Keresés

Részletes keresés

GGabor1 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 356

Nekem is epekövet mondtak, de nálam se láttak soha semmit. Ital mindenesetre biztos nem okozhatta, mert nem iszom... és nehezeket sem ettem soha. Mondjuk volt, aki azt mondta, hogy valami vírus okozhatta, de ez se bizonyosodott be egyértelműen.Szóval igazából csak találgattak. Egyébként nekem is a húszas éveim elején alakult ki (ha jól emlékszem 22 évesen), és elvileg rögtön krónikus formában jelentkezett... szerencsére viszonylag enyhe formában, ahogy írtam, egyedül a hmirigy farok része lett ödémás egy kicsit, és a diéta hatására olyan 7-8 hónap alatt el is múlt. Igaz, azóta előjött még egyszer (ami ismét eltartott vagy egy fél évig vagy tovább: most elvileg megint minden OK), de soha nem voltak túl komoly panaszok, még kórházi ellátásra sem szorultam.

 

"Azt hitte, hogy most már minden ok és elment megünnepelni. Vodkával!"

Úristen... hát ez a no komment kategória, már elnézést. Hasnyálmirigy-gyulladás után vodkát inni... ez egyszerűen ostobaság volt. Nem csoda, hogy gáz volt. És ha így folytatja, akkor még nagyobb gond is lehet. (Mert eddig valószínűleg tényleg "szerencsétek" volt: ha az ultrahang semmilyen károsodást nem mutatott ki, akkor tényleg nem lehetett egy komoly gyulladás; súlyos esetben pl. a szerv egy része el is halhat stb.)

Amúgy nem tudom, hogy kövdeti-e a hasnyálmirigyes diétát (bár ha vodkát és ilyen vackokat iszik, akkor gondolom nem...), de én a helyében követném, legalább pár hónapig (és mondjuk utána se tanácsos nehéz, zsíros, fűszeres dolgokat enni: tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha már 'soha' nem enne ilyeneket; amúgy sem egészségesek :) ), különben nem kizárt, hogy újra gond lesz. A diéta tényleg nagyon sokat számít, valószínűleg én is főleg annak köszönhetem, hogy így megúsztam a dolgot, illetve nem vált súlyosabbá. :)

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.04 0 0 355

Igazad van, az akut-krónikussal kapcsolatban tévedtem. A sebész megmutatta a konkrét rendeletet, amit körlevélben küldtek, szóval max a minisztérium tévedett ;-) Nincs a Pangrolban semmi szemét, ha lenne, nem engedélyezte volna az OGYI. Ahogy elnézem, orvosa (és ízlése/szponzora ;-) ) válogatja, hogy ki melyiket írja fel.

Előzmény: GGabor1 (351)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.04 0 0 354

Ez nagyon fura, mert tényleg az epekő szokta elzárni a közös vezetéket. Nem mondták, hogy mitől záródott el?

 

Nálam nem találtak semmit, csak az abnormális keményítő- és cukorterhelés eredményt. Van, hogy be-begörcsölök, akkor szedek be extra Pangrolt, pár napig megy a hasam, aztán minden oké.

Előzmény: Monique43 (353)
Monique43 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 353

Egyetlen képalkotó vizsgálat sem mutatott epekövet. Minden alkalommal volt UH, aztán ahogy írtam is CT és MR is. Azt mondták az epeút elzáródás volt a ludas. Nem lehet véletlen hogy a műtét előtt töltött káposzta és főtt tojás illetve rántotta hozta elő a bajt. 

Igazad van abban hogy az enzim érték nem minden. Akkor 1,3 volt a Kálium szint és 80/40 a vérnyomás. Szóval nagyon gáz volt. De ami a legfontosabb, hogy nem történt bevérzés. Legalábbis azt mondták hogy az a legveszélyesebb. Most még valami speciális immunológiai vizsgálat lesz, mert nem értik hogy a műtét ellenére miért lett újra beteg. Én viszont sejtem. Azt hitte, hogy most már minden ok és elment megünnepelni. Vodkával! Ha igazam van, akkor csak vigyáznia kell magára és meggyógyulhat végre. Én ebben bízom nagyon.

Nálatok (ANA-t) is kérdezem, megállapították hogy mi volt a kiváltó ok?

