Keresés

Részletes keresés

bosyi 844 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2172
Szia!



Borzalmas milyen emberek élnek ezen a FÖLDÖN!!!!!!!!!!
:(:(:(:(

Aki ilyet tesz a kezét kellene levágni.............
Előzmény: madarbarat (2132)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2171
Na itt vannak a képek:-)
Szép sorjában: Galambház a galambokkal, idei fiatalok, tetőn, törpe papagájok, Lidérc a kis szarkám






Törölt nick Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2170
Elvadult házigalamb, mely idővel többé-kevésbé visszaüt Szirti galamb (Columba livia) ősére. Tisztában vagyok vele én írtam rosszul az előző hozzászólásomban.
Képeket még ma felteszem.
Előzmény: madarbarat (2163)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2169
bocharai dobos (Bucharische Trommeltauben): a házigalamb duplakontyos alcsoportjába tartozó fajta, mely valószínűleg Irán területéről került Európába.   

Feltűnően mély testtartású, minden tekintetben telt galamb, hosszú és enyhén hullámozott tollazattal. bocharai dobos - fotó: Dusan Stojmirov

Különösen szembeötlő a dús, hullámozott és a nyak hátsó élén sörénybe folytatódó kagylófésűs tollazata, ill. az egész fejtetőre kiterjedő és a csőr hegyéig előrebukó orr-rózsája, mely akkora, hogy a szemet is takarja.

A fej lapos és széles. Az írisz gyöngyszínű, csak a fehéreknél elfogadott a sötét szivárványhártya.

A csőr színe a tollazatéval harmonizál.

A mell és a hát egyaránt széles. A lazán fekvő szárny hosszú.

A rövid lábon lekerekített talptollazat és csinos sarkantyú mutatkozik.

A színváltozatai:

fekete, fehér, kék, kovácsolt kék, vörös, sárga egyszínű, továbbá

babos vörösben, feketében és sárgában. Fotó: Dusan Stojmirov - http://www.vsr-1997.de/vorstandschaft/vorstandschaft.html

http://members.tripod.com/pigeon00/images/Dusan_S18.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=CccnovPL3oM&feature=related  

http://members.tripod.com/dusanstojimirov/index.htm    

Bock, Prof. Walter J.: ornitológus, a XXIII. Nemzetközi Ornitológiai Kongresszus 2002-ben, Pekingben 4 évre elnökévé választotta.  

 

Boddaert, Pieter (1730-1795?): holland tudós, aki számos tudományágban nyújtott magaszintű teljesítményt. Zoológiai és ornitológiai munkássága szintén elismerésre méltó. Ő fedezte fel a feketevállú edelpapagájt és hírt ad az Ara manilatáról (1783)

1695-ben az 1636-ban alapított, ma is nagyhírű Utrecht Universitet docensévé nevezik ki, nem sokkal később tisztázatlan körülmények között elhunyt.

 

Bodymark (ang.): galambászoknál a fehérfarkú színes színvált. (Weißschwänze)

 

madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2168

 

 

bizet-fuyard galamb: kerek fejű, a parlagi galambhoz nagyon hasonló, cseresznyepiros szemű, keskeny, sárga szemgyűrűs házigalamb

Számos színváltozatban előfordult, s bár ma már alig van jelentősége, meg kell említeni, ugyanis sok szakértő szerint ebből a fajtából is merítettek a XIX. sz. elején a mai postagalamb- típus kialakítói.

 

.....

Blauringtaube (ném.): →kékgyűrűs galamb (Leptotila verreauxi)

......

Bleigraue Taube (ném.): →borgalamb (Columba /Patagioenas/ plumbea)

....

 

blondinetta: a keleti sirályka díszgalamb egyik népszerű változata. blondinetta

Lehetséges egyszínű kék, ezüst v. fekete fehér szárnyszalagokkal. Ismeretes a pikkelyes változat, amikor a szárnyfedők hófehérek, de minden fedőtollat keskeny, a test színével egyező színű szegély keretezi, esetleg a tollak hegyén apró, háromszög alakú folt is van. E rajz kiterjedhet a nyakra, a mellre és a hasra is.

A feketével v. a csokoládébarnával szegélyezettek a színes fej kivételével az egész tollazaton szegélyezettek.

Az evezők és a farktollak zászlóján, a hegyüktől cc. 1 cm-re ún. tükör található, amely valójában egy kis ovális folt. 

 

Blue Bird (ang. Kék madár): 1976-ban megjelent nagysikerű amerikai-szovjet film Elizabeth Taylor és Jane Fonda főszereplésével. A magyar George Cukor 75 évesen Kék madár amerikai-szovjet filmvállalta a film rendezését, amely Maeterlinck színdarabjának harmadik, legsikeresebb filmes feldolgozása.

A világ számos országában bemutatták. Nálunk A kék madár címmel aratott sikert. A szimbolikus mesében 2 gyermek arra a kérdésre keresi a választ, hogy a boldogság merre lehet, hogyan, s hol találhatjuk meg. A válasz pedig: "Az ember csak akkor lehet igazán boldog, ha mindenki boldog körülötte."

 

Bluechecker (ang.): galambászoknál a kékkovácsolt színvált. (Blaugehämmert)  

 

....

 

bóbitás galamb: →ausztrál bóbitás galamb v. copfos galamb. (Ocyphaps /Geophaps/ lophotes - Australische Schopftaube - Crested Pigeon)

 

bóbitás fürjgerle: →jamaikai földi galamb (Geotrigon versicolor)

 

bóbitás gallitó (Rhinocrypta lanceolata - Grey gallito): a fedettcsőrű madárfélék családjának egyik monotipikus faja

Enyhén lefelé hajló erőteljes, a kitinpáncélok szétroppantására alkalmas ...

 

...

bóbitás kakukkgalamb 1. (Reinwardtoena crassirostris - Crested Long-tailed Pigeon - Crested Cuckoo Dove): a hosszúfarkú v. kakukkgalambok csoportjának jellegzetes faja.

A rendkívül erőteljes csőr itt piros.

bóbitás kakukkgalamb

A fejen - a nyak hátsó élére is kiterjedően - egy felfelé meredő tollképződményt találunk, amely szürkésbarna. E szín halványabb árnyalatban az egész testet és a nyakat is jellemzi.

Ez a faj a másik két kakukkgalambtól abban is különbözik, hogy mind a fej, mind a nyak határozottan megnyúlt.

A piros szemgyűrű kiemeli a sárga íriszt.

<A lábak élénk pirosak.

A bóbitás kakukkgalamb 40 cm nagyságával feltűnő jelenség.

<A lábak élénk pirosak.

A Salamon-szigeteki hegyeken mintegy 1100 méteres magasságokig megfigyelhető, főként az erdők szélén, az örökzöldeknél is!

Költésbiológiája nem ismert.

Magányosan mutatkozik esetleg párban.

Erdei gyümölcsökkel táplálkozik.

Az IUCN 2009-ben az élőhelyek szűkülése és az állomány ezzel párhuzamos csökkenése miatt a bóbitás kakukkgalambot felvette a Mérsékelten veszélyeztetett fajok listájára.

Ezzel párhuzamosan határozott követeléseket fogalmazott meg a vadászattal való ritkítások csökkentése érdekében.

 

 

bóbitás kakukkgalamb(2) tévesen az →ausztrál bóbitás galamb (Ocyphaps lophotes - Australische Schopftaube - Crested Pigeon)ausztrál bóbitás kakukkgalamb is szokott e néven szerepelni →ausztrál bóbitás galamb (Australische Schopftaube). Fotó Jeff Blincowausztrál bóbitás galamb (Australische Schopftaube).

http://www.northamptonshirewildlife.co.uk/images/crpigeon.jpg

 

bóbitás karakara: →karakara (Polyborus planceus)

 

bóbitás kígyász (Spilornis cheela - Crested Serpent Eagle): a vágómadárfélék...

madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2167

Kedves vwopel!

Ha megnézed az előbbi hozzászólást, ott látdatod, hogy a kerekesszékes austini Jerry Higgins az udvarában, külön-külön "dobozokban" tartja a birminghami pergőgalamb családjait.

Mások voliert építenek...

De ahogy a fejleményerkről tájékoztatsz, nincs már elhelyezési eszközre szükséged. Én is sejtettem, hogy a honvágy le fogja győzni a vendéglátó iránti tiszteletet.

Előzmény: vwopel (2162)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2166
 

 

birminghami (börmingemi - Birmingham roller) pergő: Birmingham környékén, az angol tipplerekkel egyidőben keletkezett házigalamb a keringők fajtacsoportjában. Erényei folytán gyorsan elterjedt a világon.

http://www.youtube.com/watch?v=WGwDOzpTcgs  

Az USA-beli tenyésztők legnépszerűbb fajtája, s ebben szerepe van kiváló röpképességének, ill. a ragyogó forgótechnikájának. birminghami pergő az USA-banMagas intelligenciájú, jól idomítható. A röpládából bárhol feleresztve bemutatják a produkciójukat, s a ládába visszatérnek.

Hazánkban a legnépszerűbb röppergő fajta, híveinek a száma napról-napra bővül.

Két válfaja ismeretes a röptípusú, ill. a kiállítási. Az utóbbiak vastag nyakúak, széles homlokúak.

Ettől a különbségtől eltekintve az enyhén vérerezett gyöngyszemek írisze mindkét változatnál élénkvörös, ill. az egyszínű fehéreknél és a túlnyomóan fehérrel tarkázottaknál elfogadott a bükkönyszem. A finomszövetű, egysoros szemgyűrű viaszos.  

A fej itt minden irányban legömbölyített, törésmentes vonalakkal, enyhén domborodó homlokkal jellemezhető.

A birminghami galamb parlagi nagyságú, közel vízszintes testtartású galamb, dús, testhez simuló tollazattal..

birminghami rollerJerry Higgins az udvaon, e célra kialakított ládákban tartja a galambjait

A szárny - jól kirajzolódó szárnybúbokkal a testhez feszesen simul, a hátat takarja, s nem lóghat. Csúcsuk a farok két szélén fekszik.  A zárt evezők csúcsa a farok szélén pihen.

