Keresés

Részletes keresés

lifeisacar Creative Commons License 2010.06.01 0 0 891
Mondjuk én azt nem értem, hogy miért pont az arany az ami ennyire felkapott mint tutibiztos bombabefektetés. Ha jól látom csak annyi benne a különlegesség, hogy nemesfém amit nem használnak semmire csak dísztárgyakhoz többnyire és mindenki értékesnek tartja meg ritka. Szóval ennyi erővel az ezüst és a gyémánt is lehetne a stabilitás példaképe.
Mondjuk persze oké, régen a pénz értéke attól függött mennyi arany volt benne aztán amikor bejöttek az újabb fajta pénzek akkor az számított mennyi arany van "mögötte", de manapság még ugye az se mondható el, hogy a pénz értékét az ország aranykészlete adná, sokkal inkább a gazdasági helyzetétől függ.
Szal a "megszokáson" kívül van valami más ami miatt ennyire értékesnek tartjuk?
Bufla Creative Commons License 2010.06.01 0 0 890
"Ha valaki vesz, azt olyan pénzből tegye, amihez biztosan nem kell hozzányúlnia 10 évig. És akkor csak nyerni tud a dolgon, mivel folyamatosan megy fel az ára."

Hát ez sem feltétlenül igaz. Nézd meg a 877-es hozzászólásomban a linket. 1980-2000 között én inkább árcsökkenést látok. Aminek persze van valószínűsíthető magyarázata, de azért mégiscsak esés. (Persze, ezalatt az idő alatt a pénzünk olyan mértékben romlott, hogy forintban számolva mégiscsak emelkedett az ár.)

És, sajnos, most is látok egy hasonló exponenciális mértékű felfutást, amit majd követhet egy 20-30%-os visszaesés is, de ez csak az én véleményem. Látható ,hogy egyre többen foglalkoznak arannyal. Az alacsony kamatok miatt mindenki ebbe fekteti a pénzét. Ebből nagy bukás is lehet, ha majd emelni kezdik USA-ban az alapkamatot.
Előzmény: nayan00 (887)
randell11 Creative Commons License 2010.06.01 0 0 889
Az arany valóban egy biztos pont amire mindig lehet számítani. Petikével egyetértek ebben,hogy az arannyal történő kereskedés egy módszere a bebiztosításnak.
petike23 Creative Commons License 2010.06.01 0 0 888
Az arany ára pont a válságban megy fel.
Szerintem az arany nem befektetésnek, inkább vésztartaléknak jó.
Előzmény: nayan00 (887)
nayan00 Creative Commons License 2010.06.01 0 0 887
Ezeke a befektetések, főleg az arany vétel, mindig is hosszútávú befektetés volt. Ha valaki vesz, azt olyan pénzből tegye, amihez biztosan nem kell hozzányúlnia 10 évig. És akkor csak nyerni tud a dolgon, mivel folyamatosan megy fel az ára. Persze vannak ilyen hullámvölgyek, mint gazdasági válság stb. De utána úgyis folytatni fogja a felfelé ívelését.
petike23 Creative Commons License 2010.05.31 0 0 884
"Hát igen, válságban az aranytartalom számít, de a válság után, konjunktura idején, bizony értékelik a numizmatikai tartalmat."

Előbb túl kell élni a válságot.
Aztán ha megtörtént, még mindig kell kenyér, meg benzin, és aligha fogják megfizetni az érmén lévő évszámot. Azt nézik, hogy hány gramm arany.

A numizmatika eléggé luxus dolog.

" Vagyis jó módszer lehet ellentétesen gondolkodni: válságban olcsón numizmatikai értéket venni, válság után eladni és befektetési aranyat venni. "

Na látod ez jó ötlet !

"Ugyanez igaz az ékszerekre is. Jelenleg a tört ára gyakorlatilag megegyezik a fazonarannyal. Ilyenkor érdemes lehet egy-egy nívós, szép ékszert megvenni tört áron."

Szép, nivós ékszert MINDIG érdemes megvenni tört áron. ;-)
Előzmény: Bufla (874)
petike23 Creative Commons License 2010.05.31 0 0 883
"Es bizony 1840ben szinte pont annyi tojast, cipot kaptal 1 uncia aranyert, mint ma."

