Először a kb 25 éve mentem a faterral bér vágni /40 éves vagyok/. Az akkori körülmények és a maiak ég és föld. Akkor akár mekkora volt a jószág, egy napba került. Ha nem volt fagy merült a csizma. Ha volt egy járda szélesség akkor az már jó volt. Főleg ha kert ajtó is volt alá. A háromszori étkezés el nem maradhatott, ezzel a fél nap ment el. A vacsorát nem megvárni sértés volt. Ekkor a fodros bélben a hurka és a tökös rétes is kisült.
Persze mérleg alig volt. Ilyenkor össze marék kolbászhús 1kg, csukot marék só 10dkg. A felszerelés is elfért egy gyékény szatyorban illetve a bicigli csomagtartón.
Ma ez már nem így van. Jamperrel megyünk, asztal, álvány, ládák, mérleg meg minden amit ti is felsoroltatok. Ám ha 13-ra nem vagy kész, el szarakodtál mert a szomszédban tavaj ilyrnkor már rég készvoltak
A feldolgozás ideje itt mindig változik. Van olyan hely, hogy sokszor még azt sem tudják mit szeretnének, és hogyan.
Hiába van , gyorsan szépen kicsontozva, hiába van minden rendjén, de a töltelékkészítésénél mindig balfaszoskodnak.
Jajj nincs elég bél, jajj nincs is bél, honnan szedjünk? Van-e neked otthon? van,de az nem jó.. Hurkát vastagbélbe, meg fodorba is stb stb.
De hálisten olyan hely több van, ahol minden kéz alatt van.
menetfelszerelésem: általában a kocsiból ki sincs pakolva. Perzselőasztal, állvány ( ezek futón utaznak). Daráló, töltő, kések, gyökérkefe!!!!!!!!!! perzselő, pár darab láda!!!!!!!!!!
Mindig baja van a háziaknak a tepertő kiszedővel. Ezért azt is szokásom vinni.
A feldolgozás időtartamához szeretnék hozzászólni. Nekem érkezéstől távozásig 1 disznó 8 órát vesz igénybe, kettőhöz 12 óra kell. Ilyenkor hurka, kolbász, sajt, pástétom is készül, és mindent kicsontozok ( combok, tarja, karaj). Elég sok cuccot viszek magammal, a hentes cuccokon kívül rénvasat, alumínium tepsit, hurka abálót, töpörtyűnyomót, kolbásztöltőt, konzerváló gépet, elektromos darálót, mérleget, gyökérkefét, hosszabbító kábelt.
Kialakult körnek vágok, kezdetben csodálkoztak is, mennyi cuccom van. Elegem lett, hogy mindig volt valami, amire várnom kellett, mert nem találták, vagy szar volt ( szűrő az abához kicsi volt, nem volt gyökérkefe, szar volt a mérleg stb.) Van egy kockaladám, amit nyáron horgászni, télen disznót vágni használok. Abba be van pakolva minden ( a rénvas szétszerelhető szállítható méretre), és csak beülök, ha vágni megyek, nem kell mindig pakolásznom.
Nyugisan csinálom, mert akkor minden szépen sikerül. Idén egy helyen piszkált egy öregasszony, hogy két disznóval reggel hattól, fél kettőre végezni szoktak. Mondtam neki, hogy akkor nem engem kell legközelebb hívni, de tegye egymás mellé azokat a húsokat, amiket a "gyors" hentese csontoz ki, és hártyáz le, meg amiket én, és látni fogja, hogy nem a tökömet vakargatom. Meg kóstolja meg azt a sajtot, amibe egyenként válogatom, és tépem a húsokat, meg azt amibe minden mócsingot beledobálnak 5 perc alatt. Nálam ez hobby, nem vagyok hivatásos hentes.
