Keresés

Részletes keresés

Totya3 Creative Commons License 2012.10.08 0 0 4334

Szia! Próbáltam leírni az oldalamon a folyamatot részletesen. Ha nem olvastad, akkor biztosan sokat segít. Stadler07-nek sikerül az itteni megbeszélések alapján is leprogramoznia, érdemes visszakeresni a vele történt megbeszéléseket.

 

A gáztűzhely hőelemei nem biztos, hogy jók, mert mintha réz borításúak lennének, de lehet, hogy tévedek. Végül is ha bírják a savas környezetet, akkor működésileg alkalmasak lehetnek. Azt viszont nem tudom, hogy K-sok vagy J-sek, vagy milyenek. Kalibrálni kellene őket. Igazából nem hőmérésre találták ki őket, hanem egy tekercs áramának ellátására, ezért nem biztos, hogy követnek bármilyen karakterisztikát, de kalibrálással talán munkára lehet fogni a füstben, mert ott nem lényeges pár fok eltérés a valóságtól. Máshová szerintem alkalmatlanok, bár sok idővel végig lehetne mászni a hőfokokat és egy polinommal rá lehetne illeszteni a szükséges kalibrációt talán.

 

Nem szoktam folyamat ábrát készíteni programozáskor, de korábban ha jól emlékszem a PLC programjának részleteit feltettük ide képként. Az végül is pontosan egy ilyen ábra. A teljes kép nem nagyon férne fel ide olvashatóan, de majd valamit kitalálok...

Előzmény: glaci52 (4332)
Totya3 Creative Commons License 2012.10.08 0 0 4333

Szia! Meglátjuk, de elég nehéz elhinni, hogy a hőfok nem változik, ha 15percre leáll a beadagolás. Nálam sokkal kisebb időintervallumokban is jelentősen változott a kazán hőfoka, ami talán nem is meglepő, hiszen nem égett a tűz. :)

Ha van szellőzés, akkor lehet, hogy nem tud felgyűlni a gáz, nem tudom, az is lehet, hogy ha sok a levegő, akkor a begyulladás előtt szintén kinyomja a gázt, viszont ez azt is jelentheti, hogy nagy lesz a veszteséged a kéménybe.

Nekem fontos volt, hogy a legjobb hatásfokot érjem el, hogy kevés anyag fogyjon(korlátos a hely a fűtőnyag tárolására).

Kiderül télen, hogyan alakul ez nálad. Már nem sokat kell várni! :)

Előzmény: Mokuss84 (4331)
glaci52 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 4332

Szia Totya3!

A vezérlőn merengek mostanában, a különböző hozzászólásokból és a Te elektrónikai elvi rajzodból próbálok összeollózni egy vezérlő rendszert. Nagy segítség lenne, ha már elvi okokból ugyan nem is teszed közzé a már működő programodat, de ha a program folyamat ábráját és algoritmusát megosztanád velünk, már az is nagy dolog lenne.

A különböző hőelemes adatgyüjtéshez használt hőelem konyhai gáztűzhelyből való? Mert nekem a képekről annak tűnik.

 

Köszi az eddigi információkat is meg a jövőbelieket is.

Mokuss84 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 4331

Szerintem a kátrányosodás nálam nem fog megjelenni merta a kazán szinte mindig egyenletes höfokon fog lenni.A kéményben meg nemszámit mert savállo inox kéményem van szerinten nem gond neki egy kis kondenz meg ha lesz is.A lángtartást én teszteltem több mint 2napig és nállam nem jött kia a kazánbol a füst  és nem is robbant be. Nállam a lángtartás ugy müködik ,hogy beálitom kb 15percre a beadagolási idöt ,beadagol elkezdi a levegöt befujni 30másodpercig és megméri a füstöt ,ha elérte a beálitott értéket leál 15 percig ,ha nem erte el a füst a megadot értéket eszt még megcsinálja 5ször és ha akorse érte el a füst a megadot értéket leál mert ,nincs fürészpor vagy elalut a tüz. Azért adtam mge a 6 beadagolást mert ha vissza ég az elsö csigába az anyag ,akor egy beadagolásal nem tud új anyagot betolni a fejbe.

Előzmény: Totya3 (4330)
Totya3 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 4330

Szia! Régebben én is szobánként akartam beállítani a hőfokot napszaknak, használatnak megfelelően, jelenleg nincs sok értelme az olcsó fűtés miatt. Egyébként most is beállítom, csak a radiátorszelepek kézi fojtásával. Nem érdekel, ha egész nap meleg van a fürdőben, a gáznál érdekelt volna.  :)

 

Azt tapasztaltam, hogy a lángtartásba váltogatás kondenzációt okozott, kátrányos lerakódásokat. Nem tudom, nem lesz-e ez gond nálad?