Hehe, mi ist pont ezt számolgattuk, hogy 100 évvel ezelőtt egy arany 20koronásért ~3 pár csizmát kaptál, és ma is. :)
Előzmény: naox (873)
naox Creative Commons License 2010.05.30 0 0 882
"Ebben az esetben olyan, mintha egy autóversenyen trabanttal indulna. "
ugyan. a befektetes az a mindennapi kozlekedes. Es igen, vannak,akik ugy gondoljak, hogy a trabantosok szabad predak, miert nem vesznek pajero-t?
Mindnekinek kell/kene a befekteteseit menedzselni. Ha bemesz egy bankba, akkor segitseg cimen radsozzak azt a termeket, ami utan adott honapban a legmagasabb a bonusz, az aranykereskedo radsozza az eppen legnagyobb hasznot hozo termeket, a brokered is ott ver at, ahol tud.
es mindehhez megmagyarazzak, hogy meg is erdemled, huje trabantos.
Előzmény: Bufla (881)
Bufla Creative Commons License 2010.05.30 0 0 881
"Plane nem idosebb, jol szitualt uraknak, akikben fel sem merult, hogy egy ekszerkereskedo, akinel mar sok-sok szazezret otthagytak lehet csalo. "

Sosem értettem azokat, akik olyannal foglalkoznak, amihez nem értenek és nem szánják rá az időt, hogy legalább egy kicsit megértsék. Pedig az aranybefektetés nem olyan bonyolult dolog. A kötvény, a részvény vagy az ingatlan ennél sokkal nehezebb és szélesebb körű tudást igényel.

"de mi van, ha valaki
- nem hasznal internetet
- nem beszel angolul
- nehezere esik az USD/uncia/szinarany HUF/g/14 karatra valo atvaltas."

Ebben az esetben olyan, mintha egy autóversenyen trabanttal indulna. Garantált a bukás. Aki befektetni akar, annak tájékozódnia kell, amire az internet messze a legjobb lehetőség. Persze sok információ csak angolul érhető el. És milyen befefektető az, aki az alapvető elemi matematikát nem érti?
Előzmény: naox (879)
naox Creative Commons License 2010.05.30 0 0 880
"még ma is él és az USA bármikor újra elrendelheti a kötelező beszolgáltatást!!!"
ezt nagyon szeretem. Van egy MLM-es aranyarus tarsasag, ok is mindig ezzel riogtnak. (egyebkent nem el....)
Ha egy allam allamosit, akkor az ugyis vilagvege, es visz kb. mindent, amihez hozzajut. Ilyen szempontbol az arany sem kulonbozik az autotol, vagy kajatol (ill. igen, mert konnyebb eldugni).
De ennek koszonhetoen egesz jok vagyunk bhutani ermek eladasaban. Meg a monarchiasokban is. Ezek az allamok aligha fogjak a penzeket visszakovetelni a tulajdonosaiktol....
Előzmény: Bufla (876)
naox Creative Commons License 2010.05.30 0 0 879
talan igazad van. Talan tenyleg jogosan hujezzuk le azokat, akik egy ilyen kerdesben attol tajekozodnak, akinel vegul vasarolni fognak. Tenyleg hihetetlen, hogy milyen orult bizalom van az emberekben a kereskedo irant. (De tenyleg, naponta megdobbenek, hogy miket hisznek el nekem.)

Nekem is evidens, hogy nem kerek infot attol, akinek anyagi erdeke engem atverni, de sokaknak nem. Plane nem idosebb, jol szitualt uraknak, akikben fel sem merult, hogy egy ekszerkereskedo, akinel mar sok-sok szazezret otthagytak lehet csalo. Es persze, hogy egyszeru tajekozodni a vilagpiaci arrol, de mi van, ha valaki
- nem hasznal internetet
- nem beszel angolul
- nehezere esik az USD/uncia/szinarany HUF/g/14 karatra valo atvaltas.
Ettol az illeto szerintem meg normalis, ertelmes csoka, es nem gondolom, hogy megerdemli, hogy atbasszak.
Előzmény: Bufla (878)
Bufla Creative Commons License 2010.05.30 0 0 878
"sokan irealis felarat fizettek meg, soxor tudtukon kivul"

