Keresés

Részletes keresés

ensingmosing Creative Commons License 2001.01.14 0 0 35
Helló Belló mindenki!

Képzeljétek el nem tudom miért de most telel a leanderem. :))))). Na szóval az van hogy észre vettem hogy kókadnak a levelei pedig öntöztem eleget, nem sokat de annyit hogy az neki elég. Aztán levágtam a felső egy szemet és láttam hogy a kókadást nem a vízhiány okozza mert duzzad a víztől, hanem hogy megszállták a pajzstetvek. Na most én ezeket leszedtem, de félek hogy nem voltam eléggé alapos és maradt egy pár még rajta. Le is zuhanyoztam utánna. Arra gondoltam hogy segítségül azokat a kis pálcikákat hívom amiket a növény földjébe lehet szúrni és azt a növény fokozatosan felszívja. Mármint az ellenanyagot. Az lenne a kérdésem hogy jót gondoltam-e? És ha nem, vagy csak van egy jobb természetesebb vagy vegyszeresebb de még így is jó módszer akkor azt légyszi közöljétek velem.

Köszi. Üdv ensingmo

granit Creative Commons License 2000.11.30 0 0 34
Sziasztok!
Uj levelező vagyok, de örülök, hogy ilyen témában is sok hozzászóló van.
A leánderek tetvességét ugy oldom meg, hogy mosószappanos vizzel lemosom, utána tiszta vizesen áttörölgetem.Én is nagyon sokat dugványoztam , meg is maradtak szépen. Csak győztem elajándékozni őket. Még a kertben vannak, mert az egy-két fokos fagyot birják, de utána le kell vinni a pincébe, ott telelnek ki.
A nagyokat, én is kiültetem a földbe nyáron, meghálálják.Csak azt sajnálom, hogy kaptam egy fehéret és azt lehet, hogy virágzás elött adtam oda valakinek, pedig szerettem volna, ha van fehér leánderem is.
Majd egyszer lesz.
Üdv mindenkinek
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.10.29 0 0 33
Szóval most is visszavághatod. De ha már hozzányúlsz, szerintem érdemes kicsit mélyebbre menned - na nem a legalsóig. A felso rügy alatti rügyek még elég gyengék, ott csak késobb indúlna meg a hajtás növekedése.Alulról indúlj el, s találd ki mekkora törzset szeretnél, s ott vágd vissza a hajtást. Ahol visszavágod, az felso rügyek hajtanak majd ki legerosebben. Lesz egy törzses leandered! Míg megerosodik, karózd ki.
Előzmény: ensingmosing (32)
ensingmosing Creative Commons License 2000.10.29 0 0 32
Hát őőőő, természetesen fölülről.
Előzmény: Megyesi Éva (31)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.10.25 0 0 31
Az utolsó szemet alulról vagy felülrol érted?
Előzmény: ensingmosing (29)
pireisz Creative Commons License 2000.10.25 0 0 30
Nekem rózsaszin és fehér leanderem van, volt egy bordó is csak sajnos megártott neki a sok esővíz, nem voltam elég figyelmes mikor a nagy esők voltak. Én úgy tudom, hogy a leander akkor is kihajt, ha teljesen levágják, feltéve, hogy egészségesek a gyökerei.
Előzmény: ensingmosing (26)
ensingmosing Creative Commons License 2000.10.24 0 0 29
Helló!

Visszavághatom csak az utolsó szemet? Mert attól félek hogy elhajlik aztán meg kötözni kell, meg aztán ha csak egy ág fejlődik akkor olyan lesz mintha nem is vágtam volna vissza. Ha meg nagyon visszavágom akkor meg nem tudom mennyire lesz bőséges a virágzás. És most is visszavághatom?

Előzmény: Megyesi Éva (28)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.10.23 0 0 28
Egy kis tanács a teleltetéshez: ha visszavágod, jövore bokrosodni fog, de késobb lesz virága. Megéri, mert több ágon több virág. Bármilyen mélyen visszavághatod, nem lesz baj. Csak a földdel ne tedd egyenlo a magasságúvá. Az ablak között jó helye lesz, ha fagymentes, s 10 C körüli a hom. Keveset öntözd.
Előzmény: ensingmosing (26)
miszisz Creative Commons License 2000.10.20 0 0 27
Szia Ensingmo!
Örülök hogy idetaláltál! Ha te Magyarországon laksz, akkor szerintem csak magad gyüjtötte katicákat tudsz szerezni, de szerintem szenzációs ötlet lenne tenyészteni őket és árusitani, ugy mint itt, Kaliforniában. No nekeseredj el a tetveid miatt. Van rá sok jó megoldás, amit más topicban találsz.
A teleltetéshez nem tudok tanácsot adni, de én metszeni azért szoktam főképpen, hogy új oldal hajtásokat hozzon és több virágom legyen.

Sok sikert!

Előzmény: ensingmosing (26)
ensingmosing Creative Commons License 2000.10.20 0 0 26
Helló!

Tök hülye vagyok hogy eddig nem írtam nektek.

