Ha kezd megromlani a kolbász, akkor nem lehet csinálni vele semmit, csak kidobni. Ételmérgezéssel játszani nem szabad, mert csúnya vége lehet.
Egyszer csináltam disznósajtot fél éve lefagyasztott fejekből meg szívből. Nem tetszett az íze, és ment az egész a kutyának. Van ilyen, nem kell elkeseredni.
Ez a rohadék kínai fokhagyma amit árulnak, ez savanyíthatja a kolbászt. Tavaly megszívtam, a sütésre hagyott kolbász utolját a kutyáknak adtam olyan savanyú lett, viszont a füstöltön nem érződött.
Az a pofátlanság, hogy amit magyar termékként árulnak, valószínűleg az is kínai, beáztatod és másnapra megkékül... A fokhagymát egyébként kevés borba szoktam áztatni, úgy keverem bele a kolbászhúsba.
Egy hentes barátom szerint ha sok a só, először azt is savanyúnak érzed, aztán beérnek az ízek és rájössz, hogy nagyon finom...
A kolbászon a nemes vagy nem nemes penésznek szerintem semmi keresnivalója. A szalámin lehet, vastag bélbe vagy leginkább műbélbe tölti az ember de a jó száraz kolbászról sokszor le sem húzom a héját csak megtörlöm egy kicsit oszt had szóljon, be a szervezetbe...
Egyébként fűrészport még nem hallottam de akácfa hamut vagy gipszet igen a szalámi tartósítására, ha nincs az embernek tuti helye a tárolásra akkor egy ládába hamu közé a szalámikat oszt be az ágy alá. Nem hátrány, ha van teteje mert a macska még a végén alomnak nézi... :-)
KÖSZÖNÖM SZKMAI TUDÁSOD!!!!!! NAGYON ÖRÜLÖK HOGY MEGTALÁLTAM EZT A HONLAPOT MERT MÁR IS NAGYON SOKAT TANULTAM TÖLLETEK!!!SZÁMTALAN EMBER VAN SZERINTEM AKI NAGYON SZERETI EZT CSINÁLNI ÉS NEM VÉGZETT SZAKISKOLÁT ÉS LEHET HOGY EGY ÉLET IS KEVÉS LENNE HOGY SOKKAL TÖBB TUDÁS BÍRTOKÁBA JUSSUNK!!!!!SZÓVAL JÓK VAGYTOK A SZEREN!!!!! BOLDOG ÚJ ÉVET KIVÁNOK NEKTEK SZAKIK!!!!!!!!
A rengeteg paprika csak keserítheti. Attól nem erjed. A helytelen füstölés úgy is mutatkozhat, hogy belül penészedik, zöldül, romlik. Meg a sima füst nélküli szikkasztott kolbász sem romlik pár napra el.
MÉG NEM SAVANYODIK ANNYIRA!A HELYTELEN FÜSTÖLÉS MILYEN HATÁSOKKAL EHET EGY ÁTLAGOS KOLBÁSZRA?ÉN GONDOLTAM MÉG ARRA IS HOGY GYENGE VOLT AZ ERŐS PAPRIKA ÉS HOGY ELEGENDŐ LEGYEN MEG VAN ZÚDÍTVA KEGYETLEN TÖMEGŰ ERRŐSSEL EZT TUDOM BISZTOSAN!VAGY LEHET HOGY EZEK A PROBLÉMÁK NEM TÍZ NAP UTÁN JÖTTEK VOLNA KI?
Nem egyszerű a történet, de valamivel számolni kell a további romlást meg gátolni már nem lehet, lassítani igen. Ha nem sok a cucc akkor a lesütés is jó lehet vagy a megsemmisítés. Hiszen itt azért elindult egy folyamat, a botulizmus pedig akár nagyon nagy bajt is okozhat.
Én minden évben a sógoromnak 20 dkg fokhagymát KELL raknom a kolbászba nem romlik meg de mivel vadászok vagyunk mindig azzal b..tatom hogy nyugodtan kiakaszthatja a vadászház mellé a róka úgyse viszi el.
Nem azt mondom hogy ehetetlen de nem semmi bukéja van az biztos. Ja augusztusig kibírja na de addigra meg amúgy is elfogy.
Szóval neked kell ezt eldönteni hiszen te eszed meg, gondolom én. És ebben én nem tudok neked okosat tanácsolni.
Hallottam olyat kollégától hogy be töltött 30 kg szalámit a gazda füstölés után a panel kamrában akasztotta föl a cuccot és tönkre ment az egész mivel nem tájékoztatta a kuncsaftot tárolásról, így kártalanítani kellett.
Holnap este már az asztalon fog tetszelegni,ropogósra sülve! :-)
Az előző témákhoz hozzászolva,nekem már régóta változatlan a kör ahová vágni járok.Éves szinten max.2-3 új jön.
Szerencsére nem sokszor volt afférom a gazdákkal,de volt olyan,hogy el kellett igazítsam az embert.Nem szeretem ha valaki túl okos,akkor ne hívjon ha annyira érti,csinálja maga :-)
Egyébként,teljesen tudatlan vagyok ki mit kér a vágásért,én 6000Ft/disznó ha vágni megyek,ha bérvágok otthon nálam,vagy esetleg feldolgozok teljesen nálam akkor temészetesen más.Ha cakk-pakk készre akarja a vevő,csak hozza-viszi a disznót akkor kb 20000Ft kb.Régóta ezekkel az árakkal dolgozok,panasz még nem volt rá se rám :)
SZiasztok ha énis hozzászolhatok akkor egyet értek valóban a fokhagymátol lehet a savanyodás az teljesen biztos.