Én nem értem, hogyan fizethet valaki irreális árat? A világpiaci ár egy teljesen nyilvános és könnyen hozzáférhető, mindenki által percre pontosan tudható adat. Ha ezek után valaki ettől jelentősen drágábban vette és nem nézett utána, akkor megérdemelte. Kevés olyan befektetés létezik, ahol ennyire pontosan ki lehet számolni az aktuális piaci árat.
Előzmény: naox (877)
naox Creative Commons License 2010.05.30 0 0 877
"vett aranyat és közel világpiaci áron"
nezd, nem akarom itt reklamozni az atvereseket, lattunk 3-4-felet, tudtommal mar a rendorseg is foglalkozik nemelyikkel. Egyszeruen nem akarok senkinek tippet adni. Persze, hogy ez itt a gond: sokan irealis felarat fizettek meg, soxor tudtukon kivul. Pedig ok csak az arany arfolyamara akartak spekulalni. Vettek volna certit.
"Ezek az ingadozások pedig pont azért vannak, mert a kereslet-kínálat folyton változik. "
OK, de a kerdes az, hogy mi okozza a keresleti oldal valtozasat. Pl. miert dont egy orszag az aranykeszletenek a novelese mellett? Es itt a kulcs szerintem pont az, hogy erdemes a fundamentumokat nem dollarban, hanem aranyban arazni. Es akkor egyertelmu a keplet: Csokken a bizalom a dollarban (euroban, stb.), es ezert no az arany ara (=egyre kevesebb aranyat kell adni ugyanannyi dollarert). (attetelesen persze azert, mert elkezdik feltolteni a keszleteket, igy keresletet generalnak.)
Előzmény: Bufla (875)
Bufla Creative Commons License 2010.05.30 0 0 876
Itt meg lehet nézni az arany árfolyamát 200 évre visszamenőleg:

Historical Gold Chart

Nagyon jól látszik rajta, hogy igazából a nagy gazdasági válságig a dollárhoz volt kötve az árfolyama. A válság kezdetén 20,67$ volt az ára, aztán Roosevelt idején kötelezően át kellett váltani minden befektetési aranyat papír dollárra. És ez a törvény, ami ezt kötelezővé teszi, még ma is él és az USA bármikor újra elrendelheti a kötelező beszolgáltatást!!! (A numizmatikai aranyérmék voltak az egyetlen kivételek, amit nem kellett beszolgáltatni.) Majd a beszolgáltatást követően egyik napról a másikra 35$/unciára emelték az árfolyamot és ezzel másztak ki a világválságból, ekkor kezdődött a fedezetlen pénzteremtés mint megoldás a növekvő adóssághalmok kezelésére.
Aztán 1971-ben Nixon idején végleg eltörölték a dollár arany standardhoz kötését és ezzel elszabadult az árfolyam. 2000-ig visszakorrigált 300$ körüli értékre, majd onnan folyamatosan emelkedik, jelenleg 1200$ körül van.
Előzmény: naox (873)
Bufla Creative Commons License 2010.05.30 0 0 875
"A kereskedok azert, mert el akarnak adni, aztan 1-2 ev mulva nalunk sirnak a kuncsaftjaik, hogy mennyire atbasztak oket. "

Szerintem aki 1-2 évvel ezelőtt vett aranyat és közel világpiaci áron, az ma igencsak plusszban van. De aki 10 évvel ezelőtt, az is.

"Es bizony 1840ben szinte pont annyi tojast, cipot kaptal 1 uncia aranyert, mint ma."

Lehet, de azért megfigyelhetők 5-10 éves ciklusok, amikor jócskán eltér az inflációs pályától az árfolyam. Ezek az ingadozások pedig pont azért vannak, mert a kereslet-kínálat folyton változik. Jön egy válság, vagy háború, vagy mesterséges beavatkozás a piacba és máris elszállt, vagy leesett az árfolyam. Ugyebár, láthattunk csökkenő árfolyamot hosszútávon is az arany esetében pl. a 90-es években.
Előzmény: naox (873)
Bufla Creative Commons License 2010.05.30 0 0 874
"A probléma mindkettővel az, hogy válság esetén nehéz olyan vevőt találni, amely a benne lévő arany értékén (~20e Ft) fölül kifizeti azt a plusz százezret."

