Keresés

Részletes keresés

Okulare Creative Commons License 2018.08.13 0 0 67502

Köszönöm az infót, akkor ezek figyelembe vételével tervezem majd a túrát. 

Előzmény: HEV (67501)
HEV Creative Commons License 2018.08.13 0 13 67501

Abaliget - Simonfa szakaszra ez nagyon érvényes, több szép gerinc út, mély horhó illetve meredekebb lejtő is lesz ezen a szakaszon. Tartós, csendes eső nagyon átáztatja az agyagot akkor én azt mondanám, hogy ha lehet akkor egy héttel később. A záporok azért lefolynak tehát gyors hidegfront után két nappal már jó az út, bár pocsolyák lesznek de kerülhetők. Figyelj a vadászati korlátozásra, az általában szeptemberben kezdődik és azt jelenti, hogy csak reggel 9 és délután 15-vagy 16 óra között túrázhatsz. 

Kötelező kitérő amit utólag sajnálnál ha kihagyod:

- Nagymáté vadászház környéke az arborétummal

- Csepegőkő forrás az ős DDK jelzésekkel

 

Simonfa - Kaposmérő szakasznál kb. az első fele érintettebb agyagilag, kicsit több a burkolt vagy füves út erre. Kaposmérő után már lassan homokká változik a lösz ott az eső kimondottan előnyös!

 

 

Előzmény: Okulare (67500)
Okulare Creative Commons License 2018.08.13 0 0 67500

Én idén ősszel (október-november) terveztem az Abaliget vá. - Simonfa szakasz, és jövő tavaszra a Simonfa - Kaposmérő szakasz bejárását. Ezek szerint nagyon figyeljek oda az aktuális és a túrát megelőző napok időjárására, igaz? Mi az általános tapasztalat, hány nap alatt válik nagyjából normálisan járhatóvá az út? Nekem kevés a tapasztalatom és az is csak főleg a Mecsekre vonatkozik és eddig sikerült mindig normális, jó útviszonyok közepette túráznom. Ilyen szempontból a Feked és Apátvarasd közötti fennsík volt a legrosszabb, mert ott szinte teljesen sík az út kilométereken keresztül, "kvázi" lefolyástalan, így óriási saras pocsolyákat kellett kerülgetni a viszonylag széles úton, de mindig volt olyan kijárt ösvény, ahol már száraz lábbal tudtam átslisszanni vagy épphogy nedves, de alig tapadós volt a talaj. Így csak a táv nőtt, az állandó cikk-cakk miatt, no meg nagyon kellett figyelni. :-)

Előzmény: HEV (67499)
HEV Creative Commons License 2018.08.13 0 13 67499

Az új útvonal novemberben gyakorlatilag járhatatlan volt az agyagos, tapadós sár miatt. Lépésenként focilabdányi sárgolyók ragadtak a cipőinkre, amiket nem tudtunk lerázni sem. Nagyon-nagyon lerontotta az addig kellemesen zajló túránkat.

 

Ha visszatér a kedved az RP-DDK-hoz akkor nem javaslom a Zselic és a Dél-Zala bejárását nedves időszakban, ott van igazán ragadós agyag és nem csak néhány km-en hanem a teljes szakaszon. Egy turistaút kijelölésénél a sáros vagy nem sáros nem lehet mérvadó. 

Előzmény: Törölt nick (67496)
Güsziológus Creative Commons License 2018.08.13 -13 0 67498

Én nem módosítaná a PIROS útvonalát!

Alig van jelzett turistaút a tájegységben, ha járható, és a jelzések fel lesznek újítva, lesz alternatíva.

Ki-ki eldönti melyik úton megy.

 

A "nóta" is úgy szólt.

Indulj egy egy úton, én is egy másikon.

Ha nem lesz másik?

Előzmény: garass (67487)
Simulacrum Creative Commons License 2018.08.12 0 13 67497

Vajon elő lehetne kaparni a teljes nyers anyagot és mondjuk egy "Ami a sorozatból kimaradt" részt csinálni?

Előzmény: Jesper Olsen (67477)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.12 -13 1 67496

Én vetettem fel, illendő válaszolnom is.

