Keresés

Részletes keresés

PrintScreen Creative Commons License 2009.04.16 0 0 722
Ha ezt nekem sikerült kiváltanom, elnézéseteket kérem, nem állt szándékomban, és ezentúl nem írom ide, mibe (fog) kerülni nekem, egy szimpatikus fűtőeszköz.
Természetesen én is olvastam az etei kályha árait, és az ott leírtakat én, mai áron kb. anyagköltségként értékeltem. Nagyjából utánanézve, ma sem gondolom másként.
Sajnos azt is be tudom lőni, mibe kerül ma Mo-n két ember bére (hogy, az eszköz-amortizációról és egyéb nyalánkságokról ne beszéljek). Ha a 4-5 napot veszem kivitelezésre alapul (2 fő), nem ez a világ legjobb üzlete.
Többet ilyennel igérem nem jövök ide, csúnya off...
vackor11 Creative Commons License 2009.04.15 0 0 721
Kedves András!

Legelőször azt szeretném leírni, hogy ha van valaki, akinek a szakértelmét és tapasztalatát nem vonnám kétségbe, az Te vagy. Épp ezért konstatáltam szomorúan, hogy 2008 június 29.-én küldött emilemre a mai napig nem válaszoltál. Talán egyszerűen csak elkerülte a figyelmedet, én ezt remélem. Másodszor, de nem másodsorban elnézést kérek a cserépkályhás lapban írt cikkedre utaló megjegyzésemért, különösen, mert nem olvastam, csak egy ismerősöm elbeszélésére hagyatkoztam. Ez az egyetlen momentum, ami hozzászólásomból Neked szólt, és igazán megbántam, ám az összes többit én is vállalom, bár elveszítettem a nyugalmamat és indulatból írtam, hosszú idő alatt felgyűlt, sok apró, személyedtől független történés után.
Ezzel kapcsolatban én sem szeretnék többet írni, bármennyire is kikívánkozik belőlem. Én sem akarok és nem is akartam senkit megbántani.
A kioktatás és a tolakodás nem volt soha a stílusom, de szívesen mondtam, mutattam volna még párat az - általam sem guruként tisztelt mesterektől - látottakból. Valószínűleg Neked nem sok újat tudnék mondani, de akiket érdekel, eddig is megtaláltak, és ezután is meg fognak találni.
Érdekes, egyszer már kérdeztek itt engem hasonlóan: "én ugyan tudom a választ, de tőled szeretném hallani":o) Nem gondolom tisztességtelennek, bár esetleg az is benne lehet, hogy ha te "a"-t mondasz, én "b"- t és fordítva :o)

Bár nem lehetek és nem is vagyok minden titkok tudója, Larsnál a rostély egészen a tűztérajtó vonaláig tart, és kialakul az üveg előtt egy légfüggöny, ami egyrészt védi az üveget, másrészt felforrósodva a toroknál és a kamrában keveredik. Bár másodlagos levegőként nem olyan egyértelműen elkülöníthető, mint Heikki-nél, de a többlet levegő ellátásában illetve szabályozhatóságában - legalábbis megfelelő tűztérajtó használata esetén... - mindenesetre fontos szerepe van.

Vannak, akik levegőmegvonással illetve nem száraz fa használatával azon mesterkednek, hogyan tudják az arra egyébként nem teljesen alkalmas
fűtőeszközökben az égést elnyújtani, időben egyenletesebbé tenni. Ezzel rossz esetben azt érik el, hogy idővel lecsökken, illetve egyáltalán nem alakul ki a tűztérben illetve a kéményben a megfelelő hőmérséklet, és a fából felszbaduló faecet, fakátrány és egyéb, a tananyagomban nem szereplő anyag a tűztérben illetve a kéményben kikondenzálódik. Szárazabb fa esetén csúfolhatjuk ezt száraz lepárlásnak is, mindenesetre a végtermék jó büdös:o) Én ezt nevezem lepárlásnak.

A tömekályhák tűzterének felfelé szűkülő, toroknak is nevezett nyílásban végződő részét tudomásom szerint Heikki gondolta ki, és a gázok koncentrálásával a magas hőmérséklet elérésén kívül arra törekedett, hogy az így felgyorsított gázok egy hirtelen táguló szakaszba érve lelassulnak, és ezáltal turbulencia, keveredés jön létre, segítve a tökéletes utóégést. Ha ott voltál Heikki előadásán akkor tudod, hogy a mérések hogyan cáfoltak rá - legalábbis részben - erre a várakozásra.
Gyorsítónak nevezik egyébként a rakétakályhák jól hőszigetelt (általában) függőleges szakaszát is ahol szintén igen magas hőmérséklet és tiszta égés alakul ki.

üdvözlettel és tisztelettel:
Szalai Péter
Előzmény: Laikus47 (720)
Laikus47 Creative Commons License 2009.04.14 0 0 720

Kedves P!

 

Nagyon sajnálom, ha Téged, vagy bárki mást megbántottam a Cserépkályhás újságban megjelent cikkel, igazán nem ez volt a szándékom. De újraolvasás után is a kisebb pontatlanságokkal és stilisztikai hibákkal együtt, vállalom a leírtakat. Nem is igazán értem hogy mi benne a lekezelő. 44 év tervezői munka során, ha mást nem is, azt megtanultam, hogy óvatosan kell bánni a kategórikus kijelentésekkel, különösen, ha tranziens állapotban üzemelő berendezésről van szó. Másrészt nem hiszek a gurukban, egy állítást akkor fogadok el, ha bizonyítása önmagában nem ellentmondásos, és nem mond ellent az alapvető természettudományos tételeknek.