A láb mérsékelten tág állású, élénk vörös. Elfogadott lábtollasan is, ill. kedveltek a nyakfoltosok. Az utóbbiak leginkább a kiállítási típus körében jelentkeznek. A lábtollasoknál a tollak a lábat a világos szaruszínű karmokig takarják. A szélső ujjakon a tollak hossza 2 cm és ívben hátrafelé hajlóak.

Meg kell jegyezni, hogy a karmok elfogadott színárnyalatát a tollazat színe befolyásolja, minél sötétebb a tollazat, a karom is lehet annál sötétebb árnyalatú, viszont a világosabb árnyalat kívánatosabb!birminghami roller

A mell közepes szélességű, enyhén emelt és kismértékben előre domborodik.

A hát vállban széles. Törés nélkül, lejtéssel csatlakozik a keskeny farok vonalához.

A farok keskeny, lapos, 12 kormánytoll alkotja és ezek nem érintik a talajt.

A csőr enyhén lefelé irányul és a végén kissé hajlított. 18-20 mm nagyságú (tojóknál 1-2 mm-rel rövidebb). A világos szaruszínűek előnyt élveznek. Az orrdudor fehéren porozott, sima felületű.

Meg kell említeni, hogy a röptetésre trenírozott állomány zömében szabálytalan tarka.

A színváltozatai: minden galambszínben és a legkülönfélébb rajzolattal [csappal (ilyenkor 7-10 elsőrendű evező fehér, fehér farokkal, színes farokkal (amikor is fehér a galamb színes farokkal), fehér tükörrel, szarkarajzzal, babosan, deresen stb.] elfogadott.

Barátrajzúról akkor beszélünk, ha fehér a fej a szem alatt 2 cm-el futó vonalig, továbbá fehér 7-10 evezőtoll és a hát felső része a  kormánytollakkal illetve a has, a comb és az alsó farkfedők, miközben a tollazat többi része színes.

Elfogadott →szíves változatban is, amikor SZÍNES

    a nyak hátul és a nyak eleje alul, ill.

    a mell a has vonaláig és a

    a hát a szárny felső részére kiterjedően.

Viszont FEHÉR itt

    a fej és

    a nyak a tarkó alatt 1,5 cm-rel kezdődően, továbbá

    a szárnypajzsok a váll kivételével és

    az evezők, a derék, a has, a lágyék, ill.

    a farok.

Hódosoknál (melyek a szívesek között mutatkoznak) a felső csőrkáva tövétől a fejtető közepéig egy un. homlokfolt található, s ez felfelé kiszélesedik, a fejtető közepéig ér, viszont a szem fölött helyet ad egy fehér csíknak és a vége ívben kerekedő.

Ismeretes →→almond változatban, amikor a világos sárgás alapszín babos (barna kék, fekete) díszítettsége kiterjed a testi tollazat egészére. A fiatal almondok natalis tollazatában az elsőrendű evezők és a kormánytollak rendszerint fehérek, amelyek csak a tollváltás idején cserélődnek kék v. fekete tollakra. A babosság is a korosodással válik mind kifejezettebbé.

Különösen kedveltek a fehér nyakfoltos galambok, melyeken a színes folt a nyak hátsó részének közepétől mutatkozik a vállbúbok felé fokozatosan szélesedik, szimmetrikus és harang formájú. Maximum a hát tollazatáig érhet.

Máskülönben a nyak függőleges tartású, a fej felé fokozatosan keskenyedik, hátsó vonala enyhén ívelt, toroktájon kikerekedő.Birminghami dúc

A fajta sikerességére talán a legméltóbb példa, hogy az USA-ban csak Austinban, a Birmingham Rollers Clubnak több, mint 10 000 tagja van. Számos tartási változatát alkalmazzák. Az austini, kerekesszékes Jerry Higgins (lásd fenn!) pl. az udvarában, külön-külön dobozokban tartja a családokat.

Gyűrűméret 7 mm (IV-es), tollaslábúaknál 8 mm (III-as)

Fotók: http://www.austinrollers.org/ és Orsó Pál - http://www.orsopergomodena.mlap.hu/birminghami szálló csapat
madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2165

Bindenschwanz-Kuckuckstaube: →zsinórosfarkú kakukkgalamb (Macropygia unchall)

 

Bindensittich (ném.): papagájnemzetség (Psittacella) 4 fajjal és mindegyik több alfajjal

1. →Brehm-papagáj (Psittacella brehmii - Grosser Bindensittich v. Brehms Bindensittich),

2. festett →Brehm-papagáj (Psittacella picta - Gemalter Bindensittich),

3. →Madarász-papagáj (Psittacella madaraszi),

4. →olajszínű papagáj (Psittacella modesta - Kleiner ...

 

....

 

bírálat: az állatok külső testalakulása és a belső értékmérői közötti összefüggéseket feltáró →küllemtan egyik eszköze.

Módszere, a testalakulás értékelése. Csak akkor nyújt kellő alapot az állat valódi értékének felméréséhez, ha figyelembe veszi az állat

rendszertani helyét,

ivarát,

korát,

kondícióját és a

tartási körülményeit is.

A gazdasági állatoknál a hasznosítás iránya, a díszállatoknál pedig a sztenderdet is a fókuszban áll.

Akkor beszélhetünk magas színvonalú bírálatról, ha az támpontot ad az állat

- egészségi állapotának,

- a termelékenységének,

- a konstituciójának és az

- örökítőképességének a megítéléséhez.

Nyilvánvaló, hogy ezt biztonsággal csak a →törzskönyvi adatok birtokában képes megtenni .

A bírálat során a testalakulást oldalról, szemből és hátulról - galamboknál fentről, postagalamboknál kézbevétellel - is célszerű, mi több előírás szemrevételezni. Törpekacsa-bírálat a németeknél(Lásd. törpekacsa-bírálat a németeknél. Fotó forrása: http://www.zwergente.de/index.html )

OLDALRÓL a törzs körvonalait, a testnagyságot, a gerinc vonalát, a farok állását, az oldalak mélységét, a szem állását, színét, a végtagok izmoltságát, a csőr és a fej alakulását, végezetül a lábak állását és az oldalról szembetűnő tollazatot, bőrfelületet kell megtekinteni.

HÁTULRÓL (vagy felülről) vesszük szemügyre az állat kondícióját, a hát és az ágyék szélességét, a váll és az oldalak teltségét, ill. a fart és a hátulról szemetűnő kültakaró színét, állapotát.

SZEMBŐL vizsgáljuk a homlokot, a fej formáját, a mellkas dongásságát, és a viaszhártyát.

A bírálat két módon lehetséges:

SZEMLÉZÉSSEL,

PONTOZÁSSAL.

A szemlézéssel a bírált állatok egymáshoz viszonyított sorrendjét állapítjuk meg.

A pontozásos bírálat tervszerű vizsgálatra készteti a bírálót. A régebbi, ma már nem alkalmazott gyakorlat (kivéve postagalamb) szerint a testrészek 1-5 ponttal bírálandók, az összbenyomás pedig római számmal értékelt I-V-ig terjedő osztályzatot kapott.

A 100 pontos bírálati rendszerben a klb. fontosságú részletek klb. maximált pontokkal értékelhetőek (→párizsi trombitás), de az adható összes pontszám összege mindig: 100. A szakszerű bírálat egyik eszköze a bírálati lap.

A legújabb (látszólag egyszerűbb, de a formalizmusnak nagyobb teret engedő) irányzat szerint tízszer 10 tételt állítanak fel. A bírálat klb. tételei egyaránt 10-10 ponttal értékelhetőek, de fontosságuk szerint klb. szorzószámmal érvényesülnek a pontösszesítésben. S az újabban alkalmazott alakrajzos bírálati lapon egyezményes jelekkel szignálják a hibákat.

Ennek kapcsán nem kerülhetjük meg, hogy az agyonkomplikált bírálati szisztémák eltávolítják a "szakmával" ismerkedőt a komoly tenyésztőmunkától és ahelyett, hogy a tenyésztés eszközeivé, a fajta, a haladás érdekében használható hatékony fegyverré válnának, céllá "magasztosulnak", öncélúvá degradálják a bírálatot.

A szakszerű bírálat során általában vizsgálandó:

I. A TESTNAGYSÁG,

amely a homlok elülső vonalától (madaraknál a csőr hegyétől) a tompor v. a farok végéig mérendő (kivéve COM szerint kanári, amelynél homloktól a farok végéig mérik a testhosszat - a bóbitás madaraknál a bóbita is beleszámít a testhosszba), és hogy még bonyolultabb legyen, másutt azt a nyakatekert módszert találták ki, hogy a csőrből és a farokból lebocsátott függőlegesek közötti vízszintest vélik a madár hosszának;

II. A KONDÍCIÓ,

amely a belső szervezet külső testalakulásában megnyilvánuló állapota.

Nem egyenlő a tápláltsági helyzettel! Mert beleillik az izmok kidolgozottsága, a tollazat simasága, fénye. Tudnunk kell, hogy a nemi funkciók hatása e szempontból a legélénkebb.

Beszélhetünk

II/a. tenyészkondícióról , amelyhez hozzátartozik a jóltápláltság, a mozgás és a tervszerű tartás. Ezen kívül van

II/b. versenykondíció,

II/c. hízókondíció és

II/d. rossz kondíció;

III. AZ ÖSSZBENYOMÁS,

amely alatt a testrészek, a csontozat arányosságát és a tollazat harmóniáját kell értenünk. Az összbenyomás tekintetében az állat lehet HOMOGÉN vagy HETEROGÉN;

IV. A KÜLTAKARÓ,

amit a fajtajelleg határozz meg, de befolyásolják a tartási és a higiéniás körülmények is.

V. A SZÍN,

amelynek alapvetően négy fokozata lehet, s a latin elnevezések utalnak a faj, alfaj, változat színére, festékezettségére:

V/a. melanizmus esetén uralkodóak a fekete színek,

V/b. mérsékeltebb pigmentáltság esetében beszélhetünk flavizmusról,

V/c. amikor pigment csak a bőrben és a szivárványhártyában van, akkor a leucizmus jelenségével állunk szemben,

V/d. albinizmusról beszélünk, ha teljes a pigmenthiány.