A másik probléma pedig az volt, hogy szinte minden újrainduláskor megremegtek a radiátorok a fagáz berobbanásától. Ez még az elején volt, hamar áttértem más megoldásra, mert a kazánházból még a füst szaga is feljött néha, mert a füst is kicsapott ilyenkor rendesen. Itt nem arról van szó, hogy nem zárt jól a kazánajtó, mert a felső ajtó kinyílott, tudod, ami rugós és pont erre való...

Harmadik probléma az volt, hogy ha túl sokáig tartott volna a lángtartás, akkor visszaégett a csőbe. Ez kétcsigásnál nem akkora baj, de nem biztos, hogy visszagyullad minden esetben, mert a cső elviszi a hőt és elalszik a parázs, ha kiér. Ez az enyhe időkben lehet esetleg gond, ahol nem kell nagy teljesítmény.

 

Én a folyamatos lángot támogatom, főleg, ha lehet szabályozni a füstöt és a vizet is a vezérlővel.

 

Ennek ellenére az elképzelésed elméletben működik, csak a fenti apróságok bejöhetnek...

 

Képzeld, erőt kaptam a szép égetőd miatt, nekiálltam és lefestettem az enyémet is. Majd próbálok képeket csinálni.

 

 

Előzmény: Mokuss84 (4326)
Totya3 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 4329

Szia! Ha a keverőszárat elviszi, akkor ezt is. Kicsit sokat forog tényleg, de a hamu nem annyira gáz, talán...

Előzmény: Luiggi70 (4327)
Luiggi70 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 4328

Szia!

Tetszik a szerkezeted,nekem nincs ennyi türelmem és időm hozzá ,hogy így megcsináljam.

 

A szivattyúhoz hozzászólva ,számold ki 1 rendes szivattyú éves fogyasztását 2 fokozatban,mert azért annak közel elégnek kell lenni.és egy Alpha2 közép 15-20W körülit .és számolj meg e éri a beruházás.Tudom az Alpha az állandó tömegáramon dolgozna és nem lennének hangosak a thermo szelepek,de ha teszel a rendszerebe egy Bypass szelepet akkor avval is be lehet állítani egy max nyomást és tömegáramot.És lehet lényegesen rövidebb annak a megtérülése mint a szivattyú cserének.

Előzmény: Mokuss84 (4321)
Luiggi70 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 4327

Szia!

Nagyon sokat kellett volna rajta emelni,de így sem keveset 40cm-t emelek.Lemez kazánom van.A vízrács tömítése úgy lesz.kivágtam a kazán hátulját ,hozzá lehetett férni a vízrácshoz ,azt kivágtam.Szabok bele egy méretes lemezt a haver meg behegeszti.Szégyen nem szégyen víz alá hegesztés az másabb mint két vasat összevarni ahogy sikerül.a dobozt azt már én csinálom.az akkusra visszatérve.keverő szárat is használtam már vele.remélem elbírja a csigát is.nincs + húsdsráló áttételem,mert meglassítanám akkor biztos elbírná.mert így kb 250/perc a fordulata.

Előzmény: Totya3 (4320)
Mokuss84 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 4326

Szia.Én ugy kébzeltem el a rencerem ,hogy én az elöszobába a konyhába a hállokba és a fürdöbe más más höfokot szeretnék ezért mindenhova termosztátos csak kerül .Tehat ugy szeretném ,hogy a csövekbe mindig kb 70fokos viz legyen és mikor 71 lángtartás (minimálisat fogyaszt a beadagolo lángtartásba) és mikor 67 fokos akor üzem. Most egy takarékos keveröpompat nézek magamnak mert nem mindegy  a  fogyasztása mert nállam mindig, mennie kel a pompának.Én egy Grundfos alpha2 re gondoltam és meg is veszem mit szolsz?

Előzmény: Totya3 (4325)
Totya3 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 4325

Szuper, ezek szerint ráéreztél az ízére! :) Jó érzés, amikor úgy kezd működni, ahogy elképzelted! Gyakorlatilag majdnem mindennel találkoztál, amivel a beüzemeléskor találkozhat az ember és ebből sokat lehet tanulni. A program lehetőségei is, amiket soroltál, jók, de valóban meg kell tanulni ezeket a dolgokat. 

Persze meg is lehet venni egy gyárit, úgy biztosan kényelmesebb, ha telik rá, aztán még sem biztos, hogy pont úgy fog menni, ahogy szeretnéd. Azt hiszem ennél érdekesebb és nagyobb hasznonnal való "játékot" keveset lehetne találni!