Miután valóban laikus vagyok, nem igazán értem a felkorbácsolódott indulatokat. Kérlek nézd el nekem, ha esetleg félreértés folyományaként, fölöslegesen írom a következőket:

Nem vagyok tagja semmilyen szervezetnek. Más kérdés, hogy időnként a Macsoi (Magyarországi Cserépkályhások Kandallóépítők-és Gyártók Országos Ipartestülete) vezetősége néhány kérdésben kikéri a véleményemet, cikkírásra, vagy előadás tartására kér fel. Miután ezt megtiszteltetésnek érzem minden ellenszolgáltatás nélkül szoktam elvégezni az ezzel járó munkát.

Soha, semmilyen fórumon, senkiről semmi rosszat vagy terhelőt nem írtam.

Egyebek mellett cserépkályha és kandallóépítő szakvizsgám van, a munkáimról számlát adó kisvállalkozó vagyok. Még annál is kisebb.

Az árképzésem eseti, erről nincs kedvem többet írni.

Építettem már jó kályhákat, és persze rosszakat is.

Valószínüleg nem definálnék úgy, hogy a differentia specifica meghatározásánál valamit leszólok. (A B nemben tartozik, megkülönböztető jele, hogy C ebben és ebben gyengébb nála)

Nem tudom megítélni, hogy a kályhákról kevesebbet, vagy többet tudok, mindenesetre nem eleget. Ennek szellemében engedd meg, hogy egyelőre három kérdést tegyek fel Neked:

Lars contraflowjában hol van a szekunder levegő bevezetés? Elismerem, nem túl tisztességes kérdés, mert tudom a választ, de szeretném, ha Te írnád le.

Milyen egy tűztérben lejátszódó, tudom, nem kívánatos desztilláció (=lepárlás)?

Mi a gyorsító, és mi a szerepe?

 

Üdvözlettel

András

 

Azt hiszem, mindenkitől elnézést kell kérnem a szószaporításért

Előzmény: vackor11 (712)
bist1 Creative Commons License 2009.04.14 0 0 719

Sziasztok.

Már régóta olvasom a fórumot, és lenne egy kérdésem a szakemberekhez.

A villamos hőtároló kályhákban levő tégla megfelel samottáglának? sok van belőle.

 

Corsa11 Creative Commons License 2009.04.13 0 0 718

Sziasztok!

Nem gondoltam,hogy ilyen vihart kavar a 350eFt-os beírás.Az idézet az etei általános iskolában 2004 nyarán felépített első magyarországi tömegkályha oldaláról származott:

http://www.tomegkalyha.eoldal.hu/oldal/dtr

Azóta samott téglát találtam itt:

http://www.vatera.hu/cserepkalyha_epitoknek_samott_tegla_65x125x250_es_142237049.html

de a minőségét nem ismerem még.Továbbra is figyelemmel kísérem a tk-val kapcsolatos írásokat.

Kérdésem a kéménnyel kapcsolatos most:

Ha SCHIEDEL UNI***PLUS kéményt szeretnék a kályha mellé beépíteni

http://www.schiedel.hu/kemenyek/schiedel-keramia-kemenyrendszerek/uni-uni-plus-kemeny/

,túl magasra adódik a kéménybekötés,mert pincém nincsen a ház alatt,így lesüllyeszteni nem tudom.45 fokos elemmel talán?Van ezzel kapcsolatban tapasztalat,vagy hagyományos téglakéményben gondolkozzak esetleg valami hengeres béléssel a belsejében?

Másik:

Ha fémlemez hamuzófiókot használnánk és a hamuzóajtó széles lenne,hogy kiférjen rajta.Egy mozdulattal kivehető és üríthető lenne.Az elején pl.furatokkal,hogy a levegő áramlását ne akadályozza.Az NDK-s OHRA 512,517-es kályháknál alkalmaztak ilyet.Lenne ennek értelme?Üdv.

ab69 Creative Commons License 2009.04.13 0 0 717
Hogy elcelodunk, viccelodunk, eloszor a 350 000 –es arnal jutott ez eszembe. Valoban csak egy-ket feldobott labdara valaszoltal.

Az hogy a Ti jovoltotokbol bekerul a jovoben a cserepkalyhas kepzesbe ennek kulon orulhetunk, remeljuk legalabb olyan kimeritoen oktatjak majd mint a thermokoksz kalyhat par eve. De remenykedjunk, hogy valoban alaposan koruljarjak a temat,es nem azert mert kulfoldi, hanem valoban nagyobb tapasztalatu mesterek munkaira fognak hagyatkozni, mielott oktatni fogjak. Innet mar csak el kell vegezni a tanfolyamot es levizsgazni.

