Én szagolgatom a papírtörlőt, amibe a kozmaolajos kanalat törlöm. Minden törlés új papírtörlődarab. A naspolyának igen kellemetlen szagú volt a kozmaolaja, főleg a közepén. Az eleje és vége nem volt vészes. Azonban az őszibaracknak a kozmaolaja az elején iszonyatosan finom illatú volt. Akár egy gyümölcsparfüm. Elég kűzdelem volt átemelni a "zsilipen" :-))) Szóval én nem szedem le válogatás nélkül. Pedig 44-re fokolok. És nincs opálosodásom.
Szóval lehet, hogy vannak aromaanyagok, de nekem meggyőződésem, hogy ezek a kozmaolaj hátán utaznak. :-)
Szerintem is jól van, én meg azt hittem te akarsz kötözködni....:)
Én valamivel hosszabb ideje főzök, de valóban tanulni jöttem ide, ezt nagyon őszintén mondom. Kb fél éve olvasgatok különböző pálinkás topikokat, köztük ezt is, de csak most jött el az ideje annak, hogy egyáltalán hozzá merjek szólni. Itt már régebben regisztráltam, csak nem szóltam hozzá.
Mióta engedélyezve lett, azóta annyi minden történt informálisan, hogy csak kapkodom a fejem. Pl. valamikor nemhogy nem használtam pektinbontót, azt sem tudtam, hogy létezik.....
Visszatérve a kozmaolajokra. Lehet hogy tévedek, lehet hogy értelmezés kérdése, de az én értelmezésemben a kozmaolaj nemkívánatos elem a pálinkában, másfajta olajok annál inkább, én ezeket nem kozmaolajnak, hanem aromaanyagnak, illatolajnak nevezem.
Rejtély. Tehát most elővetted az akkor régen opálos nedűt, ami most tiszta, és sehol semmi üledék??? Ennek egyetlen magyarázatát tudnám elképzelni: Akkor, amikor opálosan elraktad az üveget, alacsonyabb volt a hőmérséklete, mint most, amikor elővetted újra.
Addig nagyon egyet értünk, amíg párlatrészről beszélsz. Ez a párlatrész azonban nem egy állandó összetételű gömböcske, ami egy bizonyos hőmérsékleten párolog el. Ebben van tiszta alkohol, tiszta viz és tiszta szennyeződés. Egymással, a fallal, a cefrével ütközve, ennek az összetétele állandóan változik.
Egy bizonyos pillanatban a forró cefréből nagyon sok féle párlatrész szabadul fel. Egyikben több víz van (magasabb hőmérsékleten kéne elpárolognia, de siet), a másik kevesebb vízet tartalmaz könyebb, serényebb. Millió féle. Mind rohan előre a nagy áramlásban. Na, most én a rossz fiú elébük állok, összekeverem őket és majdnem mindet nekicsapom a hidegebb páracső falának. Itt a nehezebbek, a lustábbak, amelyek több vizet tartalmaznak lecsapódnak folyadékká válnak. A kevesebb alkoholt tartalmazók virgoncabbak, nem kell olyan hőmérséklet nekik a boldog élethez, és a páracső fala nem tudja lehűteni őket a folyékony állapotig. Ezek tovább rohannak.
Na, ez lenne a deflegmáció. Lassan visszafolyik a lecsapódott rész, a flegma, amiben van alkohol és víz is, az üstbe. Itt aztán újra hőenergát kap az alkohol molekula teljesen más vizzel és szennyeződéssel társulva és újra szerencsét próbál.
Nem tudom lehet-e valamit ebből érteni??? Ha igen akkor esetleg bonyolíthatjuk a helyzetet a rektifikációval is?
No, akkor jól van. Azt hittem kötözködni akarsz, mert már elkezdtem összeollózni pár eddigi hozzászólásodat, amikben arról írsz, hogy tanulni jöttél ide. :-)
Tehát azért kérdeztem, mert nekem is igen jó a szaglókám. Köszönhetően annak is, hogy életmebne nem rongáltam az orrom dohányzással, de ez nem ide tartozik. Szóval a kozmaolajok nem mind büdösek, és károsak. Ha kűzdöttél az olajokkal, tudnod kell, hogy a lepárlás teljes szakasza alatt nem ugyanolyan illatú, vagy szagú olajok jönnek le. Van ami kívánatos, van ami nem. Én nem mindent szedek le. És nincs opálos pálinkám egy se. És nem is volt idáig. Igazán nem tartom magam profinak, alig egy éve főzök és alig több, mint fél éve vagyok aktív tagja ennek a családias fórumnak. De biztosan vannak használható ötleteim, és tapasztalataim, és ezeket örömmel osztom meg másokkal, természetesen veled is. Hiszen azonos a hobbink. Ismeretlenül is barátok vagyunk.
Elég sokat verekedtem a kozmaolajokkal. A jóisten meglehetősen jó szagló és ízérzékelővel áldott vagy vert meg. Van olyan kozmaolaj aminek érezhető az illata, s ez az illat sajnálatos módon megtalálható néha a minőségi pálinkákban is. S ha megérzem, már nem kóstolom. Ezért is van, hogy túlzásba viszem a leválasztást.
