Keresés

Részletes keresés

deszegregator Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94543
A rezes tores azert mar durva. Nekem ilyen meg nem fordult elo. Igaz nem id vagyok berfozdes, így nem is kell nem megfelelo minosegu cefreket foznom. Eleg valoszínu, h elotted fozo volt a ludas. Az viszont gaz, ha egy berfozdes ilyen palinkat ad ki! Banalis problema! :-))
Előzmény: Törölt nick (94541)
deszegregator Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94542
Privat velemenykent: En sz@rok ra ha rrzes a palinka, egy dolog erdekel,h ne legyen annyira rezes, ami karcossa teszi. Erre van megoldas az ioncserelo mugyantan atengedes. Kiszed annyi reziont hogy nem lesz nyersen sem karcos a palesz.
Előzmény: Törölt nick (94541)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94541

Itt minden rézből van,még az ajtókilincs is,tele is van kamerával.:-)

Várok pár hetet,újra szűrőm,aztán kiderül.Azért nem könnyű kijelenteni,hogy

mi volt a baj.

Előzmény: deszegregator (94540)
deszegregator Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94540
Rez hutocsovel pedig foleg rezes lesz a palinka.Nekem is rez. Nem, nem cserelem le emiatt.
Előzmény: Törölt nick (94537)
deszegregator Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94539
Az almafajtak altalaban savasak, a gyumolcssav is reakcioba lep a rezzel. Meg ki tudja meg mi. A leggondosabb cefrezesnel sem varhatunk programozott eredmenyt, ennel ez azert bonyolultabb folyamat. Szerintem egy full rez fozobol mindenkeppen van reztartalma a palinkanak.
Előzmény: Törölt nick (94536)
TINTUS Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94538

Nem felejtettem el, hogy az üvegedet visszavárod, vinni fogom .....már üres :)))

 

Előzmény: hal65 (94498)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94537

Alma volt.

Máshol is főzetem,de más fajta gyümölcsöt,ilyen cefrézéssel.Azokon nem tapasztaltam

ilyet.

Előzmény: obsitos3 (94535)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94536

Akkor a pH beállítás és a levegő kizárása mellett is kialakulhat az ecetesedés?

Erjedéstől számolva 3 hétre főztük . Semmi ecetre utaló szag nem volt .

Az elötte főzött cefre,alszesz maradványa okozhata a hibát?

Előzmény: barkócza (94533)
obsitos3 Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94535

Vagy más savtól.Ha a pH beállításakor túl sok sav került bele,az is okozhatja.Engedd át műgyantás szűrőn.Egyébként milyen gyümölcs?

Előzmény: Törölt nick (94532)
snapszmester Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94534

Ahogy Barkoca is írta a pálinka minősége gyümölcs és cefre függő. Nincs az a készülék és technológia ami helyre hozná a hibákat. A birs fokozottan ilyen. Mire megérik megromlik, darabolt nem pépes. Hidegben erjeszted-nem müködik a pektinbontó. Ehhez képest a páracső dőlése lényegtelen. Értem én, sokkal bulisabb a berendezéssel foglalkozni, de már késő. Szerintem. Ahogy változik a deflegmáció úgy változik az előpárlat mennyisége. Már el is vetted az aromákat. Nem ismered fel az utópárlatot már íze sem lesz.

Előzmény: Törölt nick (94530)
barkócza Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94533

A pálinka rezes általában ecetes cefrétől lesz.

Előzmény: Törölt nick (94532)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94532

Szép estét !

Az volna kérdésem,próblámám,hogy ..

Bérfőzdébe készült pálinkámnak volt 1 enyhe törése,így papiron megszűrtem.

A papir halványzöld lett.

A cefre írányított erjesztéssel készült,pH 2,8.,hibátlan cucc volt.

A főzde teljes berendezését rézből készítették.Talán ez okozta a rezes pálinkát?

Vagy valami más hiba?

 

Köszönöm előre!

 

barkócza Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94531

Értem én. Azért minden eredmény elsősorban gyümölcs- és cefrefüggő, a főző kevésbé szól bele a dologba. Persze, tény az, hogy minden főzőt ki kell tapasztalni. Elsősorban azzal kell játszani, hogy mikor, melyik szakaszban mennyire fűtöd, és hol csinálod meg az elválasztásokat.

 

Remélem, lesz olyan birspálinkád, amilyet szeretnél. :)

Előzmény: Törölt nick (94530)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94530

Köszönöm a segítséget. Neked és a többieknek is.

Elmondom mi volt az indíttatás.

Többek által főzött birspálinkához volt szerencsém, 80-90 %-ban ízlett is. (nekem a birspálinka a kedvencem)

Egyszer aztán a szabadkai piacon olyan bírspálinkával találkoztam ami maga volt a tökély. S szeretnék egyszer én is olyant főzni. Tudom ezzel a főzővel erre nincs esélyem, de pillanatnyilag ezzel bírkózom, eddig különösebb eredmény nélkül. Aztán néhány héttel ezelőtt meg akartam növelni a réz felületet (csak a cső réz, az összes többi koracél), s gondoltam betoldok egyet. Sajnáltam levágni az eredetiből, meg a toldásból is (egy házi illóolaj lepárló kísérlet egyik csövéről van szó), s csak úgy tudtam összekötni őket, hogy jóval nagyobb lett az emelkedési szög. Kiküszöbölhető lett volna persze hajlítással, de gondoltam kipróbálom, mit veszíthetek? 