Az arra visszaterve, en is egy hasonlo munkaigenyu cserepkalyha munkadijat vettem kiindulo alapnak a rarakodo jarulekokkal egyeb koltsegekkel ket emberre szamitva.
Tudom, van olyan aki egy 50-esert zsebbe, plusz szallas kaja es utana meg felejtsuk el hogy itt jartunk alapon is megcsinal vagy atrak egy cserepkalyhat. Nevezzuk ezt elhivatottsagnak, vagy normalis arnak?
En nem erre gondoltam. Es biztosithatlak azok a cserepkalyhasok sem akik a munkajukbol szandekoznak megelni tisztessegesen.Barki leellenorizheti, ismertebb kalyhasoknal akik hivatalosan es tenylegesen is a munkajukbol elnek.
Arra a feldobott labdara viszont nem valaszoltal, hogy milyen kalyhat kapunk 350 000-ert. Errol nem mondtal semmit.
Esetleg arra gondoltal amitol nincsenek elajulva a kalyhas mesterek, mert ugye csak magyarorszagon okoz gondot a hirtelen teli lehules, de pl. Daniaban Finnorszagban mar nem, szoval ott jol es vidaman mukodnek ezek a kalyhak, de csak azert mert ott meg veletlenul sincs hirtelen teli lehules. Amugy most hogy mondod nekem is kezdenek ketsegeim tamadni, ha istalloba epitem akkor lehet hogy meg a 12 fokot sem tudja majd tartosan produkalni es azt is a tehenek lehelik es akkor mi lesz ha az ajtot is kinyitjak? Nem jo ez a kalyha, ki kell szamitani kepes-e befuteni az adott teret.

Meg egyszer es es utoljara, mi is itt a fo problema.
Jart Magyarorszagon ket mester, mindegyik egy meresekkel igazoltan jol mukodo kalyhatipust oktatott. Mindegyiknek megvan a maga elonye, hatranya, mint barmely mas futoeszkoznek. Ugy tunik a finn mestere hotarolasban jobb a nagyobb tomeg miatt, Helbroe , valamivel olcsobb egyszerubb es teljesitmenyre jobban kihegyezett szerkezet.

Mindkettonek megvan a maga epitesi modja, jol meghatarozhato anyagszukseglete mind mennyisegben mind minosegben. Ha ezeket betartja az ember kap egy jol mukodo, bevalt tipust ami mogott evtizedek tapasztalata all. Az pedig nyilvan ne a kalyha tervezojenek a problemaja legyen ha valaki olyan helyre akarja epiteni amit 16-foknal jobban nem lehet felfuteni egy ilyen eszkozzel.

Ha valaki reszt vesz egy ilyen kepzesen, meg tudja epiteni az adott tipust, de nyilvan nem ettol lesz kepzett kalyhaepito szakember, egy het alatt. Nyilvan felmerulnek tovabbi kerdesek a es nyilvan nem fog elzarkozni a mester ha a jovoben segitsegre lesz szukseg. Hiszen a nevet adta a tanfolyamhoz az adott kalyhatipushoz, elemi erdeke hogy jol mukodjon. Nyilvan amig a tanitvany tisztessegesen viselkedik a segitokeszseg is meg fog maradni.
Tehat, valaki megtanult egy jol mukodo kalyhatipust, ezt a tipust tudja es akarja epiteni, tisztaban van vele, milyen minosegu es mennyisegu anyagra van szukseg, es arra is ra fog jonni, barmilyen komolyabb modositasnak, anyagtakarekossagnak, bizony kovetkezmenyei vannak a kalyha elettartamara, mukodesere, minosegere nezve. Nagyobb teljesitmeny valoszinuleg akkor lehetne elerni, ha nem kellene kemenyt mukodtetni, Az esetleges modositasok a dan kalyha szerkezeteben felepiteseben viszont ugy tunik nem a hatekonysagot novelik.
Tehat az epitesi mod adott, az anyagszukseglet adott, kisebb nagyobb szorassal, de nem nagysagrendi elteressel. Alap esetben kb. 4 nap szakmunkaval es ugyanennyi segedmunkaval lehet szamolni, a jarulekaival egyutt. Igen, javasolt alapul venni egy tisztesegesen dolgozo, munkajabol megelo cserpkalyhas dijait. Ne almodjon senki, nem fog beleferni 350 000forintba, ezt nyugodtan ki merem jelenteni. De barki szamoljon utana, ellenorizze le, valoszinuleg alapesetben az anyagkoltseg lesz kb. ennyi.

Nyilvan van egy masik ut. Aminek az az alja, hogy otvenesert zsebbe,leheto legkevesebb es legolcsobb es ezert leggyengebb anyagokbol epitek valami sz@rt.Ez az amiben en es remelhetoleg meg joparan nem szeretnenk reszt venni, vagy eppen nem orulnenk ha idaig fajulna, ebbe az iranyba indulna el a tomegkalyha epites kis hazankban. Nyilvan vannak fokozatai mig idaig eljut valaki. Nyilvan el lehet indulni ezen az uton is, kalyhat is sokfelekepp lehet epiteni, valaszinuleg valahogy mukodni is fog az adott kalyha. De talan nem kene finn, vagy dan kalyhanak nevezni, plane nem kene azokra a mesterekre hivatkozni akik ezeket a tipusokat kifejlesztettek.

Persze mindenki kitalahatja a sajat kalyhatipusat, mondhatja azt is hogy ez szebb is olcsobb is kisebb is jobb stb... mint a fent emlitettek. Tessek meresekkel igazolni, ahogy a fent emlitett urak is megtettek. Lehet probalkozni mondjuk modszertani kozpontokkal, ahol ugye minimum hogy elvegzik a szukseges mereseket es hitelesitik,(vagy legalabb az altaluk ajanlott tipus(ok)rol hiteles adatokkal tudnak szolgalni). Vagy ha ez valamiert nem mukodik felkeresni egyeb erre hivatott tarsasagokat.