Szevasz! 60 kg kolbász,35 kg szalámi,sajt 2 méter 100-as mübél kb.12 kg,hurka 12 kg rizsböl kb 70kg,minden ki lett abálva ,4 db üstház,zsír nem volt aznap sütve azt másnap sütötték ki.Az "egyedül" az ahogy háznál szokott lenni segitség 2 férfi 2 nö nem ilyen tedd ki hadd hüljön hanem olyanok akik évek óta rendszeresen vágnak,nem kell várni fél órát a "vajlingra" hanem igy van akkor aztán elmegy az idö.nagy vonalakban ennyi.Helló
RÉSZLETEZD MÁR LÉCCI HOGY A HÁROM RÖFIBŐL MIT CSINÁLTÁL PL(HÁNY KILÓ KOLBIT,MENNYI SZALÁMIT,MENNYI SAJTOT,MENNYI MÁLYAST,MENNYI RIZSBŐL HURKÁT,A HURKÁNAK VALÓ HÚS KIVOLTE SÜTVE,A SAJT A MÁLYAS A HURKA KI LETTE ABÁLVA A VÉGÉN, HÁNY ÜSTHÁZ VOLT)MEG ILYENEKET!!!!!!!ÉRDEKELNE HOGY MI MNDEN FÉRT BELE AZ IDŐDBE EGYEDÜL HATTÓL HATIG?
EZEK KÖZÜL A PATRONOK KÖZÜL MINDEL ÜZEMELNEK AZ ÁLLTALAM FELRAKOTT ELADÓ PUSKÁK ,DE NEM KELL ERŐSEBB A PIROS VÉGŰ HILTI PATRONTÓL(A KÉPEN A JOBB OLDALIAK AZOK A PIROS VÉGŰEK,CSAK A GYÁRTÁSI ÉVÜK MIATT KÜLÖMBÖZNEK)!LÁTTAM MÁR OLYAN PUSKÁT IS AMI A KICSI HILTIPATRONNAL MŰKÖDÖTT,CSAK AZ A PATRON PEREM GYÚLYTÁSÚ ÉS EL VAN TOLVA A GYUJTÓ SZEGE DE AZ A PICI KIS PATRON HIHETETLEN ERŐT TUD LEADNI!
Szevasztok! Ez egy dilemma ez a munkadij kb. én is igy számolok mint degamma de legutóbb 3 db volt egyhelyen,átlagos segitséggel,teljes feldolgozásba a 3 db alaphangon 500 kg ez egy 40-es lett volna de nem mertem ennyit kérni,6-kor kezdtem 6-ra végeztem 30-as lett a vége,egyébként sokat nem járok maszekba.Hallotam már száz ft/kg-ot is de még nem találkoztam olyannal aki el kérte volna ,de van aki ezt is drágálja inkább megcsinálják maguk.
Az idén nagyon nyomott volt a piac a drága disznó, mivel nagyon kevés van meg a z emberek pénztelensége miatt.
Én kettő áron dolgozom az egyik mikor asztalra kell az 45 ft/kg a teljes feldolgozás 80 forintocskát kóstál plusz mínusz a körülmények
na meg a hozzá állás már mint a gazda hozzá állása. Viszont mindig megcsinálom rendesen legfeljebb megmondom hogy a következőre keressenek mást, mert nem vállalom.
Volt rá példa sajnos, de nem vagyunk egyformák.
Egyébként annyiért kellene megcsinálni amennyiért füstölnek.
Cseh JP2,a PISZTOLYT MÁR HASZNÁLOM IS NAGYON KIRÁLY!LÉCCI ADJATOK MÁR LEÍRÁST VAGY VALAMI ILNKET A PUSKÁROL HOY MEGNYUGTASSAM VAGY FEL BOSSZANTSAM MAGAM HOGY JÓ VAGY KEVÉSBÉ MIT BÍR HOGY BÍR MEKKORÁT LÖTTETEK MÁR VELE GUMI VÁGÁS NÉLKÜL STB!!!!!!!!!!!!!!!!!
JA ÉS VAN EGY IJENEM IS ERRÖL IS AKI ISMERI IRJON MÁR VÉLEMÉNYT!!!!!!!!!!
Megpróbáltam megmérni a fúvókát,de nem sikerült pontosan,mivel nem volt időm szétszerelni.1mm-nél nagyobb,de nincs 1,5mm.Lehet,hogy állítanod kelett volna
a távolságon,elég hosszú menet van rajta.Akkor szokott visszadurrogni, ha közel van