A galambtenyésztésben beszélnek kiállítási bírálatról és törzskönyvi bírálatról.bírálati lap

A kettő között nincs lényegi különbség, mindkettő küllemi bírálat, de míg a kiállításokon

kiváló,

nagyon (igen) jó,

jó,

megfelelő és

nem megfelelő

lehet a minősítés, addig a törzskönyvi bírálat (tenyészszemle) eredménye csak két (másutt három) kategóriába osztja a madarakat:

(tenyésztésre ajánlott),

tenyészthető,

tenyésztésből kizárva.

A postagalambnál a röpteljesítmény a mérvadó, de ott is folytatnak küllemi bírálatot, igaz feltételként szabják, hogy két év alatt a tojó legalább 1600, a hím pedig legalább 2000 díj-km röpteljesítményt mutasson fel.

További lényeges eltérés, hogy itt a 25 pontos bírálati rendszerben minősítik a galambokat. Ebben 5 egyenként max. 5-5 pontra értékelhető tétel van:

I. Összbenyomás,

II. Izomzat, egyensúly, testforma,

III. Csontozat, mellcsont, tojócsont,

IV. Hát, farok és ezek kötése,

V. Szárny, tollazat és annak minősége.

Tételenként

a megfelelő minőség 1,

a közepes 2,

a jó 3,

a nagyon jó 4,

a kiváló pedig 5 pontot érdemel.

Említést érdemel még, hogy a küllemi bírálat mellett a viselkedés megfigyelése is sok hasznos információt nyújthat az állat valódi értékének megítéléséhez. Ehhez pedig az etológiában is szert kell tennünk ismeretekre.

A kiállítás résztvevői előre meghirdetett célokért versengenek. Stafford-kanári fajtagyőztes az USA-banAz USA 2005. évi Stafford-kanári- győztesét elhalmozták az elismerésekkel.

Hazánkban a díszbaromfi bírálatánál a már említett 10x10-es bírálati rendszert alkalmazzák. Így a 100 pontos bírálati rendszerben adható összpontokat eléggé sematikusan 10 tételre bontották:

1. fej, taraj, arc;

2. szem, csőr, áll-lebeny;

3. hát, nyereg, farok;

4. alak, forma, súly;

5. láb és állás;

6. tollszerkezet;

7. tollrajzolat;

8. tollszín, tollfény, tollazat lakkhatása;

9. kondíció, ápoltság;

10. összbenyomás.

Ebben a felfogásban pontosan az sikkad el, ami a fajta jellegzetesség(ei)ére összpontosítást szorgalmazná, ill. bonyolult matematikai műveletekkel csempészi vissza a bírálatba a lényeget.

Tekintve, hogy olyan esetenként lényegtelen elemeket is vizsgálat tárgyává tesz (tollszerkezet, rajzolat), amelyeket a józan paraszti ésszel vásárló szakembernek bizonyos fajtáknál eszébe nem jut szemrevételezni v. csak futólag tekint meg, eltávolodik a gyakorlattól, s hosszútávon viselnie kell ennek az eltávolodásnak minden konzekvenciáját.

A kikelt csibéket is bírálják, de azoknál csak két minősítés lehetséges:

kiváló, ill.

→kelésgyenge

A kiváló naposcsibe egészséges, életképes, a szikzacskója tökéletesen felszívódott, a fajra (fajtára), alfajra (típusra) jellemző küllemű és nagyságú, élénk, s ha a talpára állítjuk, akkor billegés nélkül megáll.

füttykanári-bírálatÉnekversenyeken 4 madárból álló csapatot hallgatnak meg a bírálat során és természetesen a hangokat értékelik a szigorúan rögzített szabályok szerint. Pulyka bírálata az USA-ban:

Phil Clauer talks about Jared Miller's first place market turkey.

Érdemes megtekinteni egy bírálati szabályzatot (Bíráló Testület ügy- és munkarendje - magyar óriás):

http://www.magyarorias.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=37

És, akit komolyabban érdekel a téma, az tekintse meg a kutyatenyésztők bírálattal összefüggő Tenyészszemle-szabályzatát: http://orso.dfmk.hu/~MEOE/varszeg/tszszab.htm

(→osztályba sorolás; →minősítés)

Előzmény: madarbarat (2164)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2164

És akkor a kis kitérő után folytatom a bíborsapkás gyümölcsevő galamtól a lexikon b-betűs kötetében a kutakodást a galambokkal kapcsolatos szócikkek után.

 

bíbormellű földigalamb (Claravis mondetoura - Purple-breasted Ground Doves): a földigalambok egyike határozott ivari kétalakúsággal.   

A csőr barnásfekete. A homlok, az áll és az arci rész halvány szürkével árnyalt fehéres.

A fej hátrafelé finom átmenettel sötétebb tónust nyer, s a nyak hátsó éle és oldala már határozottan szürkéskék.

A mell bíboros lila, A hason kivilágosodik, s az alsó farkfedők már egészen fehérek. A hát és a szárny kékesszürke, a fedőkön három lilásfekete szalaggal.

Az evezők barnásak. bíbormellű földigalamb

A rövid, egyenesen metszett farok kékesszürke.

A tojón a hím kékesszürke színeit a sárgásbarna helyettesíti. A mellről hiányzik a bíboros folt. A farok egyértelműen rozsdapiros. Ugyanilyen a homlok és az arci rész is.

Viszont a földön járásra alkalmas, erőteljes láb itt is sötétpiros.

 

....

bíborszínű fürjgerle (Geotrigon saphirina - Sapphire Quail Dove): a földigalambok nemzetségének egyik faja a galambfélék családjában.   bíborszínű fürjgerle

Az erőteljes, a végén kihegyesedő csőr barnás. A kantár és a szemgyűrű barnáspiros.

A homlok és a kicsúcsosodó fejtető elülső része fehér. Hátul a fejtető és a tarkó kékes árnyalatú sötétszürke.

Az arci rész, az áll és a torok is fehér, de ezt a területet egy furcsa, lilásszürke, határozott szakáll díszíti. A nyak oldalán a fehér kap egy erőteljes galambszürke fátyolt, amely a mellen is jelentkezik.

A testoldal, a has alul és a fartájék fokozottan sárga árnyalatos fehér.

A szárnyról külön tanulmányt lehetne írni: gyönyörű. Felül indigó, hátrafelé barna árnyalatos lila. Az evezők és az alig mutatkozó, rendkívül rövid farok feketés.

A hát alul, a farcsík és a farkfedők fehérrel derezett mélykékek.

A láb, feltűnően hosszú ujjakkal élénkpiros.

 

...

bíborvörössapkás gyümölcsevő galamb (Ptilinopus pulchellus - Crimson-capped Fruit Dove): piciny galambféle a pihéslábúak csoportjában.   

A csőr zöldes árnyalatú sárgás. Az írisz narancsos, a szemgyűrű sötét.

A homlok és a fejtető bíboros piros. A láb, fekete karmokkal hasonló, de a csüd végig pihékkel fedett. Utóbbiak színe világos zöld.

Zöld a nyak hátsó éle, a test felül és a szárny is, csak a nagy tollak feketék.

Az áll, a torok, az arci rész és a mell felső része egybefüggően kékesszürke. Alul erőteljesen kifehéredik.

Középütt a mellen egy lilásbarna szalag mutatkozik, ez lefelé fokozatosan narancsárnyalatúvá válik, majd tovább vékonyodva a has alja már sárga, hogy a fartájékon és az alsó farkfedőkön újra előbukkanjon a narancsos tónus.

 

Biebrza Nemzeti Park: Közép- és Nyugat-Európa egyik legnagyobb vizes élőhelye, melyet 1994-ben a lengyelek nemzeti parkká nyilvánították.   

Az 59 ezer hektár védett területhez 82 ezer hektár védőöve...

Biebrza Nemzeti Park
madarbarat Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2163

Nagy kíváncsisággal várom  a képeket.

Ami a városi galambot illeti, én nem nevezném szirti galambnak. a szirti a házigalamb őse, a városi pedig a házinak a korcs leszármazottja. Egyébként róla már értekeztünk itt, ha jól emlékszem, begó szócikkel jelölve.

Ha érdekel, üsd be a keresőbe a begó szót és kb megjeleníti a róla a lexikonban található leírást.

Bakondi Lajos: budapesti tükrös kerinőBudapesti tükrös keringőbegó fiókák - Glofák Ágnes felv. Begó- vagy városi (parlagi) galambfiókák
Előzmény: Törölt nick (2161)
vwopel Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2162
már ezért +érte :-) (találtam Neked 1 ,,új,, fórumot)
Előzmény: Törölt nick (2161)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2161
A verseny posták lábán verseny gyűrű található, csőrük vaskosabb, testük is jóval nagyobb. vwopel által feltett képen egy Szirti galamb (Columba livia) látható, ismertebb nevén városi galamb:-)
Jómagam is galamb tenyésztő vagyok, Magyar Szarka keringő galambokat tenyésztek több színben, de régen postagalambokkal foglalkoztam.
Nagy madár barát vagyok, sok beteg madáron segítettem már (törött szárny, láb, fejsérülés, egyéb betegségek).
Most jelenleg van kb 30 galambom, 3 törpe baromfim, 15 törpe papagáj és egy rosszalkodó Szarkám (Pica pica).
A törpe baromfik közül a kakas (Gyuri:-)) már 16 éves. 3 éves volt mikor kaptam.
Majd dobok fel pár képet
Előzmény: Desmet (2159)
vwopel Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2160
Üdv , köszönök mindent,

most panaszkodtam a ,,galamb,, fórumon ,h reggel még itt volt ,evett és azóta nem láttam:-(
Már kezdtem bele élni magam ,h itt marad , de bezárni nem volna szívem viszont az odú szeretettel vár ,,bárkit,,:-)
Nem rég készült 2 kis odú ami még szintén üres de ami mozgás itt van.........:-)
1 ilyen galamb ,, látogatás,, nagy hatással van az emberre az biztos
Előzmény: Desmet (2159)
Desmet Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2159

 Nagy tisztelettel köszöntelek vwopel.  Örömmel tölt el. hogy Teis szereted a madarakat és az állatokat. Ez egy igazi Nemes tulajdonsága, az emberiség kis csoportjának. Irásodból

 kiderült, hogy galambászni nincs időd, csak szeretsz gyönyörködni a szépségükben. Ez a jó tulajdonságod, tartson örökké.  A galamb a fotón egy meggyötört versenygalambot is ábrázolhat, de igy 100% ra nem tudom megitélni. Az ilyen galambok nagy általában mikor felépülnek, megpróbálják a hazatérést.  Viszont egy kedvező uj othonért ők is befojásolhatók. Az elhejezésükről, tartásukról már madárbarát ( Tíbor ) minden fontosat leirt.  Többet meg, ha nincs időd galambászni, nem is kell tudni. Minden elismerésem a tied, kívánom Neked, hogy találjon othonra Nálad a tubi.  Tisztelettel  hobitubi.

