A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszike! Ezt megtaláltam, letöltöttem, de csak három oldal nálam, ami a gőzkészítést tartalmazza. Lehet a tabletben van hiba? A gombok leírását nem mutatja. Gép rajzán a számokat mutatja, de a leírásuk hiányzik.
Akkor én is újra írom: a BS kb. 3 napja vásárolt, akkor darált.
A tanácsokat megfogadom, annyi a "vita", hogy nem akarom kidobni a Karavánt, de azt úgy főzöm (majd) le, ahogy eddig. De, lehet, a szomszédnál köt ki végül.
Emellett kísérletezem az új technikával, saját darálással, nyomásfokozó kivételével, de ez nekem teljesen új, lásd nem tudtam, hogy az "először kávé jön" is lehet normális.
Illetve ezt a maradék 10 dkg occó kávét rászánom a kísérletezésre, azt már látom, amit írtatok, hogy finomabbra darálva a kávét valóban megjelenik a crema. Szívesen átdarálnám a BS-et finomabbra, de azt írtátok, nem ajánlott, hallgatok rátok, csak még nem tudom, mi legyen vele, ezt végképp sajnálnám kidobni.
Ha valakit erdekel saját örlője upgradje, érdemes ránézni az SSP késekre koreából.
Sok örlőnél más geometriát kap a kés illetve bevonatot is amivel kevésbé kopik.
Ha jól tudom Mazzerekhez is készít kést.
Annyit tudok, hogy az ausztrál Socratic csapat készített őrlemény eloszlás görbét az SSP EK késre és a gyári Mahlkoenig késre es brutálisan keskenyebb az SSP görbe.
Ha valakit érdekel utána nézhet a dolognak. SSP az instán gyorsan és hatékonyan komminikál.
Sziasztok. :-) Kezdek visszatérni a rendes emberek táborába, és itt szeretnék tanácsot kérni. A kényszerszarvasizás után ismét egy GB lesz a pulton. A ph-s CM800 már itt pihen, ma megjöttek a friss pöris kávék is, és hétfőn érkezik a GB Dosata. Előző gépem GB Millenium volt, aminél a használat teljesen kézenfekvő . Ezen viszont van hat gomb, amiből a bekapcsoló, gőz és melegvíz érthető. Viszont van két kávéjelű és egy menü gomb, valamint a felső bumszli, ami a Milleniumnál a bekapcsoló volt. Őket hogy használjam?
Egy kép a gombokról, és hálás köszönet a segítségért.......😂
Az, hogy feketén indul meg, majd később jön a crema, ilyen előfordulhat. Nekem a sötét, olajos pörkölések viselkedtek így.
Az, hogy össze-vissza folyik, az abból ered, amit már nagyon-nagyon sokadjára írunk le: ne a döglött vacakkal próbálkozz. Lehet ez fájó kijelentés, de tipikusan a szarból várat esete. Oldalakon keresztül adjuk a tanácsokat, de csak azért se...
Én nem tervezek szarból várat csinálni, csak az általam 30 év alatt megszokott szart is elfogyasztom, amíg tart. :)
Az occó kávét ledaráltam, valóban finomabbra kell, mint ahogy a BS-et kaptam. Így már lett crema.
Viszont lehet, hogy Mylord3 jól írja, a kávéfőző nem jó hozzá. 7-esen daráltam, még így is túl gyorsan folyt le, ugyanakkor pillanatokra eldugult. Szóval a lassan, de folyamatosan jöjjön nem biztos, hogy megoldható vele. Meglátom, 5-össel hogy muzsikál.
Amit nem értek, a BS is meg az en darálásom is úgy főtt le, hogy rendes kávéként indult meg és 2-3 mp után jött csak a világos cucc, amit az itteni képen láttam. Gondolom, nem így kellene.
Az addig oké, hogy graef, meg dupla szűrő, aztán abba vmi jobb olasz kv, meg hogy kicsapjuk az epedát a karból, de nem sok továbbra is a nyomás ezekben a műanyag saecókban az eszpresszószerű KV-italhoz? Nekem is csak azután lett teljesen OK a régi aromám, hogy Simi rakott bele vmilyen opv szerűséget, aztán belőtte a főzőn a nyomást asszem, 10 bar alá.
Tényleg szórd ki a vackokat, továbbra is csak a sárga vizeletszerű lé fog folyni, mert jó eséllyel döglött lesz mind. Feleslegesen ne szívasd magad. :)
Én boltba kértem, mert cetelem hitelkártyával van még 7 % kedvezmény (akciós cuccra is), de azt csak a boltban lehet intézni, online nem. Így volt 26.031 ft.
Nem indul a daráló. Tartályt belenyomom, kattanásig elfordítom, hátul a gombot megnyomom és semmi. Lenne még valami tennivaló? Az angol leírást nézve mást nem kell tenni, bár az angolom kb. 0.
Finomítani általában darálás közben. Durvítani lehet kikapcsoltan is. Aztán Iberen is lehet bárhogy, csak maradhat benne őrlemény, ami miatt megfeszülhet ráállítás közben, ha nem megy...
Magyar leírás nincs, muszáj kérdeznem: ugye itt kikapcsolva kell (lehet) állítani a darálás finomságát? (A DeLonghi automatánál kimondottan darálás közben kell állítani.)
Ma csak egy duplát főztem, a szimplánál jobb lett, a jótól messze.
Megvan a Graef 702 (26-ért új az ed-ból), holnap kipróbálom az occó aldi-s kávéval. De el kell még használnom a BS-et is meg a Karavánt is, azok mennek a nyomásfokozóval.
Egyik barátom mikor Silviát vett, megtartotta a Minimillt, hogy jó lesz az. Hiába győzködtem, hogy esélytelen, kötötte az ebet a karóhoz. 2 napig szenvedett, majd rendelt egy CM702-est. Most már Fio F4E nano van a pulton. :)
teljesen felesleges. normális daráló nélkül nem lehet egyik kosárral sem jó eszpresszót készíteni. a szimpla kosárral nekem még normális darálóval sem sikerült (egyszer elpancsoltam 250g kávét rá), és ezek szerint Mylord fórumtársnak sem.
tapasztalataim szerint poemiával lehet egészen jó italt készíteni, dupla kosárral, minimum egy graef szintű örlővel kb 16g normális kávéból.
A gumi izé közepén nincs egy apró lyuk? Ez esetben az a nyomásfokozó betét, próbáld betenni javíthat a pocsék kávék esetén. Ha éesz darálódakkor viszont felejtsd el. Ha nincs lyuk akkor nincs ötletem mire jó.
Arra a meglehetősen kis kosárra gondolsz? Egyszer kipróbáltam 1 adaggal, de valami nem volt kerek vele. Már nem emlékszem, mi is volt a baj.
Viszont ahhoz adtak egy gumi ízét is, ami kitölti. Az mire való? Mást nem tudok kinézni belőle, mint hogy zárt kosarat csináljak vele, viszont ebben a kávéfőzőben nemigen van 3 járatú szelep, így nem tűnik jó ötletnek bedugítani a gépet. Van valakinek ötlete, mire való az?