 

Felsővadász-Nyésta

 

Két részre bontanám a dolgot, először:
- Ha már módosítani kellett akkor miért ezt a hatalmas szántóföldi kerülutat választották a régi kék útvonallal szemben, amely még ma is a piros jelzés útvonala?
Ugyanis ez megint egy picit az állatorvosi ló esete.
Az 1980-as évek közepén az Abaújlak-Gadna vonalról áttették az utat ide, Felsővadász felé, közel 20 évig a falu utolsó utcáján haladt a kék kifelé, majd a gerincen átvágva Nyésta felé. Teljesen jó volt (és jó lehetne ma is).

A távoli fotón látható hogy hellyel közzel fák is vannak (árnyék) és ezzel HEV jogos feltételeinek is jobban megfelelne ez a régi útvonal.

1. 2010 nyár                   2012 késő ősz, jól járható!   ...és tavaly messziről fotózva


Aztán valaki a 2000-es években úgy döntött hogy leviszik a görög katolikus templomhoz a kéket a szántón, amely lényegesen járhatatlanabb út volt (mentem ott, az első kéktúrámon 2010-ben)
Majd éppen ezen a rövidke módosításon(!) egyre sokasodtak a gondok, méheket tettek az út mellé, beszántották az utat stb...

a legutolsó verzió, a szántón lefelé a templomig. Odalent méhek voltak, és már a képen is be volt szántva 2010-ben.

Ez volt a közelmúlt útvonala, térképen kékkel 

 

Az elhibázott rövidke módosítást ahelyett hogy visszaváltoztatták volna az eredetire áttették az egészet egy még kellemetlenebb útvonalra, oda ahol most megy. Valami másfél kilométerrel hosszabb is így.
Azt nem tudom hogy milyen elgondolásból történt ez.

 

tavaly november, ez is késő ősz

 

- Hasonlítsuk össze a két útvonalat.
Nem titok, nekem a régi a szimpatkusabb.
Rövidebb, járhatóbb, talán még árnyék is jobban akad és szerintem szebb is. Amit múltkor betettem, Nyésta kicsiny temploma a völgyben az egyik legautentikusabb képem az egész kéktúráról, itt készült.
Ez az út a templom környékén ér be a kissé kihalt falucskába, és nem érinti az éppen születőben lévő cigánysort, amely pár év múlva újabb izgalmakat okozhat némelyeknek.
Az új útvonal novemberben gyakorlatilag járhatatlan volt az agyagos, tapadós sár miatt. Lépésenként focilabdányi sárgolyók ragadtak a cipőinkre, amiket nem tudtunk lerázni sem. Nagyon-nagyon lerontotta az addig kellemesen zajló túránkat. Ez az állapot (szinte járhatatlan agyagos sár) hónapokig is fennállhat egy évben.
Jelenleg ezen a szakaszon közel 4 kilométeren egyetlen fa sincsen, így nyáridőben ez egy-másfél órás gyaloglás a tűző napon. Ez sem szerencsés.

Jelzésekből egyetlen egyre emlékszem talán az egész 3.5-4 kilométeren, mert nincsen hova festeni!
És mivel szántó, így aztán szinte bármikor beszánthatják, éppen úgy mint a másikkal tették.

 

Két novemberi fotó (2012 vs 2017)  teljesen jól mutatja hogy mennyivel járhatóbb a régi út ebben az időszakban mint az új.

 

Ez csak egy vélemény, mostanában nem valószínű hogy járok arrafelé.

 

Csuhásnak: 

Nekem még mindig a régi út a kék, de ez az én bajom. :-) 

Bár ha azt vesszük hogy Rokiék még Abaújlak-Szanticska-Gadna felé tappancsoltak... :-)

 

Előzmény: garass (67487)
HEV Creative Commons License 2018.08.12 0 14 67495

Régen jártam erre, még az OKT 50-es csapattal. Véleményem így inkább elvi jellegű:

Mindenhol vannak mezőgazdasági területek, mindenhol vannak elszántások és kopár nyílt területek is. Ez egy 2-3 km-es szakasz és úgy tűnik, hogy valójában a terep hasonló mindkét verzióban. Talán azt az utat kellene meghagyni amelyik jobban jelölhető és az út megmaradása stabilabb. 

