Szoktunk főzni hétközben is, persze ritkábban, mint hétvégén és kevésbbé macerás kajákat, de szoktunk. Amióta fellendült az üzlet, kevesebb az idő, de az szerencsére "csak" a házikenyér rovására ment, nem a házikosztére, szerencsére.
A tippem az, hogy azért, mert ez a legegyszerűbb. Engem pl. nagymamám mindig főtt étellel várt, amikor hazamentem a suliból, nem is volt igényem hamburgerre vagy az utcán való kajálásra (az is igaz, hogy akkor még nem is volt, úgy emlékszem Donaldék valamikor a 80-as években nyitották az első gyorséttermüket a Belvárosban nagy csinnadrattával).
Na de manapság hol van már ilyen, hogy a nagymama/anyuka főz rendszeresen a gyerekre? Vidéken még van ilyen, na de Budapesten és a nagyvárosokban?
A másik meg, hogy a gyerekek körében a Meki a divat, így lehet, hogy a haverokkal az is odamegy, aki annyira nincs is oda érte, aztán rászokik.
Megjegyzem, ezt sem értem, mert ha már egyenhamburger, szerintem a Burger King azért jobb, mégis, pl. a Pólusban vagy az Árkádban, ahol a két "nagy" egyenhamburger forgalmazónak egymás mellett van az üzlete, a Mekik előtt állandóan jóval többen vannak, mint a Burger King előtt.
Miért vágynának másmilyenre, ha a Mekiset szokták meg? Ez olyan, mint nekünk az anyukánk főztje. Majd ha saját késztetést éreznek minőségibb dolgokra, akkor váltanak, de ahhoz előbb fel kell nőniük. És ha továbbra is szeretik / eszik, de csak ritkán, akkor sincs baj. Azért mi nem csak fastfood-on élünk, mint sok amerikai.
Az első mondatról csak sejtésem van, mit jelent... De ha azt, amire gondolok, akkor nem hiszem, hogy a halálos vétkeket pont Te lennél illetékes meghatározni :), több helyen megy bele az. És számomra, mint írtam is, ez jó, mert így élvezhetővê válik a nekem amúgy semmilyen hamburger.
A fene tudja. Én például a Solierban cca. egy éve ettem, akkor azt mondta a pincér, hogy tulajdonképpen csak egy hónapig tervezték az étlapon tartani, de akkora volt az érdeklődés iránta - különösen a gyerekek részéről -, hogy marad addig, amíg igény van rá. A mai napig fenn van az étlapjukon, sőt átkerült az állandó választék közé....
Korábban egyébként már szó volt itt a gyerekek ízléséről, ugyanez a Solier pincér mesélte, hogy náluk a séf kényesen ügyel arra, hogy minden frissen készüljön: két kivétel van: a halrudak és a gyerekkaják sültkrumplija.
Ezek kapcsán is próbálkoztak házi halrudak és sültkrumli készítésével, de a gyerek vendégeknek nem jött be a minőségi kaja, a hígfos előre gyártott halrudat és fagyasztott sültkrumplit keresték.....
De egyébként hamburger téren is ugyanez van, a szomszéd mesélte, hogy vitt haza vacsorára kurva drága kézműves hamburgert a gyereknek, végül szinte az egészet ő ette meg, mert a gyerek "Meki sajtburit" követelt.....
És ha elmész bármelyik plázába a kajarészleghez, ott is ezt látod: a legnagyobb tömeg mindig, mindenütt a "Meki" előtt áll, úgy tűnik, az új generációnak (persze nem akarok általánosítani) a hamburger a gasztronómiai csúcsigénye, abból is lehetőleg a MEKI......
Ezen én is elcsodálkoztam, hogy valakinek ilyesmi eszébe jut. Rosenstein az oda elzarándokoló amerikai turisták miatt csinálja csak, bár én még nem láttam az étlapon, de lehet, hogy nem figyeltem.
Éppen ma olvastam egy interjút egy osztrák főadóellenőrrel, azt mondta, hogy az építőiparban és a vendégláyóiparban a leggyakoribb az adócsalás. Mármint Ausztriában, de szvsz ezt általánosítani lehet a környező országokra is.