Előzmény: vwopel (2155)
vwopel Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2158
Szia madárbarát!

Újra köszi a felvilágosítást.

A tűzfalon fúrtam 1 15cm-es lyukat ,belűl + kb 40x60 cm-es doboz van osb lapból és 2 ülő fát tettem be , erre értettem ,h ,,odú.. :-)

Nem vagyok nagy állattartó, 2 kutya van és 1 pár vadkacsa amik szintén ,,ide repültek,,
és jól érzik magukat (igaz a szárnyuk le van vágva)
Madár etető van télen a cinkéknek ,és hát a verebeknek:-)
Nincs időm galambászni de lehet 1x beleszerelmesedek (ki tudja) és most,h ide jött ,,turbó,, szeretném ,h maradjon , de nem bezárva. Amúgy galambnak mekkora röpdét illik csinálni ahol még ,,szabadon,, érezné magát?
Előzmény: madarbarat (2156)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.21 0 0 2157

Nagyon régen járt már nálunk TAKÁCS Feri bácsi, akit a magam részéről is komoly galambász szaktekintélynek tartok. Számos fotójával találkozhat az, aki a lexikonban szörfözik.

Remélem, rátalál Vwoppel barátunk galambfotóira és a kérdése korrekt megválaszolásában számíthatunk a segítségére.

Amúgy meg érdemes benézni hozzá

http://www.hobitubi.gportal.hu/gindex.php?pg=18154910

és ott az oldalán láthatunk fészken postát - nem egyet!

madarbarat Creative Commons License 2010.06.21 0 0 2156

 Kedves vwopel!

Nem tudom mit értesz odún, de a házigalambok nem odúban költenek.

ajánlom figyelmedbe a következő szócikkeket:

 

kerti dúc: direkten házi galambok elhelyezésére létrehozott épület. Cseréptetővel, különrekesztett padlástérrel (→postagalamb) célszerű felülről szigetelni.

Előnye, hogy a galambok mindig szem előtt vannak, többet lelhetjük bennük az örömünket. A kezelésük (takarítás) könnyebb, nem kell nagy magasságba feljuttatni a takarmányt, az itatás, az etetés "vízközelben" van. A kinti hőmérséklet-változásoknak kevésbé van kitéve.

Hátránya, hogy bonyolultabb a rágcsálók és a ragadozók (kutya) elleni védelme. Rendszerint nedvesebb és hidegebb, mint általában a →padlástérben kialakított dúcok. Ez a talaj menti légrétegek jellemzőiből fakad.

Valamit lehet enyhíteni a hátrányokon, ha az épületet 30-50 cm magas lábakra emeljük.

http://www.youtube.com/watch?v=gzNnIPzm0RM&feature=related

....

 

költőhely: az a hely, ahová a tojó a tojásokat lerakja, ahol a madarak a tojásaikat kiköltik, a fészeklakók a kicsinyeiket felnevelik. Vannak fajok, amelyek párban a faj többi egyedétől elkülönülve, mások hatalmas költőtelepeken építenek fészket. A madárvédelem egyik legnagyobb problémája a költőhelyek megfogyatkozása, ezen részben lehet segíteni (→gólya; →parlagi sas). És lásd fotó:videókészítéshez előkészített odú

1-2. baglyoknak (Megascops asio) - filmezés céljából - http://gargravarr.cc.utexas.edu/owl/

  2. vízi madaraknak Költőhely vízimadaraknakhttp://www.taxidermy.net/gallery/executive/snowgoose.html

 bekamerázott odúA legtöbb fajnál a szaporodás időszaka a költőhely kiválasztásával, elfoglalásával kezdődik.

A költőhelyet rendszerint a hím javasolja.

Galamboknál a hely kiválasztása, megvédése mindenkor a hím kötelessége. Előnybe részesítik a csendes, sötét zugokat.

A birtokba vett fészkelőhelyet galamboknál a hím hangos →udvarlás közepette mutatja be az arának, a menyasszonynak. Ezenközben kisebb erőszaktól sem riad vissza, esetleg csőrvágásokkal is terelgeti a kiszemeltjét.

úszó költőalkalmatosságPárosodás után galamboknál a hím több-kevesebb fészekanyaggal béleli a fészektányért, s hamarosan elkezdődik a költés. (→Walvis-Bay; →szigeti ásótyúk)

 

költőkupac
: →költőhalom; →fészkelés; →tagellatyúk.

 

költőláda
(gal.): a költőszekrényhez hasonló berendezés, mely a dúc falára erősíthető, s benne a kivehető, berakható válaszfal révén mód kínálkozik párosítóládaként való felhasználására is.

 

költőszekrény
: a házi galambok elhelyezésére és tenyésztésére szolgáló galambház alapvető fészkelő-berendezése. Nagyobb testű galambpár (king, texán) részére

60 cm széles,

30 cm magas és

30 cm mély szekrényrész ajánlott (Szécsényi szerint ideális az 50x50x50-es méretet), amelyen belül 2 fészek és az ún. pihenődeszka helyezkedik el.

Készülhet deszkából, de a tapasztalatok szerint nagyon jó a dróttal összefűzött, vékonyan vakolt nagyméretű, lyukas válaszfaltégla is erre a célra.

Bármely megoldásnál célszerű alkalmazni egy fiókszerűen kihúzható betétet. A téglából készített költőszekrénynél a hőszigetelés miatt is különösen fontos az almozás, mely történhet faforgáccsal v. szénával.

A költőszekrények ideális mérete haszonfajták esetén az egymás mellé épített 25x25 (nagyobb testűeknél a 25x30) cm2 alapterületű két fészektér, 8-10 cm mélységgel, hogy az alomanyag ne szóródhasson ki.

Így alakul ki az ún. Eggleston-rendszerű költőszekrény, melyeket a közlekedőfolyosóra merőlegesen, szorosan egymásra érdemes építeni, de felettük semmiképpen ne maradjon hely, ahol a galambok megpihenhetnének, mert akkor azokért a helyekért ádáz küzdelem fog kibontakozni.

3-4 költőszekrény kerülhet egymásra, s helyesen az oszlopok egymásnak háttal helyezkednek el. Ennek a galambház békéje szempontjából van jelentősége, mint ahogyan annak is, hogy a legkorszerűbb galambházban a párnak igazából nincs is lehetősége máshol leülni, mint a maga költőszekrényében, miáltal sikerül minimálisra csökkenteni a civakodásokat.

 

költőtelep: vannak madarak, amelyek nagy tömegben...

 

Ami a párt illeti, nos, meg kellene vizsgálni a farkát, ha a tollak vége kopott, akkor valószínüleg him a madár.

Minden esetre jó tudni, hogy "fészekre a hím" hajt - következhésképpen ha a te galambod tojó, akkor ő oda nem fog hímet szerezni.

Sajnos nem vagyok galambszakértő ezért nagyon feltételes módban jelzem, hogy talán hím a galamb és nagy valószínúséggel valamilyen keringő vagy éppenséggel posta.

Előzmény: vwopel (2155)
vwopel Creative Commons License 2010.06.20 0 0 2155
Kedves madarbarat !
Köszönöm a segítséget. Nem akarom bezárni , csak gyönyörködöm benne :-)
Itt van lassan 2 hete és jól elvagyunk , kivéve a műhelybe bejárást;)
Vidéken lakom város szélen , minden reggel madárcsicsergésre ébredünk (most a seregély a sláger) .
Akikkel eddig beszéltem azt mondták ,h ide fogja hozni a párját ha lesz 1 fészke.
Amikor jött pont kint voltam és 3x repült neki a padajtónak de azóta 1xsem próbálkozott. Csináltam oda 1 odút de azóta rá se néz:-(
Most a ,,kajás,,tállal akarom felcsalni , +próbálom mindíg közelebb rakni :-)
Este 5 körűl indul a ,, bemehetnék,, majd 6-8 közt elrepűl 5 percekre és a végén van ,h vissza jön van ,h csak reggel látom újra.
És tényleg féltem mert az úton fekszik , még a kocsival is vigyázni kell , és sajnos a szomszédból járnak át macskák:-(
Fogok jelentkezni ha van fejlemény.
Milyen fajta, mit lehet róla +állapítani?
Előzmény: madarbarat (2154)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.19 0 0 2154

Kedves Vwopel!

Attól tartok a galambod nem fogja magát egyedül jól érezni. Ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá (és miért is ne!), akkor szerintem építs neki voliert, majd szerezz hozzá egy párt, s ha fészkelni kezdenek, akkor nyert ügyed van...

Én annak idején egy drávamenti határőr őrs padlásáról kaptam vagy harminc keverékgalambot, csináltam nekik egy röpdét, ott - a Bp XI. kerületben, a külvilágtól szigorúan elzárva - jól tartottam őket úgy 3 hétig. Akkor egy etetésnél nem zártam rendesen az ajtót, s huss!

Kb 15 másodpercig láttam a galambokat, egyetlen lendülettel mind faképnél hagyott...