Hát igen, válságban az aranytartalom számít, de a válság után, konjunktura idején, bizony értékelik a numizmatikai tartalmat. Vagyis jó módszer lehet ellentétesen gondolkodni: válságban olcsón numizmatikai értéket venni, válság után eladni és befektetési aranyat venni. Ugyanez igaz az ékszerekre is. Jelenleg a tört ára gyakorlatilag megegyezik a fazonarannyal. Ilyenkor érdemes lehet egy-egy nívós, szép ékszert megvenni tört áron.
Előzmény: petike23 (872)
naox Creative Commons License 2010.05.30 0 0 873
"Ez az, ami egyáltalán nem így van, szerintem. "
szerinted
a baj az, hogy sokan egybemossak a fizikai es a papiralapu aranyat. A kereskedok azert, mert el akarnak adni, aztan 1-2 ev mulva nalunk sirnak a kuncsaftjaik, hogy mennyire atbasztak oket. Tapasztalat szerint a befektetesi aranyvasarlok min 20-30%-at nagyon csunyan megvezetik. Pont az olyan dumakkal, hogy "megy fel az ara". Nem megy az sehova, csak nulla bizalom van a nyomtatott penzben, es a penz/arany atvaltas tukrozi ezt.
(A vilaggazdasagban az "ar" fogalma azt jelenti, hogy egy mindenki altal elfogadott egysegben fejezel ki minden mast. ez eddig az USD volt, de egyre kevesbe biznak meg a dollarban. Ugyanigy kifejezhetsz mindent aranyban is. Es bizony 1840ben szinte pont annyi tojast, cipot kaptal 1 uncia aranyert, mint ma. Dollart sokkal kevesebbet, de ez nem az arany erdeme, hanem a dollar szegyene.) Pont ezt a bizalmatlansagot lehet kivedeni a fizikai arannyal. Es ha valaki a rovidtavu arfolyamvaltozasokra spekulal, az meg ne vegyen aranyat, hanem vegyen certit.
Előzmény: Bufla (870)
petike23 Creative Commons License 2010.05.30 0 0 872
Szerintem egy középkori aranyforint pont olyan nehezen (vagy könnyen) hamisítható, mint egy 1914 -es 10 koronás.

A probléma mindkettővel az, hogy válság esetén nehéz olyan vevőt találni, amely a benne lévő arany értékén (~20e Ft) fölül kifizeti azt a plusz százezret.
De ez is mindkettőre igaz.

A mostani emlékvereteknél "csak" a belső érték (aranyár) feletti ~20%-ot kockáztatod.

De felesleges ezen agyalni, a befektetési érmék, tömbök más szegmensét képezik az aranybefektetésnek, mint a numizmatikai értékkel bíró aranyak.

Ezek a kategóriák nem helyettesítik, hanem kiegészítik egymást.
Előzmény: Bufla (871)
Bufla Creative Commons License 2010.05.30 0 0 871
"Mit értesz ritka érmén ?
Pl. középkori aranyak ?
Szvsz az Osztrák-Magyar koronákból túl sok van ahhoz, hogy valaha is ritka legyen.
Talán a FJ előtti dukátok (MT, Frigyes, stb.) ritkábbak."

A középkori érmékhez egyáltalán nem értek, de szerintem azok sokkal könnyebben hamisíthatók, hiszen jóval kezdetlegesebb technikával készültek.
Nem kell réginek lennie egy érmének ahhoz, hogy ritka és keresett legyen. Pl. lehet az egy 1914-es 10 koronás is (tavaly 110000-ért ment el egy a Vaterán), vagy 1915-ös, bár olyat még eddig fényképről sem láttam.

"Hunyadi Mátyás emlékérem (2008) 50.000,-Ft ---> 100.000,-Ft
Kazinczy F. emlékérem (2009) 80.000,-Ft ------> 100.000,-Ft
Valamiért ezek az emlékérmék nagyon kedveltek lettek."

Igen, ezekkel az a gond, hogy most nagyon kedveltek, de nem biztos, hogy 10-20 év múlva is azok lesznek.
Előzmény: petike23 (857)
Bufla Creative Commons License 2010.05.29 0 0 870
"Ha aranyat veszel, az nem "befektetes", az csak olyan, mint a keszpenz. Nincs hozama, de cserebe nem is inflalodik."

Ez az, ami egyáltalán nem így van, szerintem. Ha az arany ára csak az infláció mértékével emelkedett volna az utóbbi tíz évben, akkor nem tartana még itt. Az aranynál is ugyanúgy, mint más terméknél, a kereslet-kínálat szabja meg az árfolyamot, amit hosszabb rövidebb időre el lehet téríteni manipulációkkal. Pl. IMF arany eladások.

Előzmény: naox (862)
petike23 Creative Commons License 2010.05.28 0 0 869
Nézz át ide!
Előzmény: trancesound (868)
trancesound Creative Commons License 2010.05.28 0 0 868
Köszönöm a válaszokat, jótanácsokat! Online platformok közül: a Plus500-, Peti-t, Tradenet-et és a Marketstart hallottam már másoktól. Melyikről mi a véleményetek? Melyiken lenne érdemes kezdeni. Volt aki kezdőknek a legutóbbit javasolta, de sokan a petit mondták. Jó lenne ha magyar lenne.
petike23 Creative Commons License 2010.05.28 0 0 867
"Én is a certifikatra hajazok, bár nem tagadom kezdő vagyok a témában nagyon..."