A mennyiségtől és a kozmaolaj fajtájától függően tud eltűnni hosszabb, rövidebb idő után. Van hogy napok, vagy hetek alatt, de több hónapba is beletelhet. Igazából viszont nem tűnik el, benne marad a párlatban, csak kicsapódik. Ez a kicsapódás történhet a párlat tetején, a tároló edény oldalán vagy éppen az alján. Ha rendesen összerázod, minden esetben újra opálossá válik.
Általában így van de kivételes esetekben az ufok csínytevése, azzal pillanatnyilag nem érdemes bírkózni, legjobb kiönteni, keményebbeknek meginni, ez utóbbi esetben lerövidül a hasonló esetekből származó balesetek száma, már ami az évek számát illeti...:)
Ott, hogy nincs párlatrész. Egy pára van, ennek van egy adott összetétele. Ez az összetétel változik a páracső mentén, ahogy felfele haladva hűl a pára - ezzel párhozamosan a flegma összetétele is változik, ahogy lefelé haladva folyamatosan melegszik a felfelé törő párától. Továbbá változik a pára összetétele időben is, ahogy fogy az anyag az üstből.
Pedig de. Ha jó illatúnak találja az olajat, akkor beleöntheti akár az olajjal is. Tudom, nagyon nehéz látva az olajat rajta hagyni. De meg kell tanulni nemet mondnai. :-)
Hát én ezt a flegma kontra deflegma "összeborzolást" nem értem, hogy mire jó. Vegyünk három párlatrészt, legyenek mondjuk 82,72- 82,73 és 82,74 fokon elpárolgók. Mindhárom különböző íz-és illatanyagot hordoz(így kell lennie, hiszen nem egyforma hőfokon párolognak). Tegyük fel, hogy már elhagyták az üstből az elegyet és a páracsőben tartózkodnak. Az első nekiütközik a cső falának, lehűl, visszahullik a flegmába, újra elegy lesz, utazik lefelé valamennyit amíg kap annyi hőt, hogy megint el tudjon párologni. Valamennyivel feljebb jut, mert a páracsőben egyre feljebb kerül az elpárologtatásához szükséges hőmérséklet...és megy addig amíg már nincs visszaút, mert eléri a függőlegest. A második és harmadik párlatrészek lehet, hogy elegyednek az elsővel újra a flegmában, de mivel különböző az elpárolgási hőmérsékletük újra és újra külön fognak válni. Szóval szerintem hiába keveredik a három alkotóelem a flegmában, úgyis csak a saját hőfokukon fognak különválni, aztán majd a hűtőben újra elegy lesz belőlük és egy teljes új íz-és illatvilágot hoznak létre "ők hárman" :). Mivel ez az alszesz az én "egyedi" gyümölcsömből, "egyedi" cefrézésemmel készült, ha ezt a három párlatrészt bármelyikőtök üstjébe átviszem, tuti, hogy ugyanilyen hőfokon fog elpárologni, legfeljebb előbb vagy később fog kifolyni, az átmérő, p.csőhossz, tüzelés, mifene függvényében. Tudom, ha ez igaz lenne, akkor a pálinka minősége 100%-ban a cefre minőségétől függne. Hol a hiba a gondolatmenetben? Tudom...az egész:D
Kb.julius környékén főztem a faeper pálinkámat akkor nem szűrtem semmit.
Higítás után beis opálosodott (de nem ez a lényeg) lehűtöttem,leszűrtem szép tiszta is lett,de egy liter valamiért kimaradt szűrésből.....ma akadt a kezembe és meg is lepődtem....kristálytiszta igaz a tetején úszkált valami. Amit leszedtem egy papírtörlővel.
Köszi mindenkinek! Az már biztos, hogy egy új és érdekes hobbit sikerült találni, ami még hosszas tanulással fog járni. De ettől csak még szórakoztatóbb. De ha valaki fél évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy belefutva egy Gasztroangyal-ismétlésbe kockánként fogom végignézni, ahogy Csalló úr a saját módosításait magyarázza a Szőllősi-féle szűrőn.. :D -
Akkoriban még valószinűleg azt mondtam volna neki, hogy "öregem, foglamam sincs, hogy miről beszélsz!"
Azt hiszem el tudod képzelni mennyire értékelem azt amit írtál, három év kínlódás után. Egészen biztos, hogy kipróbálom tavasszal, lesz róla kép is. (paradicsomnak nem sok a 20 cm mélység)
A víz értékére meg akkor jön rá az ember amikor nincs vagy nagyon kevés van belőle, s nem pár napig, hanem folyamatosan.
Mesterek, elkészült a Birs pálinkám! Isteni gyümölcsös illata van, pedig csak tegnap lett kész. Körülbelül 340-350 liter cefréből lett 20 liter 50-s pálinka. Kicsit kevesellték az ismerősök, de mivel nem sok napfényt tettem beel én meg vagyok elégedve vele. Inkább legyen ízletes. Most egy kicsit hagyom érni majd palackozok belőle későbbre is magamnak. Ja és kicsit kap a haver is akitől a birset kaptam, hogy jövőre is adja nekem:)))) Kb 2 mázsa gyümölcsöt kaptam tőle, mire cefréztem addigra kevesebb lett mert csak az egészségesek mentek a cefrébe, annak ellenére, hogy sok okos azt mondta minek válogatom úgy is kiforrja magát. Hát én nem hallgattam rájuk, inkább válogattam és a rosszat eldobtam.