Előzmény: GGabor1 (352)
GGabor1 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 352

"Amint a mi esetünk is mutatja, néhány óra alatt akár a normál érték 100-szorosára is emelkedhet a lipáz."

Ez önmagában még nem sok mindent jelent. A gyulladás súlyossága nem arányos az enzimértékek emelkedettségével. Egy sima, enyhe, nyom nélkül gyógyuló gyulladásnál is lehetnek magas értékek, ahogy nálatok is valószínűleg ez volt a helyzet (súlyosabb gyulladásoknál nem csak görcsök vannak).

Egyébként ilyen vezeték elzáródásokat a legtöbbször nyilván epekő okoz, érdemes lenne ilyen irányokba is komolyabban vizsgálódni, esetleg kerülni az epekőképződésre hajalmosító ételeket, és ilyesmik.

GGabor1 Creative Commons License 2013.08.04 0 0 351

Jelentem, még mindig van Kreon, én ugyanis azt szedek, ahogy talán írtam is korábban. :) Szóval az említett sebész tévedett.

Egyébként egyszer nekem is írtak fel Pangrolt, de aztán valakitől azt hallottam, hogy az rosszabb minőségű (állítólag több "mű" dolog van benne), úgyhogy nem is erőltettem a szedését. Pláne, hogy 2,5X olyan erős, mint a Kreonom, nálam pedig igazából tényleg nincs nagy gond-nincs szükség komoly enzimpótlásra, szinte tökéletesen működik a hasnyálmirigyem.

 

Az egyébként biztos, hogy nem úgy van, hogy "az akkut gyulladás legtöbbször krónikussá válik". Rengeteg embernek lesz az élete folyamán akkut gyulladása (tehát gyakori kórkép úgymond), és a legtöbbnek nyomtanul el is múlik. A krónikus gyulladás ezzel szemben kimondottan ritka kórkép, főleg fiataloknál (ugye mint tudjuk, inkább középkoirú alkoholistáknál szokott előfordulni).

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.03 0 0 350

Az én sebészem azt mondta 2011-ben, hogy még abban az évben kivonják a Kreont a forgalomból és csak Pangrol lesz. Én egyébként majdnem 10 éve szedek Pangrol 25000-t és csak nagyon ritkán van gondom a hasnyálmirigyemmel.

Előzmény: Monique43 (349)
Monique43 Creative Commons License 2013.08.03 0 0 349

Szia Mónika!

 

Én most találtam rá erre a fórumra és olvastam a bejegyzésedet. Nem tudom május óta mi történt Veled, de leírom a lányom történetét, talán segítek valamit.

 

A lányom 20 éves, és elmúlt egy év alatt négy alkalommal lett beteg. Az első nagyon enyhe enzimemelkedéssel járt. (amiláz 120, lipáz 160) Nem is vették komolyan, bent sem fogták. Két hónappal később 250-es lipázzal már befektették mivel visszaeső volt. UH mindig készült, de némi folyadékon kívül nem láttak semmit.  Akkor 10 000-es Kreont írtak fel neki Egy hónappal később normál értékek mellett CT-t is csináltak, de az is negatív lett. .

Öt hónappal később 540-es lipáz értékkel vették fel. Két nap koplalás után lement 200-ra, majd megengedték hogy egy korty vizet igyon és rágózzon. 5 órával később 5600-as lipáz és 1700-as amiláz értékkel már az intenzíven volt. Akkor aztán megijedt mindenki. Csináltak MR-t is, fejlődési rendellenességet keresve, nem találtak semmit. Két héttel a kórházi kezelés után elmentünk egy másik kórházba, ahol egy ERCP vizsgálat epevezeték és közös epe-hasnyálmyirigy vezeték elzáródást mutatott. Azonnal megnyitották mindkettőt és a közös vezetékbe egy kicsike csövet tettek ami hat hétig volt bent. Akkor ez a másik orvos azt mondta hogy nem kell gyógyszert szednie és 90% esélye van arra, hogy egy életre megszabadul ettől a betegségtől.

Csakhogy a stent kivétele után két hónappal ismét begörcsölt. Újabb 8 nap kórház. Az amiláz 1200, a lipáz 2400 volt. Azóta ismét Kreont szed, de most 25 000-et.