 

Előzmény: garass (67487)
Csuhás Creative Commons License 2018.08.12 0 2 67494

Ha érdekel a véleményem, akkor okt csak kék jelzésen illendő teljesíteni. Viszont az új kék jelzés nem igazán kellemes forróságban, vagy éppen sáros időben, de mondjuk repce virágzás idején jól járható és a maga módján szép is.

Előzmény: garass (67487)
AttHunter Creative Commons License 2018.08.12 0 1 67493

Jókor voltam jó helyen.

Pont ásatás folyt egy hétköznapi csütörtök délelőtt. Majd meg főltünk, olyan meleg volt. Ráköszöntem az ásatókra és amikor megfordult, akkor teljesen lehűltem. Előtte olvastam a tanulmányait. Egy barátom fiával voltam, aki nagyon történelmi beállítottságú kis srác. Neki valószínűleg egy életre szóló útmutatás volt Szabolcs rögtönzött történelem órája, kiegészítve a régészet rejtelmeivel.

Hát ennyi: jókor kell lenni jó helyen és illedelmesen viselkedni. A többi már menni fog. Ha nem lett volna jegyünk a szegedi szabadtérire, akkor szerintem még most is ott lennénk és hallgatnánk Szabolcsot. :)

Előzmény: Törölt nick (67492)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.12 -13 1 67492

Off off...

 

Irigyellek hogy ott találtad Rosta Szabolcsot!

 

Ha már elmondtad akkor elárulom hogy mi a múlt héten voltunk kint, egy lélek nem volt a közelben, így aztán fotózgattunk egy kicsit. Nagyon meglepődtem, és örültem hogy újra ásnak, azt hittem elhalt a projekt, évekig nem történt semmi.

Nem tudtam mennyire publikusak az ásatás részletei, meg úgy összességében az egész, ezért nem tettem be friss fotókat, ezt most megtetted helyettem.

Mi is láttunk dolgokat, persze amiket ott hagytak azok valószínűleg nem olyan értékesek.

 

Egyszer nagyon szeretnék találkozni Rosta Szabolcs régésszel, neked hogy sikerült?

Előzmény: AttHunter (67490)
hörpölin Creative Commons License 2018.08.12 -13 1 67491

Ha sürgős neki a jelvény és holnap be tudja vinni a központba az igazolófüzetet (természetesen csak ha pecsételt a túra közben), akkor még aznap ki is tudjuk értékelni. Mivel aztán a következő hétfő éppen ünnepnapra esik, akkor nem leszünk benn.

Előzmény: jzp2107 (67489)
AttHunter Creative Commons License 2018.08.12 -10 4 67490

Te írtad, én elmentem és megnéztem most július elején.

Remek élményben volt részem, mert egy tisztességes köszönésért és érdeklődésért cserében nem akármit kaptam Rosta Szabolcs régésztől. Pár mondatváltás után megkérdezte, hogy érdekelnek-e a leletek. A válasz természetesen igen volt. Odavitt a terepjárójához és a linkben is látható leletek nagy részét megmutatta, sőt a kezünkbe is vehettük. Remegő kézzel fogtuk a fantasztikus relikviákat, és hallgattuk Szabolcs mindenre kiterjedő történelmi fejtegetését. Örmény pénzérme, zarándok jelvény...

Ugye, már okkor is volt túramozgalom, csak éppen más motiválta: a Szentföld. Itt vezetett a Szentföldi zarándokút és a keresztesek hadjárati útvonala is. Csak kapkodtuk a fejünket a sok információ kapcsán.

Szabolcs mondta, hogy jövőre látogatóközpont épül a közelben és a kolostort is felépítik korabeli módszerekkel(!), amihez önkénteseket is toboroznak.

 

Kicsit aggódva kérdeztem, hogy őrzik-e a helyszínt, mire közölte, hogy az ország egyik legjobb fémdetektoros keresőembere dolgozik nekik, aki még saját magát sem engedi a közelbe. :)

 

Lehet, hogy csak szerencsénk volt, de egy biztos: ha az ember megfelelően viselkedik ott, ahová elmegy, akkor meglepetésekben és vissza nem térő élményekben lesz része.