Vegulis mindenki elegedett lehet, lehet sokfele teglakalyhat epiteni, epittetni van itt minden,az elere alitott drotozott teglabol oszerakott kalyhaktol a skandinav kalyhakig minden.Occso kalyha meg nem occso kalyha,jo kalyha es kevesbe jo kalyha, mindenki megtalalhatja az igenyeinek es penztarcajanak megfelelot, kis szerencsevel es odafigyelessel annyi penzt fog fizetni a kalyhajaert amennyit az er.
Viszont ha valaki dan vagy finn tomegkalyhat akar es belefut olyan szakemberbe aki ilyet ajanl neki, alighanem nem art ha halaposan megnezi mit kap a penzeert, javaslom keszitsen fotokat a referencia munkakrol, hasonlitsa ossze a fent emlitett urak weboldalain szereplo kepekkel, ha meg mindig ketsegei vannak, nyugodtan elkuldheti a fotokat es megkerdezheti, tanitott-e ilyen kalyhat a mester es vallalja-e hogy az o nevet kapcsolatba hozzak az epitmennyel, valoszinu azt is megmondja, hogy reszt vett-e barmely tanfolyaman az epitesre jelentkezo. A valasztol fuggoen pedig lehet tovabb alkudozni, vagy hagyni a fenebe az egeszet. Ugy tunik eljutottunk erre a pontra amikor ez szuksegesse valhat.
Akinek az ar lesz a legfobb szempont, keresse meg a legolcsobb ajanlatot ne kerdezzen sokat, de ne is varjon tul sokat,biztos lesz erre is jelentkezo, de ez mas terulen is igy mukodik.

Konc feltes, ez nekem nagyon tetszik. A kedves ugyfelre gondoltal mint koncra?

Az egyik azt mondja ilyen kalyhat epitek, ennyi anyag kell hozza es ennyi a munkadija, ennel olcsobban nem csinalom meg. Illetve ha igen az mar egy egesz mas kalyha lesz.
Aztan megjelenik egy masik, benyog egy olyan arat ami kb. az anyagkoltseget fedezi, nem hajlando megmondani sem azt hogy pontosan milyen kalyhat epit, mennyi anyagot hasznal fel, sem a munkadijrol nem beszel. Vajon melyik magatartas utal a koncert valo aggodalomra?

Remelem azert ez a kis kardcsortetes segit tisztabban latni a kialakult hiszteriaban, vagy legalabbis a kedves ugyfeleket abba az iranyba inditja el, hogy megnezik mit kapnak a penzukert, illetve kik allnak erte sorba.

Innet viszont lehet hogy nekem is inkabb csondbe kene maradnom es belepni valami jonevu szervezetbe.
Előzmény: promethaus (713)
vackor11 Creative Commons License 2009.04.12 0 0 714
Boldog húsvéti ünnepeket mindenkinek!

v11
promethaus Creative Commons License 2009.04.12 0 0 713
Kedves Mindenki!

Ebben a stílusban, és hangnemben azt hisszem, hogy hozzánk méltatlan bármit is hozzátenni a témához. Egy-két feldobott labdára válaszolok:

Magyarországi OKJ-s képzésben, legalább is egy oktatási központban foglalkoznak a tömegkályhával jóvoltunkból. Az oktatás egyik vezetője jön a nyári Workshop-ra, így teljes egészében bekerül majd az oktatásba is, és érdekes, nem pénzért, hanem ingyen a téma iránti szeretetből, ingyen a meghívásunk alapján. Pont azért, hogy helyére kerüljön ez az egész hisztéria. Mert aki teljes biztonsággal kezeli a kályhaépítést, az tud különbséget tenni a kályhák között és tudja, hogy hova milyen kályhát kell ajánlania. És fontos az is, hogy ahol a család hőigénye magasabb, ott is a befűtendő légköbméterre megfelelő kályhát kell építeni. A tömegkályha sem csodafegyver, az ajánlott kb 15 kilónyi fából felszabaduló hőmennyiséget osztjuk szorozzuk, sokszorozni ez sem képes a hőt. Valóban másképp működik, mint a cserépkályhák, bár Európában nehéz kályha címszó alatt már igen jó kályhákat építenek, bár más elv szerint, de hasonló hatásfokkal. Kályhát építeni valóban inkább mérnöki tevékenység és biztosan kell kezelni a technikákat. Lehet teljesen üzleti alapokra helyezni, de azt hiszem elhivatottság kell hozzá. Én azt ajánlom mindenkinek, hogy a tömegkályha építését egy hasonló csempekályha építésének a munkadíjával hasonlítsa össze, és aki ebbe nem fér bele, arra tényleg nem tudunk mit mondani. Reménykedünk, hogy jövő évben, mostmár teljes egészében bekerül a kályhás képzésbe is, megfelelő helyére kerül és normális árakon fognak építeni a kályhaépítők.

