én egyszer a mekiben ittam kv-t, kvtejszínnel. az a hagyományos kis kerek doboz, aminek le kell törni a fülét vagy lehúzni a tetejét. kávéba cukor bele, tejszín kinyit, beönt. legalábbis azt hittem, hogy öntöm. egy darabban esett bele a kávéba... és ott úszkált a tetején barátságosan :-(((
Sajna a bolti hüjére kezelt tejből nem lesz igazi túró, az is igaz, hogy gombócban ez nem feltűnő, de pl egy túrós csuszát nem gyilkolnék meg ilyen köztes megoldással.
"Kedvencem" az ultrapasztőrözött tej, az irodában ilyet használunk a KVnkhoz. Namost ez is tönkre tud menni, ha a kedves kollégák egész héten elfelejtik visszatenni a hűtőbe, de megaludni nem bír a szerencsétlen: izgalmas nyúlós massza folyik ki a dobozból, ha gyanútlanul önteni kezded, az alsó vége már leér a bögréhez, a felső még kapaszkodik a dobozhoz :)
Probaltam turot csinalni itthon - Mulan, Joy es meg sokan masok lelkes tanacsai nyoman - de nem izlett a vegtermek, pedig jo zsiros, friss tejet szereztem hozza. Maradok a bolti turonal ,megha az itt nem darabos hanem kremes is. De legalabb nem edes,natur turo izu. Megyek is, bekeverem a gombocomat...=O)
A gombáshaséhoz csinálok levelestésztát és ledarálok olajon párolt gombát. a táskákat sütőben sütöm.
Ha részletesebben kell, holnapra elöszedem a cetlit.
bd
Nehogymá pénzt adjatok ki drága túróra!
Én túrógombócot akkor csinálok, ha összemegy a tej. Legutóbb tegnapelőtt a Mazch-ban vett 1 l-t otthon azonnal fölforraltam, azonnal összement. Belecsurgattam buzadarát, kicsi sót és főztem egy sűrű tejbegrízt, majd dermedésekor ekanállal rágombócoltam a pirított zsmorzsára. Már csak a vaníliás ill. fahéjas cukor kellett hozzá és mindmegette.
bd
Ahaaaaa!!!!! Van egy svab suti, nem ismered veletlenul? Kis kocka, piskota szeru de erosen dios teszta es a tetejen raszaritott, sargara szinezett, tojasos cukormaz...vagy mi....
rollller!
ki ne találd, hogy még szaggatom is!! :)))) az egész tésztát szétnyújtom a gyúródeszkán, késsel felvagdosom féltenyérnyi négyzetekre (vagy ahogy sikerül), általában vágok bele egy nyílást a közepe táján csak úgy díszként, oszt olajba vele! :))) lehet enni natúrban, sóval, lekvárral, porcukorral, ki mivel, mi vegyesen/felváltva zabáljuk! :))
thor, akkor itten neked egy paradicsomos recept, nemreg tanultam, fel liter joghurtot soval osszeforralsz, beledobsz felkockazott paradicsomot, ugy 30 dkgt (hejastul izgibb, de izles dolga), bele icipici kurkuma, orolt komeny, (vagy vmi indiai fuszerkeverek, ha olyanod van), ha szetfott a paradicsom, negyed kilo turot belemorzsolni, es azzal meg egy rotty, sok sot felvesz az etel, ugyhogy kostolgatni erdemes kuszkusszal talalva mennyei, nyari izu etel, es az egesz nagyon gyorsan kesz van
roll.
Aquila! küldök Neked egy mártogatós receptet. Szerintem a sült gombóctésztával is finom lehet.
Eddig sültkrumplival, húsokkal és májjal kóstoltam.
Hozzávalók: 2 evőkanál szilvalekvár, 10dkg aszalt szilva, fél deci száraz bor, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint citromlé, koriandermag (Őrölt), só, bors.
Az előző nap beáztatott szilvát kimagozom, levében néhány percig forralom. Az összes hozzávalót turmixgépben pépesre turmixolom. Ha sűrű, az áztató léből öntök hozzá.
Így idényben friss szilvalekvárt könnyedén lehet csinálni!
Üdv: szydi
Köszi!
Ezexerint a cayenne-bors fő jellemzője az, hogy csíp, de egyéb íze nincs?
Paradicsom: szerintem az évnek az a fele használható, amiben terem paradicsom. A többi az depis borongás. De viccen kívül: szerintem van valami benne, ami az életörömöt fokozza :)
ugyan nem engem kérdeztél, de mivel gyakorló flencsni-gyártó vagyok, válaszolok. Én kis gombócokat szoktam belőle csinálni, a tenyeremben ellapítom, és olyan fasírt-formában sütöm. Fokhagymás tejföl is jó mellé, de gyümölcsszósz/mártás is, mint ahogy a gombócot is gyümölccsel esszük. Ja, és sütés előtt lisztbe forgatom.
sigue, az enyem egy munkasabb recept, de hatha tetszik: fel kg turo, 3 tojas, cukor izles szerint, zsemlemorzsa, csipet so,
a tojasok feherjet habba verni, sargajat kikeverni turoval, cukorral, csipet soval, ovatosan belekeverni a feherjehabot, majd annyi morzsat, hogy ne ragadjon a teszta a kezhez, pihentetni minima fel orat, utana gomboc, kifoz, es piritott morzsaba forgat, egyes allitasok szerint nem kell ez a tojashabozas, de nekem csak igy sikerult eddig szep egybegombocot gyartani, ja es morzsa helyett buzadarat szokas a tesztaba tenni, de a morzsabol kevesebb kell