Még annyit kérdeznék, hogy végül sikerült-e a hőfoktól függő beadagolást leprogramozni, vagy más megoldást találtatok ki?

Előzmény: Mokuss84 (4324)
Mokuss84 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 4324

Szia.Köszönöm szépen ez nagyon jol esik töled. Rengeteg átalakitást kellet eszközölnöm a szerkezeten de másfél heti tesztelésen vagyok tul és rengeteg álitgatáson de mosmár szépen duruzsol a gépezet.Nekem is nagy volt a huzása a kéménynek ezért müködés közben a kazánon lévö huzatszabalyzot el kel zárnom és a ventire is kellet épitenem egy huzatszabalyzot igy ha a venti nem müködik csak izzik a fürészpor . A vezérlöt Levente épitette egyedi nyomtattot áramkörrel és a progit is ö irta de a többit mind én csináltam.És abban igazad volt ,hogy meg kel értenem a progi müködését mert hihetetlen ,hogy mennyit kellet meg álogatnom a progin .A Vezérlönek van egy menüe is és ott belehet álitani sok mindent ( viz hö,föst hö,beadagolási idö,beadagolási pwm fordulat plusz idö, a venti fordulata 5fokonként változik 110töl 180ig,lángtartás idö,lángtartás pwm fordulat plusz idö, füst megmérese langtartásban beadagolás utan ,hogy ég a a tüz,)stb Viszont a motoral volt gondom mivel nekem csak 1darab van ezért ritkán nem birta elinditani a csigakat (560w) induláskor kevés a nyomaték ezért egy kuplongot kellet beépitenem a motorba és igy mar szépen idul .És csökent a motor induláskori felvett árama is mivel üresben indul.

Totya3 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 4323

Mostanában inkább a monitor programommal fogalkoztam ráérő időmben, gondoltam megmutatom milyen lett:

     

 

A hőfokprogram része még nincs teljesen kész.

Totya3 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 4322

Szia! Hú, ez baromi jól néz ki! Gratulálok! Látom ki is próbáltad, és nagyon szép szürke aprószemü hamu maradt az égéstérben, ahogy annak lennie kell! A beadagolás vezérlése jól működik nálad is? 

Nemrég hívott Briki59, hogy neki is üzemel az égető. Nem tudom, nálad jelentkezett-e az a jelenség, ami nála, hogy túl sok levegőt állított be először, ami nagyon gyorsan felfűtötte a vizet, viszont rengeteg anyagot fogyasztott!? Azóta nem hívott, én azt tanácsoltam neki, hogy fojtsa le a szívó ágat, vagy a nyomót, hogy ne legyen túl szűk a PWM szabályzási tartománya a ventin. Felfűtési szakaszban lehet engedni sok levegőt, ha szükséges a hirtelen meleg, de utána meggátolja a hőfokon tartást. Jobb stratégia a lassú felfűtés, elvileg egy télen csak egyszer kell ezt megtenni, az őszi-tavaszi szakasz begyújtogatásain kívül, de ez sem probléma, ha nem nagy teljesítménnyel történik, sőt. A beszívott levegő mennyiségét a szívó csappantyú súlyának növelésével is meg lehet oldani. Várom a fejleményeket és ismét gratulálok, nagyon szépen sikerült a szerkezet, most már csak be kell hangolni, gondolom!

Annyit kérdeznék még, hogy a vezérlő végül hogyan készült, miket tud, kinek a munkája?

Előzmény: Mokuss84 (4321)
Mokuss84 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 4321

Szia Totya3 nagyon rég nem irtam .Nagyon elfoglalt vagyok mostanában, de azért ritkán olvastam a fórumot. Én jelenleg igy állok az égetömmel  .Köszönöm neked a segiséget!

Totya3 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 4320

Szia! Azért gondoltam, hogy a rács maradhat, mert azt írtad, hogy megemeled a kazánt és én ezt úgy értettem, hogy a fejet aláépíted az emelvénybe, ahogy nemrég beszéltünk erről. Ha a rács egy 25cm-re kerülne a fejtől, akkor nem sokat zavarna. De így ahogy most írod értem, hogy útban lesz.

Kicsit nehéz egy ilyen rácsot jól letömíteni, nem tudom miből van. Ha öntöttvas, akkor hogyan tervezed?