Vannak kályhás mesterek, akik nincsenek elájulva a tömegkályhától, és nem azért mert nem ismerik (azért valljuk be őszintén, hogy nem mi találtuk fel a spanyol viaszt). Például Bujna Ferenc évek óta tagja az MHA-nak, csak csöndben van, kályhákat épít és fejleszt. És nem érez késztetést meddő vitákra itt Magyarországon, és még mondhatnék más neveket is.
Amiért a magyarországi kályhások fenntartással vannak, az az, hogy a nagy hőingáshoz, főleg a nagy téli külső lehűléshez nem tud alkalmazkodni. Tehát előfordulhat az egy rosszabb hőszigetelésű ház, vagy rosszul kiszámított nagy légköbméter esetén stabil 16 fokot tud biztosítani a kályha, ami nyilvánvalóan kevés. Ebben az esetben egy csempekályhánál azonnal újra megpakolják a kályhát, ami egy tömegkályhánál teljesen fölösleges, mert minimálisan fog jobban fűteni. Tehát ebből következik, hogy az egyenletes hőmérséklet nem csak a kályha, hanem a lakás, a fűtött légterület megfelelő szigetelésén múlik, amiről az építtetőt tájékoztatni kell, illetve a kályhát építőnek mindig meg kell győződnie.

Sajnálom, hogy a topic egy ilyen enyhén gúnyos hangvételbe csúszott át, de ebben azt hiszem nagyobb a konc féltése.

Akit érdekel a téma, úgyis meg fogja találni a megfelelő építőket és a megfelelő oldalakat.

Aki építtetni szeretne, mindenféleképp kérjen referenciamunkát, mert az elégedett ügyfél a legjobb ajánlólevél.

További jó élcelődést, viccelődést, mi inkább kályhákat építünk.
vackor11 Creative Commons License 2009.04.12 0 0 712
Ne haragudj, ab69,

nem értek veled egyet. Először is, nem illik így nekirontani senkinek, még ha korábbi hozzászólása ellenére (461) üzletelni kezd az általa "igen tiszteletre méltó módon nem anyagi természetű témákról" tárgyaló topikon. A hozzászólásod szakmai és pénzügyi részéből pedig süt a tájékozatlanság.

Különben kedves Corsa 11, szaboli, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára, és minden érdeklődő! Ha igazán olcsó tömegkályhát szeretnétek, van még ennél is jobb ajánlatunk! Akit mi ajánlunk, díjmentesen épít kályhákat, nem írt lekezelő cikket magyar cserépkályhás szaklapban a tömegkályháról, mert még kevesebbet tud róla, nem nyilatkozott külföldi fórumokon lekicsinylően azokról, akiktől megismerte a tömegkályhát, és tagja a Nemzetközi Nőnapnak, a Szent Grál Keresői Világszövetségének, és melleseleg minden olyan szakmai szövetségnek, ahova pusztán tagdíj befizetésével be lehet kerülni.
Írj emailt és küldjük.

Ha továbbküldöd ezt a levelet, bónuszként a Galaktikus Agyagkötészeti Intézet által hitelesített igazoló oklevelet adunk a kályhádhoz, hogy milyen marhajó lett.

Látogassatok el a Mikulás, a Tejterméktanács, az Üzemegészségügyi Hitelintézet, az ÁNTSZ, az ombudsman és Elvira néni által is elfogadott ismeretterjesztő oldalunkra (korábban a fatüzelés, a tüzifa és a tűz magyarországi hivatalos oldala), ahol konkrét építési információk híján sok üzleti ajánlatot és kapcsolt Gugli reklámot találhattok.

Végezetül egy játékra invitálok mindenkit: Töltsék le és telepítsék az alábbi ingyenes szoftvert: http://www.textbroker.de/uncover/ másolják a vágólapra a topiknyitó szöveg utolsó 9 sorát, (ctrl+c) majd illesszék a program felső ablakába (ctrl+v) Nyomják meg a keresés (nach Plagiaten suchen) és élvezzék az eredményt, amíg lehet ;o) Éljen a gondolati autonómia és a kreativitás!

szeretettel:

v11
Előzmény: ab69 (711)
ab69 Creative Commons License 2009.04.12 0 0 711
Tisztelt promethaus, ha ez az ar tisztesseges es barki szamara elerheto anyagarakrol szol gondolom nyugodtan nyilvanossa is lehetne tenni, illetve hogy mibol mennyi az annyi? De legalabbis arra lennek kivancsi, mennyit er kb. 4 nap szakmunka?
A 350000-es arral engedd meg hogy eros ketsegeim legyenek. Egy atlag kalyha tisztesseges osszerakasa kb. 4-5 nap, lehet rutinbol egy egyszerubb 3 nap, ket embernek. Ebbe az idotartamba nem hiszem hogy belefer pl. a sarkok lecsiszolgatasa, vagy barmi extra.Es meg mindig kerdes ki fog az anyag utan szaladgalni? Itt tobben is azt mondjak, hogy ez kb. az anyagkoltseg , az en ismereteim is ezt erositik. Nem hiszem hogy a Rath vezeto mernoke nagysagrendekkel olcsobban tudna megvenni az anyagokat, egyszeru halandokrol ne is beszeljunk. Persze nincsenek illuzioim, elobb utobb valoszinuleg megjelennek azok a ”mestermberek” akik husz, majd tiz, vegul pedig sammott tegla nelkul is meg ”tudnak” epiteni egy ilyen kalyhat. Nyilvan egy ilyen kalyha nem az elso ket begyujtas utan fog szetesni, ajtot is be lehet epiteni sokfelet es sokfelekeppen, akar negy biciklikullovel is....Szoval talalekony a magyar, lesznek meg itt otletek.
De terjunk vissza munkadijra, ha ket emberrol van szo, legalabb az egyik ebbol a tevekenysegbol szeretne megelni tisztessegesen, szerszamokat karbantartani, utazni, tovabbkepzesre jarni. stb akkor idonkent nem artana adot, tb.-t egyebeket fizetni meg mielott az APEH estleg erdekes kerdeseket tesz fel. Es persze van egy masodik ember is...Megint mondom nincsenek illuzioim, de masnak se legyenek, hogy ezert a penzert milyen kalyhat kap es ki fogja osszehozni a kedves nagyszulei nyugdijat.
Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy ebbe az arba minosegi anyag, gondos nem osszekapkodott munka, egyeb koltsegek, tisztessegesen, vagy legalabbis valamennyire tisztessegesen adozott munkadij belefer, szamlaval, garanciaval, munka utani felelossegvallalassal. Aki ezt az arat komolyan leirta, az hosszabb-rovidebb tavon sajat magat teszi tonkre de a hiszekeny ember szemeben sajnos arra vet rossz fenyt aki esetleg tisztesseges munkaert tisztesseges dijat ker, kerne.