Következésképpen ne csodálkozz, ha a kis védenced is  - most bármilyen szelid is - majd gondol egyet és a honvágy magával ragadja.

Az is megeshet, hogy macska vagy valami már ragadozó martalékává válik...

Minden esetre érdekel a galamb további sorsa, ha tudunk, segítünk, te pedig írd meg, hogyan boldogulsz.

 

Előzmény: vwopel (2152)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.19 0 0 2153
king v. King-galamb: a XIX. század végén egy ma már kihalt fajta, a duchess keresztezései révén (posta, máltai, mondain, montauban és egyebek mellett ezüst római felhasználásával) alakították ki ezt a tyúkgalamb fajtacsoportba tartozó rendkívül népszerű, ragyogó húsformákat mutató (850-1050 g-os), a gazdaságosság szempontjából szinte példátlan házi galambot.

Az amerikaiaké az érdem. Levi szerint egy C. Ray King nevű kaliforniainál kezdődött el ennek a fajtának a karrierje. És ha így van, akkor végképpen nem fordíthatjuk királygalambra.

Az amerikaiak tenyésztették ki ezüst és fehér változatban is, s bár egymástól függetlenül, ennek ellenére, 1921-ben egyetlen fajtaként lett a két változat elismerve. A rá következő években került Európába, s néhány évtized alatt meghódította szinte az egész világot.

Az USA-beli tenyésztők hamarosan megalapították az Amerikai King Klubot, s ezen belül két szelekciós irányzat valósult meg, minek következtében egy idő után a king

a./ hús- és

b./ kiállítási típusáról beszéltek, de ma már nem cél a fajta mamutosítása, így nem kell ekként, mesterségesen szétválasztani a tenyészetek állományát.

Ezzel összefüggésben leszögezték, hogy a 30 cm-es magasság, a 35 cm-es hosszúság és 12 cm mellszélesség a kívánatos. A tojók kifejlett korban 700-850, a hímek 900-950 g súlyt érnek el. A fiókák 28-30 naposan több, mint fél kilósak.

Erős, rövid és széles test jellemzi. A szintén erős fej széles, a felső íve lekerekített, a homlokon enyhén lapított, viszont a tarkón törésmenetes vonalban folytatódik.

Az írisz narancsos, kivéve a fehéreket, ahol sötét és az ezüstöket, ahol gyöngyszínű.

A keskeny szemgyűrű szürke v. hússzínű, a fehéreknél pedig élénkvörös. Az erős, függőleges tartású nyak közepes hosszúságú. A kissé lefelé hajló csőr közepes hosszúságú. A színe fehéreknél viaszos, feketéknél, kékeknél, babosoknál és dereseknél sötéten pigmentált, a vöröseké és a sárgáké halványabb, az ezüstöké és az olajszínűké erőteljesebb.

A mell mély fekvésű és határozottan előre domborodik. A rövid farok felé ék alakban elkeskenyedő hát vízszintes. king galambA szárny rövid, de a pajzs széles. A két szárny evezői a végüknél érintkeznek. Az erős láb széles távközű.

A színváltozatai:

KING

A csőr

A szem

A szemgyűrű

A karom

A tollazat

Egyszínű fehér

rózsás

barnás fekete (bika)

céklavörös

fehér

színes tollaktól mentes fehér

Egyszínű vörös (rec.)

kívánatos a testszín, de szaruszín megengedett

élénk narancsszínű

vörös

kívánatos a testszín, de szaruszín megengedett

vadgesztenyeszín, mentes minden mástól

Egyszínű sárga (hígított vörös)

kívánatos a testszín, de szaruszín megengedett

élénk narancsszínű

vörös

kívánatos a testszín, de szaruszín megengedett

sötét sárga, mentes minden mástól

Egyszínű fekete

fekete

élénk narancsszínű

szilvától a szürkéig

fekete

egységesen telített, fényesen ragyogó, korom fekete, mentes minden más színtől. A nyakon és a mell felső részén díszesen zöld, fémes csillogású

Egyszínű dun (a fekete hígított változata)

szaruszínű

élénk narancsszínű

szilvától a szürkéig

szaruszínű

acélszürke, mentes minden más színtől

Egyszínű barna

szaruszínű

gyöngyszínű

céklavöröstől a vörösig

szaruszínű

csokoládészínű (kakaó), mentes minden más színtől

Ezüst szalagos (barnasávos)

szaruszínű

gyöngyszínű

céklavöröstől a vörösig

szaruszínű

világos ezüstkék, a nyakon sötétebb árnyalattal, fémfényű csillogással, a farkon 1,9 cm-es, a szárnyon kettő, felül csaknem összeérő, alul egymástól 2,5 cm-re levő csokoládébarna sávval. A farcsíkon a kivilágosodás megengedett

Kék szalagos

fekete

élénk narancsszínű

szilvától a szürkéig

fekete

égszínkék, a nyakon a világoskék világosabb árnyalatával, fémfényű ragyogással; a szalag, éppen mint az ezüst szalagosnál, de fekete színben. A farcsíkon a szürke megengedett.

Ezüst, szürkesávos (hígított kék)

szaruszínű

élénk narancsszínű

halvány szilvától a szürkéig

szaruszínű

ezüstszürke, a nyak sötétebb árnyalatával, zöldes fémfényű ragyogásával; egyebekben megegyezik az ezüst szalagossal, a sávok acélszürke színe mellett; a farcsíkon a kivilágosodás megengedett

Hamuszínű, vörössávos

fekete

élénk narancsszínű

szürke

fekete

king fejhamuszürke a nyak zöldes, fémfényű ragyogásával, ugyanolyan, de itt gesztenyevörös színű szárnysávokkal, mint az ezüst szalagos, a faroksáv hiánya mellett. Az evezőkön és a kormánytollakon fekete v. barna pettyezettség és a farcsík kivilágosodása megengedett

Hamuszínű, sárgasávos (a hamuszínű vörössávos hígított változata)

szaruszínű

élénk narancsszínű

szürke

szaruszínű

világosszürke, a sárga nyak zöldes fémfényű ragyogásával, a két fentebb leírt szárnysávval, de itt ezek sárgák és a faroksáv hiányzik, egyebekben, mint az előző

Egyéb színűek*

 

 

 

 

mindazok, amelyek az Amerikai King Klub által elfogadott, fent leírt színeitől eltérnek - az eltérés mértékének megfelelő pontlevonással sújtandóak!

* fenntartanak még egy színosztályt, az ún. ritka színosztályú kingeknek, amelyek felölelik az összes gyengített, almond (mandula) változatot, a sávosakat és sáv nélkülieket, melyek más színosztályba nem sorolhatóak. Mindezeknél követelmény, hogy szórványos fehér tollaktól mentesek legyenek!

Említést érdemel még, hogy a haszonking szelídebb, mint a kiállítási. Az előbbiek jóformán csak a fiókaneveléssel foglalkoznak, ritka közöttük a verekedés.

Fehér és autószex változatban tenyésztik. Nálunk 1978-ban az akkori Baromfi-feldolgozó Vállalatok Trösztje révén az utóbbi vált előbb ismertté. A hajdani ócsai Vörös Október Termelőszövetkezet vállalt úttörő szerepet az elterjesztésében.

Sajnos annak az állománynak a gyakorlati értékét tekintve nincs megbízható adat, ugyanis a húsgalambtermelők villámgyorsan keresztezték az állományt a szintén akkortájt behozott texánnal.

kingJó eredményeket remélhetünk vágógalamb-termelés során strasszerrel, a római és a postagalambbal vm. a tyúktarkával keresztezett kingek utódaitól is. (Fotó és címszó lektorálása: →(Polgár Béla)

http://polgar-king.uw.hu/

http://www.smslofts.com/SK-sales.htm

 

kipreparál
: helyesen preparál, tetemet v. testrészt preparálással a bomlástól megóv. (→preparálás)

 

kipusztulás
: fajok keletkeznek és szűntek meg. A kipusztulásnak számos oka lehet:

- a túlspecializálódás, amely mellett a változó életfeltételeket nem

vwopel Creative Commons License 2010.06.18 0 0 2152
Sziasztok!

1 hete ,,jött,, 1 gyönyörű galamb a kertes házunkhoz.
1 méterre jön közel eszik-iszik , hangja nincs :-)
a tetőn csináltam odut 15cm-es ablak , előtte 1 kiülő de rá se néz:-(
hogy tudnám oda szoktatni? ez lenne a kérdésem

be írtam a ,, galamb,, fórumba de ott most nagy a ,,szélcsend,, ;)

king-nek tippelem, egész nap ott van körülöttem max 5 percre megy el és állandóan , főleg 17 óra után be akar menni a műhelybe
zsazska Creative Commons License 2010.06.16 0 0 2151
Nagyon köszönjük a dícséretet!:-) Sajnálom, hogy tönkrement a kártyád:-( Remélem, hogy mihamarabb sikerül kiköszörülni a csorbát, és akkor megint láthatunk tőled ilyen csodás képeket, és leírásokat, mint ahogy azt már megszoktuk!
Előzmény: madarbarat (2150)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.16 0 0 2150

Valahogy éreztem, hogy sikerülni fog. Nem voltatok érdemtelenek!

Szívből gratulálok.

Sajnos én nem vagyok ilyen szerencsés.

A hálózati kártyám felmondta a szolgálatot, ilyenformán nincs internet kapcsolatom.

Ez egy kölcsön gép, amelyről (amilyen béna vagyok) még a rubicomos leveleimet se tudom behívni.

Na, de majd csak lesz valahogy.

Amint rendeződnek a dolgok, jelentkezem - sziasztok!

Előzmény: zsazska (2149)
zsazska Creative Commons License 2010.06.14 0 0 2149
Szép napot!
De gyönyörű ez a bíborsapkás galamb!