Előzmény: Luiggi70 (4319)
Luiggi70 Creative Commons License 2012.10.06 0 0 4319

A rácsokra visszatérve,egyik barátom kazánokat építget nem nagyüzembe de azért 15-20darabot 1 szezonba legyárt a többi melója mellett és ő kimondott nem ajánlja a vizes rácsot és a vizes ajtót ,nem sokkal jobb velük a hatásfok,sőt a vizes rács fánál kimondottan nem előnyös.csak az az előnye hogy nem ég szét.

Előzmény: Luiggi70 (4318)
Luiggi70 Creative Commons License 2012.10.06 0 0 4318

Szia!

Sajna most,lett rá idő,szakítva.ki kell vágjam a rostély,mert kb 8-10centi van az égő teteje és a táska közt.és ha kivágom akkor lényegesen lejjebb kerül.lesz 40-45centi .megemelem és a hamuzó ajtón megy be az égető.a hamu a csigához úgy kerül,hogy hosszába rakom a csigát alulra és a kazán elején jön ki,egy dobozba.Úgy van szétszedve ,hogy gázzal azért ha muszály tudok fűteni.

Előzmény: Totya3 (4317)
Totya3 Creative Commons License 2012.10.06 0 0 4317

Szia! Lassan fűteni kell, elkészülsz vele? :)

Biztosan ki kell vágni a vizes rácsokat? Elég jó anyagból készülnek, elvileg kibírnak mindent és növeled a hatákonyságot.

A hamu hogy fog a csigához jutni?

Az időközöket ki tudod tapasztalni, de szerintem alig kell mennie. Nekem 1 hét alatt keletkezik háromnegyed malterosvödör hamu fűrészpor esetében.

Hogy egy akkus motor elbírja-e? Nehéz elképzelni, de lehet. 70-es szerintem elég...

 

Előzmény: Luiggi70 (4316)
Luiggi70 Creative Commons License 2012.10.06 0 0 4316

Sziasztok!

Új projekt előtt állok.Mégpedig a kazán szétvágása beletoldás,vizes rács kivágása ,és ha már csinálom akkor hamu kihordást is csinálok neki.Csigásra gondoltam.Szerintetek melyik átmérő lenne a legjobb70es vagy van egy150es? milyen időközönként lenne érdemes indítani? Egy akkus fúró motorját akarom meghajtásnak használni.Szerintetek el e bírja?Előre is köszi a válaszokat.

asdjö Creative Commons License 2012.10.04 0 0 4315

Szia. Eddig mikor próbáltam az ssr-t, a kapcsolt oldalon átengedett némi áramot nyitott állapotban.Ha nem jó a relé, majd veszek másikat, de mindenképpen így akarom csinálni. Vagy ssr- nélkül az időrelé közvetlen kapcsolja a motort. Üdv.

Előzmény: Totya3 (4302)
Totya3 Creative Commons License 2012.10.03 0 0 4314

Szia! Sokat olvastam utána. Az biztos, hogy zsákokban biztonságosabb tárolni az ilyen anyagot, ami öngyulladásra hajlamos, mert a zsákok közötti rés megszakítja a hőszigetelést. Az ilyen öngyulladás azért alakul ki, mert a beinduló biobomlásból eredő hő nem tud kijutni a szigetelő tulajdonságú anyagon keresztül ezért egyre csak melegszik. Ha van rá módod, forgasd át kicsit, hogy ki tudjon hűlni. Igazából egyáltalán nem jó, ha melegnek érzed, mert az a folyamat elejét jelenti.

Előzmény: strangerpapa (4312)
Totya3 Creative Commons License 2012.10.03 0 0 4313

Szia! Nézz fel az oldalamra, próbáltam összefoglalni amit lehet! (katt a nevemre).

Nem jellemző, hogy bármit tönkretenne egy indítókondival elindított motor, mert eleve kisebb az indítónyomatéka, mint 3 fázisról, de egyébként sem rántana rajta. Ezeknek ezt bírnia kell. Nem mondható az, hogy hirtelen lenne az elindulás. Ez normális működés szerintem. Semmit nem változott a hangja a hajtóműveimnek egy idény alatt, nem számítok rá, hogy baj lenne velük belátható időn belül.

Előzmény: Tomiali (4311)
strangerpapa Creative Commons License 2012.10.03 0 0 4312

Sziasztok

 

Ma eszrevettem, hogy a naprafoego ucso/leha  melegszik. Egy 3x2,5 m  helysegben 1-1,5 m magasan van rakva.   Mennyi ennek a megengedett homerseklete?  

 

Udv 

Tomiali Creative Commons License 2012.10.03 0 0 4311

Szia Totya3

 

A csiga időzítéséhez mit használsz?

Valami időrelét?

Az átételt nem teszi tönkre a hirtelen indulás-megálás?

 

Totya3 Creative Commons License 2012.10.03 0 0 4310

Szia!

