Normál kelttészta, mintha kalácshoz (fél kiló lisztre öt deka élesztő, kettő-négy tojássárga, tíz-20 deka cukor, tej, amennyi kell - kb 3 deci -vaníliáscukor, citromhéj ízlés szerint, öt deka olvasztott vaj) , de lehet takarékosabban (kevesebb tojás, nem csak a sárgája). Szálasra kidolgozni, kelesztés, átgyúrni, kb félcenti vastagra nyújtani, négyzeteket vágni, töltelék a közepébe, feltekerni, végét "visszanyomni", hogy azért hengeralakú maradjon. Tepsibe úgy megy, hogy finoman összeérjenek, vajjal megkenjük, kelesztjük, míg rendesen összefekszik, tojássárgával megkenjük, és sülhet.
A töltelék lehet lekvár, túró (elkészítve, mint a palacsintához), alma (párolva, mint a réteshez). Sósat is lehet (akkor a tésztába se tegyünk annyi cukrot, csak amennyi az élesztőnek kell): párolt káposztával, darált pörkölttel, sós (kapros, sajtos stb) túrótöltelékkel, vagy ami még eszedbe jut.
Hozzávalók: a kovászhoz: 1 evőkanál finomliszt,
3 dkg friss élesztő,
1 evőkanál porcukor,
1 dl tej;
a tésztához: 50 dkg finomliszt,
2 evőkanál porcukor,
kevés tej,
4 dkg vaj vagy margarin,
3 tojás sárgája,
csipetnyi só;
a töltelékhez: 30 dkg lekvár (minél keményebb vagy szárazabb, annál jobb);
a tészta tetejére:
10 dkg zsír.
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, 1 evőkanál lisztet és porcukrot, majd langyos helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe vájunk egy kis mélyedést, és beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a vajat is, majd lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is meglisztezzük. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük.
A kelt tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. 5 x 8 cm-es téglalapokra vágjuk, és 15 percig állni hagyjuk. Közben a lekvárt annyi hosszúkás darabra vágjuk, amennyi a tésztalapok száma. Mindegyikre ráteszünk egy darabot, és belegöngyöljük a tésztába. A buktákat olvasztott zsírral bekenjük, és zsírozott tepsibe tesszük, nem nagyon szorosan egymás mellé. További fél órán keresztül még kelesztjük, majd az előmelegített, forró, gőzös sütőben, közepes lángon megsütjük.
liszt 0,7 kg
tej 0,4 l
tojás 2 db
margarin 0,05 kg
cukor 0,08 kg
élesztő 0,04 kg
fejes káposzta 1 kg
olaj 0,04 l
őrölt bors,
só
Hagyományos módon kelt tésztát készítünk, melynek tölteléke az előzőleg a káposztás tésztának megfelelően megpárolt káposzta lesz. Buktákat formázunk belőle, és előmelegített sütőben megsütjük.
meg egy ilyen is van:
BUKTA (DARÁZSFÉSZEK)
50 dkg liszt (2/3 rész fehér, 1/3 rész teljes őrlésű búzaliszt)
l tojás
2,5 dkg élesztő cukros vízben felfuttatva
1 /2 bögre langyos víz
3 evőkanál étolaj
cukorsziruppal leforrázott darált mák
lekvár
Alaposan kidolgozzuk, egy órán át kelni hagyjuk. Vékonyra nyújtjuk, négyzet alakúra feldaraboljuk. Lekvárral, mákkal megtöltjük, betekerjük. Olajozott tepsibe tesszük. Az egymáshoz tett bukták közeit megkenjük olajjal. Közepesen meleg sütőben 30 percig sütjük.
Hozzávalók:
Hozzávalók: Kelt tészta alap Sárgabarack jam Porcukor
A tészát kinyújtjuk,téglalapokat vágunk. Teteszés szerinti nagyságra vágjuk és megtöltjük a lekvárral Közepes hőmérsékletü sütőben sütjük. Amikor kész,tálra szedjük és megszórjuk porcukorral.
A receptet Balogh Erika küldte.
ez meg hozzá egy régi kalácstészta.
Egy kiló szép, fehér lisztet tegyünk mély tálba. Négy deka friss élesztõt fél pohár tejben felolvasztva, futassunk fel meleg helyen. Ha az élesztõ gyorsan habzik és gyorsan kel, akkor nagyon jó. Ezt az élesztõt tegyük a tálban lévõ lisztbe, azután öntsünk hat deczi meleg, de nem forró tejet, három kanál czukorport, kevés sót, egy tojásnyi friss olvasztott vajat és négy egész tojást. Mindezeket keverjük jól össze. Ha nagyon lágy lenne a tészta, lehet belé még egy kis lisztet tenni, mert az sem jó, ha igen kemény. Ismételten tegyünk bele egy kevés tejet és kézzel dagasszuk jó fél óráig folytonosan; addig mig jól leválik a tálról és erõsen hólyagzik. Ekkor tegyük meleg helyre kelni.
hát... otthon megvan anyukám/nagymamám/dédnagyanyám kelt tészta receptje, majd beírom azt. de addig ez is jó lesz.
ja, és azerintem ha beleteszed a lekvárt, újra kell keleszteni.
