Füge pálinkát akarok főzni és ehhez fügét kell termeszteni.:-)))
Nálunk a füge nem termeszthető szabad földben csak nagy cserepekben, dézsákban.
Ezeket pedig öntözni kell gyakran és jól. Ezért kitaláltam egy olyan öntözést, ami a csirkeitatók (önitatók) elvén működik. Egyszerűnek tünt a dolog, de amikor a klasszikus üveget PET palackkal helyettesítettem, jött a nagy meglepetés. Lefordítottam a megtöltött PET palackot egy vízzel telt edénybe és a víz behorpasztotta a palackot és távozott majdnem mind a palackból. Akkor még súlyosabb volta helyzet, amikor el akartam vezetni a dugón keresztül a vizet egy csövecskével valahova. A vízoszlop magassága még nagyobb vákuumot keltett a flakonba és az még jobban behorpadt.
És végre bugrott az alábbi ötlet:
Egy 3mm huzalból a képen látható módon egy spirált tekertem a flakonra (kisebb átmérőre tekertem, hogy szoruljon) és ez már nem engedi deformálódni a flakont. Sőt egy bizonyos magasságig még egy csövet is elvisel.
Ezt a csövet vezethetem egy virágcserép tányérjába, ami nekem egy hosszan tartó öntözést bíztosít.
Ez sem a legjobb, mert a nap melege, a madarak, a kutyák még ellophatják a vizet. Ezért a cserépbe, dézsába fúrok egy lyukat, amin keresztül bevezetem ezt a kis csövecskét. Ilyenkor a virágcserép túlfolyója nem az edény alján van, hanem az oldalán 3-4 cm az aljától.
Így csak annyi víz fogy el, amennyit a növény felhasznál. Tápos víznél meg épp, hogy nem eldobandó dolog.
Na, nekem ez a drótspirál 2-3 évembe került. :-))) Addig nagyon sok csepegtető, kanócos rendszert próbáltam.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Semmilyen párlatot nem szokás opálosan palackozni, az abszintról pedig rosszul tudod, amit tudsz. (De ha érdekel a téma, akkor az Égetett szeszesitalokban beszéljük meg.)
Igen, köszönöm, azt hiszem megvilágosultam:). Talán az volt a baj, hogy ki akartam emelni egy elemet,atomot, molekulát, holott az üsben is és a páracsőben is bacik mindenki mindenkivel.
A rektfiakármit hagyjuk, fizika órán ulti, kémiára be sem jártam, úgy emlékszem épp a szebbik nem tanulmányozásával voltam elfoglalva;).
Zsuzska, Fondar, akkor ismét tanultam valamit. Tényleg még nem találkoztam vele. De akkor jól értelmezem, hogy csfrefőzés közben nem találkozom a sötét oldallal? :-) És ha így van, akkor főzés közbe vajmi kevéssé tudom leszedni a feketét, mert csak hosszabb állás után jelentkezik?
Hurkafej,TINTUS köszi. Szerintetek van szerepe a hűtőspirál átmérőjének? 1 kollégám 40cm-est javasol a 30l főzőhöz,de nekem csak 29cm átmérőjű 60cm magas felesleges hordóm van. Ez 60literes. Ebbe mekkora spirál illik?
Van fekete is, ez általában a tároló edény falán csapódik ki, hosszabb idő után. Ritkán lehet vele találkozni, mert mire megtörténne, elfogy a pálesz...:)
Általában akkor találkozol hasonlóval, ha éretlen, pontosabban nem teljesen érett gyümölcs is kerül a cefrébe, s több mint 1-2 %. Ki lehet szedni a készből, de a gyümölcs illat, aroma nagy része is elveszik vele.
Ha válogatott, teljesen érett gyümölcsből készíted a cefrét, többet nem találkozol vele.
Én szagolgatom a papírtörlőt, amibe a kozmaolajos kanalat törlöm. Minden törlés új papírtörlődarab. A naspolyának igen kellemetlen szagú volt a kozmaolaja, főleg a közepén. Az eleje és vége nem volt vészes. Azonban az őszibaracknak a kozmaolaja az elején iszonyatosan finom illatú volt. Akár egy gyümölcsparfüm. Elég kűzdelem volt átemelni a "zsilipen" :-))) Szóval én nem szedem le válogatás nélkül. Pedig 44-re fokolok. És nincs opálosodásom.
