Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Továbbra is kényük-kedvük szerint értelmezik a szöveget. Mert ha a gondolatjel után tehát engedély nélkül engedi a birtoklást akkor mivel vessző választja el a birtoklást és az értékesítést engednie kell az értékesítést is hiszen a birtoklás és értékesítés szavak azok felsorolások.
Aki követte a levelezésemet a NAV-val, itt az újabb válaszlevél :
Tisztelt .......... Úr!
Az csak a birtoklásra vonatkozik!
Helyesen így kellet volna bepirosítania a mondatrészt:
A vámhatóság engedélyével szabad alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezést előállítani, a magánfőző desztillálóberendezése kivételével birtokolni, továbbá értékesíteni.
Még egyszer:
A desztillálóberendezés
ˇelőállítása mindenki (magánszemély, cég) számára engedélyköteles,
ˇbirtoklása a magánfőző kivételével szintén engedélyköteles,
ˇértékesítése is engedélyköteles tevékenység.
Pl. ha Ön vásárol egy desztillálóberendezést olyan helyen akinek arra engedélye van (értékesítés), akkor azt a berendezést már ön birtokolja, amit nem kell a vámhatósághoz bejelentenie.
Ha viszont előállítja, akkor azt már engedélyeztetni kell!
Nemrég voltam kutyás találkozón, valahol Szentendre felett egy parkolóban volt a találkozó, a népek sorban álltak kannákkal a forrásvízért. Csak sejtem, hogy magas ásványianyag tartalma miatt ez sem lehet túl ideális hígításra.
Idén rengeteg almám és körtém termett, de tavaly a jóval kevesebb mennyiség pálinkává alakítása (saját főzés) nem hozta meg a várt sikert, hisz a körte-alma pálinkám nem lett túl ízletes.
Idén 5-3 arányban készítettem körte-alma cefrét, és bérfőzdében főzettem. Az eredmény mind mennyiségben, mind minőségben nagyon jó lett. Birs és alma cefrém ugyanilyen arányok mellett készült, és szintén szenzációs lett.
Megdöbbentett, hogy a kihozatal néhány literben tért el, azt hittem a birsesből jóval kevesebb lesz. Mindkét cefre kapott aromafelszabadító pektinbontót túladagolva, s cukrot is.
A bérfőzdében természetesen a sűrűjét is tudták főzni, míg tavaly én a kis szimlafalú főzőmmel csak a híg részét, azt is erősen felvizezve, ezért vittem az idei nagyobb mennyiséget bérfőzdébe.
A bérfőzdében dolgozók hozzáértésével és hozzáállásával maximálisan meg vagyok elégedve,mindkét alkalommal külön lefinomították az én alszeszemet.