Én ha ugy tervezem hogy sokáig fogok tárolni füstölt kolbászt ,mert például én azt szeretem minél szárazabb, és legalább egy
centiméteres penész veszi körben egybefüggően akkor mindenképpen megabálom a fokhagymát. Ez egyébként annak is előnyös
akinek "felbüfög" a sütőkolbász az ilyen problémákkal küzdőknek mindég megfőzőm és teljesen kizárt a gyomorsav és "felböfögés"
Sok helyen hallom hogy törölgetik vagy étolajjal kenik a füstöltkolbászt ,hogy ne penészedjen. Nem tudom mi ezzel a baj a nemespenész
tökéletesen konzerválja a jó füstölt árut. Persze ha belülröl penészedik az baj de az tárolási és gyártási probléma.Én amikor leakasztom
a több mint egy éves szálámit és letörlöm róla a penészt felszegem belül tökéletes vérvörös színben pompázik az áru és isteni íze van.
Egyszer egy öreg füstölőmester azt mondta nekem ha azt szeretném hogy, ne penészedjen kivül sem, akkor töröljem át egy zsíros/sertészsíros/
rongyal a füstölt kolbászt vagy szalámit ,és forgassam bele akác fürészporba , majd akasszam ki és így tárolja kiis probáltam nagyon jó különleges izt adott a fürészpor. Remélem nem gond hogy kicsit hosszan sikerült megosztani a tapasztalatomat. mindenkinek boldog új évet kivánok.
Jajj el is pirultam, nem vagyok én senki, hogy tisztelni kelljen.
Ha savanyodik az attól is lehet , hogy brutál sok benne a fokhagyma ( sajnos ez erjed), esetleg vizes volt a hús, nem megfelelő tárolási körülmények ill. kevesebb só használata.
De ha tényleg állati mód fokhagymás szerintem attól erjed. ( Meg ez a genya nyálkás idő is közrejátszhat).
Ami nekem van, ott néhány alkatrész barnított, sorjátlanítanom kellett itt-ott. Ez a seeger gyűrűs megoldás szvsz igénytelen, de működik. Az esztergálás is elég durva.
NAGYON KÖSZÖNÖM A BISZTATÓ SOROKAT!!!!!!NAGY TISZTELŐD VAGYOK ÉS SZERETNÉK MEG TUDNI TÖLLED FONTOS INFORMÁCIÓT! MILYEN PROBLÉMA LEHET EGY HAGYOMÁNYOS KOLBÁSSZAL TÍZ NAP UTÁN HA SAVANYODIK A SZÉLÉRŐL SÁRGÚL MEG ILYENEK? AZ TUDOM HOGY ERŐSRE LETT TERVEZVE ÉS BRUTÁLISAN NGYONSOK LETT BELE AZ ERŐS PAPRIKA MERT GYENGE VOLT A FOKHAGYMA IS SOK LETTBEL TÉVE A FÜSTÖLÉST NEM TUDOM MENNYI IDEIG VOLT! SZERINTED MI LEHET A BAJ? ÉN NEM TUDTAM MEGÁLLAPÍTANI PONTOSAN MERT MÉG EHEZ NINCS ELÉG TAPASZTALATOM!!!!!
Jó puska nekem is van. Semmi baj nincs vele. A manus, aki gyártja variál a végével. valamelyik hatlap alakú, van amelyik kör, van amelyik kúpos. De ugyan az mind!
AMÚGY EGÉSZ PONTOSAN EZ AZ ÉN PUSKÁM EGYIKE EZ ELÖZŐ HOZZÁSZOLÁSOMBA LÉVŐ KÉP AZ NEM AZ ENYÉM VOLT EGY HASONLÓ KÉPET TETTEM FEL MERT AZ ENYÉMRŐL NEM VOLT KÉPEM!SZERINTED EZ LEHET A VATERÁN FORGALMAZVA?
Az elsütőszerkezettől eltekintve a belső ua., mint amit a vaterán tudsz vásárolni "jugoszláv gyártmányút". Vettem egyet, elpuffogtattam 30-35 9mm-es umarex-et vele. Hibátlan volt mindegyik lövés. Szerintem belépőnek nem rossz választás.
Ami nagy hibája van ennek a kivitelnek pl. a JP-vel szemben, hogy a taglószeg behúzott állapotát a rugó biztosítja. A rugón viszont el tud mászni a gumiütköző, ami ha elmászik a taglószegen lévő ütköző felé, akkor lövéskor meggyűrődhet egy kicsit a rugó. JP-nél nincsen rugó, így ott nincsen ilyen probléma. Lövés után viszont "lóg" a taglószeg - kézzel kell vissza tolni, de ez nem probléma.
Hát ezek elég érdekes... amit irtatok! Apámmal rég óta szoktunk elmenni bér vágásra. Apám feltétlenül nem hentes!!! Én vagyok a segédje.
Mérleget nem szoktunk vinni. Kiváló nyelve van, kitünően kóstol. (Valakinél disznóvágás közben elkérték apámat kóstolónak hurka, kolbász keveréshez) Telefonon egyeztetés alapján szoktunk vinni az eszközöket, de a kést, darálót, pisztolyt, orrfogót mindig viszünk...
Volt egyszer valamikor disznóvágás... a hentes berúgott, nem tudott már végrehajtani az egészet, így a gazda hazaküldte, aztán apámat hívták közben... Én még akkor uton voltam hazafele, anyám felhívott, hogy felveszi vasutállomáson, aztán disznóvágás... Odaértem, megcsináltunk apával amit kellett, befejeztünk, így éjszaka mentünk haza. Így a gazda: Janit fogom választani böllérnek a következő vágáskor, nem az a hentest.