A bírsem sokkal, de sokkal aromásabb lett. Egyáltalán nem biztos, hogy a szögemelkedésnek ebben bármi szerepe is van, mert egy másik cefréből főztem, de ilyen aromát előtte soha sem tudtam produkálni. S ugye a kisördög....:)

Nem akarok semmit bizonyítani, csak precízen dokumentálva végigvinni a kísérletsort, s értékelni. Magamat csapnám be, ha nem ezt tenném, hiszen a cél a szabadkai pálesz minősége. Ha végeztem, korrekt értékelés kerül ide, megígérem.

Előzmény: barkócza (94507)
barkócza Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94529

Nem tudom, hogy próbálta-e valaki, de megér egy kísérletet. Hogy pont 5, 10 vagy 15 foknál van-e a határ, milyen csőnél és mekkora fűtőteljesítménynél, azt nem tudom.

Előzmény: héjja60 (94528)
héjja60 Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94528

Csak kérdezem . : mondjuk egy 10 %- os emelkedésű páracsőben valóban olyan nagy a " szél", hogy magával tudja ragadni a lefele csurgó flegmát ?

Mérték is ezt ,vagy csak elmélet ?

Előzmény: barkócza (94502)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94527

Köszönöm,sokat segitettél,mert régóta fumizok  én is az egymenetben egyszerűen megoldáson.A kétmenetnél elveszett aromák piszkálják a csőrömet(tudom régi bevált a kisüsti rendszer),de szeretek kisérletezni.

Előzmény: Feriba51 (94526)
Feriba51 Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94526

Kedves zsorsz!

 

Megpróbáltam privátba elküldeni a rajzot, de email címed nem publikus.

Ezért íme itt van:

 

Remélem, most átment. A kért adatok szabadon választottak, de egy két dolgot megpróbálok tippelni neked. A páracső vastagsága kb. duplája a hűtőspirálnak, a belső spirál 1,5 - 2 mm rézhuzal, a spirál menetemelkedése 2,5 - 4 cm.

Semmi sem kötelező, minden megváltoztatható, a belső spirál átmérője lehet kisebb is, mint a cső belső átmérője csak a feküdjön a páracső aljára.

Én egy kicsit másképp csináltam (8 darab kúpos spirál + textil alapú kappiláris párologtató = vizesrongy), de ezzel már "egymeneteseket" csinálok.

Remélem segítettem valamit.

Jó nedűt!!!

Előzmény: zsorsz (94517)
héjja60 Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94525

Természetesen nem feltételem , bocsi ha úgy tűnt . Bár az igaz , hogy a megjegyzést

nekik szántam ! 

Előzmény: In Lak'ech (94520)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94524

Birskörte lett nyerő http://hetivalasz.hu/kronika/a-masodik-alkalommal-rendeztek-meg-a-versenyt-63066

 

érdekes,pedig a birsalma jóval nagyobb illattal,aromával bír.

sleves Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94523

Igy képről a jobb oldali hardenpontnak tűnik.

Előzmény: vinik táltos (94506)
szentöltvíz Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94522

 

 

Sajnos tegnap elfáradtam, ezért utólagos jókívánság a Miklósoknak.

 

Öreg?halász Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94521

Valamelyik japán körtefajtának nézem igy ránézésre!

Előzmény: vinik táltos (94506)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94520

Remélem nem feltételezed, hogy az ellenséghez tarozom?? Volt engedélye, nem volt, engem ugyan nem foglalkoztat. :-)

Előzmény: héjja60 (94518)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94519

A rajz nem jött át,93391-re utalva.

Előzmény: zsorsz (94517)
héjja60 Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94518

Az epruvetta hőfokmérős fokolóhoz van méretezve . A tulajt illetően maradjunk

annyíban , hogy egy ismerősöm készítette , engedélye volt .

Előzmény: In Lak'ech (94516)
zsorsz Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94517

Arra emlékeznék ha megkérdeztem volna,a rajzodhoz még csak annyit kérlek:páracső hossz,átmérő,hányas huzal,milyen sűrű a spirál,ha nem vennéd szekálásnak megköszönném.

Előzmény: Feriba51 (94511)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94516

Uram Isten! Mekkora epruvetta!!!! Az én egész főzőm nincs akkora. :-) A tulajdonos neve "h"-val kezdődik és "0"-val végződik??? :-)

Előzmény: héjja60 (94515)
héjja60 Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94515

Véleményetek szerint , úgy ránézésre , mire számíthat  az alábbi főző tulaja

deflegmáció terén ? Jó , rossz , túl jó stb. 

Asisak felső részébe kvázi pistórius van beépítve , a páracső természetesen emelkedő . ( a dátumot ne nézzétek , nem lett beállítva )

zsorsz Creative Commons License 2013.12.07 0 0 94514

Köszönöm,így már lőn világosság.:)

Előzmény: Feriba51 (94511)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!