Nekem is van leanderem bíí. 3 is bííí. Mind a három dugványról van. Az egyik sárga telt a másik az asszem piros a harmadik is sárga. Hallod miszisz, hol vetted a katicákat? Nem a leanderre kellene hála istennek (kop, kop, kop), hanem volt ebben az évben temarim és azon nagyon sokat harcoltam hogy ne vegyék el tőlem a tetük. Figyu és még az lenne hozzátok hogy idén nyáron ültettem egy piros dugványt, gyönyörűen be is gyökerezett magassága elérte a félszeresét az addiginak (mármint a dugványnak(26 cm)), És hogy most egy déli duplaablak közt telel. Ha egyáltalán jó helyen teleltetem akkor márc-ban virágozni fog már vagy csak idősebb korában? És a hajtásvégeket levághatom tavasszal? Csak a legújabb levélpárt.

Előzmény: miszisz (19)
Chess Creative Commons License 2000.10.08 0 0 25
Üdvözlök Mindenkit! Percekkel ezelőtt regisztráltam magam Nálatok. Kertészféle vagyok, jókora kerttel meg sokféle növénnyel, meg leanderrel is.:-) Feleségem kedvencei, én meg cipelhetem őket a pincébe le-föl. Tavasszal mindig kiültetjük, ősszel meg jókora földlabdát fóliába csomagolva tároljuk. A termései általában tavasz felé, sokszor kiültetés után nyílnak fel, röpítőszőrökkel. Több alkalommal maguktól kikeltek a lehullott és földbekeveredett magvakból.
Szaporításra eddig legjobban a barna sörösüveg vált be (zöld nem), tépett dugványról.
Levéltetek ellen, amikor voltak, Chessel kezeltem, amely megkíméli többek között a katicabogarakat és más hasznos jószágokat.
miszisz Creative Commons License 2000.10.08 0 0 24
Mi van lányok, fiuk! Mindenki alszik?
Sajnos nem sikerült a leanderemet megmenteni, de a párja az eredeti helyén maradva minden csúcsán gyönyörüen virázik. Üdv mindenkinek!
loggol Creative Commons License 2000.08.28 0 0 23
Hát??

Kap elég fényt, meg vizert, meg tápanyagot?

Okosobbak azt mondják, hogy nem szabad visszametszeni - vagy csak módjával - a hajtásvégeket, mert azon lesz majd tavasszal leginkább a virág.

Ha egyik okra sem vezethető vissza a baj, akkor én jól elbeszélgetnék vele, megemlítve azt, hogy éppen egy kis virágfiatalításon gondolkozunk. :-)

Előzmény: andrasgeroly (21)
miszisz Creative Commons License 2000.08.21 0 0 22
Kedves Leanderesek!
EGy vájúban két aprócska, kb 40 cm-es leanderem van, a tőtávolságuk kb 50 cm. Az egyiknek a friss levelei csunyán elkezdtek foltokban száradni és az egész növény kókadt és sárgul, a másiknak viszont semmi baja.
Szedjem szét őket, nehogy a másik is póruljárjom?
Vagy túl közel vannak egymáshoz? Mi lehet a próbléma?
Tud valaki ajánlani valamit?
andrasgeroly Creative Commons License 2000.08.16 0 0 21
Szervusztok, Édesanyámnak van leandere, de eddig még nem sikerült virágban gyönyörködnünk, pedig a növényke már embermagasságú. Mit kéne tenni?
András
vojtek Creative Commons License 2000.07.22 0 0 20
Kedves Eva!

Kb. 10 eves duplaviragu, rozsaszin leanderemen most eloszor jelent meg a termes es szeretnem megkerdezni, lehet-e magrol szaporitani?