Most itt tartunk. Minden alkalommal heveny hasnyálmirigy gyulladást írtak a papírjára.

Nem tudom Nálad most mi a helyzet, voltak-e már egyéb vizsgálatok, vagy vannak-e most is panaszaid, de ha igen, ne hagyd hogy elbagatelizálják. Amint a mi esetünk is mutatja, néhány óra alatt akár a normál érték 100-szorosára is emelkedhet a lipáz.

Előzmény: monkalany (341)
Monique43 Creative Commons License 2013.08.03 0 0 348

Köszönöm mindkettőtöknek!

Előzmény: Törölt nick (347)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.03 0 0 347

Az akut hasnyálmirigy-gyulladások nagy része krónikussá válik. Amennyire én tudom, akkor krónikus, ha egyáltalán nem, vagy csak néha okoz tüneteket, de a hasnyálmirigy károsodása kimutatható, pl ultrahanggal vagy CT vizsgálattal. A krónikus gyulladásnak is lehetnek akut fellángolásai, de kialakulhat akut gyulladás nélkül is. Az enzimhiány ugyanakkor nem mindig jelent krónikus gyulladást. Nekem pl enzimhiányom van, de igazolt gyulladásom még soha nem volt (olyan volt, hogy kicsit elszálltak az értékek, de az állítólag nudli egy akut gyulladáshoz képest).

Előzmény: Monique43 (345)
GGabor1 Creative Commons License 2013.08.03 0 0 346

Bár nem engem kérdeztél, de:

Nyilván akkor krónikus, ha hosszú ideig (hónapokig, egy fél évig, évig) fenáll a gyulladás (egy "sima", akkut gyulladás tudtommal napok, max. hetek alatt lezajlik), és ha esetleg átmenetileg el is múlik,és nagyjából tünetmentessé válik az ember, bizonyos időközönként visszatér, "fellángol" a gyulladás, általában enyhébb akkut formában, tünetekkel, és ilyenkor ismét minimum hónapokig gyulladt a szerv. Nekem legalábbis így szokott lenni.

"Arra már rájöttem, hogy akkor krónikus ha a hasnyálmirigy annyira károsodott, hogy már nem termel elég enzimet. Ekkor kell az enzimpótlás."

Nem minden esetben károsodikannyira a szerv, és nem feltétlenül kell enzimpótlás. Ez nyilván esetfüggő. Nekem pl. olyan enyhe krónikus gyulladásom van a hmirigy farok-részén, hogy néhány apró, meszes folton kívül semmi sem látszik rajta, és elvileg a funkcióját is ellátja, enzimpótlás seszükséges. (Bár ebédhez néha beveszek egyet a leggyengébb Kreonból, de ennyi). Ettől függetlenül nekem is egyértelműen krónikus a gyulladás, mint írtam (már kb. 5 éve időnként begyullad, aztán elmúlik).

Monique43 Creative Commons License 2013.08.02 0 0 345

Szia!

 

Engem az érdekelne igazán, hogy mi alapján állapítják meg azt hogy krónikus vagy nem. Arra már rájöttem, hogy akkor krónikus ha a hasnyálmirigy annyira károsodott, hogy már nem termel elég enzimet. Ekkor kell az enzimpótlás. De ezt hogyan állapítják meg? Neked mondtak valamit?

Köszi

Előzmény: gavotte (343)
GGabor1 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 344

Jó, köszi, akkor majd próbálkozok. :)

gavotte Creative Commons License 2013.07.29 0 0 343

Szia,

 

nekem is krónikus van, én néha megengedem a csokit magamnak. Az igazság az, hogy ki kell tapasztalni kinek mi az ami jöhet és mi az ami nem. Van, aki mindenféle következmények nélkül ehet csülökpörköltet is, más ettől, pl. én simán kidőlne. Próbáld ki, egy kis kocka csokival kezdj, várj egy napot, mert nekem pl mindig másnap vagy azt követő nap jelez, hogy bocs de ezt nem kellett volna megenned. Ha csend van, ehetsz többet is belőle.:)

Engem még a fagyi az, ami padlóra küld, pedig nem is tilos.:)

Előzmény: GGabor1 (342)
GGabor1 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 342

Sziasztok!