Nekem volt arany certim. Ajánlom az ERSTE Bank netbroker szolgáltatását.

A tőketöbbszöröző/turbó certikkel csak óvatosan !!
Előzmény: trancesound (863)
naox Creative Commons License 2010.05.28 0 0 866
"Én is a certifikatra hajazok,"
kitco.com megbizhato vilagceg, naluk az arany fizikailag is ott van a certi mogott, egyszeru rendszer, etc.
"Szerinted mibe érdemes most fektetni?"
szerintem aki egy ilyen kerdesre valaszol, az kokler. Senki nem tudja, mit hoz a jovo, az, hogy en rabeszellek valamire, ami utan magas jutalekot kapok, az nem bef-i tanacsadas, hanem atveres.
De ha a "szerinted"-en van a hangsuly, akkor szerintem valami tenyleges, mukodo dologba, pl. odaadni valami vallalkozonak. Penzt csak munka termel, papir nem. Es egy kis reszet aranyba, fizikaiba. Biztos ami zicher.
Előzmény: trancesound (863)
petike23 Creative Commons License 2010.05.28 0 0 865
"Mellesleg örököltem egy fél millás érmegyűjteményt, fél millára tartja egy szakértő."

Jótanács: ha eladod, egyenként add el, liciten ! (Ebay, Vatera)

Sok érem"gyűjtő" szereti olcsón megszerezni az elhunyt gyűjtőtárs örökösétől a gyűjteményt. Simán rámondanak egy jóval alacsonyabb árat.
Előzmény: trancesound (860)
nayan00 Creative Commons License 2010.05.28 0 0 864
De az arany vételi/eladási ára is változik nem? Akkor azzal lehet kereskedni gondolom.
Előzmény: naox (862)
trancesound Creative Commons License 2010.05.28 0 0 863
Én is a certifikatra hajazok, bár nem tagadom kezdő vagyok a témában nagyon...
Szerinted mibe érdemes most fektetni?
Előzmény: naox (861)
naox Creative Commons License 2010.05.28 0 0 862
"Soha nem láttam értelmét ezeknek az emlékérmeknek"
ne keverjuk a numizmatikat a befektetesi termekkel. a numizmatika mugyujtes, a bef-i termek olyan, mint a nyugdijbiztositas. Ott sem erdekes, hogy milyen szinu a kotveny boritoja, csak az, hogy van a kotveny. A numizmatikai ertekkel biro aranypenz nem bef-i termek, a bef-i aranynak viszont nincs numizmatikai erteke, igy tehat lenyegtelen, ha kopott, ugyanannyit er. Az emlekermeknek az a baja, hogy numizm.-i szempontbol nem eleg ritkak, bef-i szempontbol meg tul dragak.

"Aranyba pedig hogy érdemes befektetni? "
sehogy. ha arfolyamnyeresegre spekulalsz (azaz "befektetsz"), akkor aranybanya-reszvenyt, esetleg arany certifikatot koll venni, de nem aranyat. Ha aranyat veszel, az nem "befektetes", az csak olyan, mint a keszpenz. Nincs hozama, de cserebe nem is inflalodik.
Előzmény: nayan00 (858)
naox Creative Commons License 2010.05.28 0 0 861
az "online arany"-nak nincs sok ertelme: kb. fabol vaskarika. Az arany lenyege pont az, hogy az intezmenyrendszertol fuggetlenul orzi az erteket, azaz arany marad. Ettol fuggetlenul a legtobb komoly online tozsdei ceg kinal certifikatot, de ennel sokkal tobbet nyerhetsz egy banya/feldolgozo reszvenyen. Vagy az ezekbol allo alapokon.
kezdetnek nezz szet a kitco.com forumain, meg magan a lapon.
Előzmény: trancesound (860)
trancesound Creative Commons License 2010.05.28 0 0 860
Mellesleg örököltem egy fél millás érmegyűjteményt, fél millára tartja egy szakértő. Nem szívesen kereskednék vele. Ezért írtam az aranyat, most az érdekelne, de online kizárólag, még mindig várom ezzel kapcsolatban a segítséget.
Előzmény: nayan00 (858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!