Örömmel jelentem, hogy NYERTÜNK!:-))) Mi nyertük a klímát a Bumerángban, a martoni gyermekrendelő részére! Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki a szavazatával támogatott ebben! 79,30 százalékos arányban a mi szereplésünkre voksoltak az egy gépről leadott egy szavazatok figyelembe vételével!
Előzmény: madarbarat (2148)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.14 0 0 2148

bíborsapkás gyümölcsevő galamb (Ptilinopus pulchellus - Crimson-capped Fruit Dove): piciny galambféle a pihéslábúak csoportjában

A csőr zöldes árnyalatú sárgás. Az írisz narancsos, a szemgyűrű sötét.

A homlok és a fejtető bíboros piros. A láb, fekete karmokkal hasonló, de a csüd végig pihékkel fedett. Utóbbiak színe világos zöld. bíborsapkás gyűmölcsevő galamb

Zöld a nyak hátsó éle, a test felül és a szárny is, csak a nagy tollak feketék.

Az áll, a torok, az arci rész és a mell felső része egybefüggően kékesszürke. Alul erőteljesen kifehéredik.

Középütt a mellen egy lilásbarna szalag mutatkozik, ez lefelé fokozatosan narancsárnyalatúvá válik, majd tovább vékonyodva a has alja már sárga, hogy a fartájékon és az alsó farkfedőkön újra előbukkanjon a narancsos tónus.

 

bíborszakállú földi galamb (Claravis godefrida - Purple-winged Ground Dove): 19-23 cm nagyságú galamb a bíboros földi galambok csoportjában. A palakék tollazat felfelé finom átmenettel halványodik.

Az arc és a hasi rész határozottan fehéres.

A csőr fekete, a láb sötét vörös.

A tojó barnás árnyalatú halványabb hasi és toroki résszel.

A populáció nagyságábíborszakállú földi galambt 50-250 közé becsülik. A kritikus helyzet magyarázata: itt egy táplálékspecialistáról van szó, amely a nedves erdők bambuszvirágait kedveli.

Brazília, Argentína és Paraguay 2000 méternél magasabb hegyein bukkanhat fel, de ennek az esélye mind kisebb, ezért az IUCN Vörös listáján a Különösen veszélyeztetett minősítést kapta.

bíborszárnyú földi galamb

bíborszárnyú földi galamb (Claravis godefrida): helyesen →bíborszakállú földi galamb.

 

bíborszínű papagáj: →Edward-ékszerpapagáj v. fügepapagáj (Psittaculirostris edwardsii - Edward's Schmuckohrpapagei - Edward's fig Parrot).   

 

bíborszínű fürjgerle (Geotrigon saphirina - Sapphire Quail Dove): a földi galambok nemzetségének egyik faja a galambfélék családjában.   

bíborszínű fürjgerleAz erőteljes, a végén kihegyesedő csőr barnás. A kantár és a szemgyűrű barnáspiros A homlok és a kicsúcsosodó fejtető elülső része fehér. Hátul a fejtető és a tarkó kékes árnyalatú sötétszürke Az arci rész, az áll és a torok is fehér, de ezt a területet egy furcsa, lilásszürke, határozott szakáll díszíti. A nyak oldalán a fehér kap egy erőteljes galambszürke fátyolt, amely a mellen is jelentkezik A testoldal, a has alul és a fartájék fokozottan sárga árnyalatos fehér.

A szárnyról külön tanulmányt lehetne írni: gyönyörű. Felül indigó, hátrafelé barna árnyalatos lila. Az evezők és az alig mutatkozó, rendkívül rövid farok feketés A hát alul, a farcsík és a farkfedők fehérrel derezett mélykékek A láb, feltűnően hosszú ujjakkal élénkpiros.  

 

bíbortangara (Ramphocelus /carbo/ bresilius - másutt az R. carbo alfaja - Purpurtangare - Brazilian Tanager): Brazília mocsaras területein

madarbarat Creative Commons License 2010.06.14 0 0 2147
bíbormálinkó (Oriolus traillii - Maroon Oriole): a sárgarigófélék családjába tartozó fekete fejű faj Délkelet-Ázsiában, a Himalájától egészen Tajvanig.

A torok, a mell és a szárny is fekete, ami mellett a vérvörös v. bíboros árnyalatú tollazat rendkívül mutatós.

Az életmódja és a hangja is csaknem megegyezik a mi sárgarigóénkéval.  

 

bíbormellű földi galamb (Claravis mondetoura - Purple-breasted Ground Doves): a földi galambok egyike határozott ivari kétalakúsággal.   

A csőr barnás fekete. A homlok, az áll és az arci rész halvány szürkével árnyalt fehéres. bíbormellű földi galamb

A fej hátrafelé finom átmenettel sötétebb tónust nyer, s a nyak hátsó éle és oldala már határozottan szürkéskék.

A mell bíboros lila, A hason kivilágosodik, s az alsó farkfedők már egészen fehérek. A hát és a szárny kékesszürke, a fedőkön három lilás fekete szalaggal.

Az evezők barnásak.

A rövid, egyenesen metszett farok kékesszürke.

A tojón a hím kékesszürke színeit a sárgásbarna helyettesíti. A mellről hiányzik a bíboros folt. A farok egyértelműen rozsdapiros. Ugyanilyen a homlok és az arci rész is.

Viszont a földön járásra alkalmas, erőteljes láb itt is sötétpiros.  

 

bíbormellű nektármadár: →vörösmellű nektármadár (Nectarinia violacea)

 

madarbarat Creative Commons License 2010.06.14 0 0 2146
bíborgalamb (Columba arquatrix - Lorbeertaube v. Oliventaube - Olive Pigeon): Afrikában élő galambféle a nagy gerlék csoportjában, amely Kameruntól és Etiópiától a Fokföldig a magas hegyek páradús erdeiben eléggé közönséges.   

Erőteljes testalkat (360-380 mm nagyság, ebből 130-165 mm a farok) jellemzi. A szárnyhossz 210-235 mm.

A fejtető fehéres szürke. A csőr körül a tollazat bíboros árnyalatú sötétbarna. Az arci rész, a hát, a váll és a has szintén sötét bíborszínű. A nyak és a mell ugyanilyen, de itt némi opálos fénnyel. A váll és a mell közepe fehérrel gyöngyözött.

A nagy tollak egészen sötétek.

A szemgyűrű sárga. Az írisz szürke. A csőr és a láb szintén sárga.

2700-4100 m magasságokban fészkel, de előfordul fás pusztaságokban is.

A hím és a tojó egyforma. A fiatalok gesztenyebarnák, a nyakon szürkések.

Reggelente a magas hegyekről nagy csapatokban zúgnak le táplálékszerző útra.

Délután a felszálló légáramlatok segítségével igyekszik visszajutni a fészkelő helyeire, de út közben gyakran meg-megpihen.

A fészekalja egyetlen fényes, fehér, 40x30 mm-es tojásból áll. A kelés a 18. napon várható. A fiatalok 25 napos korukban repülnek ki.

A hangja kuu-kruu-kruu. bíborgalamb

Először Európában a londoni állatkertben volt látható, 1864-ben.

Az eredeti élőhelyéről hozta magával a génjeibe írt parancsot: októbertől januárig tart a költési ideje!

Búzától a kölesekig, beleértve a fénymagot is sokféle maggal kínálhatjuk. A gondos madárkedvelő mindezeket csíráztatva is eteti. Mellé kását, sok zöldeleséget és rovarlárvákat is kell adnunk.

Keresztezése ismeretes a házigalambbal. http://web.uct.ac.za/depts/stats/adu/safring/results/0312.htm  

 

bíbor gyümölcsevő galamb: →wompooi bíboros gyümölcsevő galamb (Ptilinopus v. Megaloprepia magnifica - Purpurbrust-Fruchtaube)

 

bíborhasú malájtrogon (Harpactes diardii - Diard's Trogon): a trogonfélék családjának 30 cm nagyságú
madarbarat Creative Commons License 2010.06.14 0 0 2145
bíborfejű gyümölcsevő galamb (Ptilinopus porphyraceus - Purple-capped Friut Dove - Rotscheitel-Fruchttaube):bíborfejű gyümölcsevő galamb a Fidzsi-szigetek néhány kisebb szárazulatán előforduló galamb a gyümölcsevők népes táborában.

A párás szubtrópusi és trópusi erdőket ill. a mangróvéseket kedveli.

Az alfajai:

Ptilinopus porphyraceus fasciatus

  •  p. hernsheimi,

  • p. ponapensis.

Az élőhelyek fogyatkozása miatt 2009-ben felkerült az IUCN Vörös Lista veszélyeztetett fajok jegyzékére.

bíborfejű tündérkolibri (Heliothryx barroti - Purple-crowned Fairy): a tündérkolibrik két faja közül az egyik. Rózsaszínes testalj és felül bíboros, fémfényű, zöldes árnyalatos tollazat jellemzi
madarbarat Creative Commons License 2010.06.14 0 0 2144
beszerzés: madár vásárlásánál, legyen az haszonállat v. díszmadár megbízható helyről, életerős egyedeket szabad csak átvenni.

A baromfiudvar és az induló tenyészet kialakításának egyik nagy veszedelme, ha több helyről, klb. életkorú egyedekből próbáljuk összeválogatni az állományt. Ilyenkor elkerülhetetlen a fertőzés veszélye. (→vásárlás; →karantén; →betegség )

 

beszoktatás
, →beetetés: a természetből kiszakított v. idegen helyről származó madár (galamboknál →szoktatás) hozzászoktatása a kalithoz , az új táplálékhoz, az új életfeltételekhez

Ha úgy tetszik, szoktatás az új gazdához, s mindahhoz, amit majd ő biztosít a madár számára.

Általában rövid időszak, ha siker koronázza azért, ha nem, akkor azért. Ugyanis a madarak életműködése az emlősökénél sokkal gyorsabb, ha 2-3 hét alatt nem sikerül a madarat beszoktatni, akkor annyi idő alatt lassan kifogy az energia-, a nyomelem- és a vitamintartalékuk, s valamely kórokozó, amely egészséges, jó kondíciójú élőlényben nem tud kárt tenni, végzetesen megbetegíti. A heveny betegség akár órák alatt elviszi a madarat.

Módszerét tekintve a türelmes közeledést tartsuk a viselkedésben mérvadónak. Ne tegyünk széles, hirtelen mozdulatokat, s ne szemezzünk a madárral, biztosítsunk számára minél nagyobb nyugalmat!.