Relatív nagy nyomatékra van szükség, ha nem akarod, hogy mindig elakadjon. Ez függ a fej kialakításától is, bár a szűkítést nem tűri egyik anyag sem, amelyik boltosodásra hajlamos, elakad azonnal.

A lassú csiga nem feltétlenül fogyaszt kevesebbet és nem feltétlenül könnyebb szabályozni az égés folyamatát. Inkább hasonlít az időosztásos szabályzáshoz, azaz nem könnyű a megfelelő sebességet megtalálni, eltérő anyagok használatánál nem is lehet, azaz állandóan állítgatni kellene. Egy motor közel üresjárati átlag árama magasabb lehet, ha állandóan forog, mint ha pár másodpercre elindul néhány percenként.

Nekem az első 110-es csiga, 80-as emelkedéssel, 33-as fordulattal, 2..6perc/3..4sec aránnyal adagolgat, teljesítmény igénytől függően.

Előzmény: tibikokoko (4308)
Totya3 Creative Commons License 2012.10.03 0 0 4309

Szia! Ezt sajnálattal hallom, mert 8cm nem elég. A befújt láng szerintem nem hatékony kis teljesítmény igényeknél. Felesleges levegő feleslegesen nagy füstáramlást okoz. Kisebb teljesítményen nem jól ég. Az ilyen fej egyéb problémáiról írtam. Szerintem a lángnak legalább 25cm hely kell és minnél lejjebb ég, annál jobb. A levegő mennyiségét a lehető legkisebbre kell szabályozni, folyamatos üzemet kialakítani. Ez mindennek jót tesz.

Sajnálom, ha nem azt hallod tőlem, amit szeretnél, tudom milyen érzés, én is átéltem. Az elején bizonyos dolgokban nem voltak jók az elképzeléseim(fej mérete, teljesítménye, behelyezése, csigák száma, bolygatás módja stb.) és nem is hallgattam a jó szóra azonnal, aztán lassan kialakult. Nem állítom, hogy károm származott belőle, inkább hasznosnak látom most, de biztosan másképp kezdeném, ha előről kéne... :)

Előzmény: glaci52 (4307)
tibikokoko Creative Commons License 2012.10.02 0 0 4308

Kedves fórumtársak!

 

Régóta követem a fórumot, csak kedvtelésből. Most eljött az idő én is belekezdtem egy égető építésébe.

A mechanikus rész készül, két csigám lesz 80-as átmérővel és 80-as menetemelkedéssel.

A csiga hajtással kapcsolatban a tapasztalatotok érdekelne:

Mekkora a csiga nyomatékigénye?

Én jelenleg egy klapnimozgató hajtóműben godolkozom. ford:0,8ford/perc. 

A számításaim szerint ez elég, kérdés a nyomatéka?  A leghidegebb napokon szinte le sem állna a csiga.

Akinél üzemel már égető írja meg legyenszíves hogy milyen csigaméretek  és fordulat mellett kb mennyi a csiga üzem/állásideje?

Kösz...

glaci52 Creative Commons License 2012.10.02 0 0 4307

Nem, nem 80 cm, (bocs de megszokásból mm-ben adtam a méreteket) hanem 8 cm x 38 cm x 50 cm a láng tér mérete, ami 15.2 dm3 térfogatú és 46 dm2 felületű lángteret eredményez. Vagyis mind a beadagolás síkjában, mind rá merőlegesen, egy mindkét irányban elnyújtott lángtér áll rendelkezésre. Tehát, ha a behordó csiga, mondjuk benyúlik a kazánba 30 cm-t, aminek a szélessége ≈ 10 cm és megfújja a ventillátor a lángot, akkor nagyon elnagyolva kb  ilyen látványt nyújtana a láng .

Előzmény: Totya3 (4306)
Totya3 Creative Commons License 2012.10.02 0 0 4306

80cm? Az bőven elég! Nem gondoltam volna a képekről! Ezek szerint nem voltak hülyék, akik tervezték, miután az ajtóba helyet csináltak a fejnek, gondoltak az égéstérre is! Akkor ez most neked is jó hír szerintem! :)

Előzmény: glaci52 (4305)
glaci52 Creative Commons License 2012.10.02 0 0 4305

Nos, most alaposabban megnéztem a kazánt belülről. Az olajégő nyílásával párhuzamosan felfelé, 80x380x500 méretű égéstér van, ezután fordul el és szűkül le a füst elvezető méretére az égéstér. Tehát végül is van hely és hőátadó felület egy csigás égőfejnek, nem gondolod?

Előzmény: Totya3 (4304)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!