Keresés

Részletes keresés

kisharsány Creative Commons License 2011.11.05 0 0 7841

idáig már eljutottam http://www.kfki.hu/events/hun/korona0925.html 

 

egy másik hely:

 

"Az Óbudai Egyetem közlése szerint a tárlaton bemutatják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2000-ben kiállított Szent Korona-hologram vitrint, amelyet a fizika tanszék holográfia csoportja készített. Egyúttal ünnepélyesen megnyitják a Doberdó úti egyetemi kápolnát, valamint megválasztják Pál apostolt az Óbudai Egyetem patrónusává." http://mult-kor.hu/20100831_konferencia_az_obudai_egyetem_alapitasa_evfordulojan 

 

"már a jelenben vagyunk" Tehát az anyag megvan, és a BME tulajdona ! Mostmár "csak" meg kellene tudni nézni.

Előzmény: Törölt nick (7840)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.05 0 0 7840

Jó volna megtudni, mi lett a kiállítás anyagával, illetve kik készítették azokat. Ha jól emlékszem, műszaki egyetemisták csináltak mindent, és a lényeg az volt, hogy a legmodernebb eszközökkel, hogyan lehet egy ilyen történelmi emléket minél részletesebben és tárgyszerűbben bemutatni.

Előzmény: kisharsány (7837)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.05 0 0 7839

 Reális lehetőség, hogy a Géza udvarába érkező itáliai (ha ugy tetszik "délitáliai") papok, miniátorok rajzai/vázlatai alapján, az ő irányításuk mellett igenis itt, Magyarországon, magyar műhelyben készülhettek/készültek az apostol-képek!

 

Beszéljünk erről pár szót: technikailag valóban reális lehetőség, mellette szól a technikai tudás megléténak valószínűsítése, mert a magyarok "furcsa emberek"

 

Mégis mit kell akkor beszélgetni ? Azt ami ellene szól, hogy az összes képet itt készítették/készíthették volna:

 

Abban megegyezhetünk, hogy a képeket a Korona részére készítették, mert ívelt apostolképekről van szó, ami zománcnál változtathatalanságot eredményez.

Abban is megegyezhetünk, hogy a Koronát nem itt, és nem akkor készítették. Ennek legfontosabb akadálya az volt, hogy a Korona "matematikája" olyan tudást tartalmaz. mely a középkorban már és még nem volt az emberek birtokában. (Furcsa mondat ugye ? pedig bizonyítható) Egyebek mellett - erről tanulmányok biztosan említést tesznek - tartalmaz olyan kozmológiai ismereteket, mint a Föld átmérője, az ún. Világév időtartama, és annak napra történő leosztása, ennek következtében a Kozmosz mozgása a környezetünkben, stb.stb. (Ha Galilleit, meg Brúnót említjük, triviális amit állítok, ti. hogy nem voltak birtokában)

Akkor mégis kik ? Nos ennek a tudásnak hosszú ideje az ún.káldeus papok, a magyarban magocnak, latinban mágusnak,görögben magosznak nevezett személyek voltak a hordozói. Ők adták a sumer, a babiloni (káldeai) csillagászokat, az egyiptomi papi rendet. (Náluk tanult pld. Pythagorasz Egyiptomban meg Káldeában)

Nem akarom hosszú lére ereszteni, de ha kérdésed van, válaszolok-ha tudok.

Hogy mit készíthettek esetleg Géza udvarában ? Azt nem tudom, de a három csereképet akár...Persze furcsa lett volna, ha Géza elkészítteti a képét, és Geobitzaszt írat rá :)))

Előzmény: enkies (7836)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.05 0 0 7838

 Most az anyagot keresve találtam erre. Az utolsó mondat amit illene jól észbevésni és...

 

A koronakép hódító útjára a sevillai Világkiállítás is adott módot. Emlékeztetem is itt Makovecz Imrét közös élményünkre. Az István, a király darab díszlete ugyanis egy hatalmas, negatív félkorona volt. Talán a legnagyobb korona megidézés, amit valaha csináltak.

Az előadás helyszíne Sevilla középkori főtere, egyik végén a színpaddal és öt-hatezer nézővel. A darab vaksötétben indul, s amikor a zene hangja felcsendül, ezernyi világító lámpától díszítetten felragyog a korona teljes, színes szépségében. Frenetikus volt a hatás. A lélegzete elállt mindenkinek. Olyan mértékben hatott a darab, a díszlet és a zene a nézőkre -- emlékszel Imre erre bizonyára te is -, hogy a végén elözönlötték a színpadot és szinte ereklyeként darabolták szét a piros-fehér-zöld szalagcsíkokat, amelyek lehatárolták a nézőtérről. A második előadáson a térbe torkolló utcákban százméteres nézőseregek hallgatták a zenét. A magyar média nem adott hírt a történtekről...   http://www.mmakademia.hu/ab/5/505.php 

kisharsány Creative Commons License 2011.11.05 0 0 7837

Persze, nem tudhatom, mi volt a célod.