Nagyon hasznos, ha nyugodt, békességes, már korábban megszelídült madár mellé tesszük az új szerzeményt. (Természetesen pinty hímhez költési időben pinty hímet nem tehetünk!)

Annak a nyugalma hat a stressz alatt álló új madárra is, s megvan az a haszna, hogy a már beetetett madár a szó szoros értelmében megmutatja új társának, hogyan kell viselkedni, s demonstrálja, hogy a felkínált táplálék ehető.

Ez utóbbi nagyon lényeges, ugyanis előfordul, mi több, biztos, hogy az általunk felkínált legértékesebb táplálékokkal (pl.: a lágyeleség, zabpehely) a madár korábbi életszakaszában még egyáltalán nem találkozott.

Nyilván felesleges hangsúlyozni, hogy a beszoktatást nem szabad csak a tenyészettől különzártan, →karanténban lefolytatni, mert előfordulhat, hogy az egészségesnek vélt új madár betegséghordozó, ún. →gazdaállat. Ezért sem célszerű hozzá "betanítómadárnak" értékes egyedet tenni.

A karanténkalit valójában zárt vitrin, amelynek csak elől van rácsa, körös körül be van építve. (Lágyevők és galambok számára csak a kalit elülső oldala legyen rácsból, s legalább a teteje készüljön vászonból, hogy a vergődő madár ne törje össze magát!)

Az ilyen eszköznek - az egyéb előnyei mellett - azt is a javára írhatjuk, hogy benne a madár gyorsabban megnyugszik, hiszen ott jobban biztonságban érzi magát (csak egy oldalról "védtelen!").

Az új helyen a madár számára minden ijesztő, s szinte állandósul a stressz. Ennek bizonyítottan lehet anyagcsere-forgalmi zavar a következménye.

A madár szervezete a stressz hatása alatt nem veszi fel a számára nélkülözhetetlen vitaminok egy részét. A legproblémásabb ilyenkor az A-vitamin.

Tudnunk kell, hogy az A-vitamin a bélbolyhok vitaminja is. A bélbolyhok rendellenes működése pedig könnyen válhat végzetessé, ugyanis a bélbolyhok választják ki az emésztőcsőbe került tápanyagokból a szervezet számára fontos anyagokat.

Ha a bélbolyhok nem jól végzik a munkájukat, akkor megindulhat egy lavinaszerű folyamat, TEHÁT MINDENT MEG KELL TENNÜNK A BÉLBOLYHOK NORMÁLIS MŰKÖDÉSÉNEK BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN. Ez a minden valójában nem sok!

Logikus, hogy, ha a kiválasztás (a bélbolyhok működése) nem tökéletes, akkor emelni kell - esetünkben az A-vitamin bevitelét. Ennek pedig a legegyszerűbb módja, hogy az állatnak az A-vitaminban gazdag sárgarépa (reszelve) adagját kell megnövelnünk!

Természetesen könnyebb a beszoktatás, ha olyan tenyészetből származik az új szerzemény, amelyről hiteles(!) információink vannak. Nyilván itt lehet némi űr a csehektől behozott madarak v. az egyik-másik, szemmel láthatóan eredményes, ám tenyésztői körökben hírhedt tenyésztő madaraival kapcsolatban.

A kutya valószínűleg ott van eltemetve, hogy nálunk valamit egészen másképpen csinálunk, mint a vitathatatlanul eredményes cseh, ill. szlovák madarászok, s a különbség a beszoktatás szabályainak megsértésével végzetes az onnan származó madarakra nézvést.

(És most zárjuk ki a szabályt erősítő kivételeket, amikor már beteg madarat próbálnak az emberre rásózni, v. a börzére szállítás során jártak el gondatlanul és út közben megfázott az, esetleg az eladótérben alkalmilag használt eszközben történt a fertőzés - bár ezek kétségtelenül fennálló veszélyek.)

Mert, ha mondjuk egy madár tejes kenyéren nőtt fel, akkor mi hiába kínáljuk a legfinomabb lágyeleséggel, mire rájön, hogy ez is ehető, már legyengült a szervezete.

E téren alapszabálynak vehetjük, hogy lehetőleg onnan vásároljunk madarat, ahol a tartási, etetési feltételek elmaradnak attól, amit mi tudunk biztosítani. Akkor ugyanis a madár jobb körülmények közé kerül, és joggal várhatjuk, hogy a vitalitása felerősödik, s minden tekintetben jobb teljesítményekre lesz képes.

Ellenkező esetben fordított a helyzet, tehát X madara azért fordul fel K-nál, D-nél és Y-nál, mert X-nél el voltak "kényeztetve".

A befogott madarak, főként nagypapagájok a hosszú szállítási út során, a számtalan őket ért kellemetlen hatás miatt olyan erős stressz állapotba kerülnek, hogy szinte az ülőrúdról sem mernek lemászni, ezért számukra felesleges, sőt, káros a kezdeti időszakban nagy férőhelyet biztosítani. És akkor járunk el helyesen, ha közvetlenül az ülőrúd mellé akasztjuk az etetőt és az itatóedényt. (Ez a helyes eljárás a kiállításra vitt madaraknál is.)

A díszpintyeknél tanácsos a beszoktatás kezdeti szakaszában 28-30 fokos hőmérsékletet biztosítani.

Nos az ivóvízről valószínűleg nem kell sokat beszélni: legyen szilárd, felboríthatatlan edényben; a közhiedelemmel ellentétben nem kell a klórtól kiszellőzött, szobahőmérsékletre temperálódott vizet folyton friss csapvízre cserélni, de az ivóvíz álljon mindig tisztán a madár rendelkezésére, ebből jottányit ne engedjünk!

E téren a követelmény a legegyszerűbben megfogalmazva: a nap minden szakában álljon a madár előtt EMBERI fogyasztásra alkalmas víz.

Víz helyett kínálhatunk kamilla- v. mentateát. Akár így, akár úgy, célszerű az első héten az ivóvízzel bevinni némi - hangsúlyozottan minimális mennyiségű, max. fél gyufafejnyi - antibiotikumot, például Neo-Te-Sol pulvis ad us. vet. esetleg Tetránt, ill. Clorocidot szirup formájában.

A dózist illetően nagy a bizonytalanság a legtöbb szakember azt tanácsolja, hogy annyi gyógyszert tegyünk a vízbe, amennyi azt éppen csak megfesti. Természetesen a kúra előtt célszerű valamelyest megszomjaztatni a madarat, és nem hihetjük azt, hogy ha teszünk be fürdővizet, akkor csak az itatóból fogja a szomját oltani a madár.

Sőt! Ha választási lehetőséget hagyunk, akkor akár ne is bajlódjunk a gyógyszerrel, mert nyilvánvaló, hogy a madár a tiszta vizet fogja előnybe részesíteni.

Az antibiotikum-kúra helyett talán fontosabb, hogy pl. Phylasol-Combi révén biztosítsuk a beszoktatandó madár vitaminellátását. (Ahhoz hasonlóan, ahogy a gyógyszer bevitelét javasoltuk.)

A magevőkkel viszonylag egyszerű a dolgunk: lássuk el azokat minél több fajta maggal, hogy találjanak maguknak ínyükre valót, s ha azt tapasztaljuk, hogy minden rendben van, akkor a fokozatosság elvét betartva lehetőleg fűfélék félérett kalászkáival is kínáljuk meg őket.

Később adjunk minden szokásos magféleségből csíráztatva is, s ha erre szintén rákaptak, és nem lett bajuk, akkor tovább javíthatjuk az étrendjüket permetezéstől mentes helyről származó zöldeleséggel.

Végezetül adjunk nekik gyümölcsöket is, amivel nagyjából és egészében befejeződik a beszoktatásuk.

Az első napokban felesleges a kalitba sódert tenni, de később, az első hét végétől ne felejtsük ki a karanténkalit aljából sem a "madármalom", a zúza köveit!

Vagyis a fokozatosság elvét betartva kényeztessük a beszokás nehézségével küszködő magevőt. A lágyeleség, a csíráztatott mag és a lisztkukac azonnali felkínálásáról megoszlanak a vélemények. Az első napokban ezeket az életfontosságú táplálékféleségeket el lehet hagyni.

Sőt, vannak, akik szilárdan állítják, hogy ilyen extrákat csak a költési idényben érdemel a magevő madár. Az ásványi kiegészítők akkor is legyenek ott a madár előtt, ha sokáig semmi érdeklődést nem mutat irántuk. Az egészséges ösztön majd megsúgja nekik, hogy mikor vegyenek belőle.

Van, aki azzal építi le a madarai táplálékát az egysíkú 2-3 magvas keverékre, hogy "minek adjam, úgysem eszi". A →vöröshasú papagájamandina szállítmányok is rendszerint ezért végzik rövid úton a kukában. Mert az egyszerű madarász arra gondol, hogy rizsevő madár, "hát akkor rizzsel kedvezek nekik".

Csakhogy! Ezek a madarak Indiában a rizsföldek félérett kalászkáit dézsmálják meg, és természetesen kedvükre fogyasztanak egyéb magvakat is.

Egy szó, mint száz, az "úgysem eszik mást" féle vélekedéssel nem szabad azonosulni, gondoljunk csak arra, hogy mi sem kívánjuk minden nap a halat, a tökfőzeléket, mégsem hiányozhatnak ezek az ételek sem az asztalunkról.

A lényeg, hogy tudjuk: a madár ki van nekünk szolgáltatva, s mi akkor járunk el helyesen, ha legalább felkínáljuk a választás lehetőségét.

A lágyevőkkel sokkal bonyolultabb a dolog. Még, ha a kereskedőnél rá is kaptak valamilyen keverékre, nem biztos, hogy elég azt leutánoznunk. Minden lehetséges megoldást fáradhatatlanul vessünk be! Bátran kísérletezzünk! És majd meglátjuk, hogy a beó ma szereti a túróscsuszát, holnap nem néz a cseresznyére, tegnap még evett a töltött paprikából... Persze az első napokban már az öröm, hogy ha felveszi a hangyatojást, megkóstolja a lisztkukacot, csíp a →lágyeleségből .