 

Szerintetek enyhe krónikus gyulladás esetén belefér az étrendbe a kakaó/csokoládé? Mert ezzel kapcsolatban ellentmondásos dolgokat találtam a neten, valahol ajánlják (mértékkel), valahol meg nem, sőt, egy helyen mintha még olyasmit is olvastam volna, hogy kimondottan tiltott, mert előidézheti a gyulladás fellángolását (bár ez kevésbé tűnik hihetőnek). Ti esztek ilyesmiket?

monkalany Creative Commons License 2013.05.07 0 0 341

Szia!

Ha van tapasztalatod,akkor tudnál nekem segíteni pár dologban??Nagyon fontos lenne, mert el vagyok keseredve!

Na szóval,24 éves vagyok nő vagyok. 5 napja fordult elő, hogy ha este ettem valami nagyobb mennyiséget, vagy zsírosabbat ( hambi,pizza), akkor pár órára rá,mint derült égből a villámcsapás hirtelen felpuffadtam,erős hasi görcseim lettek,de olyanok,hogy rádőltem az ágyra és összeszorított foggal vártam,hogy enyhüljön.Fájdalomcsillapító segített.Néha hánytam is 5 órával kb az utolsó étkezés után,emésztetlen volt a kaja (bocsi).

Naszóval, vasárnap elmentem az ügyeletre,ahol megtapogatták a hasam, a hasnyálmirigy vetületében jeleztem fájdalmat. Átküldtek a sürgösségire,ahol a vérből az amiláz a maximális határérték kétszerese volt, a lipáz pedig a maximális 4szerese. Rögtön null diéta, plussz 4000 ml infúzió. De sem röntgen,sem uh, semmit nem csináltak. Egy napi koplaltatás és 12 órás infúziós kezelés után megismételték a vérvételt,ahol már az amiláz a jó, a lipáz pedig a felső határértéken volt. Hazaküldtek....és ennyi. A doki azt mondta,vegyek be valami fájdalomcsillapítót ha fáj és Nospát. Most akkor mi van?? Tudom,hogy te nem vagy doki, de nálatok is előfordult,hogy iylen hírtelen változott a helyzet? És az a vicc,hogy egy napja vagyok itthon már,de még mindig nagyon fáj a hasam,bal oldalból sugároz,egész a gerincemig és a jobb oldalt is érzem. Tényleg ilyen övszerűen. Sírhatnékom van,mert pénteken már doliznom kell menni és szédölgök ha fel kell kellnem az ágyból.:,((( Nem merek egy szem főtt krumplinál többet enni, mert émelygek és étvágyam sincs. 5 nap alatt 2 fogytam.   Ezek alapján te mit mondasz??Mert a tapasztalat sokszor többet ér az elméleti tudásnál.Nem kellett volna szerinted egy röntgent vagy uh-t nézniük?

 

Kösziii a választ!! Mónika

Előzmény: csibekicsi (6)
Julcsi_59 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 337

Szia! Ne siess úgy vissza a munkába! Ha körülményeid (orvosod, munkahelyed) engedik, akkor minél tovább maradj! Ez lassan gyógyul -ha gyógyul- , de még mindig jobb most többet otthon maradni és rendbe jönni, mint jönni-menni a kórházba, míg végül úgy maradsz :(((

Én több, mint 3 éve csinálom és úgy maradtam :(( De úgy kezdtem pontosan, mint Te!! Mivel visszaeső vagy és ez nem jó jel, most legfőbb dolgod a diétára figyelni, szogorúan, akár évekig, akár egy életen át, viszont ha diétázol azon a kaján dolgozni nem lehet:)) Minél tovább úszod meg az újabb gyulladást, annál nagyobb esélyed van arra, hogy megnyugodjon és többé-kevésbé rendbe gyere és normális életet éljél minél kevesebb korláttal.

Azt tudják/tudod, hogy mitől lettél visszaeső? Kaja-pia...vagy esetleg konkrét szervi ok, pl: más műtétből eredő szűkület..stb. Ez utóbbi esetben azért járj utána a dolognak, mert amíg a szervi kiváltó ok nem szűnik meg, pl. egy szűkület, addig egy időzített bomba ketyeg benned. Magadnak kell törődnöd magaddal, mert akiknek a dolga lenne , azok igencsak nagyvonalúan kezelik a mi kis életünket. Az életminőségünk meg csak minket izgat. Ha ez nem így lenne, akkor nem itt a fórumon és egyéb netes cikkek , olvasmányok között bugdácsolnánk tanácstalanul és keresgélnénk a segítséget és a választ kérdéseinkre. Amik nem is buta kérdések....sajnos egy csomó nekem is van:((

 

Szóval, remélem nem hoztam rád a frászt, a segíteni akarás motivált, gondold át, Neked legalább valaki felhívta a figyelmedet. Én már 3 éve csipegetem az infókat!

