Szia, én építtettem tavaly egy kis kerti sütögető helyet. Belül samot tégla, kívül piros, teteje 5 cm vastag terméskő. Pont ugyan úgy néz ki, mint a régi sparheltek és cserépkályha hamuzót és ajtót használtunk hozzá. Alul a hamu, fölötte egy rostéllyal elválasztva a legalsó tűztér. (ezt használom, ha bográcsolok.). Fölötte 18-as betonvassal (2 db) megtartva szintén 18-as betonvasból összehegesztett rács. Azon tüzet tudok rakni, ha fémtárcsán sütök. Még följebb ugyan ezt a heggesztett rácsot tudom letenni, ezen rakok tüzet ha rácson sütök. Nagyon praktikus, nagyon jó is (tudom szabályozni, hogy mennyi levegő menjen a tűz alá és így szabályozható az erőssége. Ha adsz egy mailcímet, küldök át néhány képet (persze ha érdekel). Üdv, SM.
A faszenes grillezés után egyéb élvezetekre vágytunk. Sikerült vásárolnom egy 59 cm-es cikk-cakk szegélyű tárcsát - anyagáron - 1500 Ft-ért (10 kg!) egy vasgyűjtő telepen. Most a lakatosmunkák következnek: lyuk befoltozása, fülek/fogantyúk és/vagy lábak felrakása. Kérdésem: nem idegesítő, ha függ a cucc, és mozog-forog a hús kezelése közben? Nincs útban a lánc? Ha lábakat teszek rá, azok milyen hosszúak legyenek? Vagy hogy oldjam meg a magasságállítást? Olvastam "térd alatti", 25 cm-es és 50 cm-es magasságról is. Még nem tudom, hogy parázson sütök-e majd inkább, vagy lángon - ettől is függ a lábhossz.
Aztán a tűzhely. Találtam egy jó cikket egy klinkertéglából épült tűzrakóról, de azzal kapcsolatban is van kérdésem, és nem találom a cikk szerzőjét. Esetleg tudtok segíteni? Betonvasból készítette a rostélyt, azonban nem írta, hogy az milyen átmérőjű. Nem ég el, nem lágyul ki a betonvas? A tűzhely bélelésére nem javasolja a samott-téglát, mert drága. Sima piros tégla is megfelel?
Olyanra szeretném építeni, ami lehetővé teszi a bográcsozást is. Azonkívül, ha nincs kedvem vagy időm fával vacakolni, gázégőt is betehessek - kényelem, tisztaság, igaz, kisebb élvezeti érték.
Egyelőre ennyit. Izgatottan várom a válaszaitokat.
Tudom, hogy régóta vágysz egy ilyen alkalmatosságra. Ezért aztán főlképpen örülök a vételnek. Sajnos hétvégére nem jósolnak szép időt. Azért remélem mielőbb sikerül kipróbálni! Várjuk a beszámolót!
Szia Kulináris kostológia! Én új vagyok itt de engem érdekelne a tárcsa hol és mennyiért szereztétek esetleg van még belőle? Remélem válaszolsz nekem,ha esetleg nem publikus a válasz email címem: odree@lutri.hu Előre is köszike és én szeretném ha raknál fel képeket!!!!
talán azért mert neincsenek is olyan messze egymástól. A kenőanyagok egy más frakciót képviselnek, mint mondjuk a gázolaj (EN590 szabvány). Ún. bázisolajból állítják elő (ha jól emlékszem), tehát ásványolaj alapú termék.
ismerős a történet. Én sütés előtt zsírszalonnával körbedörgölöm a tárcsát, majd ha kisült a zsírja egy kis olajat utánaküldök. Ezáltal a husokat át tudom úgy húzni a tárcsa túloldalára, hogy kap egy kis zsiradékot és nem szárad ki. A krumpli nálam is rendszeresen elfogy mielőtt tálalnánk. sm.
Én olajat löttyintek a tárcsa közepébe, (aki szentségtörésnek véli ne olvassa tovább!) abba mehet a krumpli, hidd el isteni lesz! Én jártam úgy, hogy a krumpli készülése közben folyamatosan elfogyott.
Köszi az ötleteket, de pont az a bajom, hogy nem külön szeretném főzöcskézni, ha már tárcsán sütök, hanem a hússal együtt, hogy átvegye a fűszerek ízét.
Finomra sikeredett a múltkor is, de mint említettem a krumpli, amit a hús sütésének kezdése után nem sokkal tettem a tárcsára, jóval később sült meg, mikor már kopogott a szemünk. Azért megérte várni, de ha nem szükséges, akkor minek. Azért gondoltam hátha van vkinek vmi jó tippje.
javaslom, hogy ne veszodj kulon a fozessel, es kulon a sutessel. hasznald horasz kollega receptjet, amit itt lejjebb talalsz meg, ahol kepell is illusztralja.
igaz pont a szamunkra legerdekesebbet nem irja le, hogy hopgyan csinalta a krumplit. nos, tepsibe ontott egy kis olajat, meg vizet, es bele a tisztitott krumplit. amikor majdnem kesz, ra a fuszert es osszeriotty.
Hmm, nem győztél meg. A hypoivás lényegesen veszélyesebb, mégis használunk klórtartalmú fertőtlenítőszereket. És egy sima felületről a meleg, mosószeres víz tökéletesen eltávolítja. Én inkább aggódnék a helyedben a valamikori festékréteg miatt. Az meg, hogy a forgalmazó mit mond, egy dolog. Nyilván nem vállalják egy esetleges mérgezés kockázatát ha valaki elfelejti lepucolni használat előtt a cuccost.
szakmai ártalom miatt megkértem a biztonságtechnikai adatlapot. a mailben leírtam hogy mire kellene (alaposan lemosnánk a tárcsáról!) Válasz: Ez a termék nem alkalmas az ön által leírt feladatra!Ez egy csavarlazító hatású,kenőanyag
szemelvények az adatlapból: összetétel:Nafta (ásványolaj), hidrogénnel kezelt nehéz
Lenyelés esetén: a sérülttel itassunk vizet, vigyük friss levegőre, szoros ruhadarabjait meglazítva fektessük le kényelmes testhelyzetbe. Aspirációs veszély! Hánytatni tilos! A helyszínre azonnal hívjunk orvost. Mutassuk meg a címkét az orvosnak. Szembe jutás esetén: öblítsük ki a szemet - legalább 10-15 percen át - bő folyóvízzel, a szemhéjszélek széthúzása és a szemgolyó egyidejű mozgatása mellett. Panasz esetén a sérültet kísérjük szakorvoshoz. Bőrre jutáskor: vegyük le a szennyezett ruházatot és mossuk le a bőrt bő szappanos folyóvízzel. Belégzést követően: vigyük a sérültet friss levegőre, szoros ruhadarabjait meglazítva fektessük le kényelmes testhelyzetbe. Panasz esetén orvossal konzultáljunk
7. Kezelés és tárolás
Kezelés: Csak jól szellőztetett helyen használható. Gyújtóforrástól távol tartandó, tilos a dohányzás! Nyílt lángra, vagy izzó felületre ne permetezzük. Munka közben enni, inni nem szabad
Azt hiszem ennyi bőven elegendő elrettentésnek. Inkább kend le disznózsírral