miszisz Creative Commons License 2000.07.21 0 0 19
Sziasztok Leanderesek!
Egy érdekességet szeretnék elmesélni és hátha lesz valaki aki még üzletet is tud belőle csinálni. Szóval nekem is levéltetveim voltak, igaz nem a leanderen, mert az eddig megúszta. Bementem a kertészetiboltba, hogy találjak valamit ellenük és leesett az állam a csudálkozástól, képzeljétek lehetett kapni zacskós katicabogarakat. Vettem is gyorsan egy zacsira valót, ami a leirás szerint 1500 db, bár szerintem nem volt annyi. és szépen rászórtam őket a veszélyeztetett területre. Hát nem édes? Eddig még soha nem hallottam ilyenről! Szerintem magyarországon is nagy keletje lenne. Nem mondom hogy tulságosan katicabarát a tenyésztés, de talán környezetbarátabb mint a vegyszerek. Ja és ne kérdezze senki hogy kell tenyészteni őket, nem tudom.
Még egy, a leirásból azt tanultam, hogy a katicákat napnyugta után kell rátenni a növényre, mert mint észrevettem akkor már nem repülnek és legalább körülnéznek a növényen kaja után.
Előzmény: Maci (0)
szigmo Creative Commons License 2000.07.03 0 0 18
Szia Éva, köszi a választ. Nem semmit nem találtam a leveleken. Ezért volt nekem is nagyon furcsa. De rendbejött és azóta is bőszen virágzik, kutya baja. :-))
Előzmény: Megyesi Éva (16)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.06.30 0 0 17
Azt hiszem, valahol errol már volt szó - szóval, levágsz 15-20 cm-es hajtást, olyan nem fásodott, könnyen hajlót. Az alsó leveleket levágod, bedugod a hajtás alját gyökerezteto porba, majd vagy vízbe teszed, vagy mosott homokba, tozegbe elülteted. Ezek legyenek állandóan nedvesek. Ha elkezd hajtani, meggyökeresedett. A vizet azért nem ajánlom, bár az a legegyszerubb dolog, mert elofordul, hogy fertozodik a víz, s elrohad a leander benne.
Előzmény: zsebibaba (14)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.06.30 0 0 16
Levéltetveket nem találtál a leveleken? Attól is hullámosodhatott a szélük vagy ha valami pókhálószerut találtál a hajtásokon, akkor az atka volt, az sem használ a leveleknek. Megelozni nem nagyon tudod ezeket, csak figyelni kell és védekezni.
Előzmény: szigmo (13)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.06.30 0 0 15
Levéltetveket nem találtál a leveleken? Attól is hullámosodhatott a szélük vagy ha valami pókhálószerut találtál a hajtásokon, akkor az atka volt, az sem használ a leveleknek. megelozni nem nagyon tudod ezekez, csak figyelni kell és védekezni.
Előzmény: szigmo (13)
zsebibaba Creative Commons License 2000.06.30 0 0 14
Hogyan kell szaporítani a leandert? Segítsetek!
szigmo Creative Commons License 2000.06.13 0 0 13
Hali leanderhívők!

Némi segítséget kérnék...
Van egy szép nagy leanderem, rózsaszín virágokkal csodás illattal. Az idei tavaszon furcsa dolgot vettem észre, a frissen kihajtott levelei furcsán hullámos szélűek, kicsik lettek, és elkezdtek pöndörödni az alsó szirmai. Chinetrinnel lepermeteztem, és ettől rendbe jött, szép virágokat, és új leveleket is hozott. De akkor is érdekel milyen kórság volt ez? Megelőzhető?
Köszi,
Szigmo

coold Creative Commons License 2000.06.09 0 0 12
vagy büdös az illat?
az a helyzet, hogy szélcsendes estéken kiülni az erkélyünkre az fenséges dolog
nagyon finom fűszeres az illat, nehéz betelni
aztán rágyújtok
mondjuk az se rossz

mander

Előzmény: vojtek (11)
vojtek Creative Commons License 2000.06.08 0 0 11
Finom a szag?
Előzmény: coold (10)
coold Creative Commons License 2000.06.08 0 0 10
helló AToM
olvastam a múltkor valamit a különböző teltségű virágokról és az illatokról, de az is lehet,hogy a virág teltsége csak annyiban volt érdekes, hogy mennyire nyomja le őket az eső
az enyémek nem mindig egyformán illatoznak, szoktam is parázni, hogy akkor most mi van?
szerintem menj be egy könyvesboltba és olvasd ki a könyvekből amit a leanderről írnak, ezért nem érdemes megvenni, hátha ott kiderül, hogy van szagtalan változat is, bár mindenképpen érdemes illatosat keresni, mert hihetetlen finom a szag
coold
Előzmény: Inner Circle (3590)
AToM Creative Commons License 2000.06.08 0 0 9
Szasztok,
az én leanderem már több hete virágzik, rózsaszínű pompában, de semmilyen illata nincs. Ez most baj, vagy nem leander?!?
CSÜLÖK Creative Commons License 2000.06.05 0 0 8
Sziasztok!
Pajzstetű ellen legjobb a kézi módszer:-((((,a különféle vegyszerektől nálunk mindig felkopaszodik a leander.
Maci Creative Commons License 2000.05.31 0 0 7
a gyökerükből csak egy kicsit vágok vissza, csak hogy beleférjenek valami edénybe, és hidegben kevés vízzel telenek át. ahogy jön a jó idő, ki a napra, locsolni kell, és ha már valóban jó az idő, április közepe cca, kiültetem őket a tűző napra. Bírják ezt a tortúrát. Ja, a gödörbe amibe ültetem, rakok egy kis szárított szarvasmarhatrágyát(zsákban árulják), rá egy kis földet és úgy a növényt. Szeptember végén meg jön hogy cserépbe vissza, be csak akkor viszem ha már jön a fagy. Már virágzanak. Nem szabad levágni az elszáradt virágokat, azon lesz a következő évben is a virág. Csak a vékonyka ágakat kell visszavágni.
Előzmény: coold (5)
lujza Creative Commons License 2000.05.31 0 0 6
Mi is így tartjuk a leandert : összel le a pinyóba, s tavasszal sipirc a kertbe.
Szaporodnak, szépen, most kezdenek virágozni.
Előzmény: coold (5)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!