Ja és még egy: természetgyógyászok, stb stb...óvakodj. Sokba fog az kerülni fölöslegesen és még jó, ha nem ártanak, épp csak nem használnak.

Gyógyulást kívánok Neked ! Ha kérdésed van, szívesen segítek, ha tudok!

Előzmény: arti08 (336)
arti08 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 336

Sziasztok!

Augusztusban volt egy hasnyálmirigy gyulladásom,majd szeptemberben is ki alakult egy akut,ezzel intenzívre kerültem.Azt szeretném kérdezni mennyit célszerű a kórházból kijövet után otthon maradni munkába állás előtt?

Köszi

myrongoldman Creative Commons License 2012.07.28 0 0 334

Sziasztok!

 

Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy a hasnyálmirigyetekre miket szoktak írni UH leleten?

Kérdésem azért tettem fel, mivel most voltam UH és majd csak csütörtökön megyek vissza a dokihoz vele.

 

Addig is érdekelne amit kérdeztem.

 

Köszönöm, ha írtok nekem! :)

 

Sziasztok

csóka33 Creative Commons License 2011.12.29 0 0 333

hello

pancreas Creative Commons License 2011.12.10 0 0 332

Sziasztok!

 

Az ősszel akut hasnyálmirigy gyulladásom volt, ezért kórházban koplaltattak, és infúziót kaptam. Már a kibővített diétán vagyok, nagyon

túlsúlyos voltam, és 20kg-t fogytam.

Sajnos a fájdalmak nem múltak, rendszeresen a bal lapocka környékén, és a lapockák magasságában a gerincoszlopom fáj, de sokszor

még a jobb lapockám is fáj. Elég erős, általában szúró fájdalomként jelentkezik, de néha átmegy kifejezettem égő fájdalomba. Az utóbbi

napokban már a has első részében, a köldök fölött a bordák alatt is fáj. A tünetek kb. másfél, két órával az étkezés után kezdődnek, de

a sok kis étkezéses étrend miatt elég sokszor jelentkezik.

Olyan, mint ha befolyásolná az állás, a hajolás, azaz általában a mozgás, még a bevásárlókocsi tolása utána is fájdogál, ezért sportolni

sem merek, csak sétálni.

 Az orvos Nospa-t és Algopirint írt fel, de semmit sem hatnak. Panzytrat pótolja az enzimeket, minden étkezéshez egyet, azaz napi öt

szemet szedek, állítólag egy szelet kenyérhez, kiflihez vagy zsemléhez nem kell bevenni. A kérdésemre, hogy miért nem Kreon-t vagy a

támogatással kiadható Pangrol-t szedjem, az volt a válasz, hogy ennek fajlagosan legjobb a szénhidrát lebontás támogatása.

 

A kórházban ultrahang vizsgálatot csináltak, de már az ödéma, megnagyobbodás és kifejezetten gyulladás már nem látszik, de a

hasnyálmirigy fokozottabban reflektál, a vérvizsgálati értékek lementek határérték alá és rendben vannak, de nagyon megvisel a

helyzet, és nagyon meg vagyok ijedve, már csak Stilnox-al tudok elaludni.

 

Tanácsotokat szeretném kérni, hogy hogyan lehet ezzel a betegséggel együtt élni, illetve hogyan alakulnak a fájások? Az orvos szerint, van

akinél elmúlik, és van, akinél nem.

Legyetek szíves írjátok le a saját személyes tapasztalataitokat, és esetleg ajánljatok magándokit!

 

Köszönöm!

 

Jani

 

 

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 331

Szia!

 

Küldtem :-)

Előzmény: Szisz001 (330)
Szisz001 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 330

Szia ANA!