Ami a szakkepzettseget illeti: jelenleg magyarorszagon tomegkalyha epitest hivatalosan nem oktatnak, a cserepkalyhas es kandolloepito kepzes tananyaganak pedig tudtommal nem resze, hacsak az utobbi par honapban ez meg nem valtozott, de ezen igencsak meglepodnek. Informacioim szerint volt ket kulfoldi mesterek altal tartott tanfolyam. Maradjunk annyiban, hogy aki reszt vett valamelyiken, fel tud epiteni egy olyan kalyhat amit ott latott. Nem lokdosodtek ott az olyan emberek akiknek volt mar alapkepzettseguk, szakmahoz kapcsolodo vegzettseguk. 2,3, talan negy? Amugy nem az en tisztem eldonteni ki nevezze magat szakembernek. A tenyeket mindenki ellenorizze le sajat maga es vonja le a kovetkezteteseket...

Persze most meg barki barmit megtehet,mindenki elott nyitott az ut, szakmai vegzettseg , kepzettseg tapasztalat nelkul bele lehet vagni a bizniszbe, meg uj a tortenet, mindenki azt mond amit akar. Be lehet lepni hangzatos szovetsegekbe , fel is vesznek hiszen lattunk mar teglakalyhat esetleg tanfolyamot szerveztunk, reszt vettunk rajta sajat weboldalunk van. Fel fognak venni a tagok koze, miert ne? De valamire valo szovetsegeknek, mint ipartestuleteknek bizony van eleg komoly sajat kovetelmeny, vizsgarendszeruk. Egy ilyen vizsgat letenni az persze masik tortenet, valoszinuleg szakmai tapasztalatot is megkovetelnek plusz ugye a vizsgajuk. De ketseg kivul elismernek minket, elismerik hogy jelentkeztunk a tagok koze.Az utobbit barki megteheti. A kulonbseget ugye nem kell magyarazni. Aztan persze foggal korommel orizzuk a kis tudasunkat, igyekszunk nagyokat mondani es hangzatos kritikakkal illetni azokat akiknek esetleg szinten vannak, esetleg meg komolyabb melyebb ismereteik a tomegkalyharol, vagy egyeb kalyharol.

Letrehozhatunk modszertani kozpontot, aztan elkezdhetunk ujitgatni egy jol ismert tipust. Egyszerusitjuk olcsobba tesszuk, eloszor feltalaljuk a fustjarat nelkuli kalyhat, amit mar cserepkalyhasoknak is ismernek, aztan meg a buboskemencet, olcsobb is samott se kell bele , de majd megmagyarazzuk hogy az kismeretu tomegkalyha.

Sokfelekepp lehet kalyhat epiteni, de a finn es a dan verzionak megvannak a maga jellegzetessegei, miert akkora, annyi es olyan tegla kell hozza, sajat mukodesi elve. De konyorgom, ha mar ezeket a neveket hasznaljuk, akkor tartsuk tiszteletben a kitalalojuk evtizedes tapasztalatait es fejleszteseit.

Lehet elvenni a tomegbol,elere allitott teglabol epiteni a kopenyt, lehet sporolni a samotteglaval, mert miert ne, draga is mi meg nagyon okosak vagyunk, aztan csodalkozunk ha nincs huszonnegy oras futesi ciklus, kerdeses a kalyha elettartama, illetve nem teljesiti az igerteket.
Sokfelekepp lehet kalyhat epiteni, sokfele kalyha letezik, dan, finn, harang kalyha dupla, harang kalyha, raketa kalyha stb. Mindnek megvannak a maga jol leirhato jellemzoi es mukodesi elve.
Mindenki talal az igenyeinek megfelelot, van kismeretu folyamatos tuzelesre (Helbronak is van egy ilyen tipusu kalyhaja es van Magyarorszagon ket olyan ember akinek meg is tanitotta) az amerikaiak szeretnek fel haz meretu kalyhakat epiteni, es nem gond egy talicskanyi fat egyszerre elegetni.
Szoval van meg mit tanulni magyarorszagon, bar sok fent emlitett tipussal felveszi a versenyt egy jol megepitett cserepkalyha, akar buboskemence is.

A finn es a dan(Helbro)kalyhat itt a topic elejen eleg reszletesen sikerult kitargyalni. A Helbro kalyha nagyon ugy tunik hogy hatekonysagban a topon van es ahhoz kepest egyszeru, tartos es nem tul draga, a finnek is megvannak a maga elonyei. Kerdes hogy ismerik es betartjak-e az epitesi modjat?

A tuz veszelyes uzem. Rosszul megepitett kalyhaval csaladot lehet kiirtani.