 

Bevallom, én sem tudtam, mikor beírtam, hogy mi a célja, csak jöttek a szavak. Most már tudom, mi volt a célja. (...és az oka, hogy ezt íratták velem) Pont a napokban írtam bagatur1-nek, hogy nem tudhatjuk előre (sokszor utólag sem), hogy a Kozmosz erővonalai hogyan és miképp mozognak, és hatnak ránk.

 

A lényeg: köszönöm ezt a bejegyzést.

 

"Megnyugtattál" hogy csaknemvagyokannyirahülye :))) vagy ha mégis, akkor másokkal együtt.

 

Kérdés: Tudomásod szerint hozzá lehet valahol ehhez az anyaghoz férni?  Eyébként a matematikai elemzés is éredkelne, mert egy ideje én is dolgozok egy olyan rész elemzésén, amit még nem vizsgált senki, és igen érdekes dolgok jönnek felszínre (matematikai ez is)

Előzmény: Törölt nick (7835)
enkies Creative Commons License 2011.11.05 0 0 7836

Érdeklődve olvasom itt ezt a "szín-vitát"!

Véleményem szerint nem kell élőben látni ahhoz a Szt. Koronát, hogy annak/képeinek színéről/szín-egyezéseiről bárki véleményt alkothasson! Meg kell bíznunk azokban a fotoművészekben, akik -- épp ezért kaptak megbízást, ill. engedélyt a fotózásra -- kitünő technikai felszereltséggel és nem utolsó sorban kitünő SZEMMEL, színérzékkel rendelkeznek!

Sőt, az általuk elkészített nagyított képek -- képenként pontosan egyforma megvilágítással-- még jobb alapot adnak a tanulmányozásra (hiszen a képek egymás mellé helyezhetőek), mint a való életben.

Magam többször láttam a Szt. Koronát. Egy időben állandó parlamenti belépőm volt, mint az egyik képviselő tanácsadójának. Nos, mindenki tudhatja, hogy csak a kordon által engedett "tisztes távolságból" lehet látni, vakuzni, fotózni, távcsövet stb. használni tilos!

---

Mindezek alapján: amit Kisharsány ír, valóban igen komoly érvrendszer a mellet, hogy a Korona egy műhelyben, egy "technikai kéz" alatt született! (És nem "valahonnan", "Valamikor" "ki tudja ki és miért" küldte/ték dél Itáliából.)

Senki (azon az oldalon) nem hajlandó figyelembe venni amit írtam erről? Reális lehetőség, hogy a Géza udvarába érkező itáliai (ha ugy tetszik "délitáliai") papok, miniátorok rajzai/vázlatai alapján, az ő irányításuk mellett igenis itt, Magyarországon, magyar műhelyben készülhettek/készültek az apostol-képek! (Kedves megindikk! Ennek a paleográgiai jelek sem mondenak ellent, mert a képeken szereplő mindegyik betű, betütípus létezett már 100 körül is. Ezt korábban kitárgyaltuk .)

Előzmény: Törölt nick (7818)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7835

Volt valamikor 2000 környékén egy nagy kiállítás a Műszaki Egyetem aulájában. A fő téma a Szent Korona volt. A kiállítás tárgyai, amnnyire emlékszem, a Szent Korona hologramja (persze, csak egy másolaté), az esztergomi királyi vár 3D rekonstrukciója egy nagy kivetítőn, virtuálisan bejárva a várat, kiváló minőségű, hatalmas fotók a Szent Koronáról, a zománcképekről is kb. egy méteres gyönyörű fotók, azt hiszem a palástról is volt valami, és amire még konkrétan emlékszem, az a Szent Korona méret- és arányrendszerének matematikai elemzése.

 

Ez az utoljára említett tárgy elemző leírásában végszóként azt mondta ki, hogy a Szent Korona alsó és felső része nemcsak, hogy egy műhelyben készült, de, hogy egyenesen ugyanaz a kéz szabta ki a kereztpánt és a pártázat aranylemezeit.

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7834

Ez még kevés lesz értelmesnek tűnő válasznak. Persze, nem tudhatom, mi volt a célod.

Előzmény: kisharsány (7827)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7833

Amikor írok, mindig a korona képeit használom fogódzónak, mert másom nincs. Tehát ezt az oldalt: http://www.minden-ami-magyar.hu/szk/korona.php?&w=1440  Ez azért fontos, mert itt látod, amit írok.