 

Tudnál légyszi segíteni nekem, hogy milyen ételeket fogyasztasz,mert a Páromnak is teljes

enzimhiánya van 1 hete csinálták nála a keményítő terhelést és tanácstalan vagyok, hogy mit és hogyan főzhetek neki.

Ő Kreon-t szed.

Kérlek, írj az email címemre.

 

Előre is köszönöm.

 

Üdv.

 

Szisz

Előzmény: Törölt nick (329)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.12 0 0 329

Bocs, most látom csak, hogy kérdeztél. Igen, keményítő-terhelést csináltak, ami a keményítő lebontásának a teljes hiányát mutatta.

Előzmény: GGabor1 (326)
GGabor1 Creative Commons License 2011.11.11 0 0 328

Voltam ultrahangon, és gyakorlatilag teljesen jó minden, semmi sem utal rá, hogy mostanában lett volna fellángolás, vagy hogy komoly baj lenne, ugyanúgy csak a hmirigy farokrésze gyulladt kicsit (ráadásul már csak 24 mm széles, korábban 30 körül volt, szóval elvileg még javult is a helyzet), illetve ugyanúgy csak pár 2-3 MM-es meszes folt van rajta, ahogy már évek óta. :)

 

Közben találtam egy érdekes, illetve meglehetősen tartalmas cikket a krónikus gyulladásról:

 

http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/IX/2/066.htm

 

Igaz, főleg a fájdalomcsillapításról szól... Mindenesetre itt tényleg szó van valami olyasmiről, hogy a fájdalom helye attól is függhet, hogy a szerv melyik része van érintve (erre vonatkozóan még sehol sem találtam utalást). A hasfájás nélküli tompa derékfájdalom, az időnkénti nyillalásokkal egyébként pont illik az esetemre, többnyire ilyen szokott lenni, ahogy írtam (illetve derékégés), szóval most kicsit megnyugodtam. :)

 

És egy idézet az enzimpótlással kapcsolatban:

 

"Dobrilla irodalmi áttekintésében összegzi az addigi tapasztalatokat: ha a pancreas funkciója több mint 90%-ban károsodott, akkor pancreas enzim kivonatot kell adni7."

 

Tehát elvileg lehet, hogy tényleg tök feleslegesen szedjük a kreonokat és pangrolokat... legalábbis mi, akiknek a hasnyálmirigye még jórészt (vagy szinte teljesen) működőképes...

GGabor1 Creative Commons License 2011.11.04 0 0 327

... arról nem is beszélve, hogy tudtommal a hasnyálmirigy farokrésze, ami nálam kissé gyulladt, különben sem termel igazán fontos enzimeket (bár ebben lehet, hogy tévedek).

GGabor1 Creative Commons License 2011.11.04 0 0 326

Egyébként hogy derült ki, hogy enzimhiányod van? Csináltak valami külön, erre vonatkozó vizsgálatot?

Mert nekem semmi ilyesmi nem volt, illetve ahogy írtam, a hasnyálmirigyem is gyakorlatilag sértetlen, a székletem is normális volt mindig stb., szóval ezért is vagyok bizonytalan, mert ugye egyáltalán nem biztos, hogy enzimhiányom van.

Előzmény: Törölt nick (324)
GGabor1 Creative Commons License 2011.11.02 0 0 325

Szia!

 

Értem, köszönöm! :)

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.02 0 0 324

Szia!

 

5 éve szedek Pangrolt (25000-eset), enzimhiány miatt. Szedjed nyugodtan, ettől nem lesz baja a hasnyálmirigyednek!

Akut fellángolásnál azért nem szabad az enzimeket szedni, mert olyankor ezek eleve emelkedettek.

 

Jobbulást!

Előzmény: GGabor1 (322)
GGabor1 Creative Commons License 2011.11.02 0 0 323

Jaj, még valami... azt is hallottam valahol, hogy a krónikus gyulladás akkut fellángolásainál nem szabad bevenni az enzimpótlókból... ez igaz lehet? Én eddig folyamatosan szedtem, amikor volt egy kis fellángolás, akkor is... remélem ezzel nem ártottam magamnak. Meg mondjuk logikusan gondolkozva szerintem pont akkor kellene talán többet szedni ezekből, hogy minél jobban kímélve legyen a szerv, kevesebbet dolgozzon... vagy nem tudom. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!