Lehet probalkozni a sajat epitessel is, vazlatok alapjan, azelott modositani itt ott, hogy megertettuk volna pontosan hogy is mukodik, vagy epp nem sok fogalmunk van rola hogyan kezeljuk le a hoingadozasbol kovetkezo mozgasokat, ezt-azt kisporolni, kevesebb anyagbol megepiteni, utana meg butan nezni, miert van ott az a marha nagy repedes, miert nem tartja annyi ideig a homersekletet mint kellene, miert fustol es miert eszik az igertnel tobb fat, megha finn vagy dan vagy akarmilyen kalyhanak is nevezi el a kalyhat az alkotoja. Sokfele hibat el lehet kovetni.

Persze mindenki ugy epit kalyhat ahogy tud. Nyilvan a mostani helyzet idovel csak jobb lessz, de ma nem sok ember van akire rabiznam egy ilyen kalyha megepiteset. Arra semmikepp aki 350 000-ert elvallalja tokkal vonoval. Ja es szamlat kerek. Szoval aki ilyen kalyha epittetesen tori a fejet, nezze meg maganak alaposan a ”mestert” es legfokepp az elozo munkassagat es nem kell minden hangzatos cimnek bedolni.
Előzmény: promethaus (709)
szaboli Creative Commons License 2009.04.11 0 0 710
Helló!

Tisztelettel érdeklődnék én is.....yoppi@freemail.hu

köszi, üdv: szaboli
promethaus Creative Commons License 2009.04.11 0 0 709
Corsa11: Tudjunk ajánlani Rath vezető mérnökét, vagy a nemzetközi szövetség magyar képviselőjét, ők ebből az árból (350.000) anyag és munkadíjjal együtt kihozzák neked, és minőségi munka az eredménye.

Írj emailt és küldjük.

Üdv.
Előzmény: Corsa11 (695)
promethaus Creative Commons License 2009.04.11 0 0 708
Szia, abban minden benne van, az anyag és a munkadíj is.
kila59 Creative Commons License 2009.04.07 0 0 707

sziasztok!

dpek jól látja:-)

salgótarjáni Kiss féle ajtók.

a felső ajtó mögött az utóégető kamra van, vagy kemence:-)

Előzmény: Ekowik (704)
doca Creative Commons License 2009.04.07 0 0 706
Tetszik!
A felső üveges ajtó mögött mi történik? Sütő tér?
Előzmény: kila59 (702)
dpek Creative Commons License 2009.04.07 0 0 705
Ahogy nézem a salgótarjáni Kiss kandalló -féle.
Előzmény: Ekowik (704)
Ekowik Creative Commons License 2009.04.06 0 0 704
Milyen ajtók vannak beépítve???
Előzmény: kila59 (702)
Pepe7 Creative Commons License 2009.04.05 0 0 703
Egy "K" típusú köpenyhőelem 1100°C-ig használható, bolti ára 10-15eFt. Kívülről nézve egy szál vékony rozsdamentes "drót":), belőle kiálló két vezetékkel. Van olyan multiméter, amely fogadja a jelét. (kb. 10eFt) Ha jobban feltúrom a raktárt, talán még akad is selejtezett, de használható hőelemem.
Előzmény: PrintScreen (701)
kila59 Creative Commons License 2009.04.05 0 0 702

Sziasztok!

Budán elkészült a legújabb tkályha,

Gondi-kályha

 

dán rendszerű, rézcsőves hőcserélővel.

üdv

kila59

PrintScreen Creative Commons License 2009.03.25 0 0 701
Bocsánat a kései válaszért (Corsa11), én egy bő 100000-assal többre jutottam anyagköltségben, de kb stimmel. Nem vagyok olyan bátor mint dpek, de így nem is vállalok olyan rizikót - főleg, hogy életemben nem falaztam még - mint ő.
Hőmérő ügyben arra jutottam, hogy csak védőcsőben (védőzsákban) lehetne berakni, átvezetve mindenen a kültérig, ami önmagában komoly tétel (és meglehetősen ipari megoldás kinézetre, és árra is), így lemondtam róla :( Meg eleve sem olcsó egy 900+ fokot bíró hőmérő.
Még a füstgáz útjába esetleg berakhatom (pl. padka), a fűtésszabályzó körbe kellene, hogy tudja mikor nem kellene beindulni.
Előzmény: kila59 (699)
friizer Creative Commons License 2009.03.25 0 0 700
A födém felett padlás van, használaton kívül, fagerendás, de sajna egyenlőre nem tudom kizárni, hogy nem kell beépítenem eccer

Közben vackor11 is, és más is válaszolt magánban, de sajna alul, padkával nem tudom elvinni a kéményig, mert közte 1 kb 80-90cm közlekedő van ennek a födém alatt részén gondoltam, magasan ott nem zavar, és nem is látható.

Ha a födém alatt viszem akkor is emelkedő szögben kellene a cső? A 80cm-s oldal irányú távolság mellett, még kb 50cm-t emelkedhetne is a födém alatt, ha kell.

A kályha mögött segéd kéményt tudnék építeni 1 kis falbontással, és annak a tetejét a födém alatt kötném össze a kéménnyel

A kémény külső mérete, 50*50. Szerintem a belseje lehet vagy 25*25, viszont nem volt használva soha. Legalábbis általam, már vagy 20 éve nem. Előtte meg nem tudom, de lehet vagy 30-40 éves.