Előzmény: megindikk (7832)
megindikk Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7832

Nem kell foglalkozni velük, ha minősítgetnek.

 

Ha olyannyira tisztában lennének a dolgokkal, megírnák a megfellebezhetetlen igazságot. De valahogy nem sikerül nekik.

Előzmény: kisharsány (7831)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7831

Több szem többet lát.

 

Ja! Meg vak szem is talál tyúkot :))))))))

 

Megpróbálom. (:hagy röhögjenek a nincstelenek (szellemi) :)

Előzmény: megindikk (7829)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7830

Ja. Csak kicsit mellé.

Mivel "kánonról" van szó, semmi szükség, hogy két hasonló formájú mű ugyanazon a helyen készüljön adott kultúrkörön belül, ahol ugyanaz a "kánon" van érvényben.

 

Természetesen igazad van.

 

Csak itten nem pont a kánonok egyszínűségéről beszélünk, hanem a korona képeinek többszínűségéről, Ez viszont - ha úgy tetszik - éppen a kánonok elleni "merényletnek" hatna, ha egy kultúrkörön belül, s ugyanazon helyen készültek volna. A "szép" ebben az, hogy "csak" két részre bontják a koronát a "hozzáértők", s ez a két rész "nem akar idomulni" a kánonhoz.

Előzmény: Törölt nick (7826)
megindikk Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7829

Igénylem.

Több szem többet lát.

Előzmény: kisharsány (7820)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7828

Harmattánál nem épp ezt említettem ... de mindegy.

 

DE IGEN! Azt vetetted föl: hogyan létezhet, hogy Harmatta nem vette észre, amit én itten "hablatyolok" (turk/türk). Remélem így már emlékszel. (Persze mást is, de most nem aról beszélünk)

Előzmény: Törölt nick (7824)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7827

Kellemesen csalódtam Benned.

Azt tudom, hogy a magyar nyelv  több mint 1.000.000 szavából vannak akik 3-4.000-rel leélik életüket. Nálad már mintegy 51-et találtam. Most ez bűvült-sőt bővült- legalább 20-szal.(persze, tudom, az alapszavak(fu.mákony) nem lehetnek itten, de ez csekély anyag, ergo "sekély a kéj") Csak így tovább fiatal Barátom,s ígérhetem, az eredmény nem marad el.  Javasolom: mindig a célt nézd ! Minél több fogalom=annál több szó!... és olvasni, olvasni,olvasni (mint Lenin olvtárs mondta)- ha Ő :)))

 

Előzmény: Törölt nick (7817)
dzsaffar2 Creative Commons License 2011.11.04 -1 0 7825

Levél ment.

 

Safi

Előzmény: Törölt nick (7824)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7823

"ma;  s hogyan hívták 1500 évvel ezelőtt ?"

 

A témánk szuempontjából ez most ényegtelen ...

 

Nem, nem lényegtelen, mert amit ma "tudománynak" neveznek, az akkor élő valóság volt. Namost ez az "élő valóság" azért örökölődött ám, és hogy, hogy nem, még ma is él. Bármennyire furcsán is hangzik. Innen beszélek Neked, az örökölődés inneni végéről. "uff, beszéltem" :)))

Előzmény: Törölt nick (7819)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7822

Úgy emlékszem, erről a kötött rendről, erről többször megnyilatkoztam, mint "kánonról".  (Nem olvasol kisharsányt ?:))))))))

Előzmény: Törölt nick (7819)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7821

Akkor maradjunk korrektek - és ne "építsünk" már egy újabb "rejtélyt" egy ilyen feltevésre.

 

A korrektség, és a rejtélyek megtalálása/meglátása nem egymást kizáró tényezők. Az, hogy "mások még nem látták megű2 - mint Harmattánál is említetted - az nem azt jelenti, hogy nincs, hanem azt, hogy eddig még nem látták meg. - szerintem

 

Amíg nem volt elzárva és bárki megnézhette, nem nézted meg?

 

Nem, sajnos nem. A Kozmosz erővonalainak mozgását nem/(sem) mi irányítjuk. (:szerencsére:)

Előzmény: Törölt nick (7818)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7820

Ha igényled, végigvezetlek gépészszemmel a pántokon. Érdekes egy történet, - bárki bámit mond is. Tudod, az íróasztalbeszélők (:s ezt nagyon kérlek ne értsd félre:) szavakat mondanak, aminek valós tartalmát nem mindig ismerik: pld.. mitől van ott pont/pont ott a hajlás?:)

Hablatyolni bárki tud - látod itt is,: de mögötte "csend, és néma tartomány..."