Szóval lehet, hogy vannak aromaanyagok, de nekem meggyőződésem, hogy ezek a kozmaolaj hátán utaznak. :-)
Szerintem is jól van, én meg azt hittem te akarsz kötözködni....:)
Én valamivel hosszabb ideje főzök, de valóban tanulni jöttem ide, ezt nagyon őszintén mondom. Kb fél éve olvasgatok különböző pálinkás topikokat, köztük ezt is, de csak most jött el az ideje annak, hogy egyáltalán hozzá merjek szólni. Itt már régebben regisztráltam, csak nem szóltam hozzá.
Mióta engedélyezve lett, azóta annyi minden történt informálisan, hogy csak kapkodom a fejem. Pl. valamikor nemhogy nem használtam pektinbontót, azt sem tudtam, hogy létezik.....
Visszatérve a kozmaolajokra. Lehet hogy tévedek, lehet hogy értelmezés kérdése, de az én értelmezésemben a kozmaolaj nemkívánatos elem a pálinkában, másfajta olajok annál inkább, én ezeket nem kozmaolajnak, hanem aromaanyagnak, illatolajnak nevezem.
Rejtély. Tehát most elővetted az akkor régen opálos nedűt, ami most tiszta, és sehol semmi üledék??? Ennek egyetlen magyarázatát tudnám elképzelni: Akkor, amikor opálosan elraktad az üveget, alacsonyabb volt a hőmérséklete, mint most, amikor elővetted újra.
Addig nagyon egyet értünk, amíg párlatrészről beszélsz. Ez a párlatrész azonban nem egy állandó összetételű gömböcske, ami egy bizonyos hőmérsékleten párolog el. Ebben van tiszta alkohol, tiszta viz és tiszta szennyeződés. Egymással, a fallal, a cefrével ütközve, ennek az összetétele állandóan változik.
Egy bizonyos pillanatban a forró cefréből nagyon sok féle párlatrész szabadul fel. Egyikben több víz van (magasabb hőmérsékleten kéne elpárolognia, de siet), a másik kevesebb vízet tartalmaz könyebb, serényebb. Millió féle. Mind rohan előre a nagy áramlásban. Na, most én a rossz fiú elébük állok, összekeverem őket és majdnem mindet nekicsapom a hidegebb páracső falának. Itt a nehezebbek, a lustábbak, amelyek több vizet tartalmaznak lecsapódnak folyadékká válnak. A kevesebb alkoholt tartalmazók virgoncabbak, nem kell olyan hőmérséklet nekik a boldog élethez, és a páracső fala nem tudja lehűteni őket a folyékony állapotig. Ezek tovább rohannak.
Na, ez lenne a deflegmáció. Lassan visszafolyik a lecsapódott rész, a flegma, amiben van alkohol és víz is, az üstbe. Itt aztán újra hőenergát kap az alkohol molekula teljesen más vizzel és szennyeződéssel társulva és újra szerencsét próbál.
Nem tudom lehet-e valamit ebből érteni??? Ha igen akkor esetleg bonyolíthatjuk a helyzetet a rektifikációval is?
No, akkor jól van. Azt hittem kötözködni akarsz, mert már elkezdtem összeollózni pár eddigi hozzászólásodat, amikben arról írsz, hogy tanulni jöttél ide. :-)
Tehát azért kérdeztem, mert nekem is igen jó a szaglókám. Köszönhetően annak is, hogy életmebne nem rongáltam az orrom dohányzással, de ez nem ide tartozik. Szóval a kozmaolajok nem mind büdösek, és károsak. Ha kűzdöttél az olajokkal, tudnod kell, hogy a lepárlás teljes szakasza alatt nem ugyanolyan illatú, vagy szagú olajok jönnek le. Van ami kívánatos, van ami nem. Én nem mindent szedek le. És nincs opálos pálinkám egy se. És nem is volt idáig. Igazán nem tartom magam profinak, alig egy éve főzök és alig több, mint fél éve vagyok aktív tagja ennek a családias fórumnak. De biztosan vannak használható ötleteim, és tapasztalataim, és ezeket örömmel osztom meg másokkal, természetesen veled is. Hiszen azonos a hobbink. Ismeretlenül is barátok vagyunk.
Elég sokat verekedtem a kozmaolajokkal. A jóisten meglehetősen jó szagló és ízérzékelővel áldott vagy vert meg. Van olyan kozmaolaj aminek érezhető az illata, s ez az illat sajnálatos módon megtalálható néha a minőségi pálinkákban is. S ha megérzem, már nem kóstolom. Ezért is van, hogy túlzásba viszem a leválasztást.