 

http://archeologia.hu/content/archeologia/215/rosta-szabolcs.pdf

 

Előzmény: Törölt nick (67480)
jzp2107 Creative Commons License 2018.08.12 0 1 67489

ha jól látom a füstjeleket a fészen, valaki még ma befejez egy utat. egyvégtében, keletről nyugatra, sátorral, jún 30-i indulással.

Azért ebben a melegben ez nem piskóta (egyébként se)

 

ismeretlenül is nagy gratuláció neki!

jzp2107 Creative Commons License 2018.08.12 0 1 67488

megtaláltam az eltérést az új OKT füzet két verziója közt (valószínű más is van)

 

22-es túra, lent a lap alján a Rozsnakpuszta-Szarvaskő táv nálam 10.8 km

az újabb kiadásban 11.5 (de fent a lap tetején az össztáv maradt 19.8, hehe)

 

Előzmény: jzp2107 (67434)
garass Creative Commons License 2018.08.12 0 14 67487

Szeretném összeszedni a Felsővadász-Nyésta között haladó OKT és P sáv mellett és ellen szóló érveket, indokokat. Kiindulásként talán a 67389 hsz. lehet. De mások is lehetnek. Akinek van további véleménye, indoka, javaslata, kérem azt tegye itt közzé.   

jzp2107 Creative Commons License 2018.08.11 0 1 67486

persze hogy rendes út, mert ez egy kerékpáros útvonal (lásd a térképes fotódat)

Előzmény: Törölt nick (67485)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.11 -13 2 67485

Még annyi hogy a kék jelzés valójában szinte végig aszfalt, csak a végén van egy kilométernyi földút, és a teljes útvonal járható autóval ennek megfelelően. Azért mondom hogy ha valaki tervezné, akkor így tervezzen.

Mint bakancsos túra nem sok értelme van valójában, mi is kocsival szoktunk kimenni, ha meg akarjuk nézni, csináltak-e valamit. 

 az útvonal szinte végig közút

 

Igazából ez csak egy körítés, a lényeg a monostor, melynek léte és az ott megtalált Árpád-kori kereskedőváros az igazi szenzáció, amely átírja az Árpád-kori ismereteink jó részét. Gazdag kereskedőváros volt, egyedülálló leletekkel, óriási kincseket ástak ki már eddig is, és fognak még ezután is.

Régi legendák, legendás versikék tartalma nyert értelmet egy-két leletnél, ottani ismerőseim szerint. 

Ugyanakkor ha minden igaz tervezik felépíteni, de hiszem ha majd látom.

Tavalyi cikk a  tervekről:

 

"Aranymonostor projekt"

műemlékem.hu

 

 Kb mintha Tróját ásnák ki éppen, csak itt még nulla a marketing sajnos.

 

 

Előzmény: Törölt nick (67484)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.11 -13 1 67484

Ez az első és a végső. Több nem lesz. :-)

 

Jelzések:

Igen, amikre emlékszem, és párat le is fotóztam azok mind nyilacskák, a klasszikus módon nem volt felfestve.

 

Előzmény: jzp2107 (67482)
Jesper Olsen Creative Commons License 2018.08.11 0 1 67483

Miért ne? A csupasportosok biztos örülnek neki. :-)

 

Én is örülök, hogy találtam Számotokra valami érdekeset.

Előzmény: rönofan02 (67481)
jzp2107 Creative Commons License 2018.08.11 -1 1 67482

mi ez az egy hetes nick már megint? :-)

 

bugaci "kék"túra

 

ha már végigmentél, a jelzések mindenhol ehhez hasonlók, nyilacskák, sehol semmi sáv?

 

  

Előzmény: Törölt nick (67480)
rönofan02 Creative Commons License 2018.08.11 -2 5 67481

Sziasztok,

Megoszthatom ezt a cikket korunk vírusán a fészbukon?

Barátsággal

Tóni

Előzmény: Jesper Olsen (67477)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.11 -13 1 67480

Nagyon érdekes cikk tényleg, jó volt olvasni.

Még saját magamra nézve is találtam benne érdekes gondolatot.

Rockenbauer Pál egy példakép, zseniális EMBER volt csupa nagybetűvel, sajnos a zsenik ingadozó hangulatával.

