy szemre egy zsák 40 kg.

A kökény 100l volt amit főzés előtt átszűrtem így mag nélkül lett 2 öntés az 50-es üstben, így adott a kb 80l 5,8l-ert.

Előzmény: Szomjas cápa (94270)
szilvakukc Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94272

Rendben hogy kezdő vagy, de attól még megérthetnéd, hogy itt pálinkát főzünk gyümölcsből, nem hugyadékot fos gabonából! Mi a thumperbe legfeljebb betont öntünk, hogy jó nehéz legyen! Már feltették a linket, ahol tájékozódhatol. 

Előzmény: kalomista mark (94258)
Szomjas cápa Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94271

Szerk, fragola: 10 l / 100 kg. A lónak négy lába van, mégis megveri a szódás...

Előzmény: Szomjas cápa (94270)
Szomjas cápa Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94270

Idén vágtam bele először a kökénybe. Vettem 300 kg magozott kökényhúst 140 Ft/kg árban, gondolom, ez elfogadható. A kihozatalról nagyon ellentmondásos infóim vannak, innen a fórumró isl. Még nem tartok a főzésnél, azzal majd később  jelentkezem.

 

Néhány hsz-on belüli infók akihozatalról:

 

Fragola: Jobb, mint 10 l / kg napfény nélkül (50 % V/V)

Kérdés: magozott, vagy magozatlan kökényre viszonyítva?

 

Szentöltvíz: 5,8 l / 100 l, 4 % napfény, ami kb. 3 l / 100 l napfény mentes kihozatal.

Kérdés: Hány kg kökényt (húst?) tartalmazott a 100 l cefre? A 4 % napfény mire vonatkozik? A kökényhúsra, vagy a liter cefrére?

 

Saját cefrekészítésem:

A vásárolt kökényhús a kész szilvalekvár állagánál csak egy kicsit volt lágyabb, nem ragadt annyira.

100 kg-hoz 3 % napfény + 30 l víz(/100 kg) után nem volt egészen tele a három 120 l-es hordó. Az állagát tekintve kb. cibere állagú. Jó, tudom, ez nem lekvárefórum...

Szemre még legalább 20 l vizet igényel 100 kg gyümölcshúsra, nem akarom leégetni.

 

Az anyagot hidegtűrő élesztővel indítottam tápsóval együtt (papír szerint 3 oC-on már dolgozik max. 15 oC-ig), két nap múlva került bele a napfény. Sajnos rohanok, mint a töketlen őrült, az egész kökénybeszerzés is hirtelen felindolásból történt. Sajnos nem tudom melegebb helyen kezelni a cefrét.

Tíz nappal a startnap után már alig volt valami gázfejlődés. A cefre most már csak arra vár, hogy legyen időm a főzéshez. Az elején én  is tapasztaltam azt a (fórumon már tárgyalt) jelenséget, hogy hordóból félig töltve majdnem "kifut" az anyag. A pektinbontó hatását nemigen észlelem most sem. Lehet, hogy hidegben az sem dolgozik.

 

A főzés után a végeredmény adatokkal majd jelentkezem.

 

Az idei szezon fajlagos adatai, napfénymentesen:

 

Vörös szilva: 8,1 l / 100 kg, főzés szept. 14.

Nyári alma: 11,0 l / 100 kg,  főzés szept. 15.

Körte, többségében vilmos:

                   12,1 l / 100 kg, főzés szept. 15.

Téli alma, vegyes:

                   12,4 l / 100 kg, főzés november 15.

 

Kökény, ???, majd meglátjuk.

fragola.6035 Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94268

Persze, hogy nem árt bele, nagyon aromás gyümölcsöknél kell, ha nincs megfelelő cukorfoka. De 22 BRIX-nél már nem találtam értelmét.

Naspolyám volt 7 BRIX, abba ment napfény rendesen. 

