Persze előtte leszeded/nem szeded le róla a kozmaolajat. Ez attól függ, hogy az ujjad közt megdörzsölve kellemes, vagy kellemetlen szagú. Ezt a szagolgatást az egész főzés alatt időnként ejtsd meg. Ha nem muszáj, nem kell leszedbed. Olyan alszesszel is fogsz találkozni, amelyikről egyszerűen nincs mit leszedni. A kökényem ilyen volt.
Hehe, mintha csak magamat olvasnám fél évvel ezelőtt. Átérzem a kérdéseidet, mert ezeket mind-mind feltettem ezen a fórumon tavasszal, amikor én voltam az első főzéseim előtt. Szóval, ami a főzés befejeztekor a kozmaolajszűrőben marad, szépen beleöntöd az alszeszes butykosba és finomítod. Tehát nincs veszteség.
A másik dilemmám, hogy ami a végén a szűrőben marad, az veszteség-hulladék, vagy egy része menthető, mondjuk az alsó fele/háromnegyede? (most a provizor salátásdobozzal kb. 0,5 liter, de ha megcsinálom a rendes szűrőt, ami az üst 3%-a lesz, az majdnem egy liter (0,9).
Ágyas szőlő pálinkához van valami bevált recept? Ugyanis két demizsonban volt a pálinkám még kihígítatlanul, és amelyikben az eleje volt, ott 3 liter kiömlött a 8-ból, így amit ebből higítottam ki, gyanítom nem lesz olyan ízletes... Ezért gondoltam arra, hogy valamivel fel lehetne javítani.
Hát igen, itt mindenki a pálinkával van elfoglalva, pedig a víz sokkal értékesebb.
Én az előbb a cserepes, dézsás növényekről beszéltem, de a szabadföldivel is van némi tapasztalatom. Tehát:
PET palackot nem vágjuk el, az aljára furunk 3-5 darab kb. 3mm lyukat, töltünk bele 2-3 újjnyi finom homokot. Beássuk a földbe 5-10 cm mélyen (a 20-25 szerintem sok a paradicsomnak is) és köréje, mellé palántázunk. Mindent mulcsolunk palackot, növényt. Ha gyorsan ürül teszünk még homokot, ha lassan, bökünk egy hosszú tűvel még lyukat. Nem emeljük ki a földből, helyben töltjük tele.
A többieknek később válaszolok, most nincs fényképező gépem.
Tévedésben vagy. A végét sem jelzi pontosan, csak sokkal-sokkal pontosabban, mint az elejét. Mindig marad benne egy "késleltetés". De nem is ez a lényeg. Mi értelme volna az elejét más mérővel mérni? Miért akarnád a mérést a szűrő után végezni? Téged az érdekel, hogy mi jö ki közvetlen a hűtőből. Csak lehet, hogy még nem tudod. Hidd el. :-)
Igen célszerű az epruvetta után tenni a szűrőt. Hisz' ha a szűrő után teszed az epruvettát, igencsak falls eredményt fog mutatni a fokoló. Főleg a főzés elején. :-)
Sziasztok, első szezonos próbálkozó tanuló vagyok, tök véletlenül akadtam erre a helyre. Röviden: szenzációs.
De lenne egy olyan kérdésem, hogy a hűtő és az epruvetta közé, vagy az epruvetta után kell salátás-doboz (mint egyszerűsített Szőllősi szűrő)? Vagy mindegy a sorrend?
A kertem majdnem a gerinc tetején van (hegyes vidék), s nagy gondot jelent az öntözés a kevés víz miatt. A kutak vízhozama nyári időszakban napi 40-50 liter.
megpróbálkoztam a műanyag palackos öntözéssel, de három év után sem jutottam oda, hogy igazán működőképes legyen. Elmondom hogyan csináltam.
Első évben tüzes tűvel kilyugattam a zárókupakot (az alját levágtam, de egy kis részt nem vágtam át, hogy vissza tudjam hajtani, ne hordja bele a szél a szemetet), öt-hat kb. 1 mm-es lyukat csináltam kupakonként. Növénytől függően (paprikánál 5-10cm, paradicsomnál 20-25 cm mélyen) süllyesztettem a talajba. A PET palackra előzőleg rákötöttem egy félméteres botot, ezzel szúrtam le, hogy ne boruljon fel. (Ha nem eléggé érthető, mellékelek majd fotókat). Egy darabig jó volt, de eldugultak.
Második évben már nem használtam a zárókupakot, helyette ronggyal tömtem be a helyét, egy darabig jó volt, de aztán eldugult.
Harmadik évben se zárókupak, sem tömítés, szabadon folyt be a víz, de így meg túl gyors volt, elveszett a csepegtető öntözés előnye.
Aztán feladtam, most már úgy csinálom, hogy vastag mulccsal takarom be a sorokat, simán megöntözöm, s a legnagyobb kánikulában is nedves marad a mulcs alatt a talaj, ha heti két alkalommal öntözöm. (de vastag, legalább 10 cm-es mulcs kell, s időnként karbantartani, ami azt jelenti, hogy a fűnyírásnál összegyüjtött fűvet mindig ráteszem)
Az előpárlat elvételről magam is azt hiszem, hogy túlzásba vittem (100% hogy annyitól nem opálosodik a későbbiekben, én az ízt féltettem, de lehet, hogy pont így adtam egy pofont neki, megfogadom a tanácsokat (mindenkinek köszönöm...:), s egyelőre félreteszem, nem öntöm ki.
Szerintem elég hibás megközelítés az előpárlatelvételbe belevinni az opálosodást, mint vizsgálandó tényezőt. És igen, a kozmaolajok rengeteg aromát hordoznak.
Én is tapasztaltam Feribához hasonlóan, hogy az első pár cent párlat iszonyat illatos tud lenni. Megilletődve is öntöttem ki, mint rézelejét.
Még annyit érdekességként, hogy pl. a kökény-alszeszről egy molekulányi kozmaolajat nem tudtam leszedni. Egyszerűen nem volt neki olyanja. :-)