Megpróbáltam végigkeresni a topicot, de nem találtam benne, tudnátok nekem valamilyen recipét mondani vörös lencsére?
Nagyon megtetszett és vettem egy zacskóval, de fogalmam sincs, hogy mit és hogyan lehetne csinálni belőle, és most hétvégén meg szeretném kóstolni.
Kedves rouhun,
a kakóscsiga receptnél nem kell felfuttatni az élesztőt? Csak azért kérdezem, mert ha a tejet csak locsolgatáshoz használod, nekem így a hozzávalók alapján, a 701 dkg liszthez kicsit kevésnek tűnik a folyékony anyag. de lehet hogy rosszul tudom :-)))
aneg
Meg még reszelt sajttal és/vagy párolt gombával is nagyon finom, tormával meg egészen különleges, csak akkor ezeket már nem kaszinótojásnak hívják, csak úgy mindenféle töltött tojásnak:-))))
Én a tölteléket úgy szoktam csinálni a tojáshoz, hogy vegyítem még egy kevés, nagyon finomra aprított sonkával, esteleg egy kis májkrémmel, és a tetejére pöttyentek egy pötty PirosAranyat, és tűzök mellé egy kis levél petrezselymet is.
Hmmmmm. :o) Imádom.
6300! :o)
A keménytojásokat meghámozod, hosszában kettévágod, a sárgáját kiszeded, és eldolgozod tojásonként úgy egy deka vajjal (azért 12 tojáshoz is elég egy csomag vaj), ízlés szerint sóval, mustárral, nagyon finomra vágott petrezselyemmel. Visszatöltöd a tojásokba. Ha jól mepúpozod is fog kimaradni, azt a végén felhasználhatod díszítésre. A fél tojásokat töltelékkel lefelé franciasalátára fekteted, az egészet leöntöd jó sűrű tartármártással (lehet bele egy kis zselatint tenni, de mi nem szoktunk), hogy egy egységes felületet alkosson, és a végén díszíted a kimaradt töltelékkel, a franciasalátából félretett zöldségfélével, de persze paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel is lehet.
Kakaóscsiga
70 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 tojás
3 dkg ráma vagy liga
cukor
só
tej
Összegyúrjuk, 1/2 órát keleszjükeni, majd a felét kinyújtjukni, megszórjuki kakaóval és kristálycukorral, majd olvasztott vajjal. Mint a beiglit feltekerjük és 2 cm vastag szeleteket vágunk, és a tepsibe rakjuk, sütjük, hamar kész.
Sütés közben tejjel meglocsoljuk.
Jó étvágyat
Én ebből csak az első négyet szoktam összecsinálni hasétésztának. Kinyújtom, kockákra vágom, bele egy darab virslit (vagy ledarált parizerből fűszeres krémet), megkenni tojás fehérjével, aztán be a sütőbe. Gyors, egyszerű vndégváró, és remekül lehet vele a "profi háziembert" játszani. :-)
1/4 kg túró
1/4 kg margarin
1/4 kg rétes liszt
2 kk só
1/4 csomag sütőpor
15 dkg reszelt sajt
Mindent összegyúrni, 1 éjszakát hűtőben pihentetni.
Nyújtás kb. fél cm vastagságúra, tetejét tojással megkenni reszelt sajttal megszórni.
Apró szaggatóval a legjobb.
...csak mert olyan jól sikerült tegnap, nézzük-mi-van-itthon-sütihez recept:
Volt vagy fél kiló málna, így kezdődött.
Aztán 25 dkg rízst megfőztem 2-3 deci vizes tejben, csipetnyi sóval, fél vanilirúddal. Addig felvertem két tojásfehérjét pár kanál porcukorral habbra, ill. kikivertem két tojássárgáját pár kanál kristálycukorral és nagy evúőkanálnyi margarinnal. Aztán a meleg tejberízsbe belekevertem a tojásokat, majd a habot a málna negyedével, kb. Tortaformába raktam, és forró sütőbe egy fél órára. Megsült, rápakoltam a maradék málnát, ready.
Este jó volt melegen, vacsi helyett, ma reggelire hidegen.
Sziasztok konyha guruk!
Nem olyan rég örököltem drága megboldogult nagymamámtól egy régi, de elektromos ostyasütőt. Nem tudna nekem valaki segíteni mind sós, mind édes receptekkel kapcsolatban?
A segítséget előre is köszönöm: Snoopy
Igen, a fehér az uborkatrutyi.
A piros bazsalikomos-oreganos paradicsomkrém, kechup.
A görögök nem paprikából erősítenek, sőt legtöbben nem is kedvelik az erőset!
(Annál inkább az édeset!)