Előzmény: zsorsz (94267)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94267

Deszegregátor írja 94182-nél"A birsbe nem bűn ha nem teszel cukrot,de egy nagy szarvashiba! Nálam is lejött ez már,hogy bizonyos gyümiknél több az aroma mint a cukor és a kökénynél is ezt érzem hogy 3-4% nem árthat.Igazán csak egy összehasonlító párlás tudna dönteni.

Előzmény: fragola.6035 (94266)
fragola.6035 Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94266

Nálam 30kg kökény bő 3l 50%-os nagyon aromás pálinkát adott napfény nélkül, pedig erősen vágom,  22% BRIX cukorfoka volt. 

Előzmény: zsorsz (94264)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94265

Már egyértelmű, zimopec a"bűnös",az öregcimbi kezembe nyomta,mivel nem ismertem és nem volt nálam szemüveg,találomra löttyintettem,úgy elfolyósodott hogy nincs semmi bunda.Később néztem az 1x1-ben,100l-hez 1 mokkás kanál,vagy legfeljebb 2-3szorosa ha nem hatna,de ha ez így működik és nem lesz gond a cefrével,akár egy lehetőség a bunda nyomogatás kiváltására?

Előzmény: Miklós1 (94230)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94264

Szia!

Köszönöm,volt egy sanda gyanúm nekem is hogy a 3% napfény kevés.

Előzmény: szentöltvíz (94259)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94261

Szia.

 

Egyrészről ez a téma nem ide való, másrészről a másikon meg kb az utóbbi 2-3oldalon csak erről beszéltem, mi kell hogyan, mennyi stb. Olvasd el.

Pálinkát én személy szerintkipróbáltam 1 és 2 thumperrel is, a következő eredménnyel:

1 thumpernél még nagyjából okés a dolog, de a 2x lepárolással sokkal finomabbat lehet csinálni mind ízében mind pedig aromájában, de 2 thumpernél kb olyan pálinkád lesz mintha vodkába öntnél egy kir aromát, nagyjából minden pálinka jelleg eltűnik belöle. 

Atzt javaslom ha pálinkát szeretnél akkor a gyüjtemény alap dolog itt, ha whiszkit akkor meg odaát olvass sokat.

 

Sok sikert.

 

Gábor

Előzmény: kalomista mark (94258)
barkócza Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94260

A lényeg a hűtés, a töltött oszlop fölé mindenképpen kell egy deflegmátor.

 

A thumper és társai történelmi kategóriát jelentenek. A whiskynél ez a tradíció, ott éppen ezért elfogadható, de pálinkánál, minthogy sosem volt szokás thumpert használni, kár vele próbálkozni.

Előzmény: kalomista mark (94258)
szentöltvíz Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94259

Szia

 

Ha jól emlékszem 5,8l/100l volt a kihozatal 4% napfénnyel.

Előzmény: zsorsz (94236)
kalomista mark Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94258

ez a főzési menet nem feltétlen whiskire értendő, csak hogy maga a főzés szerintetek hogyan működne így hogy aroma torony megpakolva üveggolyókkal:) + 3 thumperrel elképzelhető hogy így ezekkel az ezközökkel le tudom főzni a párlatot egy lépcsőbe? thumperbe mit szokás önteni? olvastam hogy az üsben lévő cefrétől magasabb alkohol tartalmú cuccot öntött valaki a thumperbe. esetleg tapasztalat?  (ne haragudjatok hogy érthetetlenkedek, kezdő vagyok)

vasbicikli Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94257

"Nem tudom mi lehet az akadozas oka"

 

Csak finomításnál, vagy cefre főzéskor is akadozik?

Előzmény: jajistenkem (94254)
barkócza Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94256

A páracsöved hogy áll? Ha túl laposan, akkor abban is panghat a flegma. 30o emelkedéssel a hűtő irányába jónak kell lennie.

Előzmény: jajistenkem (94254)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.02 0 0 94255

Esetleg 49000 körül olvasgatni Rézműves1,Kormoss' 49014 írásait.

Előzmény: kalomista mark (94249)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!