A hamburger azért nem olyan mint a morzsa vagy a hab. Hanem egy évtizedek óta önállóan létező karizmatikus étel. Csak nálunk szarul csinálják és drágán. Ha visszavennének a nagy igyekezetből, akkor a kevesebb jobb lenne. Nem kell mindent agyonmanírozni. Csak egyszerűen és jól megcsinálni. Ezt mondtam a párizsi szeletről is. Amit többezer alkalommal ettem, de csak házilag volt jó. Ott is csak két helyen. Étteremben egyszerűen képtelenek megcsinálni.
Nem tudjuk hogy volt. Általában a zavaros üzleti kapcsolatokból szokott az ilyesmi kifejlődni. Hazudhat az olasz is. Persze Ricsinek mostanában nincs túl jó sajtója, úgyhogy ő az esélyesebb. A nagyobb szórakozóhelyeket azért pénzért vették annak idején még az alvilágban is. Persze volt amit nem. De hogy ezerszer alkalmasabb egy ilyen üzlet pénzmosásra mint egy csapágybolt az biztos. Ott ugyanis darabra megy a beszállítás is. Na most egyébként pont nem ez a legnagyobb problémánk, van ennél feljebb is jó bőven.
Nem tudom, mennyire jafináltak a szervezett (és szervezetlen) bűnözők, valamint nembűnözők (tisztes, nem feltétlen politikától távoli üzletemberek), de ez a módszer (rábeszélős cégátvétel) nem a pénz mosását szokta célozni.
Fegyvert kellene a halántékomhoz fogni, hogy pl. a Rosensteinben hamburgert rendeljek 3800 forintért.
De elmúlik majd a gourmethamburger-láz is, miként lassan kivesztek a magas gasztronómiában pár éve még kötelezőnek gondolt gőtepetehabok is. Jelenleg a morzsa kötelező (a desszertek mellett), remélhetőleg annak sincs már sok hátra.
Az eredeti recept szerint 25% marhavesefaggyút kell tenni a hamburgerhúsba.
Magyarországon ezt sokszor sertésszalonnával helyettesítik. Tehát ez egy recept és nem valamiféle hamisítás. Azért teszik bele, mert attól jobb lesz. Csak nem 40%-ot, hanem kevesebbet.
Rendes steakért halálos vétek lenne. Lényem szerint Amerikában 40% marhafaggyú van az ottani hamburgerben. Egyszer kóstoltam, azóta se. Én jobb fasirtot csinálok.:-)
Jó hamburgerzsömle-és nem labda alakú felfújt, hanem olyan amit át lehet harapni-jó húspogácsa(ami nem egyszerű) és olyan garnierung ami nem folyik. Külföldön sokszor ettem jó hamburgert, általában egyszerű helyeken. Például az ezzel foglalkozó amerikai gasztrosorozatokban is néha elképesztő hamburgereket lehet látni.
Én a Solier házi hamburgerével jártam így 3700-ért.......
Pont ahogy írod, megfogni, átharapni nem lehetett, úgyhogy le kellett venni a "kalapját", szétszedni az egészet és alkotóelemenként megenni. És egyébként a "semmi különös" kategória volt.
Úgyhogy most már ha hamburger, akkor a Kalóz a Szlovák úton, a belvárosban meg a Zing (de ha éhes vagyok a Burger King is elmegy), a fele ennyiért se.
A gurmé hamburgernek semmi értelme: nem lehet normálisan elfogyasztani, ha meg késsel-villával lát neki valaki, akkor minek rakták össze az egész halmot.
Értelme kizárólag az alap hamburgernek van: szar buci, szar vékony húsutánzat, szar vékony sajtszeletke, kevéske szar szósz.
Ezt meg lehet utcán enni és semmilyen illúziót nem kelt.
Hát nem tudom. Nekem gusztustalan. Nem szabad ennyire folynia egy burgernek. Ennél jóval karakteresebbnek kell lennie. Ahogy kedvenc Pierre-ünk mondja a burritoról és a burgerről:
-Meg kell tudni fogni, és nagyot beleharapva megenni.
Hát ezt a Rosenstein hamburgert nem lehet.
Mondjuk eleve látni sem bírom a trutyizott ételeket.