 

Hörpölin, talán ezt is érdemes megjelenítened a honlapon, ez 2008-as cikk, hasonló ehhez, de mégis más, vannak átfedések:

 

Sorozatklasszikusok: Másfélmillió lépés Magyarországon - comment:com

 

 

Off off off off...                                                                                                                         

 

Tudom hogy nem kéktúra (bár van a közelben egy rövidke, Bugaci kék) ugyanakkor nagyon érdekes, monumentális, fenomenális rendezvény, több tízezer emberrel, több száz lovassal, tucatnyi nemzettel amelyen ma voltam.

Igaz a péntekivel szemben a még nagyobb tömeg miatt ma nehezebb volt, de így is, akkor is. 

Holnap is érdemes még kimenni, tudom hogy vannak itt többen olyanok akiket érdekelnek a lovak.

(Jesper, ne most menj Pétermonostort nézni, mert annyian vannak hogy nem lehet megmozdulni...:-) )

 

Bugaci kéktúra a megtalált kolostorhoz

 

Kurultaj:

 

Előzmény: Jesper Olsen (67477)
hörpölin Creative Commons License 2018.08.11 -13 1 67479

Érdekes cikk! Hogy el ne tűnjön itt a süllyesztőben, beteszem a linkjét a honlapra. Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmünket!

Előzmény: Jesper Olsen (67477)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2018.08.11 0 2 67478

Ezt lélekemelő volt elolvasni. És fájt is nem egyszer.

Köszönet érte!

Előzmény: Jesper Olsen (67477)
Jesper Olsen Creative Commons License 2018.08.11 0 15 67477
Güsziológus Creative Commons License 2018.08.07 -14 3 67476

Az autóban van légkondi:-)

 

Meg aztán vittem váltó inget és törülközőt.

Előzmény: olahtamas (67473)
Güsziológus Creative Commons License 2018.08.07 -15 3 67475

Nem KELL adni, de a sok mínuszt enyhíti, ha azt látom, hogy sokan olvassák, és tetszésnyilvánítást is kapok.

Nekem meggyőződésem, hogy van listája a mínuszolónak, ha több időm lenne, írnék többet is, hogy nyomogathassa folyamatosan.

Előzmény: Mr Long (67472)
jzp2107 Creative Commons License 2018.08.07 0 1 67474

nekem a következő kép jobban tetszett:

 

https://www.mapillary.com/map/im/fglw8vzb3W7XGOetYTDHzQ

 

tiszta blairwitch project

 

 

 

én az előbb eltúráztam a Király utcai kínaishoz de nagyon megbántam, a visszafelé út nagyon nyögvenyelős volt, azt hittem leolvadok

azóta se tértem még magamhoz

Előzmény: olahtamas (67473)
olahtamas Creative Commons License 2018.08.07 0 0 67473

Én azon is csodálkozom, hogy ebben a fene nagy melegben nekiindultál!

A tanösvényekkel én már úgy vagyok, hogy ha volt/van/lesz nehéz eldönteni, nem foglalkozom térképészetileg velük.

Ha belebotlok valamilyen ismertetőbe, azért néha bejárom őket, hiszen elvileg csak meg akarnak mutatni velük valamit.

A múltkor is belebotlottunk egy helyes kis présházba, ami egy tanösvény egy pontja volt:

https://turistautak.openstreetmap.hu/index.php?poi=610712892

 bár a tanösvényen végigmenni csak az első tábláról lefényképezett

https://www.mapillary.com/app/?focus=photo&pKey=qFxJCebfu01-BIPfWkEFzQ&lat=46.564803&lng=16.551831&z=18.98712167288138&x=0.4207397593756484&y=0.5733228158844462&zoom=1.473899692937564

térképvázlat alapján lehetett, azt is néha alig észrevehető úton.

pl. itt kellett letérni az aszfaltútról:

https://www.mapillary.com/app/?focus=photo&pKey=aqb0yVOsrws4zW9KgQrxUA&lat=46.555085999999996&lng=16.543122&z=17

Ezekre az utakra amúgy a DDK kapcsán kihagyott helyekre visszatérve bóklásztunk, szemezgetve az olajos körúttal is, de egyelőre az még nem került terítékre, amúgy is elég sok benne az aszfalt, ahogy elnéztem.

 

Előzmény: Güsziológus (67471)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!