Szerintetek sütéshez megbízható a manapság kapható vaj? Úgy két éve egyszer felolvasztottam, hogy valami formába tegyem, és olyan szörnyű szaga volt, hogy mindenestül kiöntöttem.
ribizli
Kb. 10x10 cm-es alapú darabokra vágva 200°C körüli hőmérsékletű, előmelegített sütőben úgy fél órát kell sütni, és nem árt egyszer-kétszer villával megszurkálni. Én szoktam úgy is, hogy mikroban kezdem sütni, és mikor majdnem kész, átkapcsolom légkeverős sütő üzemmódba, és megpirítom a tetejét.
Ha nagyobb darabokra vágod, értelemszerűen hosszabb ideig sül.
Jótanács: cukros lé fog folyni belőle, erre számíts, ha lusta vagy mosogatni, tégy alufóliát a tepsibe, amit kidobhatsz. Egyébként ha kiszeded a tepsiből, miután langyosra hűlt, és a tepsit mindjárt beáztatod, akkor leoldódik könnyen a ráragadt lé.
Akkor jó a tök, ha puha mindenhol, azaz a héj közelében is.
Felaprítani én komolyabb recés késsel szoktam, komolyabb fizikai erőkifejtéssel. :-)
Lehet ám finom sütit meg levest is készíteni a sütőtökből, ha éppen nem simán sütni akarod.
Hallottam olyanról is, hogy amikor nagyjából megsült, baracklekvárral vagy cukros vízzel kenik meg, vagy egyszerűen megszórják cukorral, ami ráolvad és karamellizálódik. Szerintem magában is elég édes és finom.
ribizli
sziasztok, alapokhoz kellene segitseg:)
sutotokot hogy sussem meg? mekkora darabokra vagva, milyen hofokon, elomelegitett vagy hideg sutoben, mennyi ido alatt van kesz?
Én, mint vegetáriánus igyekszem válaszolni :-)
tudomásom szerint attól vegyes, hogy vegyes húsból van, azaz disznó, marha, esetleg birka, vad. Szerintem nem együtt kell mindet beletenni, mert különböző idő alatt puhulnak meg. Szárnyast szerintem egyáltalán nem jó belekeverni, az másképp viselkedik. :-)
Csinálj inkább gombapörköltet, amibe megbízható üzletben vásárolt, szárított erdei gombát is keversz, és jobb lesz az íze sokkal. Barna fejű csiperkéből (vagy champion, ha külföldiül mondjuk) is nagyon finom lesz, annak több gombaíze van. Fűszerként só, bors, fűszerpaprika, borsikafű és szurokfű (oregano), utóbbiból csak kevés.
Most pedig megyek, és felvágom a kuglófot, ami már ehető hőmérsékletűre hűlt.
ribizli
:)
Mindenesetre a saját receptemet választottam, pusztán egyszerűségből. Könnyebb a tésztába tejfölt beledolgozni, mint vajat, no meg vaj nem volt itthon. Ilyen egyszerű az élet!:) Viszont a túrófánk isteni lett, négy gyerek kb. két nanosecundum alatt tüntette el a tálnyit lekvárral, fahéjas cukorral:-) Még szerencse, hogy az elsőt lemeóztam, így jutott belőle nekem is.
Szalonna és zsemlegombóc házassága jó kis osztrák nemzeti eledel, a Tiroler Speckknödel :-), de nem köretnek, hanem önálló kajának fogyasztják, savanyú káposztával. Nem baj, ha idedobom a receptjét?
6 szikkadt zsemle
15 dkg húsos, füstölt szalonna
15 dkg főtt, füstölt sertéshús
1 nagy fej hagyma
2,5 dl tej
4 tojás
2 tojássárgája
3 dkg vaj
2-3 ek liszt vagy zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
1 kk majoranna
1 csokor snidling
Zsemléket kockára vágjuk, szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, kivesszük, megpirítjuk rajta a zsemlét, hagyjuk az egészet kihűlni, aztán hozzáadjuk a többi hozzávalót, ízlés szerint só, bors, lefedjük, fél órát pihentetjük, aztán lassú forrásban lévő vízben, fedő nélkül 10-15 percig főzzük. Jó kis fogyókúrás étel.
Készíthető a zsemlegombóc amúgy édesen, gyümölcsökkel, még sosem próbáltam, de nem tudom, miért nem? Aszongya az okos könyvem, hogy a hat zsemlét a szalonna zsírja helyett (vicces is lenne szalonna zsjrján :-) 10 dkg vajon pirítsuk, reszelt citromhéj, vaníliás cukor, 50 dkg apróra vagdalt gyümölcs-mazsola, megfőzni, fahéjas porcukorral megszórni, bor- vagy vaníliasodóval tálalni.
Ennyi az egész quiche-tészta? Hű, ezt sürgősen ki kell próbálni. Nincs több recept, töltelékre vonatkozóan? Vagy ez is olyan nézzük-meg-mi-van-a-hűtőben típusú kaja?
bokor kérésére
cukkinis quiche
A tesztahoz:30 dkg grahamliszt2 tojas15 dkg hideg vaj
Pici hideg viz, ha szuksegesso
A hozzavalokat gyors mozdulatokkal osszegyurjuk, egy orara a hutoben
pihentetjuk.A toltelekhez:5 kisebb cukkini (uborkanagysagu)1 csomo friss tarkony
a tepsi meretetol fuggoen 4 vagy 5 dl tejszin, ugyanannyi tojas, mint ahany
dl tejszinsokeves olaj
A felkarikazott cukkinit olajon megparoljuk, kozben hozzaadjuk az aprora
vagott tarkonyt, sozzuk.