Előzmény: megindikk (7816)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7817

Hirtelen milyen fontos lett az altiknak az eredeti tárgyak vizsgálata. Már a fotó sem elég megbízható! Bezzeg A Budáról és Székesfehérvárról készült középkori rajzocskák, pár vonallal, azokon bezzeg minden vonásocska a hű valóság, vagy még annál is több! :)

Előzmény: kisharsány (7814)
megindikk Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7816

Én ezt már rengeteget nézegettem.

Némi szakmai útmutatás szükségeltetik ahhoz, hogy valami olyat is lássak, amit még nem.

A pántok hajlása pont ott erős, ahol nincsennek apostolképek. Csakhogy ez nekem ennyit mond, semmi többet.

Előzmény: kisharsány (7815)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7815

Azonban a bertalankép körül a korona teljesen sértetlennek látszik.

 

Nézd meg itt a belülrőli képet 200%-on, és látni fogod a gyűrődést/megtörést, amit egy zománc nem visel el. http://www.minden-ami-magyar.hu/szk/korona.php?&w=1440

Előzmény: megindikk (7812)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7814

Honnan veszed, hogy pontosan "ugyanazok" a színek?

 

Sajnos csak valószínűsíteni bírom, -ha korrekt akarok maradni,- abból, amennyi a képeken látszik. "Élőben" még nem sikerült tanulmányoznom-megismernem.

Előzmény: Törölt nick (7811)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7813

Amiről Te elmélkedsz azt ikonográfiának hívják.... ma;  s hogyan hívták 1500 évvel ezelőtt ?

 

Amiről én beszélek, az számomra természetes közeg - úgyhogy értekezhetnénk részletesebben a színvilágokról, ha gondolod. pld.: mitől lesz fakóbb/világosabb a kék, a mitől sötétedik ?

Előzmény: Törölt nick (7810)
megindikk Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7812

Ha egységes a korona, akkor értelmetlenné válik az a feltételezés, hogy két apostolképet eleve sérülten raktak fel a koronára. Nade akkor hogyan sérültek?

A hátsó királyképekre, meg a kereszt ferdülésre van jó statikai magyarázat. Azonban a bertalankép körül a korona teljesen sértetlennek látszik.

Előzmény: kisharsány (7808)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7809

A magyar szavak jelentésének ismerete, igencsak elkélne náladnál.

 

Ennyi baromságot összehordani valamiről, amihez nem értesz és fogalmad sincs róla...

Előzmény: kisharsány (7808)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.04 0 0 7808

Az egyik: ha ezek vitán fölül utólagosan, akkor egy szinte egységes képrendünk van, színtechnilkailag, meg szimbolikailag, mivel senki nem gyanúsíthatja a Mária képet, meg a két másik arkangyalt, hogy "kilógtak volna a sorból"

 

először is korrigálom az elírást: utólagosan=utólagosak...

 

másodszor a válasz:

 

Az általam felsoroltak azért bizonyítékok, mert technikailag is tisztában vagyok avval, hogy més konstans alapszínekből (:direkt az erre a célra gyártott alapszínekből:) is milyen nehéz két ugyanazt a színt kikeverni. Ráadásul - mint tudjuk - itten az égetés utáni előálló szín kikeverése volt a feladat. Namost, ez ugyanabban a műhelyben, amikor az ötvös tudja, hogy mit, mennyit használt, akkor a reprodukálás viszonylag egyszerű. Más a helyzet eltérő időkben, eltérő műhelyekben végzett munkáknál. Főként, ha ezek térben esetleg többszáz/ezer, és időben többszáz (vagy csak több tíz) évre vannak egymástól. A korabeli "kémiai" volumenek és eljárások területenként, és mesterenként - műhelyenként változtak, a dolog természetéből adódóan.

Ilyen feltételek mellett gyakorlatilag a lehetetlennel határos a korona külön képeinek máshonnani származása azok esetében, melyeket az egységes képrend részeinek neveztem.

 

színtechnikailag= az alkalmazott színek megválasztása a szimbolumok mentén, illetve azok gyakorlati megvalósítása (:azaz kétsíkú a dolog: először szellemi, mikor eldöntik, mi, milyen, másodszor fizikai/kémiai, mikor megvalósítják:)

Előzmény: Törölt nick (7807)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.03 0 0 7805

Mert Papp Gábor azt mondta.

Előzmény: Törölt nick (7802)
kisharsány Creative Commons License 2011.11.03 0 0 7804

Kedves bagarur1

 

A 7803-ban megtalálod a választ is.

Előzmény: Törölt nick (7802)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!