Lényegét tekintve a beszoktatás időszaka teher a madár szervezetére és lutri a madarász számára is. A korszerű felfogás szerint a lágyevők beszoktatása véget nem érő folyamat, amelyben ma sáskát fogunk a madárnak, holnap vízibolhával kínáljuk meg, aztán hangyatojást próbálunk meg szerezni, s a többi, s a többi.. A végén pedig kiderül, hogy a 8. naptól nem eteti a fiókáit v. éppen ellenkezőleg siker koronázza a munkát, s az semmi mással össze nem hasonlítható öröm.

Mert gyereket azért nagyjából mindenki tud "csinálni", de mantel kardinális még nem szaporodott Magyarországon!

Tehát a lágyevők sokkalta problémásabbak. Az is előfordulhat, hogy a számukra teljesen új helyzetben egyáltalán nem hajlandók táplálkozni. A dolog tehát ott kezdődik, hogy figyelemmel kísérjük: fogyasztottak-e a részükre biztosított táplálékból Próbálkozhatunk hangyatojással, lisztkukaccal, tubifexszel, sáskával stb. Biztosítsuk a madár számára a lehető legnagyobb zavartalanságot. Az etetőedény nem lehet könnyen boruló, viszont legyen kevéssé riasztó, élénk színű, furcsa alakú Természetesen az is magában hordja a kudarc lehetőségét, ha abból pl. a lisztkukacok ki tudnak mászni. Ez esetben tévesen azt hihetjük, hogy a madár elfogadta a részére felkínált táplálékot, holott éhezik. Az éhezés a lágyevőkre nézve nagyon veszedelmes. Ha például azt tapasztaljuk, hogy fél nap nem evett semmit a madár, már be kell avatkoznunk

A bal kezünkbe véve fogjuk ki az éhségsztájkolót, és a mutató- vm. a hüvelykujj alkalmazásával (a jobb kéz segítségével) nyissuk szét a csőrét, majd megroppantott fejű lisztkukacokkal tömjük meg a madarat. Három-négy lehetőleg frissen vedlett lisztkukacot vezessünk a nyelőcsövébe, ahonnan a reflexes izomműködés továbbítja a táplálékot

Csak akkor engedjük vissza a madarat, ha néhány másodpercre a csőrét a gyengén folyó csap vízsugara alá tartottuk. Ilyenkor beindul az ivási reflex, majd a kalitba visszahelyezett madár némi tollászkodás után, majdnem biztos, hogy táplálék után néz.

Amint néhány nap után a madár megnyugszik, próbálhatjuk a lisztkukacot, hangyatojást kiváltani lágyeleséggel. Ennek az a menete, hogy csökkentjük az egyszerre az etetőbe tett lisztkukacok számát, viszont lágyeleségre téve kínáljuk fel a madárnak. A lisztkukaccal óhatatlanul felvesz valamennyi lágyeleséget, s lassan hozzászokik annak az ízéhez.

Amikor látjuk, hogy már nem idegenkedik a lágyeleségtől, szép fokozatosan csökkenthetjük a lisztkukac v. a hangyatojás mennyiségét, minekután a madár beetetése lassacskán megvalósul.

A gyümölcs- v. bogyóevőkkel ugyanígy - tehát hangsúlyozottan a fokozatosság elvét betartva, kezdetben esetleg némi életmentő erőszak alkalmazásával - kell eljárni.

Mind a magevőknél, mind a lágyevőknél (és fokozottan a fiataloknál) nagy gondot kell fordítani úgy a táplálék mennyiségére, mint a minőségére.

(→klausztrofóbia )

 

béta-fillokinon: →K-vitamin   

 

betegség: az élő szervezet normális életműködésének rendellenes megváltozása

Az élő szervezet egységes rendszer, ezért a bárhol fellépő betegség a szervezet valamennyi élettevékenységének megbomlásában jelentkezik. Létrejöttében a külső környezeti (biológiai, kémiai, fizikai kórokok), vm. az ún...

madarbarat Creative Commons License 2010.06.13 0 0 2143
bernhardi foltos galamb (Bernhardiner Schecken) (Bernhardiner Schecken): a frank színesgalamb-alcsoport egyik kevéssé ismert tagja

A szász homlokfoltosokkal együtt alapját képezte a szász fonákszárnyú galambnak.

 

Bernier-réce (Anas bernieri): →madagaszkári réce (Madagascar Teal).

 

berni fehérfarkú galamb (Berner Weissschwanz):

berni kékfarkú galamb

a thurgaui házigalamb fehérfarkú változatával megegyező fajta, de itt a farok támasztótollai mindig színesek.   

Mások szerint a →svájci színes galambok egyik fajtaváltozata.

A színváltozatai:

lakk-fekete zöldes csillogással;

fekete fehér szárnyszalagokkal;

kékek feketén szegett fehér szárnyszalagokkal, esetleg fehér pikkelyezettséggel;

kovácsolt kék és

szárnyszalagok nélküli barna.

 

berni felemáscsőrű galamb (Berner Halbschnäbler): szinte valamennyi svájci őshonos fajta és a török galamb keresztezésével előállított házigalambfajta

A csőralakulása a legszembeötlőbb, ez alapján akár a bagdetták, akár a dudoros galambok közé be lehetne sorolni, s leginkább ezért lett felemás csőrű galamb, noha a két csőrkáva színe is különbözik, eltérően pigmentált.

Erős test, de elegáns megjelenés jellemzi. A fejtető fölé érő kontyát és a jól fejlett, vöröses szemgyűrűjét vm. a sajátos rajzolatosságot a svájci ősöktől örökölte.

A keskeny fej enyhén ívelt, magasan tűzött tarkóval. A szivárványhártya narancsvörös. A viasz színű csőr erőteljes, hosszú, az alsó káva pigmentáltsága nem hiba.

A csőrdudor berni fehérfarkú galambpúderozott, sima. A közepesen hosszú nyak eléggé vastag.

A mell jó húsformákat mutat. A hát széles, de hátrafelé elkeskenyedik és enyhén lejt.

A szárnyvégek a hát vonalát követő farkon nyugszanak, nem keresztezhetik egymást. A láb erős, tollatlan.

A színváltozatai: fekete és vörös tarkázott, nagyjából szabályos rajzolattal.

 

berni gugger-kék farkú galamb (Berner Gugger): →svájci színes galambok fajtája.   

 

berni kanári (Berner): a valódi alakkanárik Svájcban kitenyésztett egyik fajtája

  16-17,5 cm között elfogadott. Rövid, széles fej, határozottan domborodó homlok erős és hosszú nyak jellemzi.

 A test tengelyvonala párhuzamos az egyenes vonalú farokkal, és közelít a függőlegeshez.

A mell golyószerűen kidomborodik, ezt a hatást erősíti az ideális berninél a gömbölyded hát és a vállak széles alakulása.

A combok erőteljesek, tollal jól fedettek.

A tollazat sűrű, finom és selymes. A borzas, fodrosodó tollazat hibának számít, viszont a fajta elfogadott tarka változatban is.

berni kanári bírálati lapberni kiállításberni kanári

A BERNI KANÁRINÁL BÍRÁLANDÓ:

                                    Adható max.

TESTTARTÁS                 20 pont

FEJ és NYAK                  15 pont

MELL, VÁLL és HÁT       15 pont

SZÁRNY és FAROK         15 pont

COMB és LÁB                15 pont

TOLLAZAT és SZÍN       10 pont

ÖSSZHATÁS                  10 pont

Fotó: Peter Knoll

 

berni kékfarkú: parlagi galamb nagyságú, vadgalambkék svájci házigalambfajta, hegyes, a fejtető fölé érő konttyal. Itt a kormánytollak fehérek.   

Széles mell, vízszintes testtartás, finom fej, ívelt homlok, függőleges tartású, közepes hosszúságú nyak, közepesen hosszú, élénkvörös, tollatlan láb és vékony, szaruszínű csőrberni felemáscsőrű galamb jellemzi.

A színváltozatai:

kék szalagok nélkül;

kék feketével szegett fehér- v. fekete szárnyszalagos változatban;

fehér szárnyszalagos, fehérpikkelyes szárnypajzzsal és

kovácsoltak.

 

berni őszfejű galamb (Berner rieselkopf): →svájci színes galambok egyik fajtája.   

 

berni pacsirtagalamb (Berner Lerche) (Berner Lerche): a svájci színesgalamb-fajtacsoport tagja

berni pacsirtagalambParlagi nagyságú, a kóburgihoz hasonló, hegyeskontyos mezei galamb kicsi fejjel, meredek ívben emelkedő, fokozatosan szélesedő homlokkal.

A szivárványhártya narancsvörös, a szemgyűrű keskeny, sárgásszürke. A vékony csőr világos szaruszínű. A felső káva hegye enyhén lefelé hajlik.

A nyak függőleges tartású, a mell felé szélesedik, a toroknál ívben kimetszett.

A széles és jól izmolt mell tollai fedik a szárnybúbokat. A hát közepesen hosszú, vállban szélesebb.

Csak a sárgásbarna színváltozata ismeretes. De a nyak, az evezők és a farok valamivel sötétebb árnyalatos.

A mellen a tollazat aranysárga. A szárnypajzsok és a hát pacsirtázott.

A háromszögletű világos csúcsokon kívül minden fedőtoll zászlóin szépiabarna folt helyezkedik el.

 

berni tükrösfarkú galamb (Berner Spiegelschwanz): a berni fajtákkal egyező nagyságú és felépítésű, hegyeskontyos fajta sötétzölddel csillogó mellel, világoskék tollazattal.

berni tükrösfarkú galambA farokpánt fekete. Minden kormánytollon fehér folt látható. Ezek nagysága a szélső tollak felé növekszik. Egyébként a →svájci színesgalamb egyik fajtaváltozataként bírálják.  

bernois: →berni kanári   

 

Bernstein fekete lórija: a →fekete v. →gyászlóri egyik alfaja

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!