Amikor kicsit kihult, osszekeverjuk a tojast es a tejszint, belekeverjuk a
zukkinit.
A tesztat kinyujtjuk, ugy, hogy a tepsiben ket harom centis pereme legyen.
Villaval megszurkaljuk es kozepes sutoben par percig elosutjuk. Beleontjuk a
tolteleket, es kozepes langon kb 40 perc alatt keszre sutjuk. Akkor jo, ha a
teteje kis szint kap.Edit
A tiszta forrás:
Edit Tanaka-Pelle az Externet Konyha-listáról.
bd, szerintem nem kellene a sütőben hagynod a sütit, miután elkészült, még nyitott sütőajtó mellett sem. Nekem egyszer volt olyan, hogy nem tudtam megvárni, míg elkészül valami süti, otthagytam, és mire hazaértem, olyan szalonnás lett, hogy szrönyű. Sőt sörnyű, vagy szörnyű! (Nem megy a gépelés most, ejnye!)
Szóval sütőből ki, miután elkészült, és takard le egy tiszta konyharuhával, hogy lassan hűljön ki. Ha formában készült a süti (pl. tortakarikában, vagy kuglófformában), akkor miután hűlt vagy 10 percet, vedd ki a formából, és rácson hagyd tovább hűlni, ruha alatt.
Tegnap láttam ismeretterjesztő műsorban olyan trükköt, hogy a tepsiben kihagytak pár helyet a kekszek között, és miután kivették a megsült sütiket, a "lyukaknál" kis kalapáccsal ráütött párat az ember, ettől szépen elengedték magukat a sütik, és ki lehetett borítani. Másik ember meg az oldalára fordította a tepsit, aztán a fenekére ütött csak kézzel, és szépen kisiklottak a kekszek.
A zsemlegombóc témához: ínyenc nagynéném a szikkadt zsemlekockákat szalonna kisütött zsírján pirította meg kissé, utána dolgozta fel, és a gombócba persze a szalonnatöpörtyű is belekerült.
A galuskatésztánál meg minél keményebb, annál könnyebb apróbb galuskákat szaggatni tapasztalatom szerint. Én a kicsiket szeretem, Párom meg a nagyobbakat.
Közreadom a sikerült müzlis süti receptjét: kb. 5 dkg margarint habosra kevertem 8-10 dkg cukorral, egy egész tojást tettem hozzá, majd úgy 3 marék müzlit, majd lisztet és tejet, míg enyhén folyós massza lett belőle. A liszt szívta magába a tejet folyton, így többször utánatöltöttem. Hagytam úgy 10 percet állni, kis felfújtformákba tettem, aztán kb. 200°C-on addig sütöttem, míg szépen megpirult a teteje, és átsült a közepe is. Nagyon finom lett!
ribizli
Kedves bd, nem tudom, mitől eshetett össze (az enyim is szokott, sajnos, vendégeknek nem csinálok, de mi azért megesszük, a meggyes piskótám akkorát szokott zuhanni, hogy még :-( ), de a quiche recepted érdekelne. Ha lehetséges lenne... :-)))
Joy, kedves, én például még nem csináltam rizstésztából, mert nem mertem hozzányúlni, de ezek után majd azt is megpróbálom, valami rizstésztás salátát bírnék nagyon :-)
Én rendes, európai spagettitésztából csinálom, kicsit eltördelem főzés előtt, és -pittipatt, figyelj! - szigorúan al dente főzöm, mint az olaszok. Nem szabad csúsznia!!!
Aztán felforrósítom a wokot, és beledobálok mindent, amit találok itthon :-) Ha van egy kis csirke-pulykamell, azt bepácolom egy kis szójaszósz-rizsbor-keményítő elegybe, majd először azt sütöm ki, aztán pirítok egy kis zöldhagymát, gyömbért (a legjobb, ha utóbbiból van friss, de ha nincs, pótléknak a por is megteszi), és jön a többi zöldség, jó, ha van egy kis kaliforniai-pritamin, én szeretem benne a csíkokra vágott, roppanós sárgarépát, kis káposztát (kínai kel, nyamm!), ha véletlenül akad otthon bambuszrügy, az klasszul ropog, meg a felesleges vizigesztenyét is bele lehet hajigálni, ha szép színük van, mehet rá vissza a husi, és a végén a tészta, az egészet a végén még meglocsolom egy kis (sok) szójaszósszal. Isteni lesz, és gyorsan készül, csak a darabolás tart sokáig :-)
És, ha van otthon - márpedig miért ne lenne, ezt valakivel a múltkor már megtárgyaltuk, tán pont veled? - egy kis hoi sin szósz, azt lehet tálaláskor rátrutymákolni, csak javít rajta. Azért is szeretem az egészet, mert ha a szójaszósz, meg pár zöldség van otthon, akkor tetszőlegesen lehet bármiből csinálni, fent én a legoptimálisabb katyvaszt írtam le :-)))
Miért esik össze a felfujtam?
A napokban csináltam egy cukkinis quichet, a sütőben gyönyörű pufók, magas, aranyszőke volt, hurkapálca szerint megsült, elzártam és bennhagytam még negyedórát.
Mint egy ötven éve strapált szalmazsák, olyan lett.
Már jártam így piskótával, gyümölcskenyérrel is.
Hol van a kutya elásva?
bd