Érdemes még egyáltalán ezt a kéményt használni, vagy csak úgy engedélyeznék, ha béleltetném?

köszönöm a segítséget
friizer
Előzmény: kila59 (698)
kila59 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 699

Szia!

A samott anyag kb. 120.000.-, a tégla kb. 30.000,-, az agyag ha veszed, kb. 8.000.-, az ajtók kb. 85.000,-.

Itt nem áll meg az anyagszükséglet, mert kötőanyagnak még kell tűzállóhabarcs, kell szigetelés, nem akármivel. Van még szállítási és eszköz költség és persze az építésidíj. Igaza van Istvánnak! Jó esetben az anyagok szállítással kijönnek a 350-ből.

Előzmény: Corsa11 (695)
kila59 Creative Commons License 2009.03.25 0 0 698

Szia friizer!

A födém felett mi van?

Lakótér v. padlástér??

A kéménynél 2 m-ig engedélyezett az elhúzás, de csak pozitív elhúzás lehetséges azaz emelkedő szögben. Ezt praktikusabb lenne a födém felett megoldani. Mindenképpen acélcsőves megoldást javasolnék, melyet körbe kell szigetelni, nehogy a csőben hüljön a füst harmatpont alá.

Előzmény: friizer (697)
friizer Creative Commons License 2009.03.23 0 0 697
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy 1 kandallót, vagy kályhát tervezünk kis családi házunkba. Szóba került a tömegkályha is.

Viszont nem tudom lehetséges-e tömegkályhával olyan kéménybekötés, hogy a kályha hátulján alul menne ki aztán felfelé a födém alatti magasságig, majd megint vizszintesre fodulna, és onnan kb 80-100cm-re van a kémény ahová kötni lehetne.
A kémény össze magassága kb 6-7m, a bekötéstől számítva felfelé még kb 3-4m.

Illetve mivel lehetne ezt a bekötést megcsinálni?

Segítségeteket előre is köszönöm
friizer
dpek Creative Commons License 2009.03.23 0 0 696
Ez mai árakon inkább csak anyag költség normális anyagokból, esetleg szállítással együtt.
Egy közepes kályhára, kis padkával+ kémény bekötés.
Persze kis tűztérajtóval kapásból lehet 20E-et spórolni.
Szóval ez nem mérvadó egy tk árra.

Előzmény: Corsa11 (695)
Corsa11 Creative Commons License 2009.03.21 0 0 695

Találtam egy anyaglistát:

200db samott tégla (6.5x12.5x25cm)

450db kisméretű égetett tégla

250kg tisztított, áttört agyag

mosott homok 250kg

ajtók

Az összköltség függ a választott ajtók árától,a külburkolat minőségétől, a díszítőelemektől.

Egy átlag kályha bekerülési költsége kb.:350000 Ft ez tartalmazza az alapanyagok, ajtók és az építtetés költségét. (A kéménybekötés maximum 70cm) Különleges vágások, faragások akár duplázhatják az árat.

A beruházás a gázárral kalkulálva 2-3 év alatt megtérül.

 

// <![CDATA[ var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); // ]]>
Előzmény: PrintScreen (693)
Corsa11 Creative Commons License 2009.03.21 0 0 694
Légy szíves részletesen is írd le a kalkulációt,hogy okulhassunk belőle,hogyan is jön ki a 700eFt.Miből hány db,ft/db,ajtók ára stb.Köszönöm.Üdv.
Előzmény: PrintScreen (693)
PrintScreen Creative Commons License 2009.03.20 0 0 693
Én csináltatni fogom a tömegkályhámat. Itt a fórumon fellelt építőkkel vettem fel a kapcsolatot, olyan 700-ra van becsülve. Ez ennek a kályhának az ára kb. (munkával, anyaggal, tudással, 1 méter padkával, némi sk kontárkodással:)).
Nincs benne az egyéb fűtésmódosítások költsége (az még szebb összeg lesz a végére, de nem kifejezetten emiatt).
- van azért ilyen is, szeretnék hőmérőt berakni a tűztérbe, de ipari megoldások között is csak olyat találok, ami nem kifejezetten "otthonbarát" -
Filóztam a tanfolyamon és az SK építésen, de 1-2 kályhán túl többet, én valszeg sose csinálnék, így meg egyszerűen nem éri meg megtanulni. Inkább megpróbálom olyanokra bízni, akik tudják mit lehet kihozni belőle, és nem a saját kályhám lesz a kisérleti darab :)
Azért, azt nem zárom ki, hogy hobbiból, még elmegyek ilyen okításra :)
Előzmény: Corsa11 (689)
Dakkum Creative Commons License 2009.03.17 0 0 692
Nem tömegkályha téma, de valakit érdekelhet.


Április végén-május elején Dunaharsányban egyhetes kemenceépítő tábort szervezünk 5-7 jelentkező részvételével, elméleti-gyakorlati oktatással egybekötve.

Egy udvari kemence (grillező-bográcsozó) együttes épül majd.

Szállás-étkezés a közelben megoldható.
Érdekelődni a következő címen, telefonszámon lehet.




liksay.peter@gmail.com

+36 70/658-7515

www.liksay-kemence.extra.hu
Hedo Creative Commons License 2009.03.16 0 0 691
Köszi. Megnyugtattál. Azért kicsit áttervezem, hogy a vizuális rálátás meglegyen mindenhol, magyarán hogy ne árnyékolja le semmi a hősugarat, mikor épp felém tart. :)
Előzmény: dpek (688)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!