Keresés

Részletes keresés

In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94678

Persze előtte leszeded/nem szeded le róla a kozmaolajat. Ez attól függ, hogy az ujjad közt megdörzsölve kellemes, vagy kellemetlen szagú. Ezt a szagolgatást az egész főzés alatt időnként ejtsd meg. Ha nem muszáj, nem kell leszedbed. Olyan alszesszel is fogsz találkozni, amelyikről egyszerűen nincs mit leszedni. A kökényem ilyen volt.

Előzmény: m-nandi (94676)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94677

Hehe, mintha csak magamat olvasnám fél évvel ezelőtt. Átérzem a kérdéseidet, mert ezeket mind-mind feltettem ezen a fórumon tavasszal, amikor én voltam az első főzéseim előtt. Szóval, ami a főzés befejeztekor a kozmaolajszűrőben marad, szépen beleöntöd az alszeszes butykosba és finomítod. Tehát nincs veszteség.

Előzmény: m-nandi (94676)
m-nandi Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94676

OK: felfogtam! Mérek, szűrök, felfogom. :D

A másik dilemmám, hogy ami a végén a szűrőben marad, az veszteség-hulladék, vagy egy része menthető, mondjuk az alsó fele/háromnegyede? (most a provizor salátásdobozzal kb. 0,5 liter, de ha megcsinálom a rendes szűrőt, ami az üst 3%-a lesz, az majdnem egy liter (0,9).

Előzmény: In Lak'ech (94662)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94675

Akkor az előpárlat elvétel kipipálva.

Előzmény: Hurkafej (94674)
Hurkafej Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94674

Sziasztok!

Ágyas szőlő pálinkához van valami bevált recept? Ugyanis két demizsonban volt a pálinkám még kihígítatlanul, és amelyikben az eleje volt, ott 3 liter kiömlött a 8-ból, így amit ebből higítottam ki, gyanítom nem lesz olyan ízletes... Ezért gondoltam arra, hogy valamivel fel lehetne javítani.

barkócza Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94673

Na, vannak méheid? :) Nekünk is voltak, amíg apámon ki nem jött a csípésre az allergia. Sajnos, nem tanultam meg...

Előzmény: kupeci (94664)
Feriba51 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94672

Jaaa, az olyan itató lehet, amiből állandóan folyik a víz, nem a fogyasztás függvényében.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Feriba51 (94670)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94671

Nincs mailad. Kellene méz. Az enyém publikus.

Előzmény: kupeci (94668)
Feriba51 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94670

Sőt, ha önitatóról van szó, akkor sem kell semmi féle lyuk a kupakra:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: kupeci (94664)
Feriba51 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94669

Tessék figyelmesen olvasni kupeci uram, a kupakon nincs semmiféle lyuk! A homok réteg is a földbe van, árnyékban.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: kupeci (94664)
kupeci Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94668

Az egyik rug, a másik szúr, az alkophol pedig csökkenti e fájdalmakat:)

Előzmény: In Lak'ech (94666)
kupeci Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94667

Nem idevaló téma!!

(de köszi alkalmazni fogom:)))))

Előzmény: In Lak'ech (94665)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94666

méhek.....lovak....de jó neked!

Előzmény: kupeci (94664)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94665

Bár nem e fórum témája, de az algásodás meggátolható két rétegű festéssel: első rétegben fekete, majd fehér. Alga csak fény jelenlétében szaporodik.

Előzmény: kupeci (94664)
kupeci Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94664

Egy dologra számítson aki alkalmazza, mindegy mennyi lukat tesz a kupakra, csak idő kérdése és elfog algásodni (főleg ha éri a nap)

A méheimnél ilyen  az önitató:(

Előzmény: Feriba51 (94663)
Feriba51 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94663

 

Szia fondar!

 

Hát igen, itt mindenki a pálinkával van elfoglalva, pedig a víz sokkal értékesebb.

Én az előbb a cserepes, dézsás növényekről beszéltem, de a szabadföldivel is van némi tapasztalatom. Tehát:

PET palackot nem vágjuk el, az aljára furunk 3-5 darab kb. 3mm lyukat, töltünk bele 2-3 újjnyi finom homokot. Beássuk a földbe 5-10 cm mélyen (a 20-25 szerintem sok a paradicsomnak is) és köréje, mellé palántázunk. Mindent mulcsolunk palackot, növényt. Ha gyorsan ürül teszünk még homokot, ha lassan, bökünk egy hosszú tűvel még lyukat. Nem emeljük ki a földből, helyben töltjük tele.

 

A többieknek később válaszolok, most nincs fényképező gépem.

Hát jó nedűt, neked!!!!!!!

Előzmény: Törölt nick (94657)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94662

Tévedésben vagy. A végét sem jelzi pontosan, csak sokkal-sokkal pontosabban, mint az elejét.  Mindig marad benne egy "késleltetés". De nem is ez a lényeg. Mi értelme volna az elejét más mérővel mérni? Miért akarnád a mérést a szűrő után végezni? Téged az érdekel, hogy mi jö ki közvetlen a hűtőből. Csak lehet, hogy még nem tudod. Hidd el. :-)

Előzmény: m-nandi (94661)
m-nandi Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94661

igen, viszont a végét már jól fogja jelezni, és a mérőn már a szűrt alszesz folyik át.
az elejének a fokát viszont külön kell mérni egy másik mérővel.

én is a hűtő-mérő-szűrő felállást raktam össze, csak elbizonytalanodtam. de már elmúlt, amit ezúton is köszönök. :D

Előzmény: In Lak'ech (94660)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94660

Igen célszerű az epruvetta után tenni a szűrőt. Hisz' ha a szűrő után teszed az epruvettát, igencsak falls eredményt fog mutatni a fokoló. Főleg a főzés elején. :-)

Előzmény: m-nandi (94659)
m-nandi Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94659

Sziasztok, első szezonos próbálkozó tanuló vagyok, tök véletlenül akadtam erre a helyre. Röviden: szenzációs.

De lenne egy olyan kérdésem, hogy a hűtő és az epruvetta közé, vagy az epruvetta után kell salátás-doboz (mint egyszerűsített Szőllősi szűrő)? Vagy mindegy a sorrend?

 

 

rézműves1 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94658

...:):):)...

Előzmény: szilvakukc (94652)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94657

Pet palackos téma.

A kertem majdnem a gerinc tetején van (hegyes vidék), s nagy gondot jelent az öntözés a kevés víz miatt. A kutak vízhozama nyári időszakban napi 40-50 liter.

megpróbálkoztam a műanyag palackos öntözéssel, de három év után sem jutottam oda, hogy igazán működőképes legyen. Elmondom hogyan csináltam.

Első évben tüzes tűvel kilyugattam a zárókupakot (az alját levágtam, de egy kis részt nem vágtam át, hogy vissza tudjam hajtani, ne hordja bele a szél a szemetet), öt-hat kb. 1 mm-es lyukat csináltam kupakonként. Növénytől függően (paprikánál 5-10cm, paradicsomnál 20-25 cm mélyen) süllyesztettem a talajba. A PET palackra előzőleg rákötöttem egy félméteres botot, ezzel szúrtam le, hogy ne boruljon fel. (Ha nem eléggé érthető, mellékelek majd fotókat). Egy darabig jó volt, de eldugultak.

Második évben már nem használtam a zárókupakot, helyette ronggyal tömtem be a helyét, egy darabig jó volt, de aztán eldugult.

Harmadik évben se zárókupak, sem tömítés, szabadon folyt be a víz, de így meg túl gyors volt, elveszett a csepegtető öntözés előnye.

Aztán feladtam, most már úgy csinálom, hogy vastag mulccsal takarom be a sorokat, simán megöntözöm, s a legnagyobb kánikulában is nedves marad a mulcs alatt a talaj, ha heti két alkalommal öntözöm. (de vastag, legalább 10 cm-es mulcs kell, s időnként karbantartani, ami azt jelenti, hogy a fűnyírásnál összegyüjtött fűvet mindig ráteszem)

Az előpárlat elvételről magam is azt hiszem, hogy túlzásba vittem (100% hogy annyitól nem opálosodik a későbbiekben, én az ízt féltettem, de lehet, hogy pont így adtam egy pofont neki, megfogadom a tanácsokat (mindenkinek köszönöm...:), s egyelőre félreteszem, nem öntöm ki.

Előzmény: Feriba51 (94636)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94656

Engem is érdekelne az utolsó feltalálmányod. :-)

Előzmény: Feriba51 (94636)
emGeza Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94655

Szia Feribá !

 

Engem az utolsó,PET palackos újításod érdekelne.

Mivel jővőre szőlő telepítésre adom fejem.A gazdaságos locsolása érdekében,hasonló

megoldáson gondolkodom.

Mivel neked már kiforrodt tecnika van,s ha megosztanád,megköszönöm.

 

Előzmény: Feriba51 (94636)
héjja60 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94654

Hozzászólásodból azt a következtetést vontam le ,--- különös figyelemmel a 

" nagyok " hozzáállására ---,hogy a közeljövőben semmi esély nincs arra , hogy

a magánfőzők tényleges képviseletében legyen jelen valaki ,-- akár Te --,egy ilyen rendezvényen ,

vagy más tanácskozáson.

Előzmény: szilvakukc (94590)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94653

Szerintem elég hibás megközelítés az előpárlatelvételbe belevinni az opálosodást, mint vizsgálandó tényezőt. És igen, a kozmaolajok rengeteg aromát hordoznak.

 

Én is tapasztaltam Feribához hasonlóan, hogy az első pár cent párlat iszonyat illatos tud lenni. Megilletődve is öntöttem ki, mint rézelejét.

 

Még annyit érdekességként, hogy pl. a kökény-alszeszről egy molekulányi kozmaolajat nem tudtam leszedni. Egyszerűen nem volt neki olyanja. :-)

Előzmény: Törölt nick (94629)
szilvakukc Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94652

Hát nagyon nehéz időszak volt, rengeteg álmatlan éjszakát okoztál nekünk. Most már megnyugodtunk, csak máskor ne csinálj ilyet.:DDDD

Előzmény: rézműves1 (94643)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94651

az Elnök szomorú tényt közölt, ne is főzhetünk PÁLINKÁT :(

 

csak párlatot

Előzmény: Feriba51 (94649)
Feriba51 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94650

Azon a pici szakaszon vízszintes, aztán határozottan emelkedik.

A kúp alakú spirálokat használom. Remélem így jobban "összeborzolják" a gőzöket.

Jó nedűt!!!

Előzmény: héjja60 (94642)
Feriba51 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 94649

Na látod, és még azt mondjátok, hogy nem vagyok fejlődőképes:-))))

Jó nedűt!!!